Şimdi Ara

Rüya Zamanı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
1.211
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Hatırlayamadığım bir kaynakta rüyaların en fazla 12 saniye sürdüğünden bahsediyordu.
    Uyandığımızda rüyamız dakikalarca hatta saatlerce sürmüş gibi hissediyoruz ama gerçekte ne kadar sürüyor?
    Eğer gerçekten saniyelerle ölçülebilecek kadar kısaysa lucid dreaming denen olayın da aslında tamamen bir başka rüya çeşidi olduğunu söyleyebilir miyiz?

• Yaşadığını zannettiğin hayat da bir rüya.
    Uyandığında ne kadar kısa sürdüğünü anlayacaksın.
  • Açık (lucid) rüya gören kişi ile yapılan bir deney var. Kişi rüyasında bilinçli olarak 10 saniye sayıp yukarı doğru bakıyor. Kişiyi gözlemleyenler de onun göz hareketlerini saat ile karşılaştırıyorlar ve arada bir fark göremiyorlar.

Rüyanın REM adı verilen uyku bölümünde gerçekleştiğini düşünürsek; REM süresi uyudukça uzuyor aynı şekilde derin uyku süresi de uyudukça kısalıyor. Yani uyanmadan önce uykumuzun çoğu bu REM denilen kısımda gerçekleşiyor. Bu nedenle, en azından uykunun ilerleyen saatlerinde, 3-5 saniye gibi kısa süreler söz konusu değil. Kişiden kişiye de değişir tabii. Bazı kimyasallar uyku düzenini bozuyor ve vücudun REM periyoduna girmesini bile önleyebiliyorlar...
  • quote:

Orjinalden alıntı: TuVNeRa

Yaşadığını zannettiğin hayat da bir rüya.

Derin bir yorum olmuş; ancak imzanızda yazanlar ile biraz çelişiyor gibi.
  • quote:

Orjinalden alıntı: TuVNeRa

Yaşadığını zannettiğin hayat da bir rüya.

Ben daha çok, hayatı mükkemel grafiklerle ve senaryolarla kurgulanmış bir oyuna benzetiyorum...
    Günü geldiğinde kafamı ekrandan kaldırdığımda, ozaman belki gerçek olanıda fark etmiş olurum...
  • Kutsal kitaplarda hep "Bu dünya bir oyalanma ve eğlence yeridir" der.
  • öbür tarafta ise burda yaptıklarımıza bakacaklar
    Evet rüyalar sandıgımızdan baya bir kısa sürüyor
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Evet bizim din kültürü öğretmeni de öyle demişti.
  • Evet dogrudur.Olan bu çünkü.Herkes aynı şeyi der
  • Ne garip; herkes aynı rüyayı farklı açılardan görüyor.
  • Benim bildiğim; insan bir gecede "ortalama" 72 adet rüya görüyor. Ancak sadece "hafif uyku" halinde görülen rüyalar hatırlanıyor. Yani eğer gecenin bir yarısı kalkarsanız, o kalkışa yakın uykunuzda gördüğünüz rüyaları da hatırlama ihtimaliniz var.

Ayrıca yine okuduğum bir yere göre, rüyaları hatırlama durumu da tamamen psikolojik bir durum. Yani eğer boş bir kafayla yatarsanız, hiç bir şey hatırlamıyorsunuz. Ancak düşünceli bir ruh hali ile yatarsanız, genelde gördüğünüz rüyaları hatırlayabiliyorsunuz. Rüyaları hatırlayabilmenin en etkin yolu ise, derin uyku haline dalmadan önce "ben rüya göreceğim" diye kendinizi şartlandırmanızdır. (Bunu test ettim bir kaç defa. İşe yarıyor.)

Ek olarak, bir rüya günlüğü tutmak ve görülen rüyaları unutmamak için yattığınuz yerin baş ucunda bir kağıt/kalem bulundurulması öneriliyor. Çünkü bir çok rüya zihinde "hemen" kalktıktan sonra yer ediyor. Eğer kalktıktan sonra, belli işler ile meşgul olunursa; bu görülen rüyalar unutuluyor. (Bu da doğru.) Yani hemen kayedilmesi gerekiyor.

• En güzel rüya İETT otobüsünde giderken görülenidir.
    Gözünüzü kapar kapamaz rüya görürsünüz. Üstelik o an aklınızda ne varsa onunla ilgilidir rüya.
  • quote:

Orjinalden alıntı: Algol

Benim bildiğim; insan bir gecede "ortalama" 72 adet rüya görüyor. Ancak sadece "hafif uyku" halinde görülen rüyalar hatırlanıyor. Yani eğer gecenin bir yarısı kalkarsanız, o kalkışa yakın uykunuzda gördüğünüz rüyaları da hatırlama ihtimaliniz var.

Bılmıyorum yasadınız mı ama bı arkadas ortamında falan uyudugunuzda bırı sızı durtup uyandırdıgında, ruyanızda o ana
    kadar anlam ıfade eden hersey bırdenbıre cok sacma gelır.

Ruyaların kendıne ozgu deger yargıları falan mı var acaba?
  • quote:

Orjinalden alıntı: PHaLaNX[TUR]

Açık (lucid) rüya gören kişi ile yapılan bir deney var. Kişi rüyasında bilinçli olarak 10 saniye sayıp yukarı doğru bakıyor. Kişiyi gözlemleyenler de onun göz hareketlerini saat ile karşılaştırıyorlar ve arada bir fark göremiyorlar.

Rüyanın REM adı verilen uyku bölümünde gerçekleştiğini düşünürsek; REM süresi uyudukça uzuyor aynı şekilde derin uyku süresi de uyudukça kısalıyor. Yani uyanmadan önce uykumuzun çoğu bu REM denilen kısımda gerçekleşiyor. Bu nedenle, en azından uykunun ilerleyen saatlerinde, 3-5 saniye gibi kısa süreler söz konusu değil. Kişiden kişiye de değişir tabii. Bazı kimyasallar uyku düzenini bozuyor ve vücudun REM periyoduna girmesini bile önleyebiliyorlar...

Bu yazdığınıza göre bilinçli rüyada, rüyadaki zamanla gerçek zaman aynıdır diyebiliriz.
    Peki bilincin olmadığı normal rüyalarda aslında 10 saniye süre bir rüyayı biz 10 dakika sürmüş gibi mi algılarız?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Yearning -- 13 Mart 2008; 12:52:29 >

• Rüyada tanrı olduğuna inanılan bir varlık görmek neye alamet?
    Yoksa şeytanların işi mi?
  • quote:

Benim bildiğim; insan bir gecede "ortalama" 72 adet rüya görüyor. Ancak sadece "hafif uyku" halinde görülen rüyalar hatırlanıyor. Yani eğer gecenin bir yarısı kalkarsanız, o kalkışa yakın uykunuzda gördüğünüz rüyaları da hatırlama ihtimaliniz var.

Ayrıca yine okuduğum bir yere göre, rüyaları hatırlama durumu da tamamen psikolojik bir durum. Yani eğer boş bir kafayla yatarsanız, hiç bir şey hatırlamıyorsunuz. Ancak düşünceli bir ruh hali ile yatarsanız, genelde gördüğünüz rüyaları hatırlayabiliyorsunuz. Rüyaları hatırlayabilmenin en etkin yolu ise, derin uyku haline dalmadan önce "ben rüya göreceğim" diye kendinizi şartlandırmanızdır. (Bunu test ettim bir kaç defa. İşe yarıyor.)

Ek olarak, bir rüya günlüğü tutmak ve görülen rüyaları unutmamak için yattığınuz yerin baş ucunda bir kağıt/kalem bulundurulması öneriliyor. Çünkü bir çok rüya zihinde "hemen" kalktıktan sonra yer ediyor. Eğer kalktıktan sonra, belli işler ile meşgul olunursa; bu görülen rüyalar unutuluyor. (Bu da doğru.) Yani hemen kayedilmesi gerekiyor.

Acaba dejavu denilen "aa ben bunu yaşamıştım" olayını buna yorabilir miyiz ki?
    Belki de dejavu anının bir benzerini rüyalarımızın bir bölümünde yaşadık.

Kendimden örnek vereyim.
    Sabah kalkıyorum hiç bir rüya aklıma gelmiyor. Daha doğrusu rüya görüp görmediğimi düşünmüyorum bile...
    Gün içinde yaşanan bir olay bana o gece gördüğüm rüyayı hatırlatabiliyor.
    Her zaman değil tabi...
    Yani o olay yaşanmasa benim o rüyayı gördüğüm aklıma gelmeyecek.

Öyle bir an ya da olay olur ki, bize bir hafta belki de bir kaç yıl önce gördüğümüz rüyayı hatırlatır.
    Biz de buna dejavu deriz. OLamaz mı?

• quote:

Orjinalden alıntı: Yearning
    Bu yazdığınıza göre bilinçli rüyada, rüyadaki zamanla gerçek zaman aynıdır diyebiliriz.
    Peki bilincin olmadığı normal rüyalarda aslında 10 saniye süre bir rüyayı biz 10 dakika sürmüş gibi mi algılarız?

Açık rüya ile bilincimizin açık olmadığı rüya arasında bir fark olabilir. Bu deney onu yeterince belli etmiyor, fakat REM uykusu boyunca rüya gördüğümüzden dolayı rüyaların uzunluğu hakkında bir fikrimiz olabilir. Bu süre ilk REM bölümünde 10-15 dk ile sınırlı. Uyanmadan önceki son REM bölümünde ise 1 saate kadar çıkabiliyor. Bunun daha fazla uzaması da mümkün tabii. Örneğin kalkacağınız saatten iki saat önce kalkıp uyanma saatinizde tekrar yatarsanız, REM süresi sanki o saate kadar uyumuşsunuz gibi daha uzun oluyor böylece daha uzun süreli rüya görmüş oluyorsunuz. Burada 1 saati de aşkın rüyalar söz konusu oluyor. Yani rüyalar aslında hatırladığımızdan çok daha uzun ama bize çok kısa gibi gelmesinin nedeni çoğu zaman gördüklerimizin büyük kısmını hatırlamamamız.

• @ metalok

"Dejavu" denilen olay farklı bir hadisedir bana sorarsanız. Çok sık olmaz. Ben 24 yaşındayım, sadece bir kaç defa oldu bana. Ama gerçekten de çok ilginç bir durumdu. (Hiç gitmediğim bir şehire gittiğimde, bir sokağa girmiştim. Sokak resmen tanıdık geldi bana. Hiç yabancılık çekmedim. Hatta içimden "ben burayı hatırlıyorum" demiştim. Takriben 12 yaşında falandım galiba...)

Sizin dediğiniz olay, gün içinde rüyanın gelişen bir olay doğrultusunda hatırlanması durumu. Bu olağan bir durum. Her zaman olmayabilir. Ancak gayet sık gerçekleşir.

quote:

Rüyaları hatırlayabilmenin en etkin yolu ise, derin uyku haline dalmadan önce "ben rüya göreceğim" diye kendinizi şartlandırmanızdır.

Ayrıca bu olayı yine test ettim dün gece ve yine işe yaradı. Rüyamda iki kişi ile beraber -tam olarak insan olduklarından emin değilim- bir tepeye doğru çıkıyorduk. Sonra oranın tapınak -muhtemelen kilise- gibi bir yer olduğunu anladım. Bir kaç ufak tünelden geçtikten sonra devasa yapının bulunduğu yerin önüne geldik. Ben içeri girmeye çok tırstım, ancak yanımdaki kişiler -veya şeyler- içeri girmeye ısrar etti. Onlar girince ben de girmek zorunda kaldım. İçerisi tıpkı kilise gibiydi. Holün sonunda çok büyük bir Hz. İsa figürü vardı. (Hz. İsa veya haç olduğuna tam emin değilim ama kutsal bir simge olduğu açıktı.) Ortalara doğru ilerleyince, benim tahmin ettiğim gibi kapı birden kapandı ve karanlığın içinde kaldık. Korkmadım ama rüya öylece bitti...

Hayırdır inşallah...

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.