arkadaşlar çözünürlüğü ve ya hertz'i nasıl yükseltebilirim, şu an 1024x768@60Hz'de kullanıyorum ama ben 1152x864@75Hz'de kullanmak istiyorum, xpde böyle kullandığım için ona alışmışım, hadi çözünürlüğü yükseltemesemde bari Hertz'i yükselteyim gözüm ağrımaya başladı
ayrıca beryl kurulumu sırasında beryl, internetten database'i güncellerken hata veriyor bunu nasıl geçebilirim geçen sayfalarda, beryl pisi paketinin kendisini vermşiniz ben indirdim ama onu nasıl kuracam bilmiyorum
ardaşlar kurdum gayet iyi ama iki eksiğim var. ----tv kartını kuramadım (la conte deluxe philips chipli) ----yazıcımı kuramadım (xerox work centre pe114e)
kardesler pardusun max. çözünürlük desteği nedir.önceki versiyonunda max 800*600 dü bu kaç acaba lütfen bir cevao verin
1280*1024 galiba
ben wide screen 15.4 ekranda 1024*800 kullanıyorum
Dikkat
AsusP5B ve Msi Neo 965 F Mağdurları
Sorun çözülmüştür en kısa zamanda pardus wiki'de nasıl kurulum yapılacağı adım adım açıklanacaktır
Bu mesajı sizlere 965'den yazıyorum :)
hayırlı olsun zwandar usta bi anlatsanda bizde kursak hani gözümüz yollarda kaldı kaç gündür..
ekran kartı ayarları doğru ayarlanmışsa ekranın max. çözünürlük destekleniyor. Arkadaşın core dou sony laptopta 1280*800 direkt gördü. benimki görmedi ama wiki'den nvidia sürücülerini tekrar kurunca ve xorg dosyasında ayar yapınca 1680*1050 çözünürlüğü alabildim.
şimdi üstad sende p5b var di mi beni msnden ekle profilde var msn ben sana anlatıyım olayı ;)
ekleyeyim eklemesine ama ekleyemiyorum"sen kimsin göremezsin profil falan diyor"
Ben bu işi seviyorum. Yaşasın Gnu/gpl
quote:
Orjinalden alıntı: d_v_a87
kardesler pardusun max. çözünürlük desteği nedir.önceki versiyonunda max 800*600 dü bu kaç acaba lütfen bir cevao verin
Yok öyle bir şey. Ben ilk sürümü de 1152*864 olarak kullandım.
quote:
Orjinalden alıntı: achfighter
arkadaşlar çözünürlüğü ve ya hertz'i nasıl yükseltebilirim, şu an 1024x768@60Hz'de kullanıyorum ama ben 1152x864@75Hz'de kullanmak istiyorum, xpde böyle kullandığım için ona alışmışım, hadi çözünürlüğü yükseltemesemde bari Hertz'i yükselteyim gözüm ağrımaya başladı
Yapmanız gereken şey Tasma' dan görütü ayarlarına girmek. Orada mutlaka göreceksiniz ayarı.
Eğer yoksa /etc/X11/xorg.conf dosyasını açın ve SubSection "Display" bölümündeki Modes ile başlayan satırı bulun. Oraya gidip dilediğiniz çözünürlük yoksa ekleyin. Örneğin benim dizüstü sistemimde o satır şöyle: Modes "1280x1024" "1280x800" "1024x768" "800x600" "640x480"
Arkadaşlar 2gündür kafayı yicem bir türlü Pardus görüntü vermiyor, cdlerde sorun yok, ekran çözünürlüğü diye düşündüm Ctrl Alt - + kurcaladım ama nafile. Hata raporuda gönderdim ama sallayan olmadı halen. Pardus RC de Çalışan CD çalışıyordu ama 2007 son kararlı sürümde Pardus 2007 ekranı gelince direk ekran kararıyor ve öylece kalıyor.. İşte hata raporu linki: http://bugs.pardus.org.tr/show_bug.cgi?id=4554 Yardım ederseniz bende pardus kullanmaya başlayabilicem, delirdim delircem..
@Challenger tasmada zaten benim istediğim çözünürlük yok conf dostasını konsoldan root hesabıyla açarken erişim engellendi diyor sonra gidip kendim buldum dosyayı içindekileri istediğim gibi değiştirdim ama bu sefer de kaydetmeme izin vermiyor
quote:
Orjinalden alıntı: basturkemin
Arkadaşlar 2gündür kafayı yicem bir türlü Pardus görüntü vermiyor, cdlerde sorun yok, ekran çözünürlüğü diye düşündüm Ctrl Alt - + kurcaladım ama nafile. Hata raporuda gönderdim ama sallayan olmadı halen. Pardus RC de Çalışan CD çalışıyordu ama 2007 son kararlı sürümde Pardus 2007 ekranı gelince direk ekran kararıyor ve öylece kalıyor.. İşte hata raporu linki: http://bugs.pardus.org.tr/show_bug.cgi?id=4554 Yardım ederseniz bende pardus kullanmaya başlayabilicem, delirdim delircem..
arkadaşım bu bahsettiğin problem kurulum aşamasındamı yaşanıyor yoksa kurdun da açılırken mi yaşanıyor?sanki bizim yaşadığımız problemmiş gibi geldi,öylemi acaba?
Sorun şu: Çalışan cd de görüntü gelmiyor Pardus 2007 logosundan soora ekran kararıyor.. Kurulan ı kurdum, en son cdyi çıkardı ve kilitlendi sanırım reset atıcaktı.. Başlıyor yine aynı Pardus 2007 mavi renkli ekrana kdar geliyor ve ekran orda kararıyor hiç bir tepki yok dakikalarca öyle duruyor.. Poof hala hata kaydına bile cevap yok çok sıkıldım bu durumdan..
basturkemin mail listesinde bir arama yapsana bu konu tartışıldı sanki ben bir bakayım
selam,
anladığım kadarıyla burda herkes sorununu paylaşıyor. forumu baştan sona okumaya çalıştım. herkesin karşılaşacağı ve benimde karşılaşabileceğim sorunları özetleyeceğim. buna toplu bir cevap verirseniz büyük sevaba gireceksiniz.
daha önce hayatında linux kullanmamış biri olarak.
1- 2007 , 2007-beta, 2007-beta2, 2007 - RC dosyaları var. bunlardan hangisini indireceğiz? ben rc yi indirdim, son versiyondur dedim. (kurdum hatta. ama yaşadığım birkaç sorunun beni sinirlendirmesi yüzünden hemen xp ye döndüm.) burada şu şekilde bir sorunla da karşılaştım. iso dosyasını direkt olarak cd ye yazdım bu şekilde yapmamak gerekiyormuş. iso image haline getirip o şekilde yazmak gerekiyormuş bunu geçte olsa anladım. pardus-wiki adresinde bulabilirsiniz. bu forumdan anladığım kadarıyla rc li olan değilde yalın 2007 son versiyonmuş.
2- iso dosyası dışındaki diğer dosyaları indirmek gerekiyor mu? indireceksek ne yapacaz o dosyaları?
3- bilgisayarda bir işletim sistemi kuruluyken, onu kaldırmadan başka bir işletim sistemi nasıl kuruluyor? ya da çalışan cd yi çalıştırmak için ne yapmak gerekiyor?
4- başka ayrı bir disk te çalıştırmak için, mevcut d diskini bölmem gerekiyor mu? o şekilde ise, d diskini nasıl bölebirim?
5- bu sorunların hepsini aştık diyelim. bilgisayarımıza pardus sorunsuz bir şekilde kuruldu. bu noktadan sonra driver tanıtımını nasıl yapacağız? windows da kolay. çift tıkla next next de driver kurulsun. ama pardus te oylemi? görüntü ayarlarını nasıl düzelteceğiz?
6- her sorunu aşmak için komut mu yazmamız gerekiyor?
7- windows ortamından gelen insanlar sanırım bazı alışkanlıklarını pardus te arıyorlar. bunlarla ilgili farklılıkları topluca ortaya koyabilir misiniz?
çalışanı cd okuyucusuna koyduğum zaman direkt olarak hiçbir kurulum olmadan çalışacak mı?
arkadaslar 2 bölüm var cde xp d de ise pardus kuruluydu xp olan bölüme yani cye format attım yeniden bir xp kurdum burda sorun yok ama baslangıcta pardusa gecebilicegim bir ekran vardıya o cıkmıyor. xpde pardusun kurulu oldugu alanıda göremiyorum... nasıl görebilirim...
quote:
Orjinalden alıntı: aserrus
selam
anladığım kadarıyla burda herkes sorununu paylaşıyor. forumu baştan sona okumaya çalıştım. herkesin karşılaşacağı ve benimde karşılaşabileceğim sorunları özetleyeceğim. buna toplu bir cevap verirseniz büyük sevaba gireceksiniz.
daha önce hayatında linux kullanmamış biri olarak.
1- 2007 , 2007-beta, 2007-beta2, 2007 - RC dosyaları var. bunlardan hangisini indireceğiz? ben rc yi indirdim, son versiyondur dedim. (kurdum hatta. ama yaşadığım birkaç sorunun beni sinirlendirmesi yüzünden hemen xp ye döndüm.) burada şu şekilde bir sorunla da karşılaştım. iso dosyasını direkt olarak cd ye yazdım bu şekilde yapmamak gerekiyormuş. iso image haline getirip o şekilde yazmak gerekiyormuş bunu geçte olsa anladım. pardus-wiki adresinde bulabilirsiniz. bu forumdan anladığım kadarıyla rc li olan değilde yalın 2007 son versiyonmuş.
2- iso dosyası dışındaki diğer dosyaları indirmek gerekiyor mu? indireceksek ne yapacaz o dosyaları?
3- bilgisayarda bir işletim sistemi kuruluyken, onu kaldırmadan başka bir işletim sistemi nasıl kuruluyor? ya da çalışan cd yi çalıştırmak için ne yapmak gerekiyor?
4- başka ayrı bir disk te çalıştırmak için, mevcut d diskini bölmem gerekiyor mu? o şekilde ise, d diskini nasıl bölebirim?
5- bu sorunların hepsini aştık diyelim. bilgisayarımıza pardus sorunsuz bir şekilde kuruldu. bu noktadan sonra driver tanıtımını nasıl yapacağız? windows da kolay. çift tıkla next next de driver kurulsun. ama pardus te oylemi? görüntü ayarlarını nasıl düzelteceğiz?
6- her sorunu aşmak için komut mu yazmamız gerekiyor?
7- windows ortamından gelen insanlar sanırım bazı alışkanlıklarını pardus te arıyorlar. bunlarla ilgili farklılıkları topluca ortaya koyabilir misiniz?
çalışanı cd okuyucusuna koyduğum zaman direkt olarak hiçbir kurulum olmadan çalışacak mı?
Selam dostum foruma hoşgeldin dilimiz döndüğünce yardım ediyoruz
1) RC dilimizde sürüm adayı demektir bu yüzden sürüme en çok yaklaşılan pakettir ama sürüm çıktığına göre 2007 kurulan iso'yu indirmen sana yeter. Nasıl yakılacağını biliyorsun zaten
2) Hayır Sadece iso dosyasını indirmen yeter
3) Eğer yeterince boş alanın varsa ve sadece tek bir hdd varsa kurulumda disk alanımı kendim biçimlendiricem /2. seçenek tam hatırlamıyorum nasıl yazıldığını ama anlamı bu/ biraz boş alan ayırman daha sonra onu pardus'a göstermen gerekir. Çalışan cd'yi çalıştırmak çok kolaydır yakarsın daha sonra bilgisayarını cd*rom'dan boot eder ve çalıştırırsın işte bu kadar kolay
4) Bu sorunu tam anlamadım eğer iki harddiskim varsa ve sen içinde windows olmayana kurmak istiyorsan içinde windows olana müdahele etmene gerek yok. Fakat ayırdığın bölümü win göremez. Ayrıca ayırma işlemini kurulumda yapabilirsin.
5) Donanımını bilmiyorum ama yüzde doksan donanımlarını açar açmaz tanır zaten tabi bana donanımlarının ne olduklarını yazarsan yardımcı olurum.
6) Pardus zaten isteyeceğin her program kurulu geliyor ilk zamanlarda belli ayarlar için komut yazarsın biraz ama onlar da çok basittir. Aslında normal bir kullanıcı hiç komut yazmadan neredeyse pardusu çok rahat kullanır.
7) insanlar yeniliğe hemen adapte olamıyor kabul etmek gerekirse win kadar kolay değil ama çok güvenli doğru kullanılırsa asla çökmez gayet iyi bir sistemdir
evet çalışan cd cd'den boot eder ve bilgisayarına tek bir dosya bile yüklemez
zwandar çok çok sağol gerçekten. ayrıca hoşbulduk :)
işin en başına dönersek. ben iki hafta önce kampanyalı bir dizüztü bilgisayar aldım. markası dell ürün bu: dell inspiron 1300
tabi ucuz olmasının bir sebebi yanında bedava bir işletim sistemi veriyor olmasıydı. dedim ki kendi kendime, hayatım boyunca windows kullanamam herhalde. bedava bir yazılıma geçeyim. arkadaşı aradım. bana en kullanışlı linux yazılımını söyle bulup onu kurayım dedim. cevaben, pardus ve "mandrevia" var onları dene dedi. baktım pardus türk malı. dedim yerli malı turkun malı, herkes onu kullanmalı, kurayım bir pardus. araştırdım, pardüs anadolu da yaşayan bir kaplan türüymüş, onun latince adı. okudum yorumları hoşuma gitti. kullanım ve kurulum klavuzunu da iyice okumaya çalıştım. tabi çok uzun. neyse indirdim rc yi, tabi başta yanlış yazıyormuşuz cd ye. iso image file olarak yazmak gerekiyor. bunu çözünce çok mutlu oldum. başladık kurmaya. baya hızlı ve sorunsuz kuruldu. disk ayırmada sorunsuz bir şekilde atlatıldı. pardus açıldı. ama nasıl açıldı. alışmışız yüksek çözünürlüğe, karşımızda bulanık bir ekran. internete bağlanamadık. alışmışız windows xp den. tak driver cd sini. çift tıkla kurulsun. aynısını pardüste denedim. olmadı karşıma ilginç ilginç şeyler çıkıyor. internete girdim arkadaşın bilgisayarından. bir sürü komut var onu yaz şunu yaz. nereye yazacağımı filan başta bilemedim tabi. yazdım bir işe yaramadı. sonra kafamın tası attı, xp kurdum.
ama bu işten vazgeçmeye niyetli değilim. kurmak istiyorum şu pardüsü ve ekran çözünürlüğü de iyi olursa çok iyi olacak.
bu arada kardeşim pardus e karşı çünkü oyun yükleyemeyeceğini düşünüyor. bu konuda ne diyorsun?