Merhabalar, Aracım 2021 Skoda Karoq 1.5 tsi, 15000 periyodik bakımından sonra kısa süre içerisinde 2500 km'si uzun yol olmak suretiyle 4500 km yol yaptım. Dün akşam arabanın sağ tarafı kaldırıma gelecek şekilde yamuk park etmiştim, sabah arabayı çalıştırdığımda turuncu "lütfen yağ seviyesini kontrol edin" uyarısı verdi. Aracı düz zemine park ettim yağını kontrol ettim olması gereken seviyenin ortasındaydı. Park ettiğim yerde de yağ damlama emaresi yoktu. Kaput açınca uyarı kayboldu ama kitapçıkta da kaput açılınca uyarının kaybolduğu ve 100 km sonra sorun devam ederse yeniden uyarı geleceğini söylüyor. Servisi aradım yarım litre 0W20 yağ eklersem sorun kalmayacağını söylediler. Cok içime sinmedi ama buna benzer sorunla karşılaşan ve çözüm bulan olduysa yardımcı olabilirse çok mutlu olurum. 15bin km boyunca böyle bir sorun yaratmayan araç yetkili servis bakımından sonra nasıl böyle bir uyarı veriyor aklım ermiyor. |
Servis Bakımı Sonrası Yağ Seviyesi Uyarısı
Servis bakımının ardından araç gösterge panelinde "Yağ Seviyesini Kontrol Edin" uyarısıyla karşılaşabilirsin. Bu uyarı, motor yağının seviyesinin düşük olabileceğini gösterir. Aşağıdaki adımları izleyerek yağ seviyesini kontrol etmen ve gerekirse düzeltmen önerilir:
- Güvenli bir yerde park et: Aracını düz bir zeminde park et ve el frenini çek.
- Motoru çalıştır: Motoru çalıştır ve birkaç dakika rölantide çalıştır.
- Motoru kapat: Motoru kapattıktan sonra 5-10 dakika bekle. Bu süre, yağın motor karterine akmasına izin verecektir.
- Yağ çubuğunu çek: Motor kaputunu aç ve yağ çubuğunu çek.
- Yağ seviyesini kontrol et: Yağ çubuğunu temiz bir bezle sil ve yeniden yerleştir. Çubuğu tekrar çektiğinde yağ seviyesi, çubuk üzerindeki işaretler arasında olmalıdır.
- Yağ seviyesi düşükse: Yağ seviyesi minimum işaretin altındaysa, motor yağını üretici tarafından önerilen seviyeye kadar eklemelisin.
- "Lütfen Yağ Seviyesini Düşürün" uyarısı: Yağ seviyesi maksimum işaretin üzerindeyse, fazla yağı çekmelisin.
- Yağ seviyesi yüksekse: Yağ seviyesi maksimum işaretin üzerindeyse, araç üreticisi tarafından önerilen bir servise başvurmalısın.
Düzenli olarak yağ seviyeni kontrol etmek, motorunun düzgün çalışmasını ve ömrünü uzatmasını sağlar. Yağ seviyesi uyarısını görmezden gelmek, motor hasarına yol açabileceğinden tehlikeli olabilir.