Şimdi Ara

SEAGATE 7200.11 Serisi HDD'lerdeki Sorunun DKU-5 Kablo İle Çözüm Rehberi (6. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
340
Cevap
19
Favori
61.272
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Foruma uzun bir süredir üyeyim.Genellikle ikinci el kısmıyla ilgileniyordum.Forumun diğer başlıklarında aktif değildim.Yaklaşık 3 hafta önce Maxtor DiamondMax 1 TB harddiskim bozulup içindeki verilerin önemi sebebiyle veri kurtarma yapan yerlere götürmüştüm.Bana 300-400 USD arası fiyat çekmişlerdi.Diskte her hangi fiziksel darbe söz konusu değildi.Akşam çalışan alet sabah çalışmadığı için araştırmalar yapmıştım.Forumda firmware kaynaklı problemi görünce diskteki arızanın bu olduğunu anladım.
    Forumda gezerek diğer arkadaşların çeşitli yöntemlerle kurtadığını görüp yapmayı düşünmüştüm fakat kendime güvenemedim.Bu konuda alyildiz ın diğer arkadaşlara yardımcı olduğunu görünce kendisinden yardım istedim.Daha önce hiç bir şekilde bir muhabbetimiz olmamasına rağmen her hangi bir karşılık istemeden beklediğimden de ilgili ve yardımcı oldu.Disk eline ulaştığı gün diskin çalışır vaziyette olduğu haberi geliyor.Benim için o kadar değerli verileri geri getirmesine rağmen hiç bir karşılık beklemedi.
    Kendisine burdan bir kez daha teşekkür ediyorum.

Kolay gelsin üstadım
    Görüşmek üzere

• Arkadaşlar eğer U komutundan sonra spin error hatası alırsanız önce sağlam bir diskin start sesini dinleyin, sonra da arızalı diskin start sesini dinleyin. Eğer ikisi arasında bariz fark varsa U komutunu girdiğinizde (Z komutu motoru durdurur, U komutu motoru başlatır) motor normal dönüşüne geçemediğinden spin error hatasını alırsınız. Bu durumdaki bir diskin eski haline en azından forumda bahsi geçen yöntem ile tekrar çalışır duruma geleceğini sanmıyorum.
  • evet benim 500 lük seagate de çöktü. bu akşam deneyeceğim. yardımı olan herkese minnetarım. sağolun varolun.
  • Sevgili alyildiz,
    Size PM ve mail attım bilginize....
  • eveet ve hdd hayatta. süper bir duygu. kızgın kumlardan serin sulara atlar gibi.
  • Hayırlı olsun tabirin gerçekten güzel. Tamir olunca insanı büyük bir huzur ve rahatlama kaplıyor.
  • bende 4 diskimi düzelttim

fakat nedense bir çok topikde bilgiler eksik verilmiş malesef
    bilerek olduğuna inanmıyorum ama tr dekiler hariç yurt dışındakilerde aynı. disk modelleri yada firmware farkı sebebiyle olabilir.

şöyleki

Z ile spin down komutu verildiği zaman spindown complete yazdıktan sonra power ı çekip 10 saniye sonra takıp ondan sonra kağıdı çekin ve devam edin denmiş

bendeki 4 disktede böyle denedikçe hüsran oldu aynen devam ettim hepsinde başarılı oldu demesine rağmen diskler RAW modda 0 Size 'Da kaldı

sonra kendimce hadi bir deniyim dedim ve

Z komutundan sonra
    kağıdı çektim
    vidayı taktım ve U komutunu verdim elektrik kablosunu çıkarmadan yaptım bu işlemi ve devam ettim
    bu şekilde 4 diskte kurtuldu
    fakat

ST3100034AS
    firmware SD01 Olan disk'im de uçmuştu bu serilere bir türlü Z komutu veremedim
    seagate'den bios update indirip iso cd oluşturarak diskleri bios update yaptım
    ve sonra bu disklerde düzeldi
    bozulan diskler ve firmware leri
    ST31000340AS FW : SD01 ---- 7200.11 1TB
    ST31500341AS FW : SD17 ---- 7200.11 1.5 TB
    ST31000528AS FW : CC34 ---- 7200.12 1TB
    ST31000340AS FW : SD14 ----- 7200.11 1TB

disklerin hepsi düzeldi ve çalışıyor fakat 4 gündür uğraşıyorum emeğime yazık.

16 adet diskten hangisi ne zaman uçacak die diken üstünde durmak hoş değil

Raid 10 ile çalışmak mecburi oldu seagate kullanıcak isek.

• Haklısın Halfone ben de kendimde yaparken gücü kestiğimi hatirlamiyorum direk kağıdı çıkarttım. Kusra bakma (Ve Bakmasın kimse) gözümden kaçmış. Yazdığım bütün yerlerde bunu düzelteceğim.

Hayırlı olsun bu arada. Yalnız 7200.12 serisinde de olması kafamı karıştırdı. Bu hatalarından ders almadıkları anlamına mı geliyor yoksa 11 serisinden sonra o sorundan haberleri olmadan çıkarttıkları 12 serisinden bir disk miydi acaba elinizdeki...
  • ESKİ YAZDIĞIMA BİR EK VE DUZELTME SAYILABİLİR:

NOT: İlk SpinDown Complete yazısını gördükten sonra (0,162 msec vb. kısa süreli olan değer.) ben elektrik kablosunu çıkartmadan direk kağıdı çektim daha sonra temassızlık olmaması için oraya gelen yeşil PCB ye iletken olmayan birşey ile biraz bastırdım ki arada boşluk kalmasın diye. Daha sonra U yapınca diskin motoru dönmeye başladı. U dan sonra tekrar Ctrl+Z yapmadim. Ondan sonrasına devam ettim. Ancak bazen işin ortasında bağlantımız kopup yazdıklarımız orada gözükmezse Ctrl+Z yapıp kaldığımız yerden devam etmeyi deneyebiliriz. Ben öyle birşeyle karşılaştığımı hatırlıyorum. Kolay gelsin herkese.

Ayrıca buraya da bakabilirsiniz. Bu sayfadaki Mustiy in uzun olan yazısında çok ufak farklarla anlatılıyor. Aradan kartı çıkartırkenki anlatım biraz farklı.http://forum.darkhardware.com/viewtopic.php?f=4&t=174389&st=0&sk=t&sd=a&start=510

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi berkerden -- 12 Ağustos 2009; 0:08:49 >

• Ders Almadıkları ortada ama bu durum POWER 'dan kaynaklanıyor olabilir.

çünkü makinede 16 disk olduğu için tek power ile çalışmam söz konusu değil di kasa değiştirdim ve dışarda kalan diskleri hepsini tek kasa içine topladım eski kasadaki termaltake power'ı taktım ana power olarak ve 2. power 350 wat dandik bir kasa power'ı idi

hadi biraz daha iyidir die frisby marka 400 wattpower taktım ilk power zaten termaltake.

2. power'a takılı olan diskler uçtu 1er gün arayla şu anda o power a takılı olan diskler var ve çalışıyorlar ama net olarak yaşadığım bu

burda şu ayrıntıyı çıkarabiliriz.

kullandığınız power ların marka modeli ne ?

eğer çoğu aynı marka ise sebep az çok belli olucak demektir.

burda marka lar değişse de çıkış fabrikası aynı olabilir bunu öğrenebiliriz.

buarada bu LED hatasıyla ilgili şu ayrıntıyı ekleyebilirsin onuda çözdüm

eğer /2 yaptıktan sonra Z yapınca hata alıyoriseniz.
    FLASLED ile başlıyor ise disk'in firmware update'ini mutlaka yapın
    sonra /2 yaptıkdan sonra Z yapınca LED0000 die bir hata alıyoriseniz. ozaman şunu yapın
    disk' ile bağlantı kurduğunuzda yani tx rx takılı ve diske power verdiniz hyperterminal'i açtıkdan sonra bekleyin
    1-2 dakika kadar sonra /2 Z yapın spin down işleminin olduğunu görüceksiniz.

• quote:

Orijinalden alıntı: pop1

Sevgili alyildiz,
    Size PM ve mail attım bilginize....

Tatil nedeniyle mesajlarımı ancak okuyabildim. Size cevap olarak e-mail attım.
  • Yardımınızı bekliyorum.

ST3500320AS açılışta bilgisayarı kilitledi. Arızanın ne olduğunu forumdan öğrendim. DKU-5 kablo ve T6 tornavida tamamdır. Kablonun telefona giren tarafı, ok işareti yukarı doğru iken şu şekilde:
    13 pin yeri var
    1. pin yeri kapalı
    2. pin turuncu
    3. pin yeşil
    4. pin BOŞ
    5. pin beyaz
    6. pin mavi
    7. pin siyah GND
    8, 9, 10, 11, 12, 13 pin yerleri kapalı

Sürücüyü kurup HyperTerminal ile bağlandığımda 5. ve 6. pinleri (beyaz ve mavi) kısa devre yaptığımda yazdığım karakterler aynen çıkıyor. Aynı şekilde 2. ve 5. pinleri (turuncu ve beyaz) kısadevre yaptığımda da karakterler çıkıyor. Bu da benim TX, RX'i bulmamı engelliyor. Bir de ölçü aletiyle bakayım dedim. 5. pin (beyaz) ile GND arasında +2,7 Volt var. Bunun canlı uç olma olasılığı var mıdır? Buralarda okuduklarıma göre canlı ucu bağlarsak diskin anakartının yanma olasılığı varmış. Deneme yanılma yapmamız doğru değil. Bir de bu uçları buldum diyelim. Diskte TX olan yere RX'i bağlayacağım yani çapraz. Şundan kuşkulandım, acaba bu resimde anlatılan DKU-5'in uçları mı? Yani kablonun hangi ucunun bağlanacağını mı gösteriyor?

• quote:

Orijinalden alıntı: berkerden

Bu konuda emeği geçen herkese çok çok teşekkür ediyorum. Allah razı olsun.

Şimdi ben yaptığım yöntemi söyleyeyim. 750 Gb lik 7200.11 i tamir etmek için gittim DKU-5 kablo aldım, 13TL ödedim (CA-42 de oluyormuş, denemedim). DKU 2 ve CA 53 olmuyormuş. (DKU 2 ile bundan önce denemiş ve yapamamıştım. Bir Çip olması gerekiyormuş içinde ve bunlarda eksikmiş.) Telefona takılacak kısmını açıp kablonun kilit dişleri aşağı bakarken sağdan 5. ve 6. tellerdeki kabloların hangi renge geldiğini buldum. 5. RX 6.TX oldu. Bazı yerlerde GND nin de gerektiği yazıyordu ancak ben GND ile bağlarken yapamadım daha sonra GND yi çıkarttım ve oldu. Yani iki kablo ile oluyor. Ardından HDD yi ters yatırınca (Yani yeşil PCB bize bakarken) en sağdakine RX'i
    onun solundakine TX i bağladım. Yani resimlerde yazan yerler ile aynı. Daha sonra bilgisayara kabloyu taktım içinden çıkan cdyi kurdum ve DKU-5 connecticity cable olarak COM3 de gördü onu. Her ihtimale karşı bundan sonra bir yeniden başlatmak gerekir aleti. Daha sonra ben vidaları sökmeden HDD ile motor arasına kağıdı ikiye katlayarak koydum ve oldu. Daha sonra bizim RX TX takılı iken (birbirine değmemesine dikkat edin garip işaretler çıkartıyor) Sata güç kablosunu da taktım. Arada kağıt olduğundan motor çalışmayacak. Ardından Hyper terminale girip orada bazı isim girme vb yaptıktan sonra;

Benim bulduğum yöntem buydu ve büyük ihtimal sende de olur.

• Sonunda bağlantıyı çözdüm. Disk ters iken RX TX bağlantısını yaptığımız yerde, soldan sağa doğru 1-Boş, 2-GND(7.pin), 3-Mavi(6.pin), 4-Beyaz(5.pin).

Komutları uygularken güç kablosunu çıkartmadım. /U komutundan önce /2 komutunu girdim. Yazmadığımda ondan mıdır bilmem son komutta takılıp kalmıştı. Bu ve güç kablosu dışında tüm işlemleri aynen yaptım. Son komut uzun sürüyor haberiniz olsun. Takıldı sanıp hemen kapatmayın.

İlk işim denemek için diski bilgisayara bağlayıp açmak ve diğer yedeklerim olduğu halde bazı klasörlerimi hemen yedeklemek oldu. Şimdi araştırıp Firmware güncellemesi yapacağım. Bu disk garantiye gönderilir mi? Gerek var mı? Kabul ederler mi.

Bu kabloyu bir süre saklayacağım. Acil gereksinim duyan arkadaşlara İstanbul'dan yardımcı olmaya çalışırım.

Başta bu başlığı açıp konuyu anlatan olmak üzere, bilgilerini paylaşan herkese teşekkür ederim. Üzerimden büyük bir yük kalktı. Hafifledim, uçuyorum. :)

• Hayırlı olsun, insan gerçekten çok rahatlıyor. Sorunsuz kullanımlar dilerim...
  • Arkadaşlar tam anlayamadım şimdi Seagate bu hatayı kabul etmeyip diskleri almıyor mu garantiye?O zaman kimse Seagate almasın.
  • Ben şimdi yeni bir disk bakıyorum. Seagate marka olanlara hiç bakmıyorum. En güvenilir disk olsa bile (öyle söyleniyor), bu hatalarını ve hatalarını düzeltmek istemeyen davranışlarını protesto edeceğim.
    1 TB'lık önerebileceğiniz disk var ise bu başlığı rahatsız etmeden rica ediyorum.
  • Hınmm datalarını kurtaran arkadaşlara geçmiş olsun.

Dün gece benimde ST3320620AS 16mb 320 3AAG hddem çalışma esnasında garip sesler vererek sistemi dondurdu ve reset sonrasıda aynı olay yaşanırken elektriklerde kesildi windowsu açamaz hale gelerek artık biostanda kayboldu içinde 3 part ve 100gb ta yakın kurtarılması gereken verilerim var aynı kablo yöntemini buna da uygulayabilirmiyim yada bilirkişi bir arkadaş bana yardımcı olurmu anadolu yakası Maltepedeyim, yedekleyebliceğim hddemde var ama onu yeni aldım ve içi bomboş nolurdu da ona geçtikten sonra bozulaydı
  • Ben ctrl+z yapınca hiç bi şey olmuyo nedendir acaba

yardım edin lütfen...
  • ensatech, bu kablonun işine yarayacağı hakkında daha tecrübeli arkadaşlar tamam derse ben kabloyu verebilirim. Ama öncelikle bu yöntemiş işe yarayacağından emin olmak gerekli.

emrKrds, eğer kontrol kartında sorun yoksa, diğer adımları da tam uyguladıysanız, kablonun uçları farklı olabilir.
  • 
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.