Şimdi Ara

Otomobil mi ? Ev mi ? İlk hangisi ? (6. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
221
Cevap
5
Favori
2.935
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: hemide kamanlı

quote:

Orijinalden alıntı: SiyahPapyon

Arabanın içinde uyuyabilirim ama ev beni b.evlerden avcılara 15 dkda götürmez (yol boşsa) Ev alma araba al eğer kendi dükkanında varsa orda kalırsın. (Bkz bizim bakkal adam full paket fluence aldı)

Polemik yaratmak için yazmıyorum yanlış anlamayın, yıllar önce paranın para olduğu zamanlar amcam babama yalvarmış gel istanbuldan daire alalım 2 evladın var onlara yarar diye.Babam devamlı araba değiştiriyormuş o zamanlar, serkeş bir hayat tarzı anlıycağınız, eve teker takamazsın abi ama araba öylemi heryere götürür seni demiş, amcamın daire çok değerlendi şimdi, Beşiktaş'ta

Doğrudur ev ileride değerlenecek bölgelerdeyse evladiyelik yatırımdır ama araba öyle değil.Baban bencillik yapmış bende olsam bende bencillik yapardım herhalde

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• bizim bi köylümüz vardı, zamanında arsalarını satıp Doğan almıştı, şimdi Doğan 10bin lira, o arsalar milyon lira..
  • Çok basit,

ikisi de değil.

Öncelikle Büyükşehirde ev sahibi olmanın hiçbir acelesi yok. Gelirin yerinde ise, en güzeli kiracı olmak. Ev sahibi olmak çok saçma. Aldığın ev kendini 25 yılda çıkarıyor. Kiraya versen envai çeşit cinslikle karşılaşıyorsun. Süper saçma bir yatırım. Ancak evin olmayacak mı? Tabii ki olacak. İnsan kendini güvende hissetmeli. "Yaşlılığımda açıkta kalmayayım" hissi olmalı. O yüzden bir ev şart. Buna lafım yok. Ancak hiçbir acelesi yok. Emekli olurken alsan olur. Gelirin makul seviyede yüksek ise, kirada oturmak candır. Evden mi sıkıldın? Seni tutan mı var, taşın. Ev eskidi, ev sahibi yaptırmıyor mu? Taşın. 2 yıldır oturuyorum, daha ikametgah taşımadım, elektriği suyu üzerime almadım lan! Daha güzeli mi var? Devlet burada yaşadığımı bile bilmiyor. En temizi... Yıllık %10 zamlanıyoruz. Boşta olan evler benim kiramdan daha düşük olmaya başladı. Çünkü herkeste aynı problem, şehrin dışına, ebesinin nikahına talep yüksek. Şehirdeki eski ama düzgün evler boş kalıyor. O yüzden düşük fiyata kiraya veriliyor. Ancak aynı evde 3-4 yıl kalınca, Tüfe zammından ötürü piyasa kirasının üzerinde kira ödemeye başlıyorsun... Yani, Ankara'da kiracı olmak güzel. Yakında beni kaşıntı tutar, "ben bu paraya 4 oda ev tutarım" der, çocuk yapmaya karar verdiğimde burada dakika durmam uzarım başka eve. Özgürlük budur. Yarınımız belli değil bir de, belki yarın "koyayım buralara" diyeceğiz, uzayacağız başka ülkeye? Belli mi? Neyse, belirsizlik yüksek özetle, esneklik ilk önemli faktör benim için. Bir de bu kadar ev üretiyorlar, çoğu lüks. Çünkü kar lüks konutta. Piyasada lüks konut fazlası var. Onları satamıyorlar. Bir yandan da halkın oturacağı evlere talep yüksek, bu talep ise iyi karşılanmıyor. Özetle elbet bir gün bu piyasa patlayacak. Türkiye'de inşaat sektörü kaynaklı bir kriz elbet yaşanacak. İşte o sırada elinde boşta para varsa... O yüzden hiçbir acelem yok efenm. Piyasa bir patlasın, o zaman düşünürüz. Patlamazsa da ne ala, ev üretmeye devam edecekleri için, kiralar yerlerde sürünmeye devam eder. Ev almayıveririm.

Araba. Hele Türkiye'de inanılmaz bir külfet. Ev mi araba mı diye bir soru süper saçma. Tabii ki ev. Ancak "ev alacağım diye arabasız kaldım" tezi de saçma. Dandirikten, iş görecek bir araba 15-20.000TL. Alırsın bir tane, işini görürsün. Ev almana da mani olmaz. Nitekim çoğumuz da bu pozisyondayız. Kirada oturuyoruz. Dandikten bir arabamız var. İşimizi görüyor.

Ev konusunda niye hiç acelem yok? Basit: Ev alacağım zaman %50 nakit, %50 kredi ile alacak olsam bile:
    Şu anda oturduğum eve 1300TL kira ödüyorum. Yılda 15.600TL eder. Bu oturduğum evi ayarında bir ev 400.000TL civarında. %50 nakitle almam için cebimde 200.000TL olması lazım. Ben o 200.000TL'yi sermaye yapıp, bir yılda enflasyonunu çıkarır, üzerine 15.600TL'nin 1.5-2 katını kazanırım zaten. O zaman neden ev alayım?

Hayatımda elbet bir nokta gelecek. Elimdeki para ile daha çok para kazanamadığım bir nokta. İşlerim olgunlaşacak veya tıkanacak, büyüyemez hale gelecek... O zaman evi alırım.

Araba da beni özgürleştirmek için. Benim için değeri olmamalı. Bütçesi ona göre olmalı. Dolayısı ile ev sahibi olmadan araba sahibi olunur mu? Tabii ki de olunur. Senin için önemsiz olan bir parayı arabaya yatırır, araba sahibi olursun, minimum maliyetle işini görür.

Hadi ben şirketin arabalarına biniyorum. Hatundan örnek verelim. Bizim evden işi arası iki vesait. 1 saat 10 dakikada gider işine. Araba ile 30 dakikada gidiyor. Haftasonu geziyor, kızın özgürlüğü oluyor. Arabasının bize maliyeti yıllık 1500TL. Üstüne benzini koy, toplam 5250TL maliyeti var arabanın. Araba olmasa bu kız işe iki vesait gidip gelecekti, Yılda 1740TL sadece iş için yol masrafı demek. Aradaki farkı alınca kaldı 3510TL. Bizim arabamızın bize yıllık maliyeti... Yılda 2500TL de değiştirme bütçesi koy (10 sene sonra sat, git 5 yaşında bir araba al). Etti 6000TL. Arabanın değiştirme maliyeti dahil yıllık ek maliyeti 6000TL. Ev alma bütçesine yılda 6000'in katkısı ne olur, ölç, tart, biç. Araba alıp almamaya karar ver.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Huseyin-ZST -- 11 Temmuz 2016; 12:02:06 >

• SiyahPapyon kullanıcısına yanıt
    Babamın durumunda olsam ben de bencillik ederdim ne yalan söyleyeyim.Gençlik bir daha gelmiyor maalesef.Yaşamı da ıskalamamak lazım dünyalık yapıcaz diye..
  • al araba keyfine bak, üç günlük dünyada evler arsalar biriktirsen ne fayda
  • Önce ev. Tabi araba da alınır ama sıfır değil, evi alana kadar idarelik bir şey alınabilir. İlla sıfır alınacak diye bir durum yok.
  • Emlak piyasası patladı artık eb fiyatları düşecek tiki Suriyeliler vatandaşlıga geçecek yine patlayacak. 1 sene daha bekliyip ev alınabilir yada 12-13 sene daha beklemek gerekecek. Su an 2. El değer kaybetmeye çek bi araba alabilirsiniz 1 sene sonrada satıp ev

• Burada yazanlar gündemi hiç takip etmiyor herhalde. Adam 400-500 bine ev diyor ya
  • Önce iş

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Huseyin-ZST kullanıcısına yanıt
    2010 da 110 bine aldığımız daire şu anda 350 bin TL. Emlakçı bi abi var Hafta da birkaç kez arıyor müşteri hazır sat diye. Ben satmayacam dedikçe Şimdi 1250 TL den kiracı bulmaya başladı. Bir abimizin yaklaşık 15 sene önce cüzzi bir para vererek aldığı eve şu anda 1 milyon 200 bin TL veriyorlar. Demem o ki ben 36 yaşındayim bahsettiğim abi 45 yaşında daha emekliliğe çok var Yani. Paranız varsa ev ülkemizde en güzel yatırım aracı. Ev işini hallettikten sonra araba almak çok kolay.

• Lan ben bu forumu anlamıyorum millet ankette bile birbirine satasiyor. Benim mantığıma göre ev alınır. Biraz para biriktirilir sonra kiraci misali eve kira odeyecegine birikiminle birlikte her ay araba kredisi odersin. Cocugun olur hastaligin olur acil isin cikar gibi durumlar icin de yakin cevrende 2 3 taksici ayarlarsin onceden 3 u birden dolu olursa senin aciliyetinde o ev zaten başına yıkılır bunlarin hicbirini dert etmezsin o raddeden sonra

• Ev

• 5 sene önce 230 bine aldığımız ev şuan 550-600 bin civarlarında ev yatırım açısından daha mantıklı ama kaç kere geleceksiniz dünyaya alın araba rahat edin

• Dandik 20 binlik araba alınır ve ev için kriz beklenir.üretmeden dönen ekonomi buraya kadar dolara bakan ve azıcık ekonomi bilgisi olan adam bile durumu anlar çok kalmadı.

5 evi olup kirasıyla yaşayan çomarlar kiralar yatmamaya başlayınca mecburen ucuza verecekler o evleri o günü bekleyin

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MassiveDynamic -- 11 Temmuz 2016; 15:09:48 >
  • 2009 honda yı sattım 36 yaşında 2+1 ev aldım izmirden bi de ucuz araba aldım en güzeli budur bence parası olmayanlar için

• Dünyada mekan Ahirette iman.
  • quote:

Orijinalden alıntı: MassiveDynamic

Dandik 20 binlik araba alınır ve ev için kriz beklenir.üretmeden dönen ekonomi buraya kadar dolara bakan ve azıcık ekonomi bilgisi olan adam bile durumu anlar çok kalmadı.

5 evi olup kirasıyla yaşayan çomarlar kiralar yatmamaya başlayınca mecburen ucuza verecekler o evleri o günü bekleyin

emlak piyasası ve fiyatlar balon. rant ekonomisi patlamaya ramak kaldı. aklı olan krizi bekler.

bu fiyatlarla ev alan delidir
  • quote:

Orijinalden alıntı: novinovi

Tartışmasız EV derim..! Bu ülkede en karlı yatırım arsa,arazi,gayrimenkuldür.Asla zarar etmessin.Helede iyi bir bölgede alırsan avantajını duble duble katlarsın.
    Kendimden örnek vereyim, 2006-senesinde emekli oldum, İzmir- balçovada 130,000-tl ye bir daire aldım. 2013 senesindede evi 235.000-tl ye sattım. %100 karlıyım..! Artı 7 yıl kira vermeden oturdum. Sonra daha orta halli bir semtten 185.000-tl ye bir daire aldım. Geri kalan parayla 24.500-tl ye araba aldım. Şimdi 30.000-tl bankada tıngır mıngır idare ediyoruz,Çok şükür kimseye harç borç yok. Bu arada üç yıl evvel aldığım şu anda içinde oturduğum eve 210.000-tl teklif ediyorlar satmıyorum. Kusura bakma açıklama benim mal beyanı gibi oldu ama ev olayının getirisini ve sana 6-7 yıl içinde sunacağı avantajlarla izah etmek istedim.

Evi satarken maalesef kar etmemişsiniz. TL'nin değer kaybetmesiyle birlikte evlerin TL cinsinden fiyatı doğal olarak artmak zorundadır. Paranın rakam olarak değeri tek başına hiçbir şey ifade etmez. Önemli olan paranın satın alma gücüdür.

Merkez Bankasının enflasyon hesaplayıcısını kullanın:
    http://www3.tcmb.gov.tr/enflasyoncalc/enflasyonyeni.php

2006 Ocak - 2013 Ocak arasında TL tam %75 enflasyona uğramış. Yani 100TL'lik bir mal 175TL olmuş.

Sizin eviniz ise 130000*1.75=227500TL ediyor. Yani siz aslında 2013 yılının TL kuruna göre 227500TL'ye evinizi almışsınız. 235000TL'ye satmışsınız. Gerçek karınız 2013 TL kuruna göre 7500TL yapıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Barış26 -- 11 Temmuz 2016; 16:23:06 >

• quote:

Orijinalden alıntı: MyWorldLife

Evet arkadaşlar.

Diyelim şuan ne eviniz var ne arabanız. Birini alacak olsanız "ilk" ne alırdınız ?

Yaşadığınız yer büyükşehir,küçük bir yer değil (İstanbul ve Ankara) bunuda göz önünde bulundurun lütfen.

Not 2 : Şu kadarına ev alırım gerisine araba alırım demeyin lütfen.

Arabasız olmak yada kirada oturmak ?

İlk tercih ilk öncelik ev mi araba mı ?

İstanbul ve Ankara diyerek diğer büyük şehirlere hakaret etmişsiniz

• Ben önce ucuz araba aldım yani c3 2005 model 6 yıl önce. Daha sonra ev aldım. Arabası yokken ev alan arkadaşım bin pişman çünkü ev kredisi öderken araba alamadı. Ben ise iyi kötü altımda arabam var. Ama kredi ödediğim için yenileyemiyorum.

• 
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.