öncelikle söyleyeyim sahibinden.com un durumla bi ilgisi yok. yeni bir taktikleri var. yılların eski knightçısı olarak çoğu dolandırıcılık yöntemini bilsem de ben bile yiyordum az kalsın bu taktiği. taktik şöyle işliyor. siteye ilanı koyuyorsunuz bu ilan özellikle 30-40 bin bandında bir elektronik cihaz oluyor genelde. hop bir mesaj geliyor almak istiyorum ama görerek almak istiyorum diyor. sizin bulunduğunuz şehirden başka bir ilde oluyor örneğin ankaradasınız istanbulda oluyor dolandırıcı arkadaş. akrabanıza, arkadaşınıza yollayın hatta kargo parasını da ben size yollayayım gibi bir teklifle geliyorlar. düşündüğünüz zaman bu makul bir istek. görerek almak istiyor diyorsunuz normaldir diyorsunuz. kargoyu gönderiyorsunuz sizden allem edip kullem edip takip no vs. istiyorlar verdiğiniz an geçmiş olsun. sahte kimlik ya da kargo şubesinde bulunan adamlarıyla gönderdiğiniz cihazınıza çöküyorlar. şikayetvar.com a bakarsanız kargo firmalarıyla ilgili bu tip şikayetler göreceksiniz. ben sattığım cihaz çok pahalı olduğu için kargoyla göndermeye hiç yanaşmadım. yaklaşık 2 aydır ilanda olan 50 bin değerindeki laptop için 50 tane mesaj aldıysam eğer 40 tanesi bu tip adamlar. eğer karşınızdaki kişi ; -cihazı çok beğendim diyip hiçbir soru sormuyorsa -sizden illa kargoyla gönderin görüp almak istiyorum diyorsa -akrabanıza, arkadaşınıza gönderdiğiniz cihazın kargo takip numarasını istiyorsa %90 dolandırıcıdır. sakın ha sakın kargo takip numarası, alıcı ismi vs. vermeyin karşı tarafa hatta hiç kargolamayın cihazınızı. |
Sahibinden.com'da Kargo Dolandırıcılığına Dikkat Edin
Sahibinden.com, Türkiye'nin önde gelen online ikinci el satış platformlarından biridir. Ancak, ne yazık ki platformda son zamanlarda artan bir dolandırıcılık türü olan kargo dolandırıcılığı vakalarıyla karşılaşılmaktadır. Bu dolandırıcılık türünde, kötü niyetli kişiler Sahibinden'de ilan vererek alıcıları dolandırmaya çalışmaktadırlar.
Sahibinden.com Kargo Dolandırıcılığı Nasıl İşler?
- Dolandırıcılar, platformda cazip fiyatlarla ürünler için özel ilanlar oluştururlar.
- Alıcılar, ürüne ilgi duyduklarında dolandırıcılarla iletişime geçerler.
- Dolandırıcılar, alıcılara ürünün hazır olduğunu ve kargoyla teslim edileceğini söylerler.
- Alıcılardan, ödemeyi banka havalesi veya Western Union gibi yöntemlerle yapmaları istenir.
- Ödeme yapıldıktan sonra, dolandırıcılar ortadan kaybolur ve ürün asla teslim edilmez.
Sahibinden.com Dolandırıcılıklarından Nasıl Korunabilirsiniz?
- Şüpheli ilanlara karşı dikkatli olun: Çok düşük fiyatlı veya aşırı derecede iyi durumda olan ürünler genellikle şüphelidir.
- Satıcıları iyice araştırın: Satıcının profiline bakın, yorumları okuyun ve mümkünse telefonla iletişime geçin.
- Ödemeyi nakit veya kapıda ödeme ile yapın: Banka havalesi veya Western Union gibi geri dönüştürülmesi zor yöntemlerle ödeme yapmaktan kaçının.
- Sahibinden.com'un resmi ödeme sistemini kullanın: Platformun güvenli ödeme sistemi, alıcıları dolandırıcılığa karşı korur.
- Dolandırıcılığı yetkililere bildirin: Sahte veya şüpheli ilanlarla karşılaşırsanız, bunları Sahibinden.com'un yönetimine veya emniyet güçlerine bildirin.
Sonuç
Sahibinden.com kargo dolandırıcılığı, alıcıların farkında olmaları gereken ciddi bir tehdittir. Yukarıdaki önlemleri alarak kendinizi bu tür dolandırıcılıklardan koruyabilir ve güvenli alışverişler yapabilirsiniz. Herhangi bir şüpheli durumla karşılaşırsanız, derhal yetkililere bildirmekten çekinmeyin.