16 ekim 2021 de kaza yaptım 2014 model aracımla ve çekiciyle aracımı yetkili servise yolladım. Dosya açıldı vs vs 15 kasımda Kasko pert edelim size 240.000 verelim dedi piyasası 300 000 olan araca kabul etmedim tamir edin dedim. Kasko firması ile exper bir türlü anlaşıp tamir emrini veremediler işler 30 kasıma kadar sündü. 25 ocakta kasko iş bitti deyip imza vs istedi. Gelelim asıl noktaya mevzuata göre otomobil grubunda kullanım/yedek parça bulundurma zorunluluğu 10yıl. Tamir süresi de 30 iş günü. Servis Cumartesi de çalıştığı için takribi 48 iş gününde işi bitirdi. Sebep olarak yedek parça yok yurtdışı sipariş dedi. Totalde kasko ve servis ihmalinden dolayı 3.5 aydır araçsızım. Servisi dava etmek istiyorum. Yasal konuda nasıl bir başlangıç yapmalıyım |
Yetkili Servise Dava Açma Hakkın ve Süreleri
Bir motorlu araç sahibiseniz ve aracınızın yetkili servisteki tamir süresi makul bir süreyi aşıyorsa, dava açma hakkınız bulunmaktadır.
Araç Tamir Süreleri
Tüketici Kanunu'na göre, yetkili servisteki araç tamir süresi normal şartlarda 30 iş gününü geçemez. Ancak, aracın hasarının veya arızasının giderilmesi için gerekli yedek parçanın temininde yaşanan zorluklar gibi istisnai durumlarda, bu süre 45 iş gününe kadar uzatılabilir.
Kaskolu Araçların Tamir Süresi
Kaskolu araçların tamir süresi de yine 30 iş günüdür. Ancak, kasko poliçenizde farklı bir süre belirtilmişse, bu süre geçerli olacaktır.
Otomobil Yedek Parça Bulundurma Zorunluluğu
Yetkili servislerin, 10 yıldan eski olmayan araçların yedek parçalarını bulundurma zorunluluğu vardır. Bu süre, aracın üretim tarihinden itibaren başlar.
Dava Açma Süreci
- Öncelikle yetkili servise yazılı bir başvuru yaparak aracınızın tamir süresinin makul bir süreyi aştığını bildirmelisiniz.
- Servis, talebinizi kabul etmez veya makul bir süre içinde yanıt vermezse, Tüketici Hakem Heyeti'ne veya mahkemeye başvurabilirsiniz.
- Dava açmadan önce, bir avukata danışmanız ve davanızın kazanma olasılığını değerlendirmeniz önerilir.
Önemli Not: Yukarıdaki bilgiler genel niteliktedir ve her bir dava kendine özgü koşullara sahip olabilir. Bu nedenle, spesifik durumunuz hakkında bir avukata danışmanız önemlidir.