Şimdi Ara

SEAGATE 7200.11 Serisi HDD'lerdeki Sorunun DKU-5 Kablo İle Çözüm Rehberi (8. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
340
Cevap
19
Favori
61.262
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Benimde bugün 500 gb seagate gitti şu an 80 gb hdd sistemi kurdum.

500 gb seagate halen bekliyor. Bu yöntem işe yarayabilir sanırım. Ama dku-5 kablo bulmam gerek.
  • quote:

Orijinalden alıntı: venomtrk

Benimde bugün 500 gb seagate gitti şu an 80 gb hdd sistemi kurdum.

500 gb seagate halen bekliyor. Bu yöntem işe yarayabilir sanırım. Ama dku-5 kablo bulmam gerek.

Uyarıları dikkate alınca kolayca yapılabiliyor."m0,..."yazılan kısımda beklemek gerekiyor, bundan sonra hemen fw güncellemesi yapmak lazım ama bu bende çözüm olmadı sanırım çünkü birkaç gün önce işletim sistemi kurarken hdd yine kayboldu bikaç resetten sonra geri geldi...
  • quote:

Orijinalden alıntı: burak74

quote:

Orijinalden alıntı: venomtrk

Benimde bugün 500 gb seagate gitti şu an 80 gb hdd sistemi kurdum.

Uyarıları dikkate alınca kolayca yapılabiliyor."m0,..."yazılan kısımda beklemek gerekiyor, bundan sonra hemen fw güncellemesi yapmak lazım ama bu bende çözüm olmadı sanırım çünkü birkaç gün önce işletim sistemi kurarken hdd yine kayboldu bikaç resetten sonra geri geldi...

Bakalım yarına bu kabloyu temin edeceğim. 500 gb full kullanıyordum en azından bazı bilgilerimi kurtarmam gerekiyor. Umarım halledebilirim.

• Arkadaşlar şu an windows 7 kurulu

aşağıdaki linkteki hyperterminal programı işimi görür mü ? , xp ile aynıymış

http://digitizor.com/2009/08/29/how-to-install-the-winxp-hyperterminal-client-on-windows-vista-or-windows-7-free/
  • Bu bölümün birinci mesajında Orjinal DKU-5 kablosunu gösteriyor eğer aynısını aldıysan fazla uğraşmana gerek yok zira oradaki uçlar renkleri ile hangisi RX TX ve GND olduğu belli sen yinede garanti olması bakımından madem ölçü aleti var adaptör kısmını biraz uzun kesip bakabilirsin. Kolay gelsin.
  • Arkadaşlar diskimi geri almayı başardım sayenizde çok teşekkürler.
    Bende paylaşımda bulunayım

DKU-5 orjinal kablo bulmuştum. Kablonun içerisinde Sarı , beyaz, yeşil, kırmızı 4 kablo çıktı

SARI : GND
    BEYAZ:TX
    YEŞİL:RX

olarak kullandım ve sonuç başarılı oldu. Sistem geri gelince firmware güncellememi de yaptım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi venomtrk -- 4 Kasım 2009; 17:07:41 >
  • Geçmiş olsun kardeş bende iki tane 500'lük vardı bir tanesi gitmişti bende hemen servise göndermiştim ve iki hafta sonra 7200.12 serisinden ST3500418AS sıfır olarak geldi. Allahtan önceden verilerimi yedeklemiştim.
  • merhaba ca-42 kablosunu yazıcıoglundan aldım ancak içinden 3 tane kablo çıktı. mavi kırmızı turuncu. rx tx ground hangisi oldugunu bilemedim. aynı şekilde ca-42 kablosu bulunanlar yardımcı olursa çok makbule geçicek. ayrıca gerçekten takdire şayan bir döküman olmuş. emeğinize sağlık.
  • bende dku-11 kablosu bulunmakta. bunu denesem olur mu?
  • Arkadaşlar ben de philips marka kablo var.dku çeviricili çipli yani..taktım modemler kısmında çıktı..aygıt yöneticisinde ama bağlantı noktaları ksımına baktığımda herhangi bir comX olarak yeni bağlantı çıkmadı.sadece modemler kısmında görünüyor cd ile başarı ile tanıtıldı.bu kabloyu com portu olarak nasıl tanımlıyoruz??yada öyle bişey yapmama gerek varmı?çünkü tüm denemelerime rağmen crtl+z komutunda yanıt alamadım.kabloları 2li kombinasyonla temas ettirince de herhangi bir sembol .ıkmıyor hyper terminalde..sadece 3lü kombinasyon yaptığımda bişeyler çıkıyor.com portu olarak tanıtma konusunda yaromunuzu rica ederim.
  • http://img145.imageshack.us/img145/5788/10134405.jpg
    anlatmak istediğim şu şekilde..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi firatc -- 9 Kasım 2009; 7:36:09 >
  • Buradaki bilgilerle 1tb seagate hdd yi kurtarmayı başardım. Bu konuya katkısı olan herkese teşekkür ederim.

ilk denemelerde başarılı olamamıştım, sabırla denemeye devam ederseniz hatalarınızı görüyor ve sonuca ulaşıyorsunuz. adım adım dikkatle işlemleri uygulamak gerek.

Bendeki DKU-5 kablo içerisinde Sarı, beyaz, yeşil, kırmızı, turuncu ve mavi renk 6 kablo çıktı
    kablonun usb tarafını da açtım ve

KIRMIZI : GND ,
    BEYAZ:TX ,
    YEŞİL:RX

olarak usb tarafındaki devre kartı üzerinde yazılı olduğunu gördüm.
    forumda anlatılldığı gibi hdd ye bağlantıyı sağladım ancak tx ve rx in yerlerini değiştirdiğimde başarılı oldum.

Katkısı olan herkese çok teşekkür ederim.
  • merhaba arkadaşlar bende dku-5 kablo aldım 13 pinli ama içinden 5 kablo çıktı..

DİŞli altda kablolar üstte iken

8 ---kırmızı
    9 ---beyaz
    11---siyah
    12 ---mavi
    13 ---sarı

RX- TX- GND hangisidir..

lütfen yardım..

istanbulda hazır kablosu olan arkadaş varsa yardım rica ediyorum..

alyıldız usta helpme...

selamlar

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sunsea78 -- 25 Kasım 2009; 11:59:46 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Charge_Speed

Arkadaşlar Allah rızası için biri yapılı halde dku-5 kablosu göndersin bana hard dik i garantiye göndermek istemiyorum

mc_ersin kablo uçları yapılmış haldemi orjinal mi ?

selamlar
  • selam ca 42 kabloyla işlemlerin hepsini adım adım yaptım ve hdd yi pc açılışta görmeye başladı fakat açılışta ST3500320AS diye görünen hdd biosta görünmüyor bu sorunla karşılaşan yada bi yolunu bilen varmı
  • Merhaba,

Seagate ST31000333AS modeli olan 7200.11 1TB diskim göçtü :). Bu bir external disk olarak kutuda

kullandığım yedeklerimi aldığım diskti. İçinden bazı bilgileri almak için USB den taktığımda

sistem görmedi. HDD motoru dönmeye başlıyor daha sonra kafalar park ediyor sesi geliyor motor

duruyor ve sonra tekrar dönmeye başlıyor ve aynı işlemi sonsuza kadar tekrar ediyordu. Adaptör

bozulmuştur iyimser düşüncesi ile HDD desktop'a taktım ama sonuç değişmedi. Daha önce pek çok

sefer arkadaşlarımı diklerini kurtarmıştım (notebooklardan, raid 5 sistem vb şekillerde) ancak bu

sefer kendi bilgilerim olduğu için de endişelenmedim değil.

İnternette pek çok makale okuduktan sonra kartta sorun olabileceğini düşünerek sigorta görevi

yapan devre elemanını pcb üzerinden değiştirdim ancak sonuç değişmedi. Bende seri bağlantı ile

çözmeyi denedim. Aşağıda yapılan işlemler bazı püf noktaları ve sonuç hakkındaki yazımı

bulabilirsiniz.

Öncelikle CA-42 kablo satın aldım. 2 tip satılmakta biri orjinal olan diğeri de taklit olanı ancak

her ikiside çalışıyor. Orjinalinde 5-6 damar kablo varken taklit olanında 3 adet kablo var.
    Telefona girecek ucu keserek USB bağlanacak tarafındaki uçlara soket bağlantılarını yaptım.

SEAGATE 7200.11 Serisi HDD'lerdeki Sorunun DKU-5 Kablo İle Çözüm Rehberi
    [simage]

http://img856.imageshack.us/img856/1745/dsc07439h.jpg[/simage]

GND (Şase ucunu ohm metre ile kontrol ettim) benim kullandığım kabloda geriye 2 kablo kaldığı için

biri TX diğeri Rx olmalıydı. Orjinal kablo alınırsa USB kutuyu açtığınızda hangi kablonun Rx

hangisinin Tx olduğu kartın üzerinde yazıyor.
    İnternet araştırmalarımda seri ile işlem yaparken HDD ile kontrol kartı arasında karton koyarak

irtibatın kesilmesi ile ilgili bilgiler vardı ancak bu yöntemlerden bazıları motor bağlantısını

kesiyordu bazıları da veri akışı sağlayan bölgeyi kapatıyordu.
    Ben data bölümünü devre dışı bıraktım. Vidaları gevşeterek data pinlerinin olduğu bölüme karton

koyarak iletişimi kestim.

Bu noktadan sonra HDD enerji verdiğimde kafalar park etmedi bende sorunun kafalar veya plaketlerde

olmadığını anladım.
    Vista kullanıyorsanız Hyperterminal içinde artık yok bu nedenle internetten hypertrm.zip

araştırarak bir klasöre indirin açınca içindeki hypertrm.exe dosyasını kullanabilirsiniz. Bu

noktadan sonra yapılacaklar sırası ile şöyle:

1. CA-42 kablosunu boş olarak USB takın ve gerekli driverları yükleyin işlem bittiğinde aygıtlar

altında com port olarak yeni bir cihaz yaratacak bunun yanında yer alan com port numarası önemli

bendeki com11 olarak buldu.
    2. Kabloyu USB'den sökün ve CA-42 kablosunun uçlarını HDD üzerindeki seri haberleşme pinlerine

takın. Şase zaten belli eğer bilgisayar ile haberleşme sağlanmazsa Rx ve TX yerini değiştirip

deneyebilirsiniz.

[simage]

http://img839.imageshack.us/img839/7416/dsc07442v.jpg[/simage]

3. HDD enerji verin motor dönmeye başlayacak daha sonra USB'yi bilgisayara takın.
    4. Hyperterminal için ayarları yapın USB'nin bulduğu com port u seçin bendeki Com11 ve bu port

için ayarlar :

Bits per second : 38400
    Data bits : 8
    Parity : N
    Stop bits : 1
    Row control : N

5. Bu noktadan sonra kablo bağlantıları doğru ise Ctrl + Z tuşuna basınca ekrana

ASCII Diag mode
    F3 T>

yazmalı sırası ile yazılacaklar: (Not ekrana verilecek komutlarda küçük harf ve büyük har

önemlidir)

F3 T>/2
    F3 2>Z

Eğer sıkıntı yoksa ekrana şu mesaj çıkacaktır.

Spin Down Complete
    Elapsed Time 0.140 msecs

Eğer Z komutundan sonra

LED:000000CC FAddr:0025DDD9 benzeri mesajlar gelirse HDD dinleyin ve motorun durmasını bekleyin.

Motor durduktan sonra Ctrl + Z tuşuna başarak işlemi tekrarlayın bu sefer Spin Down Complete

yazısı gelecektir.

Şimdi diski çok hareket ettirmeden kartonu çekerek (Bu arada bütün kablolar bağlı USB + Güç

kablosu) özellikle pinlerin bulunduğu bölgedeki vidanın sıkılı olduğunu kontrol ederek vidaları

sıkıştırın.

Hazırsanız U tuşuna basarak motorun yeniden çalışmasını sağlayın

F3 2>U

Biraz bekledikten sonra şu mesaj gelmeli

Spin Up Complete
    Elapsed Time 8.363 secs

Eğer aşağıdaki gibi bir mesaj alıyorsanız haberleşmede problem vardır. Kart diskin pinlerine doğru

şekilde değmiyordur. İşlemlere baştan başlayarak doğruluklarını kontrol edin

DiagError 00006008
    Spin Error
    Elapsed Time 39.083 secs
    R/W Status 2 R/W Error 84150180

Spin Up işlemi sonrasında motor dönmeye devam edecektir.

Yeni komut /1

F3 2>/1

Sonraki N1

F3 1>N1

Ve /T

F3 1>/T

Şimdi USB bağlı iken diskin elektriğini kesin (Diskin power kablosunu çıkarmak yeterli olacaktır)

10-15 sn bekleyin. Enerjiyi yeniden verin disk motoru çalışacaktır.

Ekrana komut giremiyorsanız Ctrl + Z tuşuna basarak komut almasını sağlayın ve şu komutu girin

i4,1,22 (büyük/küçük harflere dikkat)

F3 T>i4,1,22

Şimdi can alıcı komutta sıra m0,2,2,,,,,22 (evet 5 tane virgül var)

F3 T>m0,2,2,,,,,22

Bu noktadan sonta işlem biraz uzun sürebilir. Endişelenmeyin bir fincan çay alın ve rahatlayın.

Ekrana bir süre sonra şöyle bir mesaj gelmeli. Bizim için önemli olan mesaj "User

Partition Format Successful "
    kısmı bu işlem ile disk erişimi yeniden yapılandırılmış

olacaktır.

Max Wr Retries = 00, Max Rd Retries = 00, Max ECC T-Level = 14, Max Certify Rewrite

Retries = 00C8

User Partition Format 3% complete, Zone 00, Pass 00, LBA 00004AA5, ErrCode 000
    00080, Elapsed Time 0 mins 30 secs
    User Partition Format Successful - Elapsed Time 0 mins 30 secs
    Zone re-format was skipped.

Bu noktadan sonra herşeyi kapatıp diski normal şekilde bağladığınızda sorunsuz bir şekilde erişim

sağlayabileceksiniz.

Tabii ki yinede önemli bilgilerinizi başka bir medyaya kopyalayaıp yedekte tutmakta fayda var.

Daha kolay bir kullanım için yaptığım konnektör

Eğer kabloların doğruluğundan eminseniz 3lü soketi kullanabilirsiniz

Ayrı soketler ise kablo denemeleri yapabilmek için kullanılabilir.

Bol Şans
    CyberGuy
    www.cyberguy.web.tr

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cyberguy -- 30 Ağustos 2011; 20:09:09 >

• quote:

Orijinalden alıntı: cyberguy

Merhaba,

Seagate ST31000333AS modeli olan 7200.11 1TB diskim göçtü :). Bu bir external disk olarak kutuda kullandığım yedeklerimi aldığım diskti. İçinden bazı bilgileri almak için USB den taktığımda sistem görmedi. HDD motoru dönmeye başlıyor daha sonra kafalar park ediyor sesi geliyor motor duruyor ve sonra tekrar dönmeye başlıyor ve aynı işlemi sonsuza kadar tekrar ediyordu. Adaptör bozulmuştur iyimser düşüncesi ile HDD desktop'a taktım ama sonuç değişmedi. Daha önce pek çok sefer arkadaşlarımı diklerini kurtarmıştım (notebooklardan, raid 5 sistem vb şekillerde) ancak bu sefer kendi bilgilerim olduğu için de endişelenmedim değil.

İnternette pek çok makale okuduktan sonra kartta sorun olabileceğini düşünerek sigorta görevi yapan devre elemanını pcb üzerinden değiştirdim ancak sonuç değişmedi. Bende seri bağlantı ile çözmeyi denedim. Aşağıda yapılan işlemler bazı püf noktaları ve sonuç hakkındaki yazımı bulabilirsiniz.

Öncelikle CA-42 kablo satın aldım. 2 tip satılmakta biri orjinal olan diğeri de taklit olanı ancak her ikiside çalışıyor. Orjinalinde 5-6 damar kablo varken taklit olanında 3 adet kablo var.
    Telefona girecek ucu keserek USB bağlanacak tarafındaki uçlara soket bağlantılarını yaptım.

GND (Şase ucunu ohm metre ile kontrol ettim) benim kullandığım kabloda geriye 2 kablo kaldığı için biri TX diğeri Rx olmalıydı. Orjinal kablo alınırsa USB kutuyu açtığınızda hangi kablonun Rx hangisinin Tx olduğu kartın üzerinde yazıyor.
    İnternet araştırmalarımda seri ile işlem yaparken HDD ile kontrol kartı arasında karton koyarak irtibatın kesilmesi ile ilgili bilgiler vardı ancak bu yöntemlerden bazıları motor bağlantısını kesiyordu bazıları da veri akışı sağlayan bölgeyi kapatıyordu.
    Ben data bölümünü devre dışı bıraktım. Vidaları gevşeterek data pinlerinin olduğu bölüme karton koyarak iletişimi kestim.

Bu noktadan sonra HDD enerji verdiğimde kafalar park etmedi bende sorunun kafalar veya plaketlerde olmadığını anladım.
    Vista kullanıyorsanız Hyperterminal içinde artık yok bu nedenle internetten hypertrm.zip araştırarak bir klasöre indirin açınca içindeki hypertrm.exe dosyasını kullanabilirsiniz. Bu noktadan sonra yapılacaklar sırası ile şöyle:

1. CA-42 kablosunu boş olarak USB takın ve gerekli driverları yükleyin işlem bittiğinde aygıtlar altında com port olarak yeni bir cihaz yaratacak bunun yanında yer alan com port numarası önemli bendeki com11 olarak buldu.
    2. Kabloyu USB'den sökün ve CA-42 kablosunun uçlarını HDD üzerindeki seri haberleşme pinlerine takın. Şase zaten belli eğer bilgisayar ile haberleşme sağlanmazsa Rx ve TX yerini değiştirip deneyebilirsiniz.

3. HDD enerji verin motor dönmeye başlayacak daha sonra USB'yi bilgisayara takın.
    4. Hyperterminal için ayarları yapın USB'nin bulduğu com port u seçin bendeki Com11 ve bu port için ayarlar :

Bits per second : 38400
    Data bits : 8
    Parity : N
    Stop bits : 1
    Row control : N

5. Bu noktadan sonra kablo bağlantıları doğru ise Ctrl + Z tuşuna basınca ekrana

ASCII Diag mode
    F3 T>

yazmalı sırası ile yazılacaklar: (Not ekrana verilecek komutlarda küçük harf ve büyük har önemlidir)

F3 T>/2
    F3 2>Z

Eğer sıkıntı yoksa ekrana şu mesaj çıkacaktır.

Spin Down Complete
    Elapsed Time 0.140 msecs

Eğer Z komutundan sonra

LED:000000CC FAddr:0025DDD9 benzeri mesajlar gelirse HDD dinleyin ve motorun durmasını bekleyin. Motor durduktan sonra Ctrl + Z tuşuna başarak işlemi tekrarlayın bu sefer Spin Down Complete yazısı gelecektir.

Şimdi diski çok hareket ettirmeden kartonu çekerek (Bu arada bütün kablolar bağlı USB + Güç kablosu) özellikle pinlerin bulunduğu bölgedeki vidanın sıkılı olduğunu kontrol ederek vidaları sıkıştırın.

Hazırsanız U tuşuna basarak motorun yeniden çalışmasını sağlayın

F3 2>U

Biraz bekledikten sonra şu mesaj gelmeli

Spin Up Complete
    Elapsed Time 8.363 secs

Eğer aşağıdaki gibi bir mesaj alıyorsanız haberleşmede problem vardır. Kart diskin pinlerine doğru şekilde değmiyordur. İşlemlere baştan başlayarak doğruluklarını kontrol edin

DiagError 00006008
    Spin Error
    Elapsed Time 39.083 secs
    R/W Status 2 R/W Error 84150180

Spin Up işlemi sonrasında motor dönmeye devam edecektir.

Yeni komut /1

F3 2>/1

Sonraki N1

F3 1>N1

Ve /T

F3 1>/T

Şimdi USB bağlı iken diskin elektriğini kesin (Diskin power kablosunu çıkarmak yeterli olacaktır) 10-15 sn bekleyin. Enerjiyi yeniden verin disk motoru çalışacaktır.

Ekrana komut giremiyorsanız Ctrl + Z tuşuna basarak komut almasını sağlayın ve şu komutu girin i4,1,22 (büyük/küçük harflere dikkat)

F3 T>i4,1,22

Şimdi can alıcı komutta sıra m0,2,2,,,,,22 (evet 5 tane virgül var)

F3 T>m0,2,2,,,,,22

Bu noktadan sonta işlem biraz uzun sürebilir. Endişelenmeyin bir fincan çay alın ve rahatlayın. Ekrana bir süre sonra şöyle bir mesaj gelmeli. Bizim için önemli olan mesaj "User Partition Format Successful " kısmı bu işlem ile disk erişimi yeniden yapılandırılmış olacaktır.

Max Wr Retries = 00, Max Rd Retries = 00, Max ECC T-Level = 14, Max Certify Rewrite Retries = 00C8

User Partition Format 3% complete, Zone 00, Pass 00, LBA 00004AA5, ErrCode 000
    00080, Elapsed Time 0 mins 30 secs
    User Partition Format Successful - Elapsed Time 0 mins 30 secs
    Zone re-format was skipped.

Bu noktadan sonra herşeyi kapatıp diski normal şekilde bağladığınızda sorunsuz bir şekilde erişim sağlayabileceksiniz.

Tabii ki yinede önemli bilgilerinizi başka bir medyaya kopyalayaıp yedekte tutmakta fayda var.

Daha kolay bir kullanım için yaptığım konnektör

Eğer kabloların doğruluğundan eminseniz 3lü soketi kullanabilirsiniz

Ayrı soketler ise kablo denemeleri yapabilmek için kullanılabilir.

Bol Şans
    CyberGuy

Ellerine sağlık çok güzel bir çalışma..

selamlar.

• cyberguy arkadaşa çok teşekkürler yolladığın kablo işimi çözdü...

çok teşekkürler selamlar

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sunsea78 -- 6 Aralık 2009; 12:58:46 >
  • Elimdeki kabloyu resimlere ekledim. 13pinli dku-5 kablo. Ama içinden turuncu kırmız mavi 3 kablo çıktı. HyperTerminal a gelene kadar herşey güzel. Ama Ctrl+z yi bir türlü çalıştıramadım. Buradaki kablo uçlarının ne olacağını bilen varsa şimdiden teşekkürler

http://img63.imageshack.us/i/s7302989.jpg/
    http://img191.imageshack.us/i/s7302993.jpg/

• Selam,

Şaseyi ohm metre ile bulduktan sonra kablo uçlarından voltaj olup olmadığını test edin. USB uca karşıdan bakarken sol taraftaki konnectör +v sağ taraftaki konnektör -v (gnd) dir. Orta iki konnektör (data için kullanılır) Kabloda voltaj olmadığından emin olduktan sonra deneme yanılma yöntemi kullanarak uçları bulabilirsiniz. Piyasada çok çeşitli dku-5 kablo olduğu için renkler her zaman aynı olmuyor.
  • 
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.