Şimdi Ara

Oyunlarda FPS Limitleyince CPU çok ısınıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
10
Cevap
1
Favori
327
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Lenovo Legion Pro 7, Intel 13900hx işlemcili laptop kullanıyorum. Sorun, başlıkta belirttiğim gibi normalde fps limitleyince cpu ısısı düşmesi gerekirken yükseliyor.

RES 4, RES Village, Cyberpunk 2077, Spider-man, God of War oyunlarında denedim. 150-200 fps gibi değerler görmek isyemiyorum. Ekran kartı gereksız yere %100 çalışıyor ve işlemci de gereksiz ısınıyor. Laptop olduğu için ses artıyor. 

FPS limitinin sadece GPU ısısını düşürüyor ama CPU derecesi 95+ derece oluyor. 

Oyun içi FPS limiti, Nvidia Panel, RTSS ile denedim ama sonuç hep aynı...

Çareyi güç ayarlarından "dengeli" modda kullanarak buldum ama ekran kartı 90watt üzerine çıkmıyor bu sefer de. 

• Cpu Gpu yu ancak besliyor oldukça normal gpuyu kısmadan cpuyu kısamazsın. cpu undervolt atabilirsin ama tavsiye etmem.Hikayeli oyunlarda pcyi zorlamamak istiyorsan dlls açabilirsin.

• rayli82 kullanıcısına yanıt

GPU tarafında derdim yok. FPS limitleyince GPU ısısı 75'lerden 60'lara iniyor. MHZ ve Watt kullanımı düşüyor zaten. GPU'nun beslenmesine ihtiyaç olmuyor.

Sorun işlemcide. 150+ FPS'de, 70-75 gpu ısısı ve 80-90 cpu ısısı oluyor. FPS limitinde normalde hem gpu hem de işlemci iş yükü azaldığı için çok daha serin çalışmaları lazım ama 120 FPS limiti de koysam 60 da koysam işlemci 90-100 arasına bile çıkıyor. 

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Glasscannon -- 23 Mayıs 2024; 10:22:40 >
  • Hocam gpu tarafında bir sorunum yok diyorsun kur bakalım bir msi afterburner sen gpu yu kıstığında bile cpu kullanımı kaç bir gör bakalım.O gpu yu beslemek kolay değil cpuya binen yükü azaltmak istiyorsan oyunları 4k çözünürlüğe çekeceksin.Yada undervolt.

• Glasscannon G kullanıcısına yanıt

Fan devri kısıldığı için işlemci soğumuyor olabilir. Anladığım kadarıyla fan sesinden rahatsız olup fps limitliyorsun. Evet sen fps limitleyince parçalar daha az güç çekiyor ama fan devride değişiyor sonuçta.

• soporo kullanıcısına yanıt

Hocam oyundaki değerlerimi paylaşayım isterseniz. 1440p RT High, Max Settings

İnternette de araştırdım ama tek yazan şey "cpu ve gpu ısısını düşürmek için fps limitleyin". Ben de bu yönteme başvurdum çünkü malum laptop. GPU ve CPU tam çalışınca gürültü oluyor. Daha da önemlisi 150 fps almak da gereksiz. Böyle oyunlarda en fazla 90 fps hadi 100 fps alsam bana yeter. Kartın ve işlemcinin ömrü de uzardı. Ama işlemci neden coşuyor bunu anlamadım. %1 değeri de yanıltmasın. Genelde alınan max fps değerine göre. (ortalama fps/1.5 gibi).

En alttaki kilitsiz ve performans modu. İşlemci ilginç şekilde 150 fps'ye rağmen daha serin.

60 fps kilitli maksimum performans

120 fps kilitli maksimum performans

Dengeli

• quote:

Orijinalden alıntı: Glasscannon

Hocam oyundaki değerlerimi paylaşayım isterseniz. 1440p RT High, Max Settings

İnternette de araştırdım ama tek yazan şey "cpu ve gpu ısısını düşürmek için fps limitleyin". Ben de bu yönteme başvurdum çünkü malum laptop. GPU ve CPU tam çalışınca gürültü oluyor. Daha da önemlisi 150 fps almak da gereksiz. Böyle oyunlarda en fazla 90 fps hadi 100 fps alsam bana yeter. Kartın ve işlemcinin ömrü de uzardı. Ama işlemci neden coşuyor bunu anlamadım. %1 değeri de yanıltmasın. Genelde alınan max fps değerine göre. (ortalama fps/1.5 gibi).

En alttaki kilitsiz ve performans modu. İşlemci ilginç şekilde 150 fps'ye rağmen daha serin.

60 fps kilitli maksimum performans

120 fps kilitli maksimum performans

Dengeli

inan ben de anlayamadım. Normalde böyle bir şeyin olmaması lazım. Tam tersi fps sınırlayınca hem gpu hem de cpu daha az güç çekip daha serin çalışması gerekiyor.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • "Idle fan stop" gibi bir ayar varsa bunu devre dışı bırakabilirsiniz.

Manuel fan curve ayarı yapma imkanı varsa deneyebilirsiniz.

• showstopper41 S kullanıcısına yanıt
    FPS limitleyince cpu 5ghz de çalışıyor sürekli. Normalde 3.5 ghz’lerde geziyor. CPU boost kapatınca da %35 performans kaybı oluyor.
    85c CPU ve 75c GPU sıcaklığını kabullenerek kullanıyorum artık.
    Diğer çare de undervolt yapmak mecburen.
    Yıllardır PC kullanırım. İlk defa böyle ilginç şey yaşattı.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.