Şimdi Ara

Necip Fazıl Kısakürek

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
43
Cevap
1
Favori
6.473
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bildiğiniz Gibi Necip Fazıl Kısakürek ( Üstad ) Türk Tariinin Önemli Hatta En Önemli Şairlerindendir. Ben Bir Necip Fazıl Hayranı Olarak Bi Konu Acmak İstedim Ve Bazı Şeyleri Paylaşmak İstedim Gerçekten Çok Zeki Bir Şair Olan Üstad Şiirlerinde Adeta Kelimeleri Yaşatıyor Önce Bir Kaç Şiiri ( Her ne kadarda yeterli olmasa bile ) Bir Kaçta İnce Zekasından Örnekler Vermek Paylaşmak İstedim Saygılarla...

Kaçır beni ahenk, al beni birlik;
    Artık barınamam gölge varlıkta.
    Ver cüceye, onun olsun şairlik,
    Şimdi gözüm, büyük sanatkarlıkta.

N.F.K.

o demdeki perdeler kalkar, perdeler iner,
    azraile "hoşgeldin" diyebilmekte hüner

N.F.K.

goz kaptirdigim renkten, kulak verdigim sesten,
    affet senden habersiz aldigim her nefesten...

N.F.K

merhum üstad necip fazıl kısakürek,
    sokaktayım, kimsesiz bir sokak ortasında;
    yürüyorum, arkama bakmadan yürüyorum.
    yolumun karanlığa saplanan noktasında,
    sanki beni bekleyen bir hayal görüyorum.
    (...)

dörtlüğüyle başlayan ünlü kaldırımlar şiirinin aşağıda seçtiğim bölümlerinde okuyan insanları alır götürür "gece"nin ortasına koyar!
    ve "gece", bir anda dokunulabilir bir varlık olup çıkar!:

ne sabahı göreyim, ne sabah görüneyim;
    gündüzler size kalsın, verin karanlıkları!
    islak bir yorgan gibi, sımsıkı bürüneyim;
    örtün, üstüme örtün, serin karanlıkları.
    (...)
    bir esmer kadındır ki, kaldırımlarda gece,
    vecd içinde başı dik, hayalini sürükler.
    simsiyah gözlerine, bir ân, gözüm değince,
    yolumu bekleyen genç, haydi düş peşime der.
    (...).

N.F.K.

Tam Otuz Yıl Satim İşlemiş Ben Durmuşum
    Gökyüzünden Habersiz Ucurtma Ucurmusum

Üstadın Özellikle Ölüm Üzerine Yazdıgı Şiirler Bir Deha Harikasıdır Kendi Adıma Söylüyorum Kitabı Olan Çileyi Bundan 8 Yıl Önce Okumustum Ve Hemen Ezberlemeye Başladım Su Anda Şiirlerinin %70 Kadarını Biliyorum Ve Gerçekten İnsana Farklı Bir Bakış Açısı Yorumlama Kabiliyeti Katıyor...

Ve Daha Niceleri Var Buraya Yazmadıgım Destan Şiiri Şarkımız Bizim Gibi Konun Devamında Paylaşırım İnşallah...

Üstad her zamanki gibi odasında günlük makalelerinden birini yazıyormuş
    Yanına bir talebesi gelmiş ve bir rüyasını anlatmaya başlamış;
    Üstadım rüyamda bütün otlar Allah'a(c.c) secde ediyordu ama tütün etmiyordu.
    Üstad talebesine bakmış ve demişki ;
    O zaman getirin o kafiri yakalım

Üstad'a yapılan bir saygısızlık ve ağır karşılığı...

Üstad Necip Fazıl Kısakürek bir gün konferans verirken salonda bulunanlardan birisi kürsüye salatalık fırlatır. Salatalığı eline alan Necip Fazıl salondakilere dönerek:

"- Birisi kimliğini göndermiş, kiminse gelsin alsın" der.

Üstad Yenilgi ve mağlubiyeti kabul etmezdi. Bir gün bir tren istasyonunda onun sinirli sinirli gezdiğini gören bir hayranı (bazı rivayetlere göre onu sevmeyen biri) sorar:
    - Ne oldu Üstad, treni mi kaçırdınız?
    Üstad böyle bir ithamı kabul eder mi? Treni kaçırmak bir eksiklik, bir yenilgidir.
    - Kovdum gitti, der.

Sigara İçmenin Haram Oldugunu Söyleyen Birisine

Helalse İçiyorum Haramsa Yakıyorum.... Demiştir

Bir gün Necip Fazıl, bir üniversitede konferansa katılmış...
    Çıkıp herzamanki gibi Din ve Allah kavramı hakkında konuşmuş...
    Konuşması bittikten sonra, onunla karşıt görüşlü olan bir Prefesör, Necip Fazıl'a
    'Siz önceden çıkıp farklı şeyler söylerdiniz, şimdi ise o sözlerinize çelişen şeyler söylüyorsunuz... Yazdığınız şiirler hala ezberimdedir... bu ne demek oluyor? '
    Necip Fazıl'ın cevabı meleklere parmak ısırtacak bir cevap olur 'Benin geçmişim bir çöplüktür ve çöplükleri sadece köpekler kurcalar'

Üstad'ın çalışma odasına giren bir yazar üstadın çalışma odasına göz attıktan sonra:

-Hayrola üstad çalışma odanda hiç kitap yok, siz hiç kitap okumaz mısınız? diye soru sorduğunda, Üstad şu cevabı verir:

-Sen hiç süt içen inek gördün mü?

• FEZA PİLOTU

Yirminci yüzyılın ablak yüzlü pilotu
    Buldun mu Ay yüzünde ölüme çare otu ?

Bir odun parçasına at diye binen çocuk
    Başında çelik kulaf, sırtında plastik gocuk.

Uzakları yenmiş Fatih edasındasın|
    Dipsizliğin dibini bulmak sevdasındasın...

Allah'a dil çıkarır gibi küstah bir yarış...
    Farkında değilsin ki, Ay Dünya'ya bir karış.

Fezada milyarlarca ışık, yol, mesafe;
    Seninki, saniyelik zafer, ilmi hurafe.

Kavanozda, kendini deryada sanan balık;
    Ne acı vahşet, mağrur ilimdeki kalabalık;

Fezada 'Allah diye bir şey yok' iddiası
    Gel gör, kaç füzeye denk, bir mü'minin duası;

Rafa kaldırmak için ruhlarını dürdüler;
    Güneş diye kalpteki güneşi söndürdüler.

Bilmediler; kalptedir, kalptedir asıl feza;
    Kalptedir, olumsuzluk kefili kutsi imza.

Sayıdan sonsuzluğa sınıf geçirtecek not;
    Bizdedir ve bizdedir Arş'a giden astronot,

Ve mekandan arınmış ve zamandan ilerde,
    Fezayı teslim alma sırrı bizimkilerde.

Bizimkiler ışığa gem vururda binerler;
    Yerden göğe çıkmazlar, gökten yere inerler..

NECİP FAZIL KISAKÜREK

• Arkadaşıyla bir yemekte:
    -Bana kocaman bir tabağa pilav,içine ette getir.
    -Bana da kocaman bir tabağa pilav içine etmeden getir.

• kimselerin cevap yazmaması içler acısı... Necip Fazıl gibi bir üstad diğerleri gibi saygıyı sonuna kadar hakediyor.Şiir Türk Edebiyatı'nın temel taşı olmuştur herzaman,Necip Fazıl ise temelde yerini almayı başarmıştır benim kanaatimce

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mütercim-GTX -- 25 Şubat 2010; 18:50:22 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: protherm

kimselerin cevap yazmaması içler acısı... Necip Fazıl gibi bir üstad diğerleri gibi saygıyı sonuna kadar hakediyor.Şiir Türk Edebiyatı'nın temel taşı olmuştur herzaman,Necip Fazıl ise temelde yerini almayı başarmıştır benim kanaatimce

evet bende çok üzüldüm
  • "Anladım işi , sanat Allah 'ı aramakmış; Marifet bu , gerisi yalnız çelik çomakmış..." (Necip Fazıl KISAKÜREK)

demiş üstad..
  • ÇAYCI,GETİR İLAÇ KOKULU ÇAYDAN.DAKİKA DÜŞELİM SENELİK PAYDAN. N. F. K.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Necip Uysal
    10 yıl önce açıldı
    Ziya Selçuk
    6 ay önce açıldı
    Mustafa Kemal ATATÜRK
    16 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • "Efendim, Müjdecim, Kurtarıcım, Peygamberim! Sana Uymayan Ölçü Hayat Olsa Teperim!" Necip Fazıl KISAKÜREK

"Kökünü beğenmeyen dal ve dalını beğenmeyen meyve olgunlaşmadan çürür."
    Necip Fazıl KISAKÜREK

Yukarı
  • -"Boş konuşuyoruz, boş!.. Bütün bir ömür içinde söylediğimiz bir milyon kere bir milyon lâf, arayıp da bulamadığımız tek cümle için… Arayıp da bulamadığımız, arayıp da bulur gibi olduğumuz, bulur gibi olup da yine elden kaçırdığımız, elden kaçırıp da tekrar bulur gibi olduğumuz, tekrar bulur gibi olup da artık aramaya lüzum görmediğimiz tek cümle için... O cümle nedir, o cümle?.. Ben o cümleyi bilmiyorum… Fakat bütün mevcutlarla beraber, bütün cümlelerin, içinde eridiği ve yok olduğu tek bir kelime biliyorum. Her ân söyleyip de hiçbir ân hakikatine yaklaşamadığımız ve yaklaşamayacağımız tek kelime: “Allah”…

Ve:

--Gerisi boş, bomboş konuşmaktan, bir hastalıklı dırdırdan başka nedir ki?.. Keşke ben “Allah” kelimesinden başka, ağzından tek söz çıkmayan bir dilsiz olsaydım…" N.F.K

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OSMANL1TORUNU -- 28 Şubat 2010; 20:54:00 >
  • quote:

kimselerin cevap yazmaması içler acısı... Necip Fazıl gibi bir üstad diğerleri gibi saygıyı sonuna kadar hakediyor.Şiir Türk Edebiyatı'nın temel taşı olmuştur herzaman,Necip Fazıl ise temelde yerini almayı başarmıştır benim kanaatimce

bu forumda başka ne bekliyordun ki.
    kendi milletine yabancı, örfüne-adetine yabancı, atalarına yabancı, anasıyla babasıyla kavgalı, dinsizliği "cool" olmak zanneden, özenti olmuş, emo olmuş kişiler mi cevap yazacak.

• quote:

Orijinalden alıntı: Prof.Matematik

quote:

bu forumda başka ne bekliyordun ki.
    kendi milletine yabancı, örfüne-adetine yabancı, atalarına yabancı, anasıyla babasıyla kavgalı, dinsizliği "cool" olmak zanneden, özenti olmuş, emo olmuş kişiler mi cevap yazacak.

+1905

• Üstad
  • Aslında tam ibretlik bir adamdır.Kelimelerle resmen lego gibi oynayıp,dizebilen mükemmel bir insandır.Yıllarca halk tabiriyle "Kafir" olarak hayatını yaşamış ancak sonradan dine,imana ve yüce yaratıcıya dönen yegâne insanlardan biridir.Açıkçası Allah'a nasıl oldu da bu denli bir içtenlikle yıllar sonra bağlanabildi,merak ediyorum.
  • İnsan bu, su misali, kıvrım kıvrım akar ya;
    Bir yanda akan benim, öbür yanda Sakarya.
    Su iner yokuşlardan, hep basamak basamak;
    Benimse alın yazım, yokuşlarda susamak.
    Her şey akar, su, tarih, yıldız, insan ve fikir
    Oluklar çift; birinden nur akar, birinden kir.
    Akışta demetlenmiş, büyük, küçük, kainat;
    Şu çıkan buluta bak, bu inen suya inat!
  • Şu aradaki parazitleri şikayet edersek güzel bir konu olabilir. Hayırlı olsun.
  • BEKLENEN
    Ne hasta bekler sabahı,
    Ne taze ölüyü mezar.
    Ne de şeytan, bir günahı,
    Seni beklediğim kadar.
    Geçti istemem gelmeni,
    Yokluğunda buldum seni;
    Bırak vehmimde gölgeni,
    Gelme, artık neye yarar?

Necip Fazıl
  • Nazımcılar Fazıl'ı Fazılcılar Nazım'ı sevmez ideolojilerinden ötürü..
    Oysa ki ideolojik kimliklerini bir kenara bırakıp şair olarak ele almak gerek ikisini de..
    Ve bence Üstad'da, Mavi Gözlü Dev'de dönemin usta şairlerindendir zannımca..
  • inşallah gençliğe hitabesini okumuşsunuzdur imzam ordan alıntı.onu sevmeyenler için :hidayetiniz kararmış

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi **karanfilgünleri** -- 28 Şubat 2010; 22:20:32 >
  • N.F.K.

göz kaptirdigim renkten, kulak verdigim sesten,
    affet senden habersiz aldigim her nefesten...

bu şiir mi yoksa bu kadar mı? googleda arattım ama her tarafta böyle.
  • Beklenen ve bekleyen şiirine bayılıyorum.
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.