Şimdi Ara

===> Nokia N95 & N82 Karşılaştırması Reis-i Eagles™ <===

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
198
Cevap
0
Favori
20.363
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • ===> Nokia N95 & N82 Karşılaştırması Reis-i Eagles™ <===

Nokia'nın zamanımıza göre en üst donanımlı cihazlarından 2si olan N95 ve N82'nin karşılaştırmasını yapmış bulunuyorum.
    N95 sürüm: v20
    N82 sürüm: v11

Bölümler

1-) Ergonomi
    - Kontrol tuşları
    - Tuş takımı

2-) Performans & Hız

3-) Donanım Verimlilikleri
    - GPS
    - Wi-Fi
    - Kamera
    - Ekran

Bölüm 1: Ergonomi

- Kontrol tuşları: N95'in menü ve çokluortam tuşu çok rahat. N82'in keza menü tuşu rahat ancak çoklu ortam tuşu 1 hayli küçük ve bazen yanlışlıkla basılabiliyor. İnce küçük tuşa tırnakla basmaya ihtiyaç yok. Üstündeki eğim sayesinde normal 1 tuşu basarakta menü getirilebiliyor ancak yanlış basmakta mümkün. N82'nin ok tuşu daha büyük olduğundan daha kullanışlı. 4 yön tuşu kullanımı aynı. N82'nin tamam ve geri tuşları N95'e göre daha iyi. N95'te köşede olması bazen işi karıştırıyor ama yine de rahatlar. Yine N82'nin arama cevaplama-reddetme tuşları büyüklük açısından biraz daha iyi. Ses kontrol tuşları N82'de kapakla 0 ve yumuşak. N95'te biraz daha sert ve çıkıntılılar (özellikle ses tuşu).

- Tuş takımı: N95 bu konuda tartışmasız önde. Kullandığım en kullanışlı tuş takımı da diyebilirim. N82'nin ince olması yanlış basmaya sebep olmuyor ama mesaj yazarken insanı yavaşlatıyor. Oyun oynarkende zorluk çıkarabilir, oynamadım bilmiyorum.

Bölüm 2: Performans & Hız

ARM11 332MHz işlemciye sahip 2 cihazın hız & performans değerleri açısında farklı olmasındaki sebep RAM değerleri. N95'in 56MB RAM'ine karşılık 128MB RAM'e sahip N82... N95 son sürümde 29mb serbest RAM'e sahip. Daha sonra bu değer 27 gibi 1 değerde sabit kalmakta. N82'de ise bu değer ilk açılışta 90MB ancak genelde 85MB civarında. Formatlıyken cihazlar elbette hızlı ancak programlar yüklendikçe performans ortaya çıkıyor. Programların açılışında-kapanışında öyle aman aman 1 fark yok ama çok az fark var. 1de menü gezintisinde fark hissedilebilmekte. Menü tuşuna bastığınızda menünün kendine gelmesi için N95'te bekliyorsunuz 1sn kadar. N82'de bu yok. Web gezintisinde işleme daha hızlı. Bunda wi-fi'nin de etkis var tabi. RAM farkı 1den fazla uygulama açıldığında en çok hissediliyor. 30mb 1 tek uygulama için hayli yeterli olduğu için fark dediğim gibi pek belli değil. Ama ben N95 v20'de web'te hafıza yetersiz uyarısı aldım, bunu da belirteyim.

Ayrıca 2 cihazın boot süreleri arasında 9-10sn fark var.

Bölüm 3: Donanım Verimlilikleri

- GPS: Testleri yapmadan önce cihazları kapatıp açtım ki hafızalar boşalsın, önceden bağlandı diye hızlı bağlanmasın. Ayrıca açık havada cihazları 45 derecelik açılarla normal 1 şekilde tutarak bağlanmaya çalıştım. N82 ile N95 arasında ortalama 3dk kadar fark vardı. Bazen N95 hiç bağlanamadı. (300sn kadar bekledim.) N95'in donanım yerleşimi çok hassas. Elinizin konumu vs önemli. En ufak hareketlenme etkiliyor.
    Bağlandıktan sonra programları kapadım. 1-2 dakika sonra yine açtım. N82'de ölçtüğüm en uzun süre 10sn olurken N95'te yeniden uydu bulurmuşcasına sürdüğü oldu. N95'in 40sn'de bağlandığıda vaki lakin N82'de en erken 5sn'de tamamladı.
    Özetle N82'nin GPS konusunda üstünlüğü tartışılmaz. Ram sayesinde haritalarda gezmek N95'e göre 1az daha rahat.
    Bağlama süreleri son derece esnek. Net 1 rakam yok yani ortada.

- Wi-Fi:
    N82'de 4 ağ bulup derece olarak 3ü 2 çubuk 1i 1 çubuk olduğunda sürgü kapalıyken N95 hiç bulamadı. Sürgü açıkken 2 tane 2şer çubuktan buldu. Çekim kuvvetleri N82'ye göre %40 daha düşüktü. N95'te en iyi verim 2. sürgü açıkken alınmakta. N82 gibi 3 ağ bulup dereceleri 2şer tane 2, 1 tane de 1 çubuktu. Lakin çekim güçleri %20 daha düşüktü. Yazı yazmak için sürgüyü değiştirdiğinizde bağlantı kopuyor. Tekrar bağlanmanız gerekiyor. Bazen buluyor bazen bulmuyor. N95'te GPS gibi Wi-fi'de çok esnek. N82 Wi-Fi konusunda da gerçek manada başarılı. Gerek çekim gerek hız konusunda yeterli. Ram sayesinde web'de gezinmek de keyif vermekte. N95'teki gibi ram hatası alınmıyor.(v20'de de ram hatası aldım ben.) Ekran küçüklüğü 1 dez avantaj. Sayfa yüklenirken ekranın dönmesi nerdeyse 2sn kadar.

- Kamera:

Yorumlar size ait. Burayı ben yorumlamayacağım, daha sonra yorumlayacağım. Soldakiler N95, sağdakiler N82... Tavsiyem resimleri bilgisayarınıza kaydedip, ardarda bakmanız. Fotoların alayı otomatikte ve genel manada tek seferde çekilmiştir.

N95 & N82

Işıklar açıkken;

Mesafe aynı olmasına rağmen N95 odaklamadı. Resimleri tek kere çektiğimden evde (bilgisayarda) farkına vardım.

Renkli resimler çektim ki renk farkını görün...

- Ekran: N95'in ekranı parlaklık olarak çok mükemmel. N82 bu konuda yetersiz. Çok gariptir ki bilgisayardan attığım 10 farklı renkli resimlerde de N95 ve N82'nin ekrandaki renkleri arasında 1 alay fark var. N82'de parlaklık az renkler biraz daha doğru, N95'te parlaklık 10 numara lakin renkler pek uyumlu değil. (Bilgisayar ekranına göre.) Sonuç olarak renk konusunda 2side bilg. kalitesinde değil. N82 daha yakın ama gene de değiller. Parlaklıkta N95 baya 1 üstün. 2.6" en ideal boyut bana göre. 2.8" demek daha büyük cihaz demek. 2.4" ise normal ama verim açısından bence düşük. Resim eklemek isterdim ama imkanım yok. Bulursam gösteririm.

- Ses: N82 seste de başarısını sürdürüyor. Testleri varsayılan ve rock modunda yaptım ve CX300 kullandım. S-Ş harfleri çok daha net, baslar biraz daha belirgin ama öyle pek fark yok. N95'te ses %70'ten sonra bozulmaya başlıyor. N82'de az-biraz da olsa %80 seviyesinde başlamakta. CX300 gibi 1 kulaklığa göre bu ses seviyeleri yüksek gerçi ya da bana göre. N82'de %80'deki bozulmalar orjinaline göre 1/4, N95'te %70'te bu rakam 1/2. %90 ve %100'de N95 bozulma artışı N82'ninkine göre daha yüksek. %100'de şarkı hiç zevk vermiyor gibi 1 şey. N82'de %100'de bozulma 1/2'nin biraz üstünde. Kulak göreceli aslında ama N82'nin kalitesi herkesçe farkedilebilir gibi geliyor.

- Diğer kullanıcıların karşılaştırması:

http://www.celladdictblog.blogspot.com/2007/11/nokia-n82-vs-n95-pictures.html

http://news.mobile9.com/s60apps/2008/03/17/nokia-n82-camera-comparison/

http://www.fonearena.com/blog/2008/03/03/nokia-n82-vs-n95-the-5-mega-pixel-camera-phone-battle.html

N82 vs N95 8GB

http://www.thenokiaguide.com/my_weblog/2007/12/n95-8gb-vs-n82.html

2004-2009 © Reis-i Eagles™ - Her hakkı gizli saklıdır. İzinsiz çalıp-çırpmak ayıptır, günahtır. Lütfen izinsiz kopyalamayınız.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Reis-i Eagles -- 7 Haziran 2008; 19:27:44 >

• ilk resimdelerde iki resim arasında acayip renk farkı var hangisi gerçeğe daha yakın etraf dahamı sarıydı yoksa dahamı beyazdı ve bence yorum yapmalısın

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BOOOOOOOOOOO -- 2 Nisan 2008; 18:44:08 >
  • Guzel 1 inceleme olmus wi fi , gps ve kamerada n82 bariz önde =)...
    diger incelemelerinde tamamını bekliyoruz reis
    incelemen icin tskler
  • TeşekkürLer ..
  • Eline sağlık Reis birçok kişinin işine yarıyacak
  • quote:

Orjinalden alıntı: BOOOOOOOOOOO

ilk resimdelerde iki resim arasında acayip renk farkı var hangisi gerçeğe daha yakın etraf dahamı sarıydı yoksa dahamı beyazdı ve bence yorum yapmalısın

Etraf daha sarıydı tabii ki. Sokak ışıklandırması sarı ya zaten.
    Apartman ışıklandırmasıda sarı...

Şöyle diyim, tüm resimlerde N82 renklerde en yakın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Reis-i Eagles -- 2 Nisan 2008; 19:05:05 >
  • oo hayırlı olsun Reis guzel calışma eline diline koluna aklına bilgisayarına,n95 ve n82 ne saglık...

Başta Reis e ve DH a Teşekkurler
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • flaşına gurban yiidim
  • güzel inceleme- her iki cihazıda kullanan birisi olarak gerçekten %100 doğru tespitler. tercih yapacak arkadaşlara oldukça yardımcı olacaktır.. bence..kanımca..
    alllah N82 ve N95 ine zeval vermesin Reis..
  • Henüz N95'in öne geçeceği bir kıyaslama yapılmamış görünüyor, N82 hepsinden lider çıkmış..

Tabi kıyaslanmayan diğer özelliklerini bilemem (ses kalitesi vs.) ancak N95 bana göre dizaynda önde, N82 almamamdaki tek sebep dizaynını başarısız bulmamdır.. N95'i bu konuda tercih ederim..

Nokia n82 gibi donanımsal üstünlük sağlayan bir cihaz için neden malzemesinde ve dizaynında bu kadar uğraşmaz anlamıyorum..
  • Ekranda ben N95i tercih ederim şahsen. Ne N82 ne N95 renkleri tam doğru yansıtıyor. Parlaklıktan dolayı N95 ekranda alır derim ben.
  • peki N95 8GB de görüntü kalitesi daha değişik olurmu yoksa N95ten çok bi farkı olmaz mı eğer aynıysa valla ben soğudum N95 8GB den N82yi tercih ederim çok bariz bi şekilde flash hariç N82 fotoğrafta önde wifi ve gps de dahil

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BOOOOOOOOOOO -- 2 Nisan 2008; 19:37:32 >
  • Ekran farklı olur tabi. Ama kaliteyi bilmiom.
  • Karşılaştırma için teşekkürler reis.
    Süper olmuş. Eski N95 kullanıcısı, yeni N82 kullanıcısı olarak N82'den daha fazla olmak üzere, ikisiyle de gurur duydum
  • Reis inceleme çok güzel olmuş. Boş kısımları da çok merak ettim doğrusu. Bu arada fotoğraf kalitesi olarak Nokia N82 gücünü göstermiş.
  • @Reis-i Eagles
    eline emeğine sağlık kardeşim

yorum kısmına gelirsek;
    iç mekan ve flashlı çekimleri zaten kafadan geçtim hatta bazılarına hiç bakmadım bile, sonuç belli...
    ancak dış mekan çekimlerinde gördüğüm şudur ki; kullandığın N82 de barizz bir problem varr...
    N82 ile çekilen dış mekan fotolarının büyük bir kısmında, cihaz çekilen fotonun sol tarafına bariz bir puslanma bırakıyor.karşılaşılan bu problem eğer her fotoda görülseydi, cihazın lens camında bir kirlilik var diyebilirdim ancak fotoların bir kısmında bu problem yokken büyük bir bölümünde ise maalesef puslanmalara rastlanıyor.çekilen fotoda "odaklanan kısım" ve "fotonun sağ taraflarında" netlik hakimken, sol taraf pustan geçilmiyor...

ayrıca güneşli havadaki çekimlere bakarsanız N82 fotolarının genelinde bir sarılık göreceksiniz.cihazda karşılaşılan bu problem zaten yabancı forumlarda da belirtilmişti.yukarıda çekilen karelerden "SARI CORSA" fotosunun geneline, özellikle de yerlere bakarsanız bu problemi daha rahat görebilirsiniz.aynı şekilde çekilen diğer fotoların bazılarında da bu problem görülebiliyor...

üst segmentteki cihazların hepsinde elbet bir sıkıntı ile karşılaşıyorsunuz; K850'de kırmızı renkleri yansıtma konusundaki sıkıntı, maalesef N82'de güneşli havada karşımıza çıkıyor.ancak tabi bu sıkıntılar firmware ile düzeltilebilir ama ben açıkçası düzelteceklerini sanmıyorum.çünkü ben bu problemleri uyguladıkları pazarlama stratejisinin bir parçası olarak görüyorum...
    yeni nesil fotoğraf ağırlıklı cihazlarında bu sorunlar giderilecektir diye düşünüyorum...

• bu benim için bi şeyi değiştirmeyecek,ama sağolasın inceleme için
  • quote:

Orjinalden alıntı: _extreme_

@Reis-i Eagles
    eline emeğine sağlık kardeşim

yorum kısmına gelirsek;
    iç mekan ve flashlı çekimleri zaten kafadan geçtim hatta bazılarına hiç bakmadım bile, sonuç belli...
    ancak dış mekan çekimlerinde gördüğüm şudur ki; kullandığın N82 de barizz bir problem varr...
    N82 ile çekilen dış mekan fotolarının büyük bir kısmında, cihaz çekilen fotonun sol tarafına bariz bir puslanma bırakıyor.karşılaşılan bu problem eğer her fotoda görülseydi, cihazın lens camında bir kirlilik var diyebilirdim ancak fotoların bir kısmında bu problem yokken büyük bir bölümünde ise maalesef puslanmalara rastlanıyor.çekilen fotoda "odaklanan kısım" ve "fotonun sağ taraflarında" netlik hakimken, sol taraf pustan geçilmiyor...

ayrıca güneşli havadaki çekimlere bakarsanız N82 fotolarının genelinde bir sarılık göreceksiniz.cihazda karşılaşılan bu problem zaten yabancı forumlarda da belirtilmişti.yukarıda çekilen karelerden "SARI CORSA" fotosunun geneline, özellikle de yerlere bakarsanız bu problemi daha rahat görebilirsiniz.aynı şekilde çekilen diğer fotoların bazılarında da bu problem görülebiliyor...

üst segmentteki cihazların hepsinde elbet bir sıkıntı ile karşılaşıyorsunuz; K850'de kırmızı renkleri yansıtma konusundaki sıkıntı, maalesef N82'de güneşli havada karşımıza çıkıyor.ancak tabi bu sıkıntılar firmware ile düzeltilebilir ama ben açıkçası düzelteceklerini sanmıyorum.çünkü ben bu problemleri uyguladıkları pazarlama stratejisinin bir parçası olarak görüyorum...
    yeni nesil fotoğraf ağırlıklı cihazlarında bu sorunlar giderilecektir diye düşünüyorum...

Bende N82'nin foto konusunda çok çok mükemmel olmadığını söyleyebilirim. Bazı resimler net çıkarken bazı resimlerde dediğin gibi netlelik sorunu oluyor. N95'te de var bu.

Ekran konusunda K850i hepsinden iyi. Onu demeyide unutmuşum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Reis-i Eagles -- 2 Nisan 2008; 20:11:35 >

• Yalnız ben hala tam olarak karar veremedim ya tam n82 alıcam diyordum bugün bi arkinin n95'ini inceledim tekrardan n95'ede takıldım Neyse Reis'm çok saol karşılaştırmayı tam bitirince bende karar verebilirim inş
  • karanlık çekimlerde n82 önce, ışıkta ise bence n95
    kaç tane karanlık foto çekiyorum telefonla o da ayrı mevzu
    ışıkları kaptıyorum gülün mü diicem:)
    dizayn olarak da n95i beğendim yarın alıcam inşallah
    incelenin dewamını beklioz
    teşekkürler
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.