Şimdi Ara

Okumuyoruz! Araştırmıyoruz! sadece soru sorup, cevap bekliyoruz!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
76
Cevap
1
Favori
2.399
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

• SAYIN YÖNETİCİ(LER), lütfen konu hakkındaki şikayetleri konuyu ve yazılanları okumadan sonuca bağlamayınız. Bazı kullanıcılar ve arkadaşları bu konuyu sadece eski husumetlerimiz yüzünden baltalamak ve kapattırmak için taciz ve tahrik yapmaktadır. İlgili şikayetleri şikayet sahiplerinin mesajlarını ve davranışlarını da inceleyerek işleme almanızın gereğini arz ederim.

Forumun bu kısımlarına pek uğramam ama, teknik konularda uzun süredir mücadele ettiğim bir yaklaşım hakkında burada fikrimi beyan etmek istediğim için bu konuyu açtım.

90lı yılların ikinci yarısında üniversiteye başlamış, öyle ahım şahım olmasa da fena da sayılmayacak bir üniversitede elektrik elektronik mühendisliği okumuş bir forumdaşınızım.

Internet denen sonsuza yakın (doğru veya yanlış) bilgi sunan kaynak ile yine üniversite yıllarında tanıştım.
    Şöyle söyleyeyim benim internetle haşır neşir olduğum yıllarda, windows 95 denen işletim sistemi yaklaşık 100 adet 1.44MB'lik disketlerden yaklaşık bir tam günde kurulurdu.

google falan yoktu, bir yahoo search vardı, bir de altavista search.

Gerçi daha eskisi, sadece DOS'un ve birazcık da Windows 3.1 in olduğu yıllarda da kullanırdık bilgisayarı ama o kadar eskilere gitmeye gerek yok.

Neyse, bu yıllardan önce lise'de, ortaokul'da (o zamanlar da orta okul vardı ama sistem 5+3+3 idi :) ) hatta ilkokul 4te 5te, öğretmen ödev verdiğinde, ya da dönem ödevimiz olduğunda kütüphane denen binalara gider, raflar arasında bulabildiğimiz en yeni kitaplardan ansiklopedilerden birşeyler bulmaya çalışırdık.

Bir öğretmenin ödevini gidip sadece birilerine sorarak yapmak mümkün değildi, zaten korkudan yapamazdık öyle birşeyi. Ya da en azından ben yapmazdım.

O zamandan gelen bir alışkanlık mıdır ? yoksa kişilik meselesi midir? bilmiyorum ama yaş bugün 35i az geçmiş olmasına rağmen bilmediğim bir konuda soru sormadan önce araştırma yapma ihtiyacı duyarım. Ki bu benim için her zaman doğru sonuçlar doğurmuştur, hiç zararını görmemişimdir.

Ama şu forumda ve sosyal yaşamda bakıyorum da (sanırım artık bizim zamanımızda böyle değildi diye huysuz yaşlılardan oluyorum) genç arkadaşlarımın büyük bir çoğunluğu HİÇ araştırmadan, merak ettiği şeyi sadece SORUYOR.

Araştırmaktan kastım da öyle kütüphane'ye gitmek falan değil, google amcaya iki kelam yazıp sormak, veya en azından az sonra mesaj yazacağım şu konuyu şöyle bir gözden geçireyim, belki benden önce birileri sormuş, cevap almıştır falan diye düşünmek.

ben bunu ciddi anlamda TEMBELLİK ve daha da beteri BEYİN UYUŞMASI olarak değerlendiriyorum.
    Ve toplumda bu tip insanların sayısının, araştıran, okuyan ve anlama kapasitesini geliştirmek için çabalayan insan sayısından kat ve kat fazla olduğunu görüyorum.

Bunun sebebini, ister zırt pırt değiş(tiril)en eğitim sistemine bağlayın, ister Türk toplumunun sosyo-kültürel yapısına, isterseniz, ilim çinde bile olsa gidip bulunuz diyen bir peygamberin dinine mensup insanların sorgulama-sadece inan felsefesine sahip olmalarına bağlayın, BİR ÇÖZÜM BULMAK GEREKİYOR.

Ben kendi çapımda tepki olarak! takip ettiğim konularda, daha önce sorulmuş soru soranlara, ya da çok basit bir google araması ile kaynağından bilgi edinilebilecek konularda sorulmuş sorularawww.google.com'u adres göstererek cevap veriyorum.

Bu durumda genelde aldığım tepki
    burası forum isteyen istediğini istediği zaman istediği şekilde sorar, sana ne kardeşim
    ya da
    forum paylaşımdır, soru sormak paylaşımdır

şeklinde.

Ben paylaşımın bu olmadığını
    forum'ların amacının böyle birşey olmadığını düşünüyorum.

XDA v.b. teknik forumlarda, bu türden tembelliklere sert veya çok sert tepki gösterildiğini görüyorum.

bizde ise yönetim, saçma sapan sorular ile konuları içinden çıkılmaz hale getirenlere değil, bu duruma tepki gösterenlere ceza vermeyi tercih ediyor.

Sizlerin bu konudaki fikrinizi alabilir miyim?

Açıkçası konuyu açarken amacım bu konuda tepki hareketinin başlangıcını oluşturmak, bakalım zaman ne gösterecek.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi M@ni@C -- 5 Ekim 2012; 14:51:59 >

• Katılıyorum.
  • Bende seninle aynı fikirdeyim, imkanlar geliştikçe insanlar tembelleşiyor maalesef...
  • ingilizce şart...TR kaynaklar sınırlı...bu arada haklısın....
  • Yazılım geliştirme bölümünde buna birçok örnek bulabilirsiniz. 1 dk. araştırma ile bulunabilecek şeyleri sorup bekleyenler var. Cevap veren olsa bile vakit kaybı her iki taraf için de.
  • peki tepki gösteriyor musunuz ?
    yoksa yöneticilerin tavsiye ettiği hatta zorladığı üzere "sessiz" mi kalıyorsunuz ?

Ben sırf, bu tip soru soranlara ve onlara cevap verip cesaretlendirenlere tepki gösterdiğim için defaten cezalandırıldım.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • tepki göstermiyoruz..cunkü tepki gosterince olay farklı boyutlara cekiliyor..
    ve bunun sonucunda sizin gibi ceza almalar basliyor..
    burada forum yonetiminin faktörü önemli bence..
    ama tepki gösterip insanları biraz arastirmaya sevketmek şart..

• Ben size şu taktiği verebilirim bu tür soru soranların sorularına cevap vermeyin.Bu kişileri tembelliğe biraz da cevap vererek biz alıştırıyoruz.Nasıl olsa birileri cevap verecek düşüncesindeler.Bu alışkanlık evin genelde küçük çocuklarında da olur eğer çevrenizde böyle örnek varsa gözlemlemişsinizdir.Nasıl olsa benim açıklarım birşekilde kapatılır.

Birde yeni nesil yeteri kadar sosyalleşemiyor genelde evlerdeler bunun sebebi tabi değişen şartlar.Eskiden mahalle maçları,bilye gibi oynanan oyunlarda çocuklar egolarını,grup içinde sivrilme vs kısacası sosyal becerilerini buralarda kazanırlardı.Şimdi de bu internette oluyor.İnanın o konu açanların çoğu aslında sorduğu sorunun internette araştırılarak bulunacağını biliyor ama konu açarak kendini sosyal ortamda belli etmeye,dikkat çekmeye çalışıyor.

Evet,dünya değişiyor sizin zamanınızla gerçi benimde zamanım oluyor ya bugünün zamanının davranışları farklı ama dersenki özü aynı mı aynı.İnsanların davranışlarındaki içgüdüler hiçbir zaman değişmiyor sadece bunları dışa vurum eylemleri farklılaşıyor.

• 47.
    Gökte bir öküz varmış, adı Pervin;
    Bir öküz de altındaymış yerin.
    Sen asıl iki öküz arasında
    Tepişmesine bak şu eşeklerin!

48.
    Ne bilginler geldi, neler buldular!
    Mumlar gibi dünyaya ışık saldılar.
    Hangisi yarıp geçti bu karanlığı?
    Birer masal söyleyip uyuya kaldılar.

49.
    Bir sır daha var, çözdüklerimizden başka!
    Bir ışık daha var, ışıklardan başka.
    Hiç bir yaptığınla yetinme, geç öteye:
    Bir şey daha var bütün yapıtlardan başka.

*** cevap ağır olduysa affola

• quote:

Orijinalden alıntı: M@ni@C

peki tepki gösteriyor musunuz ?
    yoksa yöneticilerin tavsiye ettiği hatta zorladığı üzere "sessiz" mi kalıyorsunuz ?

Ben sırf, bu tip soru soranlara ve onlara cevap verip cesaretlendirenlere tepki gösterdiğim için defaten cezalandırıldım.

Ben de ceza aldım.Ayrıca senin gibi bazı üyelere google adresini yazdım.Adım,kendine beğenmişe çıktı...
  • Ben tespiti kısmen doğru bulsam da tamamına katılmıyorum.

Tamamı veya büyük çoğunluğu öyle dediğimiz toplumda akranlarımız da aynı idi. Benim de yaşım 33 oldu. Orta okul arkadaşlarımla bir araya gelince bana uçmuşsun diyorlar. Lisedekiler zaten yanıma sokulmuyor. Bu gayet doğal bir süreç. Bugün Google a bakmaktan üşenen tipler var fakat dün de mutfaktan su almaya üşenen tipler vardı. Yani temel mantık olarak değişen bir şey olmadığını sadece araçların yani nesnelerin ve kişilerin değiştiği kanısındayım.

30 - 35 yaş grubu bu kadar araştırmacı ve üretken olsaydı yani bizim dönem böyle dediğin için yazıyorum, AKP bugün iktidar olmazdı...
  • quote:

Orijinalden alıntı: X Files

Ben tespiti kısmen doğru bulsam da tamamına katılmıyorum.

Tamamı veya büyük çoğunluğu öyle dediğimiz toplumda akranlarımız da aynı idi. Benim de yaşım 33 oldu. Orta okul arkadaşlarımla bir araya gelince bana uçmuşsun diyorlar. Lisedekiler zaten yanıma sokulmuyor. Bu gayet doğal bir süreç. Bugün Google a bakmaktan üşenen tipler var fakat dün de mutfaktan su almaya üşenen tipler vardı. Yani temel mantık olarak değişen bir şey olmadığını sadece araçların yani nesnelerin ve kişilerin değiştiği kanısındayım.

30 - 35 yaş grubu bu kadar araştırmacı ve üretken olsaydı yani bizim dönem böyle dediğin için yazıyorum, AKP bugün iktidar olmazdı...

Ben tam olarak böyle düşünmüyorum. O zihniyetin bizim gibi araştırmayı sevenleri olmasaydı bu kadar gelişme göstermezlerdi. Kuşakta sıkıntı yok ideoloji sıkıntılı. Siyaseti burada noktalamak lazım bu konu kapsamında.

• Kesinlikle katılıyorum fakat bu sadece internet ile ilgili değil. Toplum olarak sıkıntılıyız. Belli bir yaşın altındakiler yani bir kuşaktan sonrası kitap okumak nedir, bilgiye nasıl ulaşılır, gerçek bilgi nasıl ayırt edilir en ufak fikirleri yok. Ha yaş olarak konu sahibine yakın değilim 24 yaşındayım fakat durum bu şekilde ne yazıkki.
    Eline tornavida almamış, dolapta yemek olmadığı için kendisi yemek uydurmamış, sokakta orasını burasını kırmamış veya yaralamamış, araştırmayı sevmeyen, herşey için tamirci çağırmak zorunda kalan, kitap okumayan bir toplum halini almaya başladık. Haliyle hayatı tanımayan, beleşçi ve hazırcılık yeni moda olmuş durumda.
    Fakat bu durum sadece kişi ile ilgili değil ailenin büyük önemi var. Şöyle bir örnek vereyim. Ben babamın dışarıda gezerken kaldırımın üzerinde gördüğü 2 sayfa gazetenin sabah okuduğundan farklı bir gazete olduğunu fark etmesi üzere yerdekini alıp okumasına şahit oldum. Müftü dedem, zamanında Kütahya Müftülüğü yapan babamın dedesinin evinde 10.000'den fazla kitap ve el yazması bulunurdu. Haliyle bazı şeylere aile geleneği ile sahibim ve eğer çocuğum olurda bu geleneğe sahip çıkmaz ve kendini yetiştirmeyip sığ bir birey olursa dayanamayıp döverim diye korkuyorum açıkçası.

• Forum faktörü de önemli. Yabancı forumların çoğu bilgi paylaşımını esas almışken yerli forumların neredeyse tamamı kar amaçlı kuruluşlar. Ne kadar çok mesaj o kadar çok müşteri.

• Araştırma kavramını bizim toplumumuzdan alıp goturmusler. Geriye ise tembelliği sürüklediği karanlıkta, en aydinliklarda yaşadığını sanan bir toplum birakmislar. Bunun için kişisel çabaların elde edebileceği bir zafer goremiyorum ben. Sadece uzulebiliriz, kendimizce çözümler üretip uygulayamadan unutabiliriz. Böylesine köklü bir problemi bizim lehimize çevirme işini ancak devlet gibi bir otorite yapabilir.

• quote:

Orijinalden alıntı: nasozby

Araştırma kavramını bizim toplumumuzdan alıp goturmusler. Geriye ise tembelliği sürüklediği karanlıkta, en aydinliklarda yaşadığını sanan bir toplum birakmislar. Bunun için kişisel çabaların elde edebileceği bir zafer goremiyorum ben. Sadece uzulebiliriz, kendimizce çözümler üretip uygulayamadan unutabiliriz. Böylesine köklü bir problemi bizim lehimize çevirme işini ancak devlet gibi bir otorite yapabilir.

Bence, iktidarda kim olursa olsun, hangi zihniyetin yönetiminde olursak olalım, böyle bir halk, toplum aslında yönetimin işine geldiği için devletin bu gidişata dur demesini beklemek naif bir davranış olur düşüncesindeyim.
    Söylediğinizin aksine, bu tür toplumlarda kişisel insiyatif alıp hareket etmek, belki bu insiyatife dahil olmak isteyenler ile koordine olmak daha doğru geliyor bana.

Konuyu açış sebebim de bu zaten, yukarda da yazdığım gibi; benim gibi düşünenlerle belli bir bütünlük içinde hareket ederek bu anlayışını toplumun minör bir kopyası olan bu forumdan temizlemek / Azaltmak mümkün olursa, geri kalan toplum için de ümitli olabiliriz.

• Biraz utopik düşünüyorsunuz bence. Bunu forumda bile yüksek ihtimalle basaramayacaksiniz. Yukarda bir arkadas demiş ticari kaygıların olduğu bir ortamda yönetimi karşınızda bulabilirsiniz.

Eğer illa internet ortamında ufak ufak başlamakta israrciysaniz kendi forumunuzu açıp karşılıksız paylaşımda bulunabilirsiniz. Hatta kural koyar araştırmadan konu acanlari uzaklastirirsiniz.

• Maniac 'a kısmen katılıyorum.Toplumumuz hazırcı,bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olan,hayatı kolaylaştıran etmenler çoğaldıkça;daha hızlı yaşamaya başlayıp,hiç bir şeye tam olarak vakit ayıramayan,odaklanamayan bir topluluğa dönüştü.Tabi bence dünya bu halde genel olarak.
    Katılmadığım nokta ise,google a yazınca karşına çıkan bir sürü bilgi kirliliği..Bazen yeğenler vs. netten birşey araştırıp bana soru soruyorlar,ama abuk sabuk yerlerden edinilen bilgilerle karşılaşıyorum.Bu da beni üzüyor haliyle.Tabi onlara etkin bir şekilde internetten nasıl yararlanılır öğretilebilir ama,ne yazık ki hiçbirimizin zamanı yok
  • quote:

Orijinalden alıntı: zantanriyar

Maniac 'a kısmen katılıyorum.Toplumumuz hazırcı,bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olan,hayatı kolaylaştıran etmenler çoğaldıkça;daha hızlı yaşamaya başlayıp,hiç bir şeye tam olarak vakit ayıramayan,odaklanamayan bir topluluğa dönüştü.Tabi bence dünya bu halde genel olarak.
    Katılmadığım nokta ise,google a yazınca karşına çıkan bir sürü bilgi kirliliği..Bazen yeğenler vs. netten birşey araştırıp bana soru soruyorlar,ama abuk sabuk yerlerden edinilen bilgilerle karşılaşıyorum.Bu da beni üzüyor haliyle.Tabi onlara etkin bir şekilde internetten nasıl yararlanılır öğretilebilir ama,ne yazık ki hiçbirimizin zamanı yok

Bence "google"ı iyi kullanmak bile bir araştırma işi.
    Neyi nasıl arayacağını, nasıl sracağını bile bilmeyen insanların arasındayız.
    "pilim çabuk bitiyor neden?" diye konuya giriş yapan 1 mesajlı üyeler oluyor.

Arkadaşım, hangi firmware'i / ROM'u kullanıyorsun,
    Ekran parlaklığın ne ?
    Kernel kurdun mu ?
    Wi-Fi, 3G, GPS açık mı kapalı mı ?

bunlar ve fazlası hakkında bilgi vermezsen kim sana nasıl yardım etsin.

Keza google'da öyle, soru sormayı / arama yapmayı öğrenmek ise, yine kişinin kendi elinde, eline geçen her bilgiyi "tek doğru" olarak görmeyeceksin, farklı farklı kaynaklardan bilgiyi doğrulamaya çalışacaksın.

• quote:

Orijinalden alıntı: nasozby

Biraz utopik düşünüyorsunuz bence. Bunu forumda bile yüksek ihtimalle basaramayacaksiniz. Yukarda bir arkadas demiş ticari kaygıların olduğu bir ortamda yönetimi karşınızda bulabilirsiniz.

Eğer illa internet ortamında ufak ufak başlamakta israrciysaniz kendi forumunuzu açıp karşılıksız paylaşımda bulunabilirsiniz. Hatta kural koyar araştırmadan konu acanlari uzaklastirirsiniz.

Bu tür bir insiyatifin kullanıldığı bir forum "ne yazıkki" büyümez, ve kitlelere ulaşamaz.
    XDa-developers isminde (mobil dünyanın önde gelen forumlarından birisidir, yıllardır takip ederim) bir forum var.
    Bu forum benim takip etmeye başladığım yıllarda, DH'dan pek de farklı değildi.
    "okumadan soran"lara sadece kişiler tepki gösterirdi, ama artık öyle değil.

Konuyu açan adamlara, "okumadan soran ..... gitsin" diye ilk mesaja yazıyorlar, ve bunu yönetim destekliyor.

Yok mu? orada da var elbette (Çoğu Türk ve ortadoğu kullanıcısı)...Ama iki defa soru sorup cevaplarını aldıklarında, şikayetlerinde de yönetim nerede ise küfrederek uyarıda bulunanı haklı bulduğunda sesleri kesilip "doğru davranış"ı sergilemeye başlıyorlar.

Burası neden öyle bir dönüşüm geçirmesin ?

• 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.