Şimdi Ara

Nihayet (İşin Sonu)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
24
Cevap
0
Favori
741
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Dinozorlar milyonlarca yıl dünyada hüküm sürdüler lakin bir gün yok oldular. Bugün insanlar da dünyaya hükmediyor ancak başka gezegenlere yayılsa bile bir gün yok olacak. Öyleyse her şey boşuna değil midir? Dinozorların milyonlarca yıl uğraşıp didindiğini farzetsek bile artık hiçbiri yok. Atalarımız binbir çaba ve zorlukla genlerini sonraki nesile aktardı fakat şu an onlar bu yaşadıklarımızı hissedebiliyor mu? Neden evreni olduğu gibi kabul etmiyoruz? Her şeyin boşuna olduğunu reddetmek kendini kandırmak değil midir?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pallad -- 9 Şubat 2019; 23:31:12 >

• Herseyimizi yok olmamak icin yapmiyoruz, bunun icin yasamiyoruz ki. Gecmisteki insanlarda genlerini, öldüklerinde iyi hissetmeleri icin aktarmadilar. Bir takim durtuler ve fikirler etkiliydi.
    Eger evreni veya durumumuzu oldugu gibi kabul etseydik(herkesin ayni durumu gormesi ve durumun sabit kalmasi onkabulu) her seyin bosuna olacagini dusunmuyorum. Cunku durumumuzu oldugu gibi kabul ettigimizde, bize yasamin bos oldugunu dusunduren olgularda kalkacagi icin, bosluktan soz etmeninde bir anlami kalmazdi.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Değildir. Hissetmiyorlar ama hissettiler önemli olan bu. Boşuna değil işte boşuna olmaması için bir sonsuzluk içermesi gerekmiyor, sadece sonuçlar değil süreçlerde anlam ihtiva eder. Carpe diem..
  • Tabi siz de haklısınız yok oluş gerçeğini askıya almak gerekir devam edebilmek için. Aklı hormonların etkisinden kurtarıp milyonlarca yıllık koşullanmayı kırmak kolay değil.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Prof.Celal Şengör

Herseyimizi yok olmamak icin yapmiyoruz, bunun icin yasamiyoruz ki. Gecmisteki insanlarda genlerini, öldüklerinde iyi hissetmeleri icin aktarmadilar. Bir takim durtuler ve fikirler etkiliydi.
    Eger evreni veya durumumuzu oldugu gibi kabul etseydik(herkesin ayni durumu gormesi ve durumun sabit kalmasi onkabulu) her seyin bosuna olacagini dusunmuyorum. Cunku durumumuzu oldugu gibi kabul ettigimizde, bize yasamin bos oldugunu dusunduren olgularda kalkacagi icin, bosluktan soz etmeninde bir anlami kalmazdi.
    Gayet de insanlar dünyaya iz bırakmak için çocuk yaptılar hocam

Ve durumu olduğu gibi ''kabul'' etmek mevlananın ot olma hali,fukonun boşlukta sallanan adamıdır.Asıl kabul ediş aufhebungtur

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Zodion -- 7 Şubat 2019; 15:1:50 >
  • Sorun yaratıcının varlığı değil bir Mevzuunun insan eli ürünü olması hali.

İnsanın eli yazı tura gibi iş görür. Yani fikirler tözler izmler medeniyetler yapabilir ancak bu bırakıtlar ben insan işiyim diye bağırıp hep antiler yıkımlar vs. Yi doğurur.

İnsan işi olan şey tartışılır, bir başkasına yıkılması_yakılması caiz görülen şeylere benzer. Nesil vardır Ancak adam gider erkekleri doğar kızlara tecavüz eder ve nesil var der.

..................

İnsan işi en nihayetinde pisliğini temizleyip o el ile yemek yiyeni de anlatıyor gibi.

Ancak yaratıcının tek bir işi dahi yanlışlanamaz halde insanın her türlü amelini izale eder. Yıkım yoktur her an bir inşaadır. Değil mi? Her türden cinsten insan yok mu?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HADO77 -- 7 Şubat 2019; 18:59:27 >
  • Valla ne kadar boşuna olduğunu düşünsede insan yine bir yolunu bulup kendini kandırıyor hayatta kalmak için. Keşke şöyle bir 5-10 dk'lığına yaşama dürtüm ve bazı korkularım yok olsa.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Ne ara geçti bu yıllar
    2 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • tam da dinsiz felsefe gözlüğünün veya evrim teorisinin insana dayadığı mantık

hayvandan ne farkın var ki doğar-yer-içer-sıçar-çiftleşir-ölürsün. bitti gitti.

insan olmaya çalışmanın anlamı ne ki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • Prof.Celal Şengör kullanıcısına yanıt
    eğer yaptıklarımızın boş olduğunu düşünemiyorsan tam ateist olamamışsın demektir. evreni olduğu gibi kabul edelim sözü ile yaptıklarımız boşuna değil sözü birbiriyle çelişmekte. sonuçta dünyanın en güçlüsü veya zengini de olsa toprağın altında bir faydası olmayacak. toprağın altı tabirini ahiret anlamında yazmadım. olduğu gibi kabul et ölüyorsun. gittiğin yer manasında.

Cunku durumumuzu oldugu gibi kabul ettigimizde, bize yasamin bos oldugunu dusunduren olgularda kalkacagi icin, bosluktan soz etmeninde bir anlami kalmazdi.

derken de hayvani bir yaşamın telkini var. hayvanların hatıraları veya gelecek endişesi yoktur. anı yaşar ve giderler. şimdi insanların hatırası yok diyebilr misin? daha özel bir soru her okulun önünden geçerken yüreğini sızlatan nedir? olduğu gibi kabul et geç ne var yani (son cümle senin bakış açına göre yazıldı)
  • Zodion Z kullanıcısına yanıt
    Hocam ikinci paragrafinda tam olarak neyi anlatmak istedigini malesef anlamadim.

Ben bu konuda soyle dusunuyorum; bir olguyu olgu yapan seylerden birisi de referans noktalaridir. Buyuk bir cismin buyuk olarak nitelendirilmesi, ondan daha kucuk bir cismin referansiyla anlam kazaniyor. Yani buyuk olgusuna sahip olmasina sebep olan sey kucuk cismin referansi, dolayisiyla varligi. O referansi degistirdigimizde olgunun niteligide degisiyor. Daha once buyuk olarak niteledigimiz seyi, farkli bir referans noktasi ile karsilastirdigimizda buyuk olan sey kaybolup kucukluk olgusuna sahip olabiliyor. Dolayisiyla ayni durum dusuncelerimizde de var. Bir seyin amacsiz, bos, dogru olmasi gibi seyler diger olgulari kiyaslama yoluyla da ortaya cikabilen seyler, tek etken bu olmasa da.

Simdi bu konudaki mesajin ve konuya atilan mesajlarinda belli bir referans noktalari var, ki bazi insanlar birseyleri referans alip her seyin bos oldugunu dusunuyor. Bana gore sorun ise o aldiklari referansin gerceklikle kopuk oldugudur. Gerceklikle kopuk, dolayisiyla var olmayan(dunyada) bir seyin beklentisine girip referans almak mantikli gelmiyor bana. Neden herseyin degistigini gorurken, hic degismeyen bir beklenti icerisine girip olumsuz bir durum ortaya cikarayim? Neden ölümsüzlük gibi bir beklenti veya olguyu var edip onu referans alip hayata bir bosluk gozuyle bakayim? Mevcudiyeti var olmayan seyleri neden referans aliyoruz? Tabi bu var olma ihtimalinin yuksek oldugu durumlarda tahmin olarak fayda saglayabilir orasi ayri mesele.
    Dolayisiyla ölümsüzlük gibi var olmayan durumu referans alip kendi dunyamizi bosaltmak akil kari degil. Ölümsüzlük, mutlak bir anlam/amaç yok ki, onu tutup referans alayim? Dolayisiyla sorun buradan kaynaklaniyor bence.

Ayni seyi hayatin anlamsiz oldugunu dusunenlerde de gorebiliyorum, hatta ayni zamanda gecmisteki 'ben'de de. Hayatin mutlak anlamda amacsiz oldugunu dolayisiyla mutlak bir anlamin olmadigini dusunen biri neden simdi olmadigini, yok oldugunu soyledigi o amac ve anlami referans alip onu var eder? Hayatin bir amacin olmadigini, bir anlami olmadigini soyleyip ve buna dayanarak bir anlamsizliktan bahsetmek bana gore zırvadır. Cunku anlamsizlik denilen sey bir anlam var iken soz konusu olabilen bir olgu degil midir? Ama bu durum mantiken ne kadar hatali gozukse de insanin dogasi geregi dogal birsey. Cunku kendi donanimimiz boyle isliyor, bir seyler yok olsa bile dusuncesi ve resmi hala beynimizin kivrimli koselerinde.

Dolayisiyla hayati bos ve anlamsiz olarak gorenlerde bu sebeplerce, daha once yok oldugunu soyledigi seyi referans alip onu kendinde var etmelerinden oturu bunu yasayabilirler. Tabi tek etkende bu degil, tek cozumde.

Hocam bu arada, eger cevap olarak birseyler yazaraan lutfen biraz daha anlasilir ol, ne sen zamanini bosa harca, ne de ben, olur mu?

• quote:

Orijinalden alıntı: mhmt042

eğer yaptıklarımızın boş olduğunu düşünemiyorsan tam ateist olamamışsın demektir. evreni olduğu gibi kabul edelim sözü ile yaptıklarımız boşuna değil sözü birbiriyle çelişmekte. sonuçta dünyanın en güçlüsü veya zengini de olsa toprağın altında bir faydası olmayacak. toprağın altı tabirini ahiret anlamında yazmadım. olduğu gibi kabul et ölüyorsun. gittiğin yer manasında.

Cunku durumumuzu oldugu gibi kabul ettigimizde, bize yasamin bos oldugunu dusunduren olgularda kalkacagi icin, bosluktan soz etmeninde bir anlami kalmazdi.

derken de hayvani bir yaşamın telkini var. hayvanların hatıraları veya gelecek endişesi yoktur. anı yaşar ve giderler. şimdi insanların hatırası yok diyebilr misin? daha özel bir soru her okulun önünden geçerken yüreğini sızlatan nedir? olduğu gibi kabul et geç ne var yani (son cümle senin bakış açına göre yazıldı)
    Sevgili hocam, tam ateist olmamakla beraber bu dusunceye yakin oldugumu belirteyim. Hayir bence bir celiski yok, asil celiski tam tersi. Neden? Soyle izah edeyim, ateist biri tanriyi red ederken, tanrinin ortaya cikardigi butun sonuclarida red etmis olur. Yani tanrinin yikilisi, onun ortaya cikardigi durumlarida beraberinde goturur. Tanriya inanmayan birisi, topraga gomuldugunde kabir azabi cekecegini dusunmez, oldukten sonra cennet veya cehenneme gidecegini dusunmez cunku tanri diye bir sey olmadigi icin, tanrinin varligiyla anlam kazanan durumlarda yok olur. Buraya kadar bir sorun var mi?
    Her seyin bos oldugu, her seyin anlamsiz oldugu dusuncesini ortaya cikaran fikirlerin altinda da mutlak amac, ölümsüzlük gibi beklenti ve referanslar oldugu icin, ayni sebeple tanri yoksa mutlak amacta, ölümsüzlükte onunla beraber yok olur. Dolayisiyla hayatin bos oldugu, anlamsiz oldugu dusunceside bu sebeplerce yok olur, cunku referans aldigim dusunceler tanri ile beraber yikildi. Dolayisiyla bir celiski goremiyorum. Asil celiski tam tersidir demistim. Cunku bir insan dusun ki, olmadigini soyledigi seyi var edip onun uzerine bir fikir insaa etsin.
    Zengin veya guclu olaninda topragin altinda rahat yasamak icin bir seyler yapmiyor.

Okul ornegi ayni durumu resmetmiyor ki hocam. Okula bakip beni uzen seyleri degistirebilmem mumkun iken, boyle bir olanagim var iken ki durum ile, degistiremeyecegim ve olmayan seylerin durumu ayni degil.

insan sonsuzluk için yaratılmıştır. bu istek hep vardır ve olacaktır.

tarihin her karesinde insan kendini ölümsüzlüğe adamış. bu kadar geçen zamanda hep aramış inkar edilemez gerçek. bunu değiştiremezsiniz. inkar edersiniz ama değiştiremezsiniz. bunu insana veren tek şey din anlayışıdır. başka yok. realiteyi kabul eden dini kabul eder. sizin dediğiniz doğru benzinle çalışan aygıtları kaldırırsan benzine ihtiyaç kalmaz doğru. peki kaldırabilir misin hayır

hatırladığım kadarıyla çocuklara üzülmeyi önlemenin yolunu çocuk yapmamakta bulmuştunuz. şimdi soruyorum çocuksuz bir dünya mümkün mü ?
  • Atom büyük boşluklar içerir ve insanın atomik yapısı büyük oranda boştur. Anlamlı ise de boşluğu dolduracak şey bize göre anlam ihtiva etmez.

İnsanların türleşme si demek yaratıcının yaratışından farklı bir yol izleyip yaratıcıya öykünmenin sanal dostluktan öte olamayacağını anlatmalı artık.

Yaratıcıya (ilaha değil) iman edip zekerinin keyfine göre takılırsan bir şeyle konuştuğunu ya da bir şeyin sana elçi gönderdiğini zannedebilirsin. Hatta gelmiş dahi (Cebrail) dahi olabilir ancak sen benimle muhatap oldu zannediyorsunuz.

.......

Yaradana sen ilah ol diyen adam ol lafını anlamamış benzer. Tavrına yaratıcıya ilah bazlı denklik öne sürüyorsunuz ve bunu bağnazca anlamadan geliyorsun.

Yaratıcının bir kadına el sürmeden yaratması ona doğum yaşam ölüm acısı tattırmaması girmeden hadramuta güven içinde tek başına yol alabilmesi halini yaratması demek.

Sen daha 7 yaşındaki çocuğunu millete güvenip okula tek başına gönderemiyorken neyin tafrası bu yaa.

Sen kim yaratıcının yarattığı ya da izin verdiği yaratıcı gerçekleştirebilecek nitelikteki kişi kim.

İnsan biraz konumunu Edebini bilecek. Dışarıda çoluk çocuk adam kadın sonuçta bizim insanımız beceremiyorsan yapmayacaksın. Rica etmiyorum emrediyorum.

20 bin kıza tecavüz edildi deyip yaradan deniyor diyeni 20 kız etmek lazım. Yaratan kimmiş adam nasıl denenir iş anlatırlar adama.

Hem beceriksiz ve apaçakı hala ben ben diyor ben kim der deyince o nefis ben olama diyor adam cennetlik olduğunu da iddia ediyor.

Uyanın yaratıcı diyorum. Onda ihtimal bulunmaz.

• Ölüm işin sonu değil işin başıdır

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • mhmt042 M kullanıcısına yanıt
    Ölümsüzlük istegi oyle yada boyle var olabilir, kimilerinde de olmayabilir. Var olanlara karsin kimi bu istegin kökünü icguduye baglar, sen boyle yaratildigimiza inanirsin, bir baskasi bir ogreti oldugunu da dusunur. Sorun bu degil, sorun bence gerçeklikle(!) kopuk, olmadigi dusunulen veya olmayan bir seyi referans gosterip onun ustune fikir insaa etmek.
    Ben kaldirdim iste hocam, sen neden kaldirilamayacagini dusunuyorsun?
    Cocuksuz bir dunya mumkun de, Dunya dan da neyi kastetdigin onemli. Cocuk yapmak istemeyisiminde kendime gore sebeplerim var. Ama bunlarin konuyla ne baglantisi var anlamadim.

• Dünya nazara göre şekil alır ve siz bakarken orada değildir.

Bana göre çocuk ve onu talep eden şey kıymetli bir ana baba değilse tüccar bir zihniyettir.

Sen çocuk yap ki dükkan dönsün diyen zihniyetin çocuk talebi farklıdır. Bakışa göre dünyada gördüğün her şey satılıktır. Bi zihniyet bu kavrama senin çocuğunu da dahil etmek isteteyebilir.

herhangibir meselede genel kabule bakmak gerekmez mi?
    ölümsüzlük genel kabul değil mi?
    ben yaptım oldu mantığı genel geçer kabul müdür yani

çocuk meselesinin konuyla bağlantsı mümkün olup olmamakta. çocuksuz bir dünya mümkün demişsin. soruyu yanlış sordum galiba. dünyada yaşayanların tekrar çocuk yapmasını önleyin bakalım. hayat ne kadar devam eder. benim sorum o. siz ise kendi açınızdan bakıp benim çocuğa ihtiyacım yok dersiniz. buna bir şey demem hakkım da yok.
  • mhmt042 M kullanıcısına yanıt
    Hayir hocam, neden genel kabule bakalim? Bir seyin genel kabul gormesi, o seyin sirf bu nedenden dolayi var yada dogru oldugu anlamina gelmez ki. Sanirim bunu detaylandirmaya gerek yok, degil mi?
    Anladim hocam. Tamam, Dünyada yaşayanların çocuk yapmasını önleyelim ve hayatin 60 sene sonra sona erecegini kabul edelim. Peki simdi bu sorunun ve cevabin konu ile baglantisi nedir, bununla nereye varmam gerekiyor? Evet, cocuk olmazsa insan yasami mumkun degil. Peki bu durum benim yukarida yazdiklarimin hangi kisminin yanlis oldugunu dusundurtuyor?

• Dünya dediğimiz yer türeme in kontrol altına alınması gereken bir yer. Adam doktor hatun mühendis 2 tane yapıyo bunlar için varını yoğunu ortaya koyuyor adam suriyeden savaştan kaçmış burada 4 senede 3 tane peyda ediyor tepesinde kurulu çatı yok.

Veya sırf parası var diye aile kurup sonradan metres hayatlarına giren insanların yıktığı yuvalar varken saf temiz insanlar aynı nedenle bekar kalıyor.

...............

Çocuğun korunumu adına öyle herkesi türetemezsin.

Rica ediyorum çocuk musunuz ya. Bu kadar aleni bi meseleyi tartışmak zorunda kalıyoruz. Görünen köy dünya ve halleri zaten.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.