Şimdi Ara

Ölü internet teorisi hakkında düşünceleriniz

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
1
Favori
463
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki

Ölü internet teorisi hakkında düşünceleriniz

(En Son Oy Tarihi: 14.9.2024)
Giriş

Ölü internet teorisi hakkında ne düşünmektesiniz?

Alıntı

metni:
    Ölü İnternet teorisi, İnternetin artık ağırlıklı olarak bot faaliyetlerinden; algoritmik düzenleme yoluyla manipüle edilen, otomatik olarak oluşturulan içerikten oluştuğunu iddia eden bir çevrimiçi komplo teorisidir.

https://tr.wikipedia.org/wiki/%C3%96l%C3%BC_%C4%B0nternet_teorisi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi XpressMusic34 -- 9 Eylül 2024; 22:52:47 >

• Bazı YouTube hesaplarına bakıyorum 2 milyon abonesi var ama 15 bin falan izleniyor adam

Bazı instagram sayfalarında yüz binlerce takipçi var ama 2 3 bin kişi görüyor

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Keşke konu açarken bir de ölü internet teorisi nedir, kastedilen nedir kısaca açıklasaydınız.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kartal Göz kullanıcısına yanıt
    Sanırım bu konu, ilgili videoya istinaden açılmış. Videoyu izlemeyenler için (izlemenizi öneririm) internet kullanıcıların botlaşması... buna paralel olarak bot etkileşimlerin zirve yapması gibi otomasyon süreçlerin insan - organik - süreçlerin önüne geçmesidir.

İnternetin gelişimine 90 nesli ve öncesi anlık olarak şahit olmuştur. Söylenilen kadar kaliteli içerik var mıydı bence bu soru işareti. Eskiden kaliteli değilde, daha değerliydi her şey. Çünkü içerik azdı ve imkanlar kısıtlıydı. Bir şey ne kadar azsa o kadar değerlidir. Eskiden olan şeyde buydu. Bugün kalabalıklaştikca hersey daha değersiz oluyor. Botlar, yapay zekalar olmasa bile böyle. Eskidende botlar vardı ayrıca ve daha cüretkar bir şekilde sistemi manipüle edebiliyordu. Bugün daha organik görünmeye çalışmasıda bu sebeble, gelişen önlemlerin artması.

Neyse kafa şişirmeden.

İnternet geçmişte de %90 çöp içerikten geçilmiyordu bugün de böyle. Gelecekte böyle olacak. Üreten paylaşan, değer yaratan insanlar geçmişte de azdı bugün de böyle.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

• Ulpro kullanıcısına yanıt

Katkınız için teşekkür ediyorum hocam.

• Kartal Göz kullanıcısına yanıt

Hocam ilk mesaja kısa bir bilgilendirme ve link ekledim. Kusura bakmayın lütfen.

• aschil kullanıcısına yanıt

Hocam bahse konu videodan haberim var hatta birazını izledim ama tamamını izledim dersem yalan söylemiş olurum. Konuyu açma sebebim ise dost meclisinde bu konu hakkında konuşmuştuk ben de konu açıp daha fazla insanın bu konu hakkında yazacağı şeyleri okumak güzel olur diye düşündüm.

Kıymetli hocam, mesajınız için teşekkür ederim. Fikirleriniz kıymetli. Katıldığım yerler var katılmadığım yerler var. Katılmadığım kısım şu ki ben de ucundan kıyısından internetin gelişimine tanıklık eden kesimdenim. Eskiden blog sayfaları çok popülerdi örneğin. Sosyal medyanın öncesinden veya bir tık eş zamanından söz ediyorum. Bloglarda insanlar eğitimleri veya ilgi alanları ile ilgili paylaşımlar yaparlardı. Ya da karma bloglar olurdu örneğin. Bunlar çok kıymetli bilgi merkezleri idi. Tabi forum veya sozluk formatlı site sayısı da fazlaydı ve popüler idi, forum kültürünün çok yoğun olduğu dönemlere tanıklık ettim. Geçen yıllarda çoğu site kapandı veya belirli kesim veya grupların himayesinde yoluna devam etti ve asıl kitlesini kaybetti. Bu kısmı aslında çok fazla detaylandırabilirim ama özet geçmek istiyorum. Sosyal medya platformlarının popülerleşmesinin akabinde insanlara daha cazip ve pratik geldi. Yani eskiden çok fazla ortam ve seçenek var idi, bunlar tek çatı altında toplanmış oldu. İyi veya kötü bu çok tartışılır bir mevzu benim nazarımda.

Hocam bir de şunu belirtmek istiyorum. Eskiden içerik azdı ama çok kaliteli idi. Ben bunu şuradan biliyorum, insanlar bilgisini, tecrübesini veya genel olarak fikirlerini aktarırken bir amaca hizmet edecek şekli ile yapardı bunu. Yani bir mesaj mı yazıyor? Bunu insanların faydalanmasına yönelik olarak sunardı. Burada bir çıkar ilişkisi de yoktu yani tamamen gönüllü bir bilgi paylaşımı söz konusu idi. Zaten Google da bir probleme çözüm ararken karşımıza genelde eski tarihli sayfalar çıkar sorunun çözümüne dair.

Bu konuyla belki alakasız ama şunu ifade etmek istiyorum. Günümüzde hava durumuna bakmak bile çok zorlaştı. Mesela bir haber sitesine tıklıyorsunuz ve hava durumuna bakmak için sayfanın yarısından fazlasını kaplayacak şekilde şunları görüyorsunuz. "Bugün hava yağacak mı? Hava yağışlı mı? Yağdı mı yağıyor mu? Meteoroloji ne dedi? Açıklama var mı? Hava nasıl? Devamı için tıklayın? Detaylar haberimizde"

Yani hocam bilgiye ulaşana kadar dakikalar geçiyor. Eskiden bir bilgiye ulaşmak çok basitti. Şimdi bir siteye giriyorsun elli tane sayfa açılıyor. Onlarla uğraşana kadar zaten yine zaman kaybı. Hiçbir şey net değil, hiçbir şey basit ve sade değil. İşte eskiden her şey basit ve sade idi. Yani demek istediğim, bir bilgiye erişmek için birkaç tıklama yapıyorduk. Bugün bir sayfa açtığında önce üstte yazdığım adımları atlamak, ardından açılan pop up tarzı şeyleri kapamak ve reklamları aşmak gerekiyor. Yani kolaylığın yanında bir de zahmetli bir hal almaya başladı. He eskiden de yok muydu bunlar? Elbette vardı.

Günümüzde internete girmek deyince artık sadece uygulamalar söz konusu. Yani uygulamalar dışında web sitelere girişler de çok azaldı zaten her şey uygulamalardan hallediliyor. Bunun pratikliği bir yana, ben başka bir şeyden söz ediyorum.

Aslında mesajım biraz kaydı ama genel olarak demek istediğim şu ki şu an internette gördüğüm şeylere mesela trend listelerine, popüler içeriklere veya öne çıkarılan şeylere itibar etmiyorum çok fazla. 15 yıl önce ise ediyorduk. Belki o zamanlar da vardı botlar ama günümüzdeki gibi olduğunu zannetmiyorum.

Her şeyin ötesinde bugün bir itibar kaybı da var hocam. Eskiden belki bilgilerin doğruluk oranı yüksek olmasa da yükseğe yakın idi ama bugün gördüğümüz bir bilgiyi elli yerden teyit etmemiz gerekiyor.

Tabi bunda internet kullanıcı sayısının da artışı etkili. Eskiden internet abone sayısı da düşüktü, doğal olarak internete girişler de az idi. Bu kesimin büyük bir kısmı da katkının peşinde idi bu sebeple bir probleme çözüm ararken genelde eski tarihli sayfalar karşımıza çıkıyor, yani eskinin mirası devam ediyor günümüzde. Peki bu sayfalar da kapandığında ne olacak?

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Senin bot olmadığını düşünüyorum.

Konu Dışı ölü bir mecra değildir.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • MaDMaxiBo kullanıcısına yanıt

Birisi bana mesaj atmıştı hocam, 20 küsür bin mesajın var kesin botsun diye.  Senin de 16 küsür bin mesajın var. Bir de bu açıdan bak.  Yoksaaaaa?  

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi XpressMusic34 -- 10 Eylül 2024; 3:40:52 >
  • XpressMusic34 kullanıcısına yanıt

daha çok mesaj atmış olması bence bot olma ihtimalini arttırıyor.  

20 yıllık üye olmam da bot olma ihtimalimi zayıflatır.  

• Schrödinger'in kedisi isimli düşünce deneyi gibi süperpozisyon paradoksu olarak nitelendirebiliyorum zihnimde.

• İnternette aleminde algoritmaların, otomasyon süreçleri ve botların belirli bir dominasyona sahip olduğu, belirli bir noktaya kadar internet alemini şekillendirdiği bir gerçek. Ama bu internetin - bilhassa Amerikan neoliberal kapitalizmi bağlamında - küreselleşmesi ve yazılım tabanlı deterministik doğasının kaçınılmaz bir gelişimi gibi okunabilir. Eskiden daha adacık tarzında bir internet alemi mevcuttu; bu adacıklar - içerik alışverişi yapan niş topluluklar - hala büyük platformlar dışında veya içerisinde varlığını sürdürmekteler ama internette işgal ettikleri yer aslında internetin enflasyonuyla beraber Çağrı Mert Bakırcı'nın gösterdiği verilerin işaret ettiği üzere azaldı ve şimdi çeşitli araçlarla yönlendirilmeye ve faydalanılmaya çalışılan devasa akıntıların türbülansları içerisinde yüzüyorlar. Bu akıntılar da esasında trendlerden, ihtilaftan, anlatılardan, çeşitli duyguların internet alemine dökülmesinden besleniyor. Ama zaruri olarak adacıkların yok olduğu veya özlerinin bozulup dağılabilecekleri biçimde tamamen manipüle edilebildiği anlamına gelmiyor. Bu site mesela internetin bahsettiğim niş adacıklı devri ile bazen bu adacıklılığa tezat farz edilip "internetin ölümü" olarak da okunan küresel ticari politik devrinin tam sınırında bir yerde duruyor. Pozitif ve negatif anlamda ikisinde de burada bir şeyler bulabilirsiniz (tamamen niş adacılıklı yapının da popüler inancın aksine dezavantajları bulunabilir; algoritmasız ve otomasyonsuz internet zaten içerisinde bulunduğu enflasyonist kaostan daha kötü bir kaosa da sürüklenebilir).

Ölü internet teorisi aslında internetin "ölümünden" ziyade ağırlıklı biçimde bizim aleyhimizde gelişen - ama yer yer algoritma ve otomasyonların hatta doğru saikle programlanırsa ve manipülasyondan kaçınılarak sınırlandırılırsa botların dahi bolca fayda üretebildiği - evriminin bir tablosunu sunuyor. Kainattaki her şey gibi internet de evriliyor.

Gene de bu sitede de yapıldığı gibi internetin bu evrimine karşı bazı önlemlerin alınması, bazı adımların atılması önemlidir. Misal spam bot istilası sık sık budanmalı ve belirli akışların engellenmediği durumlarda bir takım havuzlarda toplanmalıdır. Evrimle savaşmak mümkün değil ama evrime ayak uydurulabilir. Survival of the fittest. Uyum sağlayan kazanır. Uyumun temel enstrümanları ise zeka, bilim ve teknoloji.

< Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >

• MaDMaxiBo kullanıcısına yanıt

Hocam günün birinde sana deselerdi ki "bot olmadığını kanıtla"

Yapacağın ilk şey ne olurdu hocam?  

• @Nat Alianovna

@Ömer

Konuya katkılarınız için çok teşekkür ediyorum hocalarım.  

• GPT gibi metin oluşturucu yapay zekalarla birlikte ben internetin iyice single player bir oyuna dönüşmeye başladığını düşünüyorum,

ama daha zamanı var, o yola doğru evriliyor. Özellikle X'te gerçek kullanıcı tek tük gibi hissettiriyor.

• İtibar etmeyin böyle şeylere hepsi deli saçması,

• Ömer kullanıcısına yanıt

Yine bir sürü süslü cümleler ama bom boş bir mesaj ya he dersin ya yok dersin, 30 sende hiç mi değişmez bir insan,

• Robinson_Crusoe kullanıcısına yanıt

Tek cümle vardı aslında.

Siz yok demişsiniz ben var diyeyim.

Uzun zaman oldu haklısınız.  

• Hocam Twitter da ben de görüyorum mesela profil fotoğrafı gerçek insan, paylasımların arasında tek tük gercek insan paylasımları oluyor ama kalanı bot içerik mesela profilin. Yani bir nevi gerçek gibi göstermeye calisiyorlar botları sanki onu yazan gercek insanmıs gibi.

• Robinson_Crusoe kullanıcısına yanıt

Sizin de fikirlerinizi okusaydık keske mevzu hakkında hocam. Vaktiniz olursa yazın lütfen.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.