Şimdi Ara

SEAGATE 7200.11 Serisi HDD'lerdeki Sorunun DKU-5 Kablo İle Çözüm Rehberi (9. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
340
Cevap
19
Favori
61.370
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

2tane 500gb lık hdd 2 yıldır bekliyor.senelerdir yoğunluğumdan dolayi bi türlü ilgilenemedim.ilk yabancı forumdaki post olsun daha sonra dh da açılan post lar olsun ve en son burasi bütün mesajlari takip ettim sürekli. artik hdd leri düzeltmenin vakti geldi diye düşünüyorum.

Bana hazir kabloyu gönderebilcek arkadaş varmi? işim bittikden sonra geri gönderimi yapılacaktır.
  • Merhabalar,

2 gün önce benim de 7200.11 serisi 500gb Seagate harddiskim çalışmamaya başladı. BIOS'ta görünmüyor, üstelik diğer disklerin görünmesini de engelliyor.

Diğer birçok forumda da rastladığım bu çözümü uygulamak istiyorum fakat kabloyu hazırlamam biraz zor. Elinde hazır kablo olan arkadaşlar var mı? Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
  • HDD üzerinde ki Rx ve Tx, USB'de ki D+ ve D- uclarina nasil bağlanıyor..

Rx > D+
    Tx > D- şeklinde mi?
  • Merhaba arkadaşlar benimde seagate 7200.11 serisinden harddiskimm var. Arada Gidip Geliyordu Kablolarla oynayınca düzeliyordu. Ama Geçen Gün Hiç Görünmez Hale Geldi Araştırdım Firmwareden Kaynaklanan Sorunmuş Hd den Ses Geliyordu Aynı Sizlerinde Dedigi Gibi Ama Bios Görmüyordu Bende de CA-53 Kablosu vardı denedik olmadı kağıt yerleştirip akımı kesiyorduk kağıdı çıkardık şimdi ne ses var ne seda komadaydı şimdi öldü sanırım :) ne yapabilirim yardımlarınızı bekliyorum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bozkurt_ekiz -- 7 Şubat 2010; 13:35:24 >
  • Birkaç sorum var cevaplayacak hayırsever varmı :)
    1-)Bendeki DKU-5 kabloda 5 renk var
    beyaz
    siyah
    kırmızı
    mavi
    sarı

Hangileri bosta olacak hangileri takılacak?
    2-)Birde herkes anlatımda bi yerde hata var diyor birisi gücü çekmeyin demiş birisi suraya birde /2 yazın demiş fln en doğru olan anlatım hangisiki?2 konu var ikisini de okudum kafam iyice karıstı :S

Bu arada yapılmıs halde kablosu durupda satmak isteyen varsa alabilirim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Çöl Tilkisi -- 13 Şubat 2010; 20:02:08 >
  • Upp beyler lütfen yardım edin elinde yapılmıs halde kablosu olan varsa bana satabilirmi?
  • arkadaşlar rx-tx i belli olan philips marka kaliteli kablo var elimde , 10 tlden bırakıyorum + anlaşmalı kargom var.pm ile irtibat kurunuz.
  • Deli olcam ya bana tek bir şeyi cevaplandırın hdd'nin jumper girişine nasıl bağlarım bu kabloları jumper header yok bulamıyorum yeter deli olcam ya

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Çöl Tilkisi -- 14 Şubat 2010; 17:34:26 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Çöl Tilkisi

Birkaç sorum var cevaplayacak hayırsever varmı :)
    1-)Bendeki DKU-5 kabloda 5 renk var
    beyaz
    siyah
    kırmızı
    mavi
    sarı

Hangileri bosta olacak hangileri takılacak?
    2-)Birde herkes anlatımda bi yerde hata var diyor birisi gücü çekmeyin demiş birisi suraya birde /2 yazın demiş fln en doğru olan anlatım hangisiki?2 konu var ikisini de okudum kafam iyice karıstı :S

Bu arada yapılmıs halde kablosu durupda satmak isteyen varsa alabilirim

Arkadaşım. Benim 500 Gb lık seagate 7200.11 geçen hafta gittiğinden bu yana bir haftadır geceli gündüzlü ben de yerli yabancı forum sitelerinden pek çok bilgi topladım.
    Bu araştırmalarım sonucunda bu işin DKU-5 ve CA-42 kablo ile ya da henüz Türkiye'de pek bulunmayan ancak yabancı ülke ve sitelerde envai çeşidini bulduğum RS232 to TTL ya da USB to TTL çeviricilerle yapılabildiğini öğrendim.
    Elektroniğe merakın varsa bu çeviricilerin devreleri de satılıyor. Hatta entegresi max232. Geçen günler bir elektronik malzemecisine gittiğimde öylesine sordum. 1 TL imiş entegresi.

Neyse mevzuya geleyim. Bu işin riski sadece harddiskin tx ve rx girişlerine voltaj vermemek. Gnd yi doğru tespit etmek. Rx ve Tx i yanlış da bağlasan hiç bir zararı yok yani. Bazı yorumlarda GND nin takılmasına gerek olmadığını yazmışlar. Ben de pek çok denememde başarılı olamayınca GND yi takmadım. Ve Harddiske bağlantı kurdum.

Yani şu durumda da iş Tx ve Rx uçlarına kalıyor. Ben araştırmalarımda DKU-5'te 5 kablo, CA-42 de 3 kablo olduğunu öğrendiğimde CA-42 de tx ve rx i bulmanın daha kolay olacağını anladım. Çünkü sadece GND yi bulmak yeterliydi. Geriye kalan iki uç zaten Tx Rx oluyor.

DKU-5 de (GND) şaseyi doğru bulursan eğer kalan 4 kablo da da tx ve rx i bulmanın bir yöntemini okumuştum.
    Önce Gnd yi nasıl bulacağını anlatayım. Avometre ya da multimetren varsa, elektroniğe merakın varsa buzzerli bir avometre ile GND yi bulabilirsin. Avometre'yi buzzer ayarına getir. Avometrenin kablolarından birisini DKU-5 in USB tarafındaki uçun dış metal kısmına dokundururken, avometrenin diğer ucunu da DKU-5 in diğer ucunda açtığın 5 kabloya dokundur. Hangisinden ses gelirse o kablo GND (şase)'dir.

Geriye kalan 4 kablo da tx rx nasıl bulunur?
    Yine bu konuyla ilgili araştırma yaparken bir arkadaşımızın yorumundan aklımda kalan yöntemi aktaracağım. Ben bu yöntemi test etmedim çünkü ben DKU-5 kullanmadım.

DKU-5 kablonu bilgisayara taktığında yeni donanım bulacaktır. Gelen cddeki driver ile DKU-5 kablonu bilgisayarına aygıt olarak tanıtmalısın.
    Bu işlemden sonra aygıt yöneticisinden kontrol ederek, bilgisayarının DKU-5 kabloyu hangi com porttan gördüğüne bakmalısın. Diğer aygıtlar bölümünde gözükür. Com 2 , com 3, com 4 gibi..

Şimdi bilgisayarına DKU-5 kablonu tak ve Hyperterminal programını çalıştır. (Hyperterminal programı, XP de donatılar>iletişim bölümünde. Vista ya da Windows 7 kullanıyorsan bu programı ayriyeten internetten indirmelisin.)
    DKU-5 kablon bilgisayarına bağlı halde Hyperterminal programını çalıştırdığında senden bir kereye mahsus bölge kodu falan isteycek. Sonraki pencerede bağlantı ismi isteyecek. Bağlantı ismi herhangi bir harf bile olabilir çok önemli değil. Ancak aşağıda bağlanılacak com u doğru seçmelesin. Bilgisayarın senin DKU-5 kablonu hangi comdan görüyorsa onu seçmelisin.
    Bunu yaptığın zaman eğer com doğru ise Hyperterminal programının sol alt köşesinde "BAĞLANILDI" yazacak ve saniyeler işlemeye başlayacak.

İşte bu konumdayken, yani DKU-5 kablon Usb ye takılı, hyperterminal açık, bağlantı yapılmış durumdayken, kablonun diğer ucunda açmış olduğun ve tespit ettiğin GND ucu dışındaki dört ucu ikişerli kombinasyonlar halinde birbirlerine dokundur. Hyperterminal ekranında saçma sapan garip ASCII şekilleri ve rakamlar çıkıyorsa, bu iki uç TX ya da RX değildir. Bu şekilde 4 kabloyu da farklı kombinasyonlarda denemelisin. Ne zaman ki birleştirdiğin iki uçtan sonra bastığın karakterler Hyperterminal programında doğru çıkıyorsa, elinde tuttuğun iki kablo TX ve RX tir.

TX ve RX in tesbitinden sonrası biraz daha kolaylaşır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mertop -- 14 Şubat 2010; 23:02:21 >

• quote:

Orijinalden alıntı: ibrahim_demir26

quote:

Deli olcam ya bana tek bir şeyi cevaplandırın hdd'nin jumper girişine nasıl bağlarım bu kabloları jumper header yok bulamıyorum yeter deli olcam ya

Benim yaptığımı söyleyeyim sana
    ilk olarak anakartlarda bip sesini çıkaran küçük hopalör var ya onun bacağını çıkrattım kaplayu kesip birazda genişlettikten sonra jumpera sorunsuz
    giriyor ben teker teker böyle ekledim bil. teknik servislerinde bulabilirsin eğer bulamazsan cd-rom larda trackları çalmak için 4 bacaklı bir kablo var
    onuda bu yöntemle yapabilirsin hadi kolay gelsin

Evet, HDD nin kullanacağımız pinleri çok küçük. Pek çok mesajda belirtilmiş ki oraya en güzel cd rom ses kablosu oluyor. Cd rom un ses kablosunun uçlarını plastik soketinden dikkatlice çıkartabilirsin. Çok kolay... Plastik soketin üstündeki küçük deliklerden ince bir şeyle (tığ olabilir, iğne olabilir) metal çentiği aşağıya doğru bastırırken diğer elinle tuttuğun kabloyu geriye doğru çek kolaylıkla çıkıyor. Küçük bir kargaburunla çıkarttığın bu metal soketleri hafif hafif ezersen biraz daha daratlmış olursun ki bu hem HDD ni pinlerini iyi kavramasını sağlar hem de o daracık yere yan yana rahat girerler.

• Yardımlarınız için saolun yeni sorunum kabloları fln bağlamama rağmen hyperterminalede bağlantının gerçeklesmemesi port ayarları yanlıs deyip duruyor bi ara şaş kaza bağlanmısdım o zamnda ekrana ne yazarsam yazayım zaten cıkmıyordu dedim bi yeniden başlatıyım (ne alakaysa)yeniden başlattıktan sonrada bi daha bağlanamadım işte :S
    Bu arada bağlantıyı kapatmadan önce (kurabildiğim bağlantıyı)çıkmak istediğinize eminmisiniz fln demeden önce bir baska soru vardı onu hızlıca geçtim bi alaka olabilirmi?
    Birde beyler hdd'yi kurtardıkdan sonra güncelleme işi nasıl olacak?
    Unable to open Com3.Please check your port settings deyip duruyor

Beyler birde hddyi hyperteminale bağlrken akımı kescek miyiz yoksa bağlantıdan sonra mı keseceğiz ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Çöl Tilkisi -- 21 Şubat 2010; 13:01:38 >
  • quote:

Yardımlarınız için saolun yeni sorunum kabloları fln bağlamama rağmen hyperterminalede bağlantının gerçeklesmemesi port ayarları yanlıs deyip duruyor bi ara şaş kaza bağlanmısdım o zamnda ekrana ne yazarsam yazayım zaten cıkmıyordu dedim bi yeniden başlatıyım (ne alakaysa)yeniden başlattıktan sonrada bi daha bağlanamadım işte :S
    Bu arada bağlantıyı kapatmadan önce (kurabildiğim bağlantıyı)çıkmak istediğinize eminmisiniz fln demeden önce bir baska soru vardı onu hızlıca geçtim bi alaka olabilirmi?
    Birde beyler hdd'yi kurtardıkdan sonra güncelleme işi nasıl olacak?
    Unable to open Com3.Please check your port settings deyip duruyor

Beyler birde hddyi hyperteminale bağlrken akımı kescek miyiz yoksa bağlantıdan sonra mı keseceğiz ?

Çöl Tilkisi....

Kablonun sürücüsünü bilgisayarına kurdun sanırım. Doğru kurduysan senin bilgisayarın kabloyu yeni bir aygıt olarak algılayacak.
    Bu durumda ;
    1- DKU-5 kablonu bilgisayarına TAKMADAN ÖNCE aygıt yöneticisini aç ve oradan "Bağlantı noktaları (COM ve LPT)" seçeneğine bir bak... Normalde senin bilgisayarında kaç tane port ve hangi portlar açıksa onları bir belirle.
    2- Şimdi DKU-5 kablonu bilgisayarına TAK ve sonra aygıt yöneticisini aç. Aygıt yöneticisinden "Bağlantı noktaları (COM ve LPT)" seçeneğine bak. Az önce takılı değilken ki halinden farklı olarak hangi COM eklenmişse, (mesela COM3 ya da COM8 vb...) senin bilgisayarın bu kabloyu o porttan görüyor demektir.
    3- DKU-5 kablo bilgisayara takılı iken Hyperterminal programını çalıştır ve az önce tespit ettiğin COM3 ya da COM8 vb... (hangisiyse) seç.

Bağlantıyı kapatırken çabucak, dikkat etmeden seçtiğini söylediğin sorunun bununla bir ilgisi yok. Ben envai çeşidiyle bağlantıyı kestim.. Sorun olmaz.

HDD nin içindeki bilgileri aldıktan sonra eğer garantin bitmemişse güncellemeyle uğraşma bence. Garanti devam ediyorsa gönder. Ben bilgileri kurtardıktan sonra sistem kurulup kurulmayacağını denemek istedim. HDD biosta görünüyor ama sistem kurulamıyor. Okuma hatası veriyor. Zaten hafiften salladığımda HDD nin içinden kafanın oynama sesi geliyordu benimkinde.

HDD hyperterminale bağlarken akımı kesip kesmemeyi sormuşsun. Eğer bahsettiğin akım GND ise, ben onu hiç bağlamadım. Sadece TX ve RX uçlarıyla bağlandım.

• Bir şey daha eklemeliyim...

Bilgisayar kasası üzerinde pek çok USB girişi var. Com portu belirlerken DKU-5 kablonu hangi USB girişine taktıysan hep o girişten dene. Çünkü her Usb girişi farklı bir COM port demek oluyor. Farklı usb den deneyeceksen hangi com port olduğuna aygıt yöneticisinden tekrar bakmalısın.
  • Yabu ne lanet ne salak bi hatadır of deli etti ya
    Unable to open Com3.Please check your port settings
  • Başka bir bilgisayarda dener misin? Belki senin bilgisayarının Com portu arızalıdır.
  • benim dku da 5 renk var siyah beyaz yeşil turuncu mavi bunları nasıl bulacam bide bunları jumpera bağlayamadım lütfen yardım 2 gündür forumu okudum kabloyla uğrasıyorum gözlerim kan canağı gibi kafayı sıyırdım
  • USB ye taktığınız kısmı dikkatlice soyun.

Burada soyma diyenler var ancak ben bir sakınca görmüyorum.

Fotoğraflar aşağıdadır.

USB ye giren kısımdaki devre plaketi üzerinde hangi kablonun ne olduğu açıkça yazmakta.
     SEAGATE 7200.11 Serisi HDD'lerdeki Sorunun DKU-5 Kablo İle Çözüm Rehberi

SEAGATE 7200.11 Serisi HDD'lerdeki Sorunun DKU-5 Kablo İle Çözüm Rehberi

Üstteki fotoğrafta tek görülen GND

Altta ise TX ve RX.Açıkça plaketin üzerinde yazıyor.

Harddisk pinlerine bağlamak da sizin becerinize kalmış artık.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi extremeenvy -- 26 Şubat 2010; 20:33:47 >

• Bende dku-5'i soyup deneyim jumpere bağlamak için cd-rom audio kablosu almalısınız :)
  • 
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.