Şimdi Ara

Raid bilen'e sormuşlar...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
768
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • raid 0 riskli, güvenli değil fln filan diyo herkes de ne demek bu güvenli değil? overclock gibi hdd'nin bozulma riski mi doğuyor ? yoksa sadece bir hdd olası bir durumda bozulduğunda diğerindeki verilerin de kaybolacağı mı belirtiliyor?

bir WD bir de Samsungla ben de raid 0 yapacam da bu risk olayını tam öğrenemedim bi türlü. 2 farklı markayla %100 sağlıklı olmaz neden? 2 ayrı marka ram dual channel yapmak gibi bi şey midir ki ona da sağlıklı olmaz deniyordu ben 2 farklı marka dual channel şahane kullanıyorum. aydınlatırsanız sevinirim

• Risk olayı göreceli bir kavram. Tek harddisk in bozulma olasılığı neyse, 2 HDD ile oluşturulmuş Raid biriminin bozulma olasılığı da odur. Tabi harddisk bozulmasından ziyade chipset (hatta anakart) değiştirirken de verilerinizi yedeklemeniz tavsiye edilir. Kendimden biliyorum 2 kez veri kaybı yaşadım
  • "Risk olayı göreceli bir kavram. Tek harddisk in bozulma olasılığı neyse, 2 HDD ile oluşturulmuş Raid biriminin bozulma olasılığı da odur."

Malesef yanlış bu. MTBF diye bir kavram var. Mean time between failure. Yani bozulmaya kadar geçecek süre. İşin matematiğine girmek istemiyorum ama bu MTBF denen exponential bir nanedir.

bir harddiskin MTBFsi bin saat olsun, 2 harddiskten en az birinin bozulma süresi binin yarısı yani 500 saat olacaktır. Raidde bir harddiskin bozulması sistemin bozulması manasına geldiği için MTBF raid 0 da direk yarıya düşer.

Örneğin 100 saat MTBFsi olan bir lamba düşünelim. Yani bir lamba ortalama 100 saat içinde bozuluyor olsun. 100 lambadan oluşan bir sistemde en az bir lambanın bozulma ortalama süresi 100/100 = 1 saat olacaktır.
  • yani diosun ki ömrü yarıya inecek
  • quote:

Risk olayı göreceli bir kavram. Tek harddisk in bozulma olasılığı neyse, 2 HDD ile oluşturulmuş Raid biriminin bozulma olasılığı da odur. Tabi harddisk bozulmasından ziyade chipset (hatta anakart) değiştirirken de verilerinizi yedeklemeniz tavsiye edilir. Kendimden biliyorum 2 kez veri kaybı yaşadım

Yanlış,göreceli değil aksine matematiksel ispatlanabilir bir kavram;

RAID 0 failure rate
    Although RAID 0 was not specified in the original RAID paper, an idealized implementation of RAID 0 would split I/O operations into equal-sized blocks and spread them evenly across two disks. RAID 0 implementations with more than two disks are also possible, though the group reliability decreases with member size.

Reliability of a given RAID 0 set is equal to the average reliability of each disk divided by the number of disks in the set:

That is, reliability (as measured by mean time to failure (MTTF) or mean time between failures (MTBF) is roughly inversely proportional to the number of members — so a set of two disks is roughly half as reliable as a single disk. In other words, the probability of a failure is roughly proportional to the number of members. If there were a probability of 5% that the disk would fail within three years, in a two disk array, that probability would be upped to 9.75%

http://en.wikipedia.org/wiki/RAID_0#RAID_0

Kısaca arıza risk oranı Raid 0'da kullanılan harddisklerin sayısı ile doğru orantılıdır.Disk sayısı arttıkça veri kaybetme riski artar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ABSOLUT -- 24 Ekim 2007; 22:45:27 >

• hayır ömrü yarıya inmeyecek disklerden birinin sorun yapması ikisininde sorun yapması anlamına geleceğinden kurulu sistemin bozulma olasılığı2 katına çıkacak hddlerin tek başlarına ömür süreleri yine aynı kalacak ikisi aynı kavram değil veri kaybı olasılığın yükseliyor. aslında bu durum 2 hdd yi ayrı ayrı kullandığında da geçerli ama hdd lerden birinde meydana gelen sorun diğerini etkilemiyeceğinden system kararlılığına etki etme olsalığı düşüyor. tam oran verilemez.

buna karşın raidli sistem sorunlarını çözmek normal formatta bir sistem sorununu çözmekten çok daha karmaşık. raid 0 ın günlük pc kulllanıcıları adına kanaatimce artısı yok. (büyük dosyalar parçalanmış hddler arasında veri alışverişleri için ideal oysaki biz irili ufaklı bir çok dosya ile uğraşmaktayız)

Farklı marka hatta farklı modellerle raid yapma olayı tavsiye edilmiyor çünkü hddlerin bireysel olarak başarımları farklı oluyor okuma yazma hızları v.s. bu durumda raid yapıldığında sistem en yavaş olan hdd yi baz alıyor diğeride ona paralel çalışıyor sorun yaşama olasılığı daha yüksek

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ailkem -- 25 Ekim 2007; 14:32:52 >

• ya hocam sana soyle diyim

simdi sende tek hdd var ya

atiyorum 3 yilda bir hata verdi

ne olacak 2 hdd ile

1.5 yilda bir olacak

3 hdd ile

1 yilda bir olacka

yani risk misk hikaye

kac yillik hdd kullaniyorum daha 1 kez hata vermedi oyle dusunueceksin
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • bu yazdiklarim olasilik

normalde 3 ude 3 yil boyunca hata vermeden devam edecektir buyuk olasilikla
  • çok fazla büyütüyorsunuz beyler.biri sunmuş ortalığa risk var amanında amanın diye herkes bu konu üzerinde duruyor.
    doğal olarak bu konu üzerinde fazla durulduğu için radi0 tü ka ka şekline dönüşüyor.bence üzerinde durulması gereken asıl konu raidin verdiği performanstır.
    raid günlük kullanıcılar için faydalıdır fakat pcden ne beklendiğinin bilinmesi gerekir.bırakın artık risk olayını.kuyudaki taşlada uğraşmayın artık.
  • quote:

Orjinalden alıntı: serkan_sencan

çok fazla büyütüyorsunuz beyler.biri sunmuş ortalığa risk var amanında amanın diye herkes bu konu üzerinde duruyor.
    doğal olarak bu konu üzerinde fazla durulduğu için radi0 tü ka ka şekline dönüşüyor.bence üzerinde durulması gereken asıl konu raidin verdiği performanstır.
    raid günlük kullanıcılar için faydalıdır fakat pcden ne beklendiğinin bilinmesi gerekir.bırakın artık risk olayını.kuyudaki taşlada uğraşmayın artık.

+1

oyun muzik film vs gibi islemleri daha seri yapmak istiyor

tonlarca progrm yukluyorsniz

raid 1 numara

• 4*80 gb raid0 kullanıyorum hiç bir problemle karşılaşmadım ama performansın tadı bambaşka veri kaybetmeye değer yani

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MALİ MÜŞAVİR -- 25 Ekim 2007; 16:21:28 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.