Oled i iş + oyun için mi kullanıyorsunuz? İş için kullanıyorsanız en çok hangi program saat olarak açık kalıyor? Son olarak hangi marka model monitörünüz? < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
NVIDIA GeForce RTX 50 Serisi [ANA KONU] | [DLSS4-MFG-AI-TSMC4N-PCIE5-GDDR7] (119. sayfa)
![](/static/forum/img/downicon.png)
![](/static/forum/img/Forum-Mobil.gif)
![](/static/forum/img/upicon.png)
![](/static/forum/img/Forum-Mobil.gif)
![](/static/forum/img/close.png)
![](/static/forum/img/popularite.png)
-
-
Yine yeni yeniden benim açımdan ''oldukça zaman kaybı'' içeren bi' paylaşımda bulunacağım ama her neyse...
Bahsi geçen konuyla alakalı ilk ve son mesajım olmasını umuyorum ki inşallah öyle olur zira hiç uzatılmamasını temenni ettiğim bi' mevzudur (yani içerisinde bulunduğumuz konuyla can alıcı bi' bağlamı yoktur)...
Biraz daha açarsam, RTX 40 Serisi hadi neyse de RTX 30 Serisi'nin gerek FG olsun gerekse de MFG olsun şu anki konularla pek hatta hiç bi' alakası bulunmuyor lakin hadi her şeye rağmen (gereksiz yere uzatılmadıktan sonra) isteyen istediğini paylaşmakta özgürdür tabii ki orası da ayrı bir meseledir diyerek...
Devam edersem,
Aslında oldukça trajikomik bi' durum ama RTX 3090 24G sahibi bu SK'nın adeta tabiri caizse ''kutsalına'' laf etmiş oluyorsunuz. :)
Hayır elimden geçen RTX 3090 24G GPU'nun haddi hesabı yoktur + ne koşullarda ne kullanımlar sağladım ama ben bile (next-gen ürünlere karşı) bu kadar savunduğumu hatırlamıyorum.
24G VRAM tabii ki önemlidir de bunun idle usage+temp+FG (artık bi' de MFG)+SK tercihine göre 12VHPWR/12V-2x6 usage+görsel sebepler+doğru düzgün müdahale edilmedikten sonra saçma sapan G6X temp değerleriyle uğraşılmamak istenmemesi (ne yazık ki PCB çift taraflı 1GB mem chip usage meselesi) vb. çoğaltılabilecek birçok SK tercihine göre farklı önemli sebepleri de vardır.
Alıntı
metni:1-2 oyunun optimizasyonu bozuk diye vram yetersiz kalıyor mantığınıda kabul etmiyorum. Bu husus da misal sizin kendi tercihinizdir, herhangi farklı bir kullanıcı da ''benim VRAM usage ile o kadar işim yok DLSS 3-4 ihtiyacım var'' diyebilir. Yani olay sadece VRAM tarafında devam etse herkesin RTX 3090 24G ile yoluna devam etmesi gerekirdi değil mi? :)
Zaten az çok siz de anlatılmak istenenin/istenenlerin farkındasınız da mümkün olduğunca herkesin en azından ''2 farklı bakış açısı'' mantığına erişmesi bazı şeylerin daha kolay anlaşılması adına faydalı olacaktır.
Özellikle ama özellikle şu ''düşünce diretme, bir şeyleri empoze etme vb.'' gibi çabalardan ivedilikle kurtulma gerekliliği ayan beyan kendini hissettirmektedir.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi REDSTONE -- 12 Ocak 2025; 23:46:4 >
-
Bende öyle düşündüm ondan o kadar fiyat farkına değecek oyun performansı olmadığı için hiç beklemedim. Fiyatları artmadan almak istedim.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Nisan sonunda japonyaya gidicem 5080 düşünüyorum daha önce oradan alan var mı nerelerden alınır var mı bilgisi olan
-
Oyun, iş, film, dizi, web, spor içerikleri vs. kısacası her şey için kullanıyorum. Sanırım en çok Opera'da vakit geçiriyorum.
Kullandığım model LG 42 C2 OLED, aslında bir tv. Dolayısı ile webos ara yüzü de var ve prime, netflix, f1, ssport vs. de mevcut olduğu için tv içeriklerini de bu ekranda tüketiyorum. Evde 1 tv daha var ama karşısına en son ne zaman geçip bir şey izledim hatırlamıyorum. 1,5 senede 9.000 saat düşünün :)
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi YerliMakina -- 12 Ocak 2025; 23:55:26 > -
Bic camera magzalarından direk kasada tax free alabilirsin hocam
eğer Tokyo bölgesine gideceksen en büyük Bic Camera Yurakucho şubesi en büyüğüdür. Online olarak fiyatlara bakabilirsin hatta stok durumunu mağazaların görebilirsin
fakat fiyatlar özellikle PC birleşenlerin çok ucuk fiyat farkı bekleme hocam Japonya'da tabiki burdan bi tık ucuz olacaktır
genelde resmi fiyatın üzerine %25 bir ekleme yap örneğin
5080 amerikan fiyatı nvidanın kendi kartı için 1000 dolar iken 35.000 TL düzlüyorum
5080 japonya fiyatı nvidanın kendi kartı ¥198.800 45.000 TL
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Gamer007_ -- 20 Ocak 2025; 8:36:49 > -
Sabit görüntüleri saklamak için bir şey yapıyor musunuz?
Bende programlama ve analiz için çift monitör kullanıyorum. Onun yerine 49” oled monitör düşündüm. Genelde sql ve analiz sayfaları daha çok açık duruyor. Yazı netliği hakkında iyi şeyler duymadım ama hem iş hem oyun için tek monitör kullanmayı istiyorum. Bu sene çıkacak dp 2.1 oledleri de merakla bekliyorum.
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Ben de oled alıcam ama şu yanık meselesi kafamı kurcalıyor. Yazın pc yaklaşık 10 saat açık kalıyor ve sürekli davinci resolve açık. Odam da çok sıcak oluyor. Hep 30 derece civarı. Yeni nesil oledler sorun çıkarır mı ya da arada bir dinlendirmek mi lazım acaba bilemedim.
Hocam söylemek istediğimi tam anlamadığınızı cevabınızdan anlıyorum çünkü ancak yanlış anladığınız da bu şekilde bir cevap verilebilirdi.Bu konudaki görüşlerimizde çok uzak noktada değiliz zaten.Ayrıca bu konu gerçekten sizinde dediğiniz gibi konuşmaktan zevk almadığım ve uzamasını istemediğim konu.Ben zaten her seride vram olarak 4k ya uygun modelleri sürekli alıp kullanıyorum.3090 sonrası 4090 şimdide kısmetse 5090 kullanacağım.Donanım olarak en çok gpu'lar ilgimi çekiyor ve sizinde bu konuyu önemsemeniz ve buna mesai harcamanız takdir edilesi.Bu sebepten size saygılarımı iletiyorum:)
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AlperMetin -- 13 Ocak 2025; 0:34:43 >
Size uygun monitor degil
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
hocam iş için almayın.
oyun oynadığınız, film/dizi izlediğiniz bir şey için alın.
-
Hiç merak etmeyin sizin demek istediğinizi ve kast ettiğiniz şeyi/şeyleri tam manasıyla anlıyorum ve buna göre cevap verdim de mesajın büyük bir kısmının zaten sizinle pek bi' alakası da yoktu (anlaşıldığını umuyorum). Sadece ilgili mesajınız üzerinden taaa bu ANA KONU'nun en başlarında sözüm ona ''RTX 3090 24G kutsalıyla'' alakalı birçok yönlendirici paylaşımlarda bulunulmuştu lakin tüm bunlara rağmen bazı hususların ısrarla devam ettirildiğini görünce tekrar paylaşım yapma gereği hissettim.
Alıntı
metni:Donanım olarak en çok gpu'lar ilgimi çekiyor ve sizinde bu konuyu önemsemeniz ve buna mesai harcamanız takdir edilesi.Bu sebepten size saygılarımı iletiyorum:) Açıkçası bu konuda pek hatta hiç mütevazi olamayacağım zira hayatımın oldukça büyük bi' alanını (ciddi manada büyük) kapsayan bi' araçtır GPU (her anlamda)... :)
Alıntı
metni:Zaten az çok siz de anlatılmak istenenin/istenenlerin farkındasınız da mümkün olduğunca herkesin en azından ''2 farklı bakış açısı'' mantığına erişmesi bazı şeylerin daha kolay anlaşılması adına faydalı olacaktır. Belirtmiş olduğum bu noktaya dikkat edildikten sonra zaten birçok düşünce yapısında pek de bi' sıkıntı kalmayacaktır.
-
Aşağıdaki videoyu hazırlayan Emin Çıtak kardeşimizin videosuna yazdığımız yorum:
"Emin kardeşim anlattığınız gibi değil mesele. Siz sadece teorik anlatmışsınız. Bunun hiç de böyle olmadığını gayet vukufiyetli olarak anlatan ve bilen çok kişi mevcut. Ben sadece küçük bir katkıda bulunmaya çalışacağım. Bakın size gayet pratik ve gerçek olarak şöyle söyleyelim. Siz Ray Tracing üzerinden meseleyi ele almışsınız, biz de bunu ifade edelim. Size somut ve en yeni bir örnek: Indiana Jones oyununda full rtx ayarıyla, rtx kapalı ayarı arasındaki görüntü kalitesi farkı ve oynanış esnasındaki keyfi artırmaya katkısı, oyunu durdurup iki ayrı görüntüyü yan yana karşılaştırmadıkça fark edilmeyecek kadar az. Fakat bunun dezavantajları ise, oyunun fark edilir düzeyde fps düşüklüğü ve ağırlaşması. Şimdi bu ışın izleme tekniğini çoğu oyun çoğu sahnesinde oyun esnasında ciddi fark ettirecek seviyede ve keyfi arttıracak kalitede yapmıyor, yapamıyor. Böyle bir neticeye ilaveten, Dlss ve FG kullanılmasının güya matematiksel olarak fps'nin artmış gözükmesine rağmen, hesaplanan yüksek fps değerlerinin aksine, kullanıcıya verdiği hissin çok daha düşük fps hissi olması ve oyunun doğal çözünürlüğe göre çok daha ağır ve bulanık ve puslu görünmesi eklendiğinde; böyle bir neticeye, bir de üstüne servet ödenmesinin ne gibi bir övgüyü hak ettiğinin takdirini herkesin insaf ve basiretine havale ediyorum."
Emin Çıtakyoutube
NVIDIA geçtiğimiz günlerde RTX 5000 serisi ekran kartlarını tanıttı ve oyun dünyasında büyük bir tartışma başladı. Sunumda gösterilen FPS değerlerinin yapay zeka ile oluşturulan karelerden oluştuğunun anlaşılması, özellikle RTX 5090 ve RTX 5080 gibi kartların performansı hakkındaki endişeleri artırdı. Peki, NVIDIA bu tepkileri gerçekten hak ediyor mu? RTX 5000 serisi, güçlü bir donanımdan ziyade yapay zekaya mı güveniyor? Bu videoda NVIDIA’nın sunumunda kullanılan RT Overdrive teknolojisini, Ray Tracing (Işın İzleme) ve Path Tracing (Işın Yolu İzleme) yöntemleri arasındaki farkları detaylı bir şekilde açıklıyorum. Ayrıca, DLSS ve yapay zeka tabanlı kare oluşturma teknolojilerinin modern oyunlarda nasıl kullanıldığını ve bu teknolojilerin oyuncular için ne anlama geldiğini inceliyoruz. Cyberpunk 2077 örneği üzerinden NVIDIA RTX 5000 serisinin gerçek performansını değerlendiriyor ve gelecekte bizi nelerin beklediğine dair ipuçları veriyorum. Eğer RTX 5090, yapay zeka destekli grafik teknolojileri ve Path Tracing gibi konulara ilgi duyuyorsanız, bu videoda merak ettiklerinizi bulacaksınız! #nvidia #rtx5000 #rtx5080 #grafik #oyun Ayrıcalıklardan yararlanmak için bu kanala katılın: https://www.youtube.com/channel/UCukRQCCUek375pSFETayivw/join Yayınları ve oyun indirimlerini kaçırmamak için: https://www.instagram.com/channel/Abax-DHuOTFxrRvi/ İçimdeki Dark Souls ve From Software sevgisini kanalize etmek için videolar hazıladığım kanalıma hoş geldiniz. Videolarını beğenerek ve kanala abone olarak siz de içeriklerime destek olabilirsiniz. Beni sosyal medyada da takip edebilirsiniz: Twitter: https://twitter.com/emnctk Instagram: https://www.instagram.com/emin_citak/ Videoda herhangi bir #işbirliği yoktur.https://www.youtube.com/watch?si=y3nUOJPit5xhILoB&v=Av2fhnhV7R8&feature=youtu.be
-
Hocam şimdi size yok alın sorunsuz kullanırsınız ya da bahsettiğiniz senaryoda sorun yaşarsınız dersem olmaz. Teknolojisine ve tekniğine çok hakim olduğum bir alan değil. Reddit'te Aorus'un 48 Oled monitörünü alanlarda burn-in yaşayanlar olmuş mesela kısa sürede. Ben size kendi LG C2 42 tecrübemi aktarayım. @Kuzgun091
Tv'yi 10 Mayıs 2023 tarihinde 170 saat kullanılmış olarak almışım. Şu anda 9153 saatte. Çarpıp bölünce günde ortalama 15 saat civarı açık kalmış. Zaten evden çalışıyordum, üzerine son 2 senedir yaşadığım rahatsızlıktan dolayı pek dışarı çıkamıyorum, yani biraz hayatsız bir hayatım var.
Bu 9153 saatin net 1000+ saati ekran karanlık şekilde spotify ya da yt music açık olarak müzik dinleyerek geçmiştir. Yine 1000+ saati de film, dizi veya spor izlemişimdir, belki daha fazla.
Yaptığım iş e-ticaretle ilgili, bu yüzden günde net 8+ saat browser ve ek programlar açık ekranımda. Evde klima yok ve İstanbul'da yaşıyorum 30 derece civarı oluyor mudur bilmiyorum ama sıcak oluyor :)
Dinlendirme konusunda LG'de şöyle bir teknoloji var, siz 4+ saat tv'yi kullandıktan sonra kapatınca bekleme modunda soft pixel temizliği yapıyor, bi 5 dk. sürüyor her seferinde, fişten çekmemek ya da tv'yi kapatınca bi 10 dk. açmamak gerekiyor. Her 500 saatten sonra da hard pixel temizliği yapıyor bu da 10 dakika civarı sürüyor. Bu hard temizliği manuel olarak da yapabiliyorsunuz. Ben bir kez ekranın sağ tarafında youtube kartlarının gölgesinin kaldığını farkettim beyaz ekranda, baktım daha hard temizliğe 200+saat zaman var manuel olarak hard pixel temizliği yaptım temizledi mesela.
@amaat sormuş sabit görüntüleri saklamak için hiç bir şey yapmadım. Bi ara görev çubuğunu otomatik gizle ayarını açtım çok sinir bozucu oluyordu kapattım. Yani aslında normal bir monitörü nasıl kullanacaksam bunu da öyle kullandım.
Kendime göre aldığım tek önlem oyun oynamadığım ya da HDR içerik tüketmediğim vakitlerde ekranın parlaklığını hep %60-70 arası tuttum. Çok uzun süreler yüksek parlaklıklar kullanmadım yani. Şu anda da %70 ile kullanıyorum.
Reddit'te Oled başlığını takip ederseniz, bu C serisini C2, C3,C4 kullananlardan yanık konusunda neredeyse hiç şikayet etmediğini göreceksiniz. Diğer marka ve modeller için bir şey diyemem, pahalı aletler, iyi araştırma ve markanın yanık konusundaki garanti politikalarına bakmak gerekiyor.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi YerliMakina -- 13 Ocak 2025; 1:7:38 >
-
Geçen yıl aldığım c3 48 inç modelini full parlaklık ve masaüstü dahil HDR Açık pc monitörü olarak kullanıyorum . Günde ortalama 5 saat açık kalıyor bazen bütün gün kaldığı da oluyor. Oyun harici film-anime vb içerikler içinde Hdr yi açık kullanıyorum . C2-C3-C-4 panel olarak çok çok iyi sorun yaşayanı daha duymadım .
5000 serisi geldi teknoloji çağ atladı üstünden 5 sene geçti hala 3000 serisini savunanlar var. Evet eski amerikan arabalarıda çok güzeldi Tesla'nın ruhu yok ama... İsteyen alır istemeyen almaz.
Bizim bazı sorunlarımız var mesela internet alışveriş sitelerinde en ucuz ürünler hakkındaki yorumlara bakın tek kötü yorum olmaz. En iyisi bu derler. O kadar para vermeye gerek yok derler. Ama en iyisini kullanmamışlardır asla...
-
2022 itibariyle lg oledler yanma konusunda iyi performans sergiliyor.Yakmak için çok kasmak lazım.
-
Bir arkadaşa verdiğimiz ve aşağıya aldığımız cevaptan, neyi niçin söylediğimiz gayet net anlaşılıyor, boş yere başka tarafa çekmeye çalışmayın, bu benim kendi araştırmalarım ve tecrübemle ulaştığım kanaattir. Kanaat ise ne dayatılır ve ne de ona itiraz edilir. Herkesin kendi keyfi bilir neticede…
Zaten benim kendi açtığım başlığın ismi şöyle: "Nvidia İçin Cevap belli, Yeni Seri (4000, 5000) Olması Değil, En Üst Versiyon (..90) Olması Daha Önemli!"
Yani burada ana fikir olarak, oyun deneyimi ve özellikle 4K ultra için sorunsuz ve ilerisi için tam yeterli tek serinin ..90 serisi olduğu vurgulanıyor. Yani 3090 takıntısı yok asla. Zaten eğer alabilirseniz 4090 veya 5090, o da olmazsa 3090 yazmışız ilk mesajlarımızda. Fakat 5090 versiyonunun Türkiye için çok astronomik bir fiyata piyasaya sürüleceği ortaya çıkınca ve 4090 da halen çok yüksek fiyattan satılmaya devam ettiğini görünce, oyun deneyimi için ihtiyacı karşılayacak ve ödenen paranın karşılığının alınabileceği, fiyat ve performans olarak en ideal tercihin 3090 olabileceği ve bunun bir ara çözüm olabileceğini düşündüm, mesele bundan ibaret.
Bir de bakınız, şöyle bir mantıkî çıkarım yapıyoruz şu şekilde: 3090'dan 5080'e geçiş yapmak bir yükseltme değil, düşürme ise (ki pek çok açıdan öyledir); o halde rahatça diyebiliriz ki; 5080 yerine 3090 almak daha uygun bir seçenektir. (pek çok açıdan)
"Hep dediğim bir şey: "Kullan(a)mayacağınız ve paranızın karşılığını tam al(a)mayacağınız teknolojiye para ödemeyin!" Zihnimde tamamen bütünsel ve detaylı olarak ve ileriyi de hesaba katarak tasavvur ediyorum ve çok az karşılığını alabileceğiniz, belki de bazı noktalardan hiç karşılığını alamayacağınız bedelleri ödemenin mantıksızlığı noktasından diyorum ki: Şu anda oyun deneyimi noktasında herkes için, en uygun ve yeterli ekran kartı 3090'dır. Vram ise 24 gb ram'i var, güç deseniz çok güçlü bir kart hâlen. Şu an en üst düzeyde ve akıcı olarak oynatamadığı oyun yok. 4090 da uygun fiyatlı bulunursa belki alınabilir ama 5090 için servet ödemenin hiçbir anlamı yok. Yazık, günah. Bunun yerine ister 4K, ister 2K kullanıcısı olsun, bence en uygunu bir 3090 elde edip (ikinci el 25 bin), pc donanımını paranızın imkan verdiği en üst düzeye çıkarmanız en uygun olandır. 4090'a, 5090'a veya 5060, 5070 ve 5080'e vereceğiniz parayla gidin anakartınızı, işlemcinizi, ram'inizi, sabit diskinizi en üst düzeye çıkarmaya çalışın. Bu çok daha fazla işe yarar. Ben de ekran olarak 4K LG Oled 65" kullanıyorum. İleriki yıllarda veya ihtiyaç olan bazı oyunlar için, işlemci, ram ve ekran kartı otomatik ve güvenli overlock işlemleri veya Dlss 4 takviye olarak kullanılabilir. (3000 serisine de gelecek Dlss 4)
Bu konudaki ifadelerim, araştırma ve tecrübelerimle ulaştığım bana ait bir kanaattir ve daha çok ve özellikle 4K ultra deneyim isteyenler için fahiş fiyat olmayan alternatif bir çözüm arayışına cevap olarak bir tavsiyedir sadece. 1080p veya 2K kullananlar ve donanımı çok kuvvetli olmayanlar tabi ki, ..60 ve ..70 serisini tercih edebilirler ama aslında, benim fikrime göre 3090 bu anlamda da ..60 ve ..70 serisinden daha uygun bir tercih oluyor diye düşünüyorum. Bu sadece insanlara gereksiz para ödememeleri ve kanmamaları, bilinçli tercih yapmaları için akla kapı açma maksadıyla söylenen sözler, yoksa herkes hür iradesiyle kendi kararını kendi verir.
Aklımdan geçenleri paylaştım. Artık gerisi sizin maddi imkanınızla ve şartlarınızla ilgili. Yani fiyattan bağımsız olarak tabi ki, 4090 ve 5090, 3090'dan daha iyi bir tercihtir ama fahiş fiyat ve ödenen fiyatın karşılığının kayda değer anlamda olmaması ve 3090'nın onları şu an için görüntü kalitesi anlamında (özellikle donanımı ve ekranı en üst düzey olanlar için) aratmaması noktasından 3090'ı tavsiye ettim. Diğer 90 serileri de aşırı yüksek fiyatlı olduğundan almak bana göre uygun gelmiyor. Bir de işin israf boyutu var. Paranızın olması değil sadece mesele ve bir de olan paranızı daha akıllıca kullanabilmekle de ilgili bu mesele."
Bakınız Reddit platformundaki bir soru ve cevap fikrimizi nasıl teyid ediyor: (Türkçe çevirisi)
"Yeni 5070 veya 5070ti'yi alıp/değiştirip, 3090'ımı satıp/takas etmenin bir yükseltme olup olmayacağını merak ediyordum. Bir yükseltme mi olur yoksa kalmalı mıyım?"
"Bu bir yükseltme değil, bir düşürme. Ham gücü, yazılımsal yapay zeka hileleriyle takas ediyorsunuz. Beklemeyin. 6070ti/6080'i bekleyin. Oğlumun bir 3090'ı var ve 5xxx serisine yükseltmeyi planlıyordu. Olmayacak; tek gerçek yükseltme çılgınca pahalı 5090 olurdu. -5080 bile 3090'dan bir düşürmedir- (Daha sonra düzenleme: oyunlar için değil, daha sonra OP'nin oyunlardan çok bahsettiğini fark ettim). Techpowerup'a bakın ve sayıları karşılaştırın. Sayılar yalan söylemez ve yazılımların yapabileceklerinin bir sınırı vardır. Tensör çekirdekleri, bellek bant genişliği, GB RAM. Kaynak: sağduyu."
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lostideas -- 13 Ocak 2025; 16:22:55 >
-
3 adet 4k ekrani 4080 super’de triple olarak kullaniyorum.
144 hz ve game mode acamiyorum ama dp1.4 oldugu icin.
simdi bu karti gelince alacagiz da, bu yazilim isi gercekten cok canimi sıkıyor.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X