Şimdi Ara

Otomobil mi ? Ev mi ? İlk hangisi ? (10. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir - 4 Masaüstü
5 sn
221
Cevap
5
Favori
2.934
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 89101112
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Ben evlendim gittim araba aldım, istanbulda arabasız olmuyor diyerek, çok pişmanım ev almadığıma 5 sene önce evlendiğimde ev alsaydım, şimdinin belki 4 te biri fiyatına ev alıp, 0.7 faizden kredi ile çok rahat ev sahibi olurdum.

Şimdi ise 60 bin liralar civarında bir aracım var ama ev almak istiyorum ve alamıyorum, evler 300-400 den aşağı degil kurtköyde bile ve arabanı satsan da birşey ifade etmiyor. İnanılmaz pişmanım diyebilirim.
  • quote:

Orijinalden alıntı: BAYOKAN84

ev için çekeceğin kredinin içine araba parasını da (20 binlik araba yeter) ekleyerek çek, hem evsiz hem de arabasız kalma...

Yasal olarak evin expertiz değerinin %75'inden fazlasına kredi verilmiyor. Diyelim 220.000'e alacaksınız, ki ekspertiz değeri genelde daha düşük çıkıyor, bu rakam desek %75'i 165.000 TL yapıyor. Banka en fazla bu kadar kredi verebilir yasal olarak.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: cfiliz

quote:

Orijinalden alıntı: BAYOKAN84

ev için çekeceğin kredinin içine araba parasını da (20 binlik araba yeter) ekleyerek çek, hem evsiz hem de arabasız kalma...

Yasal olarak evin expertiz değerinin %75'inden fazlasına kredi verilmiyor. Diyelim 220.000'e alacaksınız, ki ekspertiz değeri genelde daha düşük çıkıyor, bu rakam desek %75'i 165.000 TL yapıyor. Banka en fazla bu kadar kredi verebilir yasal olarak.

Konuyu açan kişinin mali durumunu bilmediğim için belli bir miktarda birikmişi olduğunu ve ev için alabileceği maksimum kredinin içinde arabaya da 20 bin ayırabileceğini varsaydım...

Öte yandan ekspertiz değeri de genelde evin esas değerinden fazla çıkıyor benim bildiğim...Tabii yanılıyor da olabilirim...(En azından geçen sene aldığım evime daha yüksek rakam çıkarmıştı eksper)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BAYOKAN84 -- 12 Temmuz 2016; 10:08:30 >

• Son olarak, Rockefeller'ın nasıl zenginken süper zengin olduğunu biliyor musunuz gençler?

Öncelikle belirtelim Rockefeller'ın iki dönemi var. İlk dönemi hırs dönemi. Bu dönemde herif zenginken daha zengin oluyor, sonra petrol konusunda tekelleşmeye başlıyor. Rekipleri satın almaya, başkasının kafasını kaldıramamasını sağlamaya başlıyor. Kısa sürede bu devletin dikkatini çekiyor ve adamı düzlüyorlar. Tekelleşmeyi önlemek amacı ile adamın şirketlerini parçalayıp bir kısmını sattırıyorlar. Bu noktadan sonra Rockefeller yöntem değiştiriyor. Farklı sektörlerde milyarlarca dolarlık yatırım ve bir miktar sosyal proje ile Chicago'da bir anda çok saygı duyulan biri oluyor ve "fakir babası Rockefeller" lakabını alıyor. Halbuki hırs yumağı bir iş adamı...

Neyse, yıllar yıllar önce, Rockefeller tekelleşmeye başlamadan önce, zaten zengin. ABD borsası rekor üzerine rekor kırıyor. O kadar çok kazandırıyor ki, herkes borsada. Ayakkabısını boyatırken boyacının "Beyefendi, xx şirketinin kağıtları çok kazandırıyor, ben bu ara ona yatırıyorum." demesi ile Rockefeller'da şafak atıyor: "Herkes borsada spekülatif yatırım yapıyorsa (bkz. seyyar boyacı bile), burada bir balon vardır. Bu düzen yakında patlar." diyor ve bütün borsa yatırımını çekiyor. 5 gün sonra ABD'de büyük buhranın başlamasına sebep olan borsa çöküşü yaşanıyor. Rockefeller zenginken daha zengin olmuyor; ancak herkes o kadar fakirleşiyor ki ve kendisi çok daha az fakirleştiği için, büyük buhrandan çok daha güçlü çıkıyor.

Özet: Herkes emlak piyasasındaki harekete kapılıp, sırf kar amaçlı bu alana yatırım yapıyorsa, orada balon vardır. Patlar. Seyyar boyacıdan emlak tüyosu alıyorsanız, o iş yaş beyler. Ancak burası Türkiye. Yapay rantlar ile gemi bir süre daha yüzdürülür de, ne zaman patlayacağını bilemeyeceğimiz için bana göre değil. Geçmişte bu iş civcivli iken yaptık. Güzel de kar ettik. Yetti tamam. An itibari ile fiziken bir yere bağlı olmayan, bugün burada üretiyor isem, yarın orada üretip, dünyaya satabileceğim ürün ve/veya hizmet üretecek bir iş kurmak benim için daha cazip. Tercihen biri yurtdışında çift şirket. Hatta ikisi yurtdışında üç şirket falan. Yeri geldi mi "gardiş ben senin ülkende x şirketim ile 5 yıldır yılda y dolar/euro ciro yapıyorum. Artık işi buradan yürüteceğim, bu şirketi büyüteceğim, hadi yavrum, git bana çalışma iznimi getir" diyebilmeliyim.

Bu çok öznel bir mesele. Dünyaya, hayata bakış açından, gelirin, yaşam tarzından önceliklerine kadar bir çok değişken var. O yüzden herkesin cevabı farklı olacaktır. Ancak bana göre er ya da geç herkes bir adet de olsa bir ev sahibi olmalı, ki başına bir iş gelse, emekli maaşını alıp, evine tıkılıp, kıt kanaat de olsa geçinebilsin, kendini güvende hissedebilsin. Ancak yatırım amaçlı bu işi yapanlara Rockefeller örneğini verme ihtiyacı hissettim. Yanlış anlaşılmasın, belki 5 yıl, 10 yıl daha bu spekülatif ve balon değerler ile alış satış mümkün olur. Ancak bir noktada patlayacak. O yüzden ne yapıyorsanız dikkatli yapın.

• şuan mütahitlerin söylediği özellikle pahalı evlerde satışlar durmuş cok zor satılıyor gördüğüm kadarıyla öyle eskisi gibi satılmıyor pahalı evler.uygun fiyatlı olanlar satılıyor gibi.
  • Bu nasıl bir soru tabi ki ev

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ankaranın dağındayım resmen iki yıl önce 130 binlik evler bugün 300-350 bin..şehir merkezine tek ulaşım yolu otobüsle,tıka basa akrabalık şeklinde.. hastane hala yok bölgede..sosyal açıdan hiçbir cacık yok..park bahçe dışında..neden bu kadar prim yaptığını kimse bilmiyor ama hükümet 20 sene içinde metro sözü vermiş havaalanından şehir merkezine,belki ondandır

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi righteous@ -- 12 Temmuz 2016; 11:04:04 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Stand Alone

Ev alırım. Yalnız şu var, kendine ait bir evin olduktan sonra ikincisini almak konusunda devletin ağır yaptırım uygulaması gerekiyor. Sırf böyle çomarlar yüzünden ülkede iş gücü kaynağı diye bir şey kalmadı. İş yok piyasada, para dönmüyor. Cebinde parası olan daire alıp kiraya veriyor. Benim ailemde bu şekilde olup oturduğu yerden aylık 30,000 TL gelir sağlayanlar bile var.

Arabaya gereksiz yere anlam yüklüyor bu toplum. Telefon ve araba, Türk milleti için ihtiyaçtan çok statü sembolüdür. Bu toplumun bazı şeyleri aşması için daha çok zamanı var.

2 evinin birinde kendi oturup diğerini kiraya veren çomar mıdır ! Öncelikle belirteyim benim 2. bir evim yok. Ancak siz öyle bir laf etmişsinizki resmen için fakirlik - hırs - kin ve yoğun şekilde çekememezlik barındırıyor, buna birşeyler yazmak gereği hissettim. Adam çalışmış almış - ya da miras kalmış ... Napsın çomar olmamak için fazla evleri satsın mı? Sattığı zaman o evleri kim alacak o da ayrı bir konu :)
    Dairelerden 30bin geliri var dediğin tarz insanlara "Helal olsun ki satmıyor , mal yemiyor" derim ben. Hatta o 30 bin ile tekrar kredi çekip bir ev daha alsın derim.
    Ben çevremi sürekli savurganlığa karşı uyarırım, kendimi de her yeni çıkan ayfon du - vw di - yok popüler mekandı vs gereksiz harcamalara kısıtlarım. Durumum olsun 2.3.4.5.6.7.8..... konutları da satın alırım. Bunda hiçbir haksızlık - hukuksuzluk - vicdansızlık yok.

• Düşüncem ev ama hala daha teknisyen statüsünde çalışıyorum. Bir mühendis olarak çalışmaya başladığım da acaba ne kadar maaş alacağım? Eğer Ankara değilde İstanbul da çalışırsam önceliğim araba olur. Az buçuk fiyatları görüyorum, kiraları duyuyorum ben orada ev almak için tüm maaşımı krediye versem ne yiyip içeceğim ne giyeceğim ? Hayatımın bir kısmı okumakla geçti geçmeye de devam edecek, geri kalan zamanda da borç içinde mi yüzüyüm diye düşünmüyor değilim açıkçası. Hangi yola girersem gireyim ortalık hep karışıyor. Zaten özel sektörde çalışıyorum yarınımın bir garantisi yok o kadar büyük bir borcun altına nasıl gireyim
  • bi ev olmus 300 500 bin ama 30 liraya da araba var

• araba durduk yere zarar, önce ev ardından gözü kapatıp araba alın. Ben böyle yaptım, şükür iyi ki yapmışım

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • bu ucuk fiyatlara insanlar nasıl ev alcak bu gelirle bu maaşlarla cok cok cok zor .
  • quote:

Orijinalden alıntı: dt1907

şuan mütahitlerin söylediği özellikle pahalı evlerde satışlar durmuş cok zor satılıyor gördüğüm kadarıyla öyle eskisi gibi satılmıyor pahalı evler.uygun fiyatlı olanlar satılıyor gibi.

sizin dediğiniz belki şehirden şehire değişebilir. Burada 500 binlik evi beğenmeyenler var. 1000 lira kiranin üstüne atlayanlar var. Değmeyecek Tuhaf evlere 1 milyon lira isteyenler de var. Tabiki bunların satışı zor.

• Otomobil in mtv si kaskosu trafik muayene akaryakut vs... araba almak ile bitmeyen bir harcama

• ev alırdım. araba lazım olunca kiralardım
  • johnkoot J kullanıcısına yanıt
    Gayet akıllıca bi öngörü. Herkes böyle ince hesap yapabilmeli.

Bende 40-45 yaş sonrası ege-akdeniz taraflarına gitmeyi hayal ediyorum. Ama şimdilik sadece hayal. İstanbul' da kesinlikle yaşanmıyor, ihtiyarlıkta hele hiç duramam..
  • quote:

Orijinalden alıntı: Veterozer

quote:

Ev alırım. Yalnız şu var, kendine ait bir evin olduktan sonra ikincisini almak konusunda devletin ağır yaptırım uygulaması gerekiyor. Sırf böyle çomarlar yüzünden ülkede iş gücü kaynağı diye bir şey kalmadı. İş yok piyasada, para dönmüyor. Cebinde parası olan daire alıp kiraya veriyor. Benim ailemde bu şekilde olup oturduğu yerden aylık 30,000 TL gelir sağlayanlar bile var.

Arabaya gereksiz yere anlam yüklüyor bu toplum. Telefon ve araba, Türk milleti için ihtiyaçtan çok statü sembolüdür. Bu toplumun bazı şeyleri aşması için daha çok zamanı var.

2 evinin birinde kendi oturup diğerini kiraya veren çomar mıdır ! Öncelikle belirteyim benim 2. bir evim yok. Ancak siz öyle bir laf etmişsinizki resmen için fakirlik - hırs - kin ve yoğun şekilde çekememezlik barındırıyor, buna birşeyler yazmak gereği hissettim. Adam çalışmış almış - ya da miras kalmış ... Napsın çomar olmamak için fazla evleri satsın mı? Sattığı zaman o evleri kim alacak o da ayrı bir konu :)
    Dairelerden 30bin geliri var dediğin tarz insanlara "Helal olsun ki satmıyor , mal yemiyor" derim ben. Hatta o 30 bin ile tekrar kredi çekip bir ev daha alsın derim.
    Ben çevremi sürekli savurganlığa karşı uyarırım, kendimi de her yeni çıkan ayfon du - vw di - yok popüler mekandı vs gereksiz harcamalara kısıtlarım. Durumum olsun 2.3.4.5.6.7.8..... konutları da satın alırım. Bunda hiçbir haksızlık - hukuksuzluk - vicdansızlık yok.

Kendi ülkesine istihdam sağlayabileceği halde 3-5 ev alıp kira yemekten taraf olanın bu ülkede şikayet etmeye hakkı yok. Bunu yapan da çomarın dik alasıdır. Böyle kafalar sayesinde ülkenin sonu geliyor, Boğaziçi'ni bitiren bile KPSS yolunu tutuyor.

Aynen devam.

• buraya ev yazanlar yakın zamanda istanbulda ev almaya çalıştı mı merak ediyorum

benim cevabım, peşin paran varsa ev, yoksa araba almak lazım.
    2.el arabayı 2 sene sonra satıp peşinat yapıp krediyle ev alırsın. peşin para yoksa ev almak hayal
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Veterozer

quote:

Kendi ülkesine istihdam sağlayabileceği halde 3-5 ev alıp kira yemekten taraf olanın bu ülkede şikayet etmeye hakkı yok. Bunu yapan da çomarın dik alasıdır. Böyle kafalar sayesinde ülkenin sonu geliyor, Boğaziçi'ni bitiren bile KPSS yolunu tutuyor.

Aynen devam.

Hocam çok dar düşünüyorsun... Her parası olan iş mi kurmalı ? Bunun memuru var, yaşlısı var, ticaretten anlamayanı var ... Sen diyorsun ki üç kuruş buldumu aç dükkanı, iki gün sonra bat ... Maksat ülkede para dönsün :)

• quote:

Orijinalden alıntı: Barış26

quote:

Orijinalden alıntı: novinovi

Tartışmasız EV derim..! Bu ülkede en karlı yatırım arsa,arazi,gayrimenkuldür.Asla zarar etmessin.Helede iyi bir bölgede alırsan avantajını duble duble katlarsın.
    Kendimden örnek vereyim, 2006-senesinde emekli oldum, İzmir- balçovada 130,000-tl ye bir daire aldım. 2013 senesindede evi 235.000-tl ye sattım. %100 karlıyım..! Artı 7 yıl kira vermeden oturdum. Sonra daha orta halli bir semtten 185.000-tl ye bir daire aldım. Geri kalan parayla 24.500-tl ye araba aldım. Şimdi 30.000-tl bankada tıngır mıngır idare ediyoruz,Çok şükür kimseye harç borç yok. Bu arada üç yıl evvel aldığım şu anda içinde oturduğum eve 210.000-tl teklif ediyorlar satmıyorum. Kusura bakma açıklama benim mal beyanı gibi oldu ama ev olayının getirisini ve sana 6-7 yıl içinde sunacağı avantajlarla izah etmek istedim.

Evi satarken maalesef kar etmemişsiniz. TL'nin değer kaybetmesiyle birlikte evlerin TL cinsinden fiyatı doğal olarak artmak zorundadır. Paranın rakam olarak değeri tek başına hiçbir şey ifade etmez. Önemli olan paranın satın alma gücüdür.

Merkez Bankasının enflasyon hesaplayıcısını kullanın:
    http://www3.tcmb.gov.tr/enflasyoncalc/enflasyonyeni.php

2006 Ocak - 2013 Ocak arasında TL tam %75 enflasyona uğramış. Yani 100TL'lik bir mal 175TL olmuş.

Sizin eviniz ise 130000*1.75=227500TL ediyor. Yani siz aslında 2013 yılının TL kuruna göre 227500TL'ye evinizi almışsınız. 235000TL'ye satmışsınız. Gerçek karınız 2013 TL kuruna göre 7500TL yapıyor.

Arada yaptığı masraflar, ödediği dask, hayat policesi emlak vergisi vs... eskiyen tüm parçaların yenilenmesi ve eğer gerekliyse mekan değiştirememesi daha iyi bir kiralık ev bulduğunda geçememesi de cabası, hepsinden önemsili satıyorum dediğinde evin yitirdiği değer inanılmaz

• 
Sayfa: önceki 89101112
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.