Genelde bütün İslam aleminin övünerek kendine mal ettiği, Ömer Hayyam 1044 - 1123 yılları arasında İran'da Nişapur'da yaşamış İranlı şair ve bilgin olarak bilinir. Fizik, matematik, metafizik, astronomi ve şiir üzerine kitapları vardır. Bilim ve Teknik / Ağustos 98 sayı 369 da, Takvim üzerine yaptığı çalışmasından bahsedilir. Sultan Celalettin Melikşah tarafından başkent Merv'e çağrılan Ömer Hayyam yeni bir takvim oluşturmak için kurulan bilim adamları heyetinin başına getirildi. O zamanlar halk arasında Ömer Hayyam takvimi bugünse Celali Takvimi olarak bilinen bu takvim her 5000 yılda bir gün hata veriyordu ve güneş yılına göre düzenlenmişti. Günümüzde kullanılan Gregoryen takvimi ise her 3330 yılda bir gün hata vermektedir. Bu da Hayyam'ın bilimsel düzeyinin kendi zamanının ne kadar ötesinde oluşunun açık bir göstergesidir.
mevlana gibi saygı duyduğum nadir insanlardan biridir.şiirleri son derece yoruma acıktır.
Okunu attı mı ölüm, siperler boşuna O şatafatlar altınlar, gümüşler boşuna Gördük bütün insan işlerinin iç yüzünü Tek güzel şey iyilik, ötekiler boşuna..
Aşk bir beladır Tanrı�dan gelme Halk neden karşı kor Tanrı emrine Bize herşeyi yaptıran kendi madem Kulu sorguya çekmenin alemi ne...
Paylaşımlarınıza devam edermisiniz?
Özellikle şiirleri hoşmuş..
Ben kadehten çekmem artık elimi Tutmam senin kitabını mimberini Sen kuru bir softasın, ben yaş bir sapık Cehennemde senmi yanarsın iyi, benmi..
Ey kara cübbeli senin gündüzün gece Taş atma dünyayı bilmek isteyenlere Onlar Yaratanın sanatı peşindeler Seninse aklın abdest bozan şeylerde...
Yıkık bir saray bu dünya dedikleri Gece ve gündüz atlarının durak yeri Yüz Cemşit'den arda kalmış bir dünya bu Yüz Behram kendinin sanmış bu gökleri.
Ey kör!Bu yer, bu gök, bu yıldızlar,boştur boş! Bırak onu bunu da gönlünü hoş tut hoş! Şu durmadan kurulup dağılan evrende Bir nefestir alacağın, o da boştur boş!
Gelip de eskiyenler, yeni gelenler Hepsi gider bugün yarın, birer birer, Kimselere kalmamış bu eski dünya Kimi gitti gider, kimi geldi gider
Genelde tüm islam aleminin övünerek kendine mal ettiği birisi olduğunu sanmıyorum. Bir yanlışlık olmasın?
ferman sende ama güzel yaşamak bizde senden ayığız bu sarhoş halimizle sen insan kanı içersin biz üzüm kanı insaf be sultanım kötülük hangimizde
şiirlerini anlayabılmek için hayatını ,uzerıne yazılmıs kıtapları okumak gerek.en basitinden SEMERKANT diye bir kitap var onu okumalısın.gerçekten çok bir ilim adamıdır
Bu dünya kimseye kalmaz bilesin, Er geç kuyusunu kazar herkesin. Tut ki Nuh kadar yaşadın zor bela Sonunda yok olacak değilmisin..?
quote:
Orjinalden alıntı: ist_eco
Aşk bir beladır Tanrı�dan gelme Halk neden karşı kor Tanrı emrine Bize herşeyi yaptıran kendi madem Kulu sorguya çekmenin alemi ne...
Burda bazı insanlar tarafından yanlış anlatılan kader kavramını mı iğneliyo, yoksa kendi böyle inanıyoda islamı mı eleştiriyo?
kesinlikle baş kaldırma aramayın şiirlerinde.ilim adamı olarak yaradanın sanatını öğrenmeye adamış kendini.kesinlikle baş kaldırı yok yaradana
Biz gerçekten bir kukla sahnesindeyiz Kuklacı felek usta kuklalarda biz Oyuna çıkıyoruz birer ikişer Bittimi oyun sandıktayız hepimiz
Anladığım kadarıyla bir nevi Neyzen Tevfik gibi yaklaşımları olan bir zaatmış.. Takdir ettim!
Diyorlar ki cehennemliktir serhoş Kanmayın bu yalana ye iç coş Her içen güzel seven cehennemlikse Göreceksin cenneti avuç içi gibi boş
Tekkede, medresede, manastırda, kilisede Bir cennet cehennem kaygısıdır sürüp gitmede Oysa yüce varlığın sırlarına eren kişi Bunların tohumunu uğratmaz düşüncesine
Şarabın adı kötüye çıkmış kendi hoş, Hele bir güzelle içersen daha bir hoş Harammış şarap, olsun bana göre hava hoş Hem bana sorarsan, haram olan her şey hoş..
Yeryüzünü gül bahçesine çevirmekten Daha güzeldir bir insanı sevindirmen Bin kulu azat edenden daha büyüktür Bir hür insanı iyilikle kul edebilen
Seni kuru softaların softası seni Seni cehenneme kömür olası seni Sen mi haktan rahmet dileyeceksin bana ? Hakka akıl öğretmek senin haddine mi ?
Ne yazık pişmiş ekmek çiğlerin elinde, Ne yazık çeşmeler cimrilerin elinde O canım Türk güzeli kömür gözleriyle Çaylakların, uğruların, eğrilerin elinde
Gökte bir öküz varmış adı Pervin, Bir öküz de altındaymış yerin. Sen asıl iki öküz arasında Tepişmesine bak şu eşeklerin..