Şimdi Ara

Rölanti şase güçlendirmesinden sonra aracın elektrik aksamı bozuldu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
7.275
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    2006 Fiat Albea 1.6 16 Valf (Marea motor denilen araç) araca sahibim.

Uzun zamandır araçta rölanti sorunu vardı ve bu konudan dolayı gaz kelebeği potansiyometresinin şase güçlendirmesi işlemini yapan arkadaşlarımızı bu forumda görmüştüm.
    Bugün bu işlemi yapmak için her şeyi hazırladım.

Potansiyometrenin siyah kablosunu sıyırdım, ek kablo lehimledim oraya. ECU'ya giren küçük olan soketi çıkardım, doğru şase kablosunu bulmak için avometre ile ön tespit yaptım. Avometrenin bir ucunu potansiyometreden çıkardığım soketteki siyah kabloya, diğer ucunu da ECU'ya giden siyah kablolara dokundurmaya başladım. 2-3 denemeden sonra doğru kabloyu bulduğumu gördüm. Hatta tekrar tekrar kontrol ettim doğru kablo mu acaba bu diye.. Her denememde de avometrede kısa devre sesi aldım, yani doğru kabloydu o. ECU'nun 3-5 cm ilerisinden de o bulduğum kabloyu biraz soydum. Önce Potansiyometrenin şase kablosuna ek kabloyu lehim yaptım, sonra da ECU'da bulduğum siyah kabloya lehim yaptım. Akü kutup başını takıp bismillah dedim ve marşa bastım.
    Hiç bir sorun yoktu o anda, araç tık diye çalışıverdi ve rölanti problemi de yoktu. Hatta 10-20 dakika test sürüşüne çıktım, bir sorun olmadı.
    Aracı park ettim, 2 saat sonra tekrar evden çıkmam gerekiyordu, çıktım gittim. Aracı hiç kapatmadım, dönerken de benzinliğe uğrayıp yakıt aldım. Yakıt aldıktan sonra marşa basayım dedim, marşa basmaya çalışırken benzin göstergesi gitti. Sarı ışık yanıp sönmeye başladı yani. Sonrasında "DİKKAT! SINIRLI MENZİL" uyarısı göründü ekranda. İkinci denememde ise aracı çalıştırdım ama rölanti tamamen sapıtmıştı, kendi kendine gaz verip durmaya başladı. 4-5 kez 2000 devire çıkıp indikten sonra kendine geldi, aracı biraz ileri götürüp kontağı kapattım. Kaputu açıp kontrol edeyim dedim, görünürde hiç bir sorun yoktu.

Sonra kontağa tekrar basmaya çalıştım ama nafile, araç sapıttı.

Kontağı çeviriyorum, "TEST YAPILIYOR" yazıyor. Test bitince marşa basmaya çalışıyorum fakat kontak tamamen kapanıyor, konsoldaki göstergeler de sapıtıyor o anda. Sıcaklık ibresi kendi kendine bi yukarı bi aşağı tık tık tık diye inip çıkıyor. Sonra araç kendi kendine tamamen kapanıp yine kontağa geçiyor, yine "TEST YAPILIYOR" yazısı.. Ama yine aynı hadise...
    Dörtlü flaşörleri yakmaya çalıştım, yanmadı. Normalde "tik tik tik tik" diye yanan flaşör, sadece ben tuşa bastığımda yanıyor. Sonra kapanıyor.
    Kontak açıkken sol sinyali yaktım, silecekler de çalıştı kendi kendine.

Ben potansiyometrenin şase kablosunu avometre ile buldum. Kabloyu takip etmek bana çok zor geldi çünkü tesisat biraz karışık yerlerde, o yüzden kablolara iğne ile delik açarak avometrenin problarını dokundurdum oralara. O şekilde buldum ECU'ya giren siyah kabloyu. Yani acaba burada mı hata yaptım diye soruyorum kendi kendime?

Sizce araca ne olmuştur?

• bahsettiğiniz duruma göre ecu zarar görmüş
  • quote:

Orijinalden alıntı: M_aTRa_X

bahsettiğiniz duruma göre ecu zarar görmüş

Peki bu durumda ne yapılıyor?
    İzmir'de bu olayı halledeceğim yer var mı
  • öncelikle bir elektrikçiye başvurun bi baksın belki çözebilirsiniz.

Eğer olmazsa beyin tamiri yapan yerlerle görüşmeniz gerekiyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: M_aTRa_X

öncelikle bir elektrikçiye başvurun bi baksın belki çözebilirsiniz.

Eğer olmazsa beyin tamiri yapan yerlerle görüşmeniz gerekiyor.

Yarın sabah bi elektrikçi bulacağım zaten. Arabayı hareket ettiremediğim için bir yere de götüremiyorum açıkçası..
    Umuyorum ki elektrikçi ile halledebileyim, belki bir sigorta atmıştır falan. Belki basit bir olaydır ama?

Zaten ek kabloyu hemen söktüm bu olaydan sonra ama umarım iş beyin tamiri olayına girmez..
  • Öncelikle yaptığınız eki sökün bakalım düzelecek mi?
  • quote:

Orijinalden alıntı: nacker

Öncelikle yaptığınız eki sökün bakalım düzelecek mi?

Onu zaten o anda söktüm. Pense ile kestim kabloyu hemen. Ama değişim yok, araç yine kontakta sapıtıyor. Marş falan basmıyor
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Beyinle oynamak büyük cesaret sigorta küçük bir ihtimal, ya hepsi yandı yada beyinde statik oluştu

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • arabada elektrik tesisatıyla oynamak çok tehlikeli iş.mutlaka oto elektrikçiye gösterin.

• klasik sanayi esnafı bi yeri yaparken diğer bi yeri bozmuş
  • Lehim yaparken soketi ecudan ayırmış mıydınız ? Lehim yaptığınız kaboyu tekrar ayırarak deneyin derim.
  • Geçmiş olsun, sanayide ki normal elektrikçi pek anlamaz gibi bu işten. Elektronik yada beyinci halleder.
  • Kutup başını söktüğünüz zaman beyin sıfırlanır artıyı mı söktünüz eksiyi mi ? Ayrıca kutup başını tam olarak sıktınız mı ? Son olarak sigorta kutusunda ecu sigortası bulunur onu çıkartıp takın yine düzelmez ise artı kutup başını söküp 10-15 dk bekleyin daha sonra tekrar takın.
  • Hocam şase güçlendirmesi yaptınız ama yaptıktan sonra tekrar ölçtünüz mü? Yanlış hatırlamıyorsam marea motorlarında gaz kelebeğine 1v elektrik gelmesi lazım, fazla v geldiyse ecu da entegrelerden biri zarar görmüş olabilir. Bu işlerin ezbere yapılmaması lazım, geçmiş olsun.

• Bugun olayi cozduk gibi. Akü bitmis. Aküyü bizden onceki sahibi almis ve akünün uretim tarihi 2014 Mayis.
    Simdi akuyu degistirdik aracta hic bir sorun yok. Sukur ki beyine zarar vermemisiz gibi gorunuyor..
    Ben yine de saglama almak icin dün ek yaptigimiz kabloyu söktüm. Aküyü aldigim elektrikci bana onu baglamamda bi sakınca olmadigini soyledi fakat bu ise bulasmayacagim, dersimi aldim.
    Tavsiyeler uzerine Exide marka 62 amper akü satın aldım.
    Simdi aracta bir sorun yok.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.