İlk aracımı 1 Şubat'ta yetkili KIA bayisinden ikinci el olarak Egea aracımı 86binde boyasız, değişensiz, hasarsız olarak aldım , aracı alırken gözümle görmedim araçlardan da anlamam , abim ve babam ilgilendiler , eksper raporlarında hiçbir sıkıntı çıkmadı , ilk defa notere giderken gördüm aracı ve fark ettiğim sıkıntılar vardı , kapı eşiklerinde döşemelerde hafif çıkma vardı , tavan içindeki ışığı daha önce açılmış gibi boşluk duruyordu , direksiyonda ve korna kısmında bıçak izleri gibi nokta nokta izler vardı , yolcu koltuğunun oradaki havalandırmada boya atmış gibiydi ve çizik izleri vardı , klima kontrolü kısmında çizikler bulunuyordu ,tavan döşemesi kirden yer yer kararmıştı , bunları dile getirdiğimde gayet normal olduğunu , sıkıntı edeceksen git sıfır al diyen abim ve babamında etkisi bulunuyordu , bu durumun normal olduğu nasıl anlayabilirim ayrıca ilk defa araç aldığımdan dolayı bilmediğimden noterde girilen satış bedeli ile araca ödediğim fiyat arasında 41bin fark var ileride nasıl bir sıkıntı yaratır bana parayı elden değil havale ile gönderi yapmıştım. |
Noterde Satış Bedelini Düşük Yazmanın Sonuçları
Araç satışında, noter sözleşmesinde belirtilen satış bedeli üzerinde anlaşmak önemlidir. Ancak bazı kişiler, vergi yükümlülüklerini azaltmak için satış bedelini düşük göstermeye başvurmaktadır.
Noterde satış bedelini düşük göstermek, ciddi hukuki ve mali sonuçlar doğurabilir. Vergi daireleri, gerçek satış bedelinin tespit edilmesi halinde ek vergi ve ceza talep edebilir. Ayrıca, düşük beyan edilen satış bedeli, ileride araçla ilgili hukuki sorunlar yaşanması durumunda dezavantajlı duruma düşürebilir.
Öte yandan, araç satış bedelini yüksek yazdırmanın da bazı avantajları olabilir. Yüksek beyan edilen satış bedeli, vergi dairelerine karşı daha fazla amortisman ve gider kaydı yapılmasına olanak tanır. Ancak, yüksek beyan edilen satış bedeli de yüksek vergi yükümlülüklerine yol açabilir.
Bu nedenle, noter sözleşmesinde satış bedelinin doğru ve gerçekçi bir şekilde belirtilmesi, hem alıcı hem de satıcı için önemlidir. Satış bedeli konusunda anlaşmazlık olması halinde, noter araç satış bedeli düzeltme işlemi başlatılabilir. Ancak, bu işlem zaman alıcı ve masraflı olabilir.
Sonuç olarak, araç satışında satış bedelini düşük göstermek veya yüksek yazdırmak ciddi hukuki ve mali sonuçlar doğurabilir. Satış bedelinin doğru bir şekilde belirlenmesi, hem alıcı hem de satıcı için faydalıdır.