Şimdi Ara

Shutter Island (2010) | Martin Scorsese | Leonardo DiCaprio (27. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
549
Cevap
1
Favori
39.911
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 2425262728
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Gerek romana gre gerek filme gre adam delidir...Yazdıklarına ek olarak;

Adadaki disiplin, güvenlik aşmış durumdadır. Polislerin bile silahla dolaşmasına izin vermezler. Silahlarını gardiyana teslim edecekler. Chuck bu sahnede bir türlü kılıfından çıkarıp silahı veremez. İlginç ve şüphe uyandıran bir detaydır. Polisin en becerikli olması gereken konu hızlı silah çekebilmek değildir de nedir?

Adamımız 3 öz çocuğunu suda boğarak öldürdüğü için adaya kapatılan, kaçtığı düşünülen kadın için hasta, gardiyan, hizmetli ve doktorlarla görüşür. Kadının kaldığı koğuşa bakar. Yerde gizlenmiş bir not bulur. THE LAW OF 4 / WHO IS 67? 4’ün kanunu / 67 kim?. Koğuşta iki çift ayakkabı vardır. Demek ki ayakkabısız kaçmıştır. Ayakkabıların hiç de kadın ayakkabısına benzemediği görülüyor.

Adamımızın sanrılarında artışlar başlamıştır. Gündüz gözüyle ölen karısıyla konuşabilmektedir.

Kayıp hasta kadını hapishane yönetimi bulur. Fakat bir acayiplik vardır: Fırtına gibi bir dolu sıkıntıdan kadın dışarıda bulunduğu süreçte hiç de etkilenmiş gibi görünmemektedir.. Sapasağlamdır. Bunun dışında adamımız kısa süre sonra gerçek kaçağı da bulmuştur. Bir sürü acı gerçeği onun ağzından öğrenir. Başının ciddi belada olduğunu, adadan kurtulmanın kolay olmayacağını anlar..

Bu sahnedeki önemli detay ise, uçurumdan aşağıya inmesine neden olan sigara izmariti rüzgara rağmen yerinde durmaktadır. Filmin bazı yerlerinden bazı nesnelerin bir kaybolup geri gelmesi de ilginç bir durum.. Örneğin, mahkum bir kadının sorgu sırasında elindeki bardak görüntüden kaybolur.. Teddy’nin ölen eşinin elindeki viski şişesi buharlaşır filan..

Yeri gelmişken, Alman askerlerinin kurşuna dizildiği sahnede de bir acayiplik var: Bütün silahların aynı anda ateşlenmesi beklenirken, sanki sırayla-arka arkaya tetiğe basılmış gibi, esirler domino taşları misali yere yığılmaktadır.

• quote:

Orijinalden alıntı: seker1adam

ADAM DELİ ARKADAŞLAR

1-çünkü akıl hastanesindeki olaylara federal ajanlar bakmaz

2-kafasında bir senaryo kurmuş aklınca kendisi federal ajan ve kaçan hastayı arıyor ...hastanedekiler ise onu iyileştirmek için uğraşıyor ve yaptıklarına katlanıyorlar

3-doktoru onun ortağı gibi davranıyor çünkü iyileşip iyileşmediğini gözlemliyor

4-koğuşu arayıp tararken orda kendi yazdığı kağıdı eliyle koymuş gibi buluyor çünkü koğuş kendisinin ordaki ayakkabılar erkek ayakkabısı kağıdı koyan kendisi 67. Hastada kendisi

5-sorgu sırasında kalemle kağıda karalama yapıyor adamı kızdırıyor sizce nerden biliyor adamın bundan hoşlanmıyacağını çünkü kendisi 2 yıldır o hastanede ve hastaların bir çoğunu tanıyor

6-filmin sonunda masadaki silahı kapıyor ve şöyle diyor bu silah dolu ağırlığından anlarım kullandım diyor oysaki silah oyuncak hatta ateş etmeye kalkıyor hiç bişey olmuyor ama kendisi kan görüyor bir ara fakat kimseye bişey olduğu yok....çocuk bile anlar silahın gerçek olup olmadığını....

7-herkesin kafasına takılan final sahnesi ....orda doktor gelip tedy diyor oda ortak diye konuşma yapıyor orda tedy demesinin sebebi paronoya nın devam edip etmediğini kontrol ediyor ortak diye cevap verince olumsuz işaret yapıyor düzelmedi sanıp...oysaki düzeldi ama bu acı hatıralar ile yaşamak istemediği için öyle numara yapıyor ölmeyi tercih ediyor...mağara sahnesi ise halisinasyon sanrılar yani
    Hort olacak biraz fakat kitapta bu saydıklarınızın çoğunun mantıklı açıklamaları var ve filmin sonunda geçen o ünlü söz kitapta yok bu bakımdan değerlendirilirse 2 tane sonu olduğu net bir şekilde ortaya konuyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: Harrow35

Hort olacak biraz fakat kitapta bu saydıklarınızın çoğunun mantıklı açıklamaları var ve filmin sonunda geçen o ünlü söz kitapta yok bu bakımdan değerlendirilirse 2 tane sonu olduğu net bir şekilde ortaya konuyor.

Alıntıları Göster
    Filmi ikinci kez izlerseniz etraftaki kimsenin bir hastayı aramadığını göreceksiniz herkes yalandan dolaşıyor kimsenin kaybolduğu falan yok yani

Di caprio hastaneden içeri girerken herkes tedirgin şekilde ona bakıyor zaten hasta olan kendisi çünkü ayrıntılara bakmanız lazım

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Beyler filmi defalarca izleyip sahneleri teker teker analiz yapmistim resmen ve halen muziklerini dinlerim.

Di Caprio hastanede bulunan bir hasta fakat olaylarin hepsi ilk bastan itibaren feribottan itibaren duzmece.

1.Di Caprio'yu tedavi etmek icin farkli bir tedavi yontemi kullaniliyor.

2.Bir muddet durumu iyiye gitsede sonunda tekrar eski durumuna dusuyor.

3. Bu tedavi yontemini kabul etmeyen doktorlar Di Caprio'ya lobotomi uygulamak istiyor.

4. Son olarak Mark Ruffalo son kez kontrol icin bir soru soruyor ve o muhtesem cevabi Di Caprio veriyor.

5.Sonuc olarak Di Caprio tedavi olmus artik karisinin iki cocugunu bogdugunu kendisinin de esini oldurdugunu kabul etmistir fakat boyle yasayip bu anilari hatirlayacagina insan gibi olmek yani lobotomi olmayi kabil etmistir.

• seker1adam kullanıcısına yanıt
    Herkesin Leoya bakması bir komplo olduğu için olabilirmi? Resmen oyun oynuyorlar adama Leo o adadan kurtulduğunda adanın tüm pisliklerini ortaya dokecekti, kendisinde söyledi adam deli filan değildi mağaradaki kadını c bölümündeki adamidami mi dinlemediniz

Şunuda oku 10 sene oldu hala bu filmin sonunu öğrenemediniz arkadaş

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DeepImpact. -- 5 Eylül 2018; 0:42:1 >

• quote:

Orijinalden alıntı: DeepImpact.

Herkesin Leoya bakması bir komplo olduğu için olabilirmi? Resmen oyun oynuyorlar adama Leo o adadan kurtulduğunda adanın tüm pisliklerini ortaya dokecekti, kendisinde söyledi adam deli filan değildi mağaradaki kadını c bölümündeki adamidami mi dinlemediniz

Şunuda oku 10 sene oldu hala bu filmin sonunu öğrenemediniz arkadaşhttp://tylerdrdn.blogspot.com/2012/06/zindan-adasi-ve-mk-ultra.html?utm_campaign=DonanimHaber&utm_medium=referral&utm_source=DonanimHaber&m=1
    Mağaradaki kadın hâyal Orda kimse yoktu

Leo deli kafasında her şeyi kurmuş

Ortağına sürekli portlanda havalar nasıl portland ofisi deyip duruyor adam ben seattle den geldim diyor halbuki

Dikenli tellerde elektrik var diyor kandisi deli ve zaten o hastanede kalıyor tavsiyem filmi iyi izle leo nun hareketlerini dikkatli takil et

Sonunda deli değil diyorsan oda senin fikrindir herkes aynı fikirde olmak zorunda değil

• Filmin konusunu ilk defa gördüm benim için gelmiş geçmiş en iyi filmdir. İlk izlediğimde çoğu detayı atladığımdan bu ne balon bir film demiştim. Sonra ekşide birkaç detaydan bahsettiklerini görünce ilk sahneden itibaren detaylı izledim ve hayran kaldım desem yeridir.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Filmi az önce, ilk defa izlemiş bulunuyorum. Kesinlikle on numara film. Puanım 10/10. Puan kıracak yer bulamadım kendi adıma. Ben de birkaç yorum yapayım.

- Adamımız hastanedeki hastalardan biri bu net bence. Şu mağaradaki kadına takılanlar olmuş, her şeyi geçtim kadın uzun süredir mağarada veya başka yerlerde kaçak şekilde yaşadığını söylüyordu. Bir kere zaten aç, susuz nasıl yaşayacaksın ıssız ve fırtınalı bir adada? Ben bu sahneyi izlerken kafamda hep bunu sordum. Yani zaten buradan belli hayal olduğu.

- Adamın bilerek kafasında kurduğu bu rolleri devam ettirmesine izin verdiler. Deniz fenerinde doktor zaten söylüyor bunu. Doktorun (kel olan) sözlerini iyi dinleyin sonlarda. Daha önce de defalarca kez adamı iyileştirmişler ama yine eskiye dönmüş. Ve şiddete eğimli olduğu için de herkese zarar veriyordu. Yönetim de doktorlara son bir şans daha vermiş işte eğer bu kez de sonuç alamazlarsa lobotomi yapılacaktı yönetimin kararı gereği. Yanındaki Chuck ve diğer doktor da işte lobotomi olmasın, adam kurtulsun diye rol yapmasına izin verdiler belki düzelir diye. Sonda da zaten düzeliyor ama kendi isteğiyle lobotomi olup yaşadıklarını unutarak ölmek istiyor. Chuck'a bu yüzden yine rol yapıp ortak diyor. Chuck da kafasını çevirip doktorlara olumsuz anlamında kafa sallayınca alıp götürüyorlar işte.

Anlaşılmayacak bir şey yok.

Bir de dikkatimi çekti adamın deli olmadığını savunanlar duygusal düşünen kişiler sanırım. "Resmen oyun oynuyorlar adama" demiş birisi yukarıda, bu da duygusallık göstergesidir. Fazla kaptırmayın kendinizi. Film öyle bir film ki izleyenler arasında karakter analizi bile yaptırıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Fulton -- 27 Eylül 2018; 4:51:49 >

• Gerçekten çok iyi filmdi. İzlediğim en iyi filmlerden, hatta en iyisi bile olabilir.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Şunuda oku 10 sene oldu hala bu filmin sonunu öğrenemediniz arkadaşhttp://tylerdrdn.blogspot.com/2012/06/zindan-adasi-ve-mk-ultra.html?utm_campaign=DonanimHaber&utm_medium=referral&utm_source=DonanimHaber&m=1
    kesinlikle katılıyorum.
    o bahsedilen blog'u okuduktan sonra iyice emin oldum diyebilirim. Leonardo'nun bottayken, sigarasını bulamayıp ortağından sigara istemesiyle başlıyor bu teori.

Zaten Leonardo'ya deliydi zaten ya.. diye yorum yapmak bu film için biraz basite kaçar bence.. çok derin bir film olduğunu düşünüyorum. Ama tabi ki isteyen istediği gibi anlayabilir filmi, yönetmenin amacı bu :)

• Bu filmi izleme fırsatını geçenlerde Netflix'le bulabildim.

Senaryo Ermişler ya da Günahkarlar tiyatro oyununa çok benziyor.

İkisi de kitap uyarlaması bu arada. Ermişler ya da Günahkarlar (Mindgame) Anthony Horowitz tarafından 2001 yılında yayınlanmış. Zindan Adası(Shutter Island) ise Dennis Lehane tarafından 2003'te yayınlanmış.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BebeBiskuvisi -- 5 Ekim 2018; 8:26:43 >
  • Mükemmel filmdi. Hatırladığım kadarıyla bende deli olduğuna kanaat getirmiştim. Ama baya oldu tartışmaları görünce tekrar izleyesim geldi. Kendime bir yardakçı bulup izleyip,tartışmam gerek :D

• Filmin Ultra HD 2160p Blurayi çıkmış.
  • quote:

O kadar yukarıda kaldı ki bu konu, açtım izledim yarısına kadar. Bu teoriyle çok daha mantıklı geldi. Konu kesinlikle bu hatta. Bu bilinçle izleyince anlaşılıyor. Basit bir sigara isteme konusu bile filmde garip bir şekilde göze sokulmaya çalışılıyor gibiydi.

• Kimsenin Leo'ya oyun oynadığı falan yok arkadaşım, nasıl izliyorsunuz filmleri anlamıyorum ki. Daha filmin en başında zaten bazı şeyleri gösteriyor yönetmen. Leo'dan korkan polisler, polis olduğunu söyleyen doktorun silahını çıkaramaması, çalışanların dalga geçmesi falan. Hepsi bıkmış çünkü defalarca aynı muhabbetten, sallamıyorlar adamı. En basitinden su isteme ve hastanın suyu içme sahnesi çoğu şeyi anlatıyor, adam şizofren. Sonda doktoru öldürdüğünü görmesi gibi.
  • elmariacci kullanıcısına yanıt

filmin sonu çok hoşuma gitmişti ama ben hep reizin tekrardan cozuttuğnu düşünmüştüm. şimdi bir kez daha son sahneyi izledim ve adam ciddi ciddi lobotomiye kendi atlamış hatta o son cümleden doktor, reizin iyileştiğni bile anlamış ama kararına saygı göstermiş..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-E19076E5A -- 27 Aralık 2018; 10:29:19 >

• ----- SPOİLER -----

Bu filmi ilk izlediğim de çok etkilenmiştim ve filmin 2 sonlu olduğunu düşünmüştüm. Yönetmenin seyirciye tercih sunduğunu düşünmüştüm.

Hayır arkadaşlar. Film 2 sonlu değil. Emin olun filmi ikinci izleyişiniz de filmin tek sonlu olduğunu yani Tedy Daniels'ın o akıl hastanesinde tedavi gören bir hasta

olduğunu anlıyorsunuz. Bunu anlamak için çok zeki olmak falan gerekmiyor. Final çok net aslında. Dicaprio herşeyin farkında olarak bilerek bir nevi ölüme gidiyor.

Çünkü artık yaşamak onun için anlamsız. Karısı ölmüş çocukları ölmüş. Mesleğinden kovulmuş. . . .

Filmin müzikleri müthiş. Hala dinlerim. Atmosfer müthiş. Gerilimi hissettiriyor ve gizemli havası da cabası. Benden 10 üzerinden 8.5.

Bu tür fimleri seven birileri için , izlemeyen bence çok şey kaybeder.

----SPOİLER-----

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rei Kon -- 15 Ekim 2018; 17:37:39 >

• Film üzerinde sıkı çalışılmış. Filmi ilk kez izlerken biraz vasat geliyor çünkü ne ile karşılaşacağınızı bilmediğiniz için ayrıntıları atlıyorsunuz. Filmi birkez izleyip neler döndüğünü anladıktan sonra tekrar izlediğinizde aslında filmde neler olduğunu anlatmak için pekçok ipucu olduğunu farkediyorsunuz bu filmi bir tık yükseltiyor.

Benim için normal bir filmdi ama ciddi emek olduğu ortada bu film için.

• Filmin sonunda inanılmaz büyük çelişki var

SPOİLER SPOİLER

Leo deli değil ise onu lobotomiye götürürken neden itiraz etmiyor , eğer deli ise ki deli olduğuna dair olgular çok daha fazla her ne kadar deli olmadığına inanmak istesemde yüzde 90 Leo deli neyse devam edelim diyelim deli o zaman da Lobotomiye gitmesi demek, beyin yıkamaların burada gerçekleşmesi demek yani bu durumda Leonun hipotezi kanıtlanmış olur ... Şimdi Leonun deli olduğuna dair en büyük belgeler kadın su içerken bardağın yok olması bu da kadını hayal ürünü yapar , adamın silahı çıkaramaması gibi yorumlar gördüm ancak o hiç bir şeyi kanıtlamaz ancak Leoyu kandırmak için silahı düzgün çıkartabilen birini bulamazlar mıydı bulabilirlerdi tabi ki bu durumda aslında Chuckın doktor olma olasılığını güçlendiriyor ve ayakkabılar kaçak hastanın çift ayakkabıları erkek ayakkabısıydı , keza Leo Chuckı ararken önce ateşi görüp sonrasında fareleri görmesi de basit bir mantıkla ateş olan yerden farelerin kaçtığını hayal etmiş.. Devam edeli Leo fenerdeyken doktorun ona tahtada ki isimleri gösterip Leonun onlarla nasıl bağlantı kurduğunu göstermesi de küçük ama önemli bir detaydı ve son detaylar ise Leo buraya girerken herkesin yüzünde ki gerginlik keza gene memurlar toplandığında ki gerginlik ve son olarak Leonun o meşhur sözü ve sonrasında doktorun üzülen bakışı Leonun deli olduğunu kanıtlar ve mantığım deli diyor amma velakin

Peki deli ise George ile konuştuğunda George neden dışarda konuştuklarından bahsetti yani Akıl hastanesi dışında ve neden Leo onu tanıdı şimdi şöyle diyenler olacaktır " zaten deli olduğu İçin tanışıyorlar felan ama böyle değil George dışarda görüştüklerinden bahşediyor işte burada kafam karışıyor devam edelim Leo onların istediği gerçekleri söyleyince orada dışardan bir polisin olması buda Leoyu hastaneye yatırmak yeterli olacaktı ve Leonun rüyaları normalken birden hapların ve sigaranın etkisi ile bu arada mağarada ki kadının dediğine dikkat edin 48 saat içinde diyor Leo 48 saat içinde rüyaları değişik bir biçimde görmeye başlıyor evet devam ediyoruz .. Kel doktor biz burada akıl hastaları İçin bir yaşam alanı yapıyoruz diyor lakin C koğuşundakilere bir yatak bile verilmiyor amaçları yardımseverlik hümanistlik ise bu ne yaman çelişki deriz ve Leo , George ile konuştuktan sonra Kel adam ona diyor ki 2 hafta önce George anlattıkları hayali şeyler için birisi ona dövmüştü yani George un anlattıklarına inanmasını istemiyor ( nereden duydu demeyin bu anlattıklarım doğruysa onu Da düşünmüşlerdir) ve hemen sonrasında sen buraya yalnız geldin diyor ve bunu öyle bi zamanda söylemesi tamamen tesadüf olamaz ve deli olmadığına dair en büyük ipucu ise Beyin yıkama olayların devam ettiğini göstermek istemeleri ve filmin başında 1954 yazısı kısaca CIA LCD ilacı diyeyim

Toparlayalım Leo deli ancak Lobotomi olaylarının orada ve dünyada yapıldığı bir gerçek zaten bu filmin bence amacı tamamen buna dikkat çekmekti ve bu yönden başarılı oldular

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Esoes12 -- 21 Aralık 2018; 1:49:11 >

• SPOILER

Daha önce yazmıştım ama yine aynı tartışmalar ortaya çıktığı için tekrar kopyala yapıştır yapıp yazıyorum

Filmin farklı sonları,belirsiz durumu falan yok nasıl izliyor insanlar anlamıyorum.Gayet de tek bir senaryo var.Caprio'nun karısı deliymiş ama adam ciddiye almamış,kadın evi yakmaya kalkınca göl kenarında yeni bir eve taşınmışlar.Kadın çocuklarını öldürmüş,adam da kadını öldürmüş travma yaşamış bu durumdan sonra.Hepsinin ölümüne kendi sebep olduğu için delirmiş ve sürekli farklı senaryolar kurmuş kafasında.Hastanede adamı tedavi edememişler ve o yüzden adamın kafasında kurduğu hikaye gerçekten varmış gibi oyun oynamışlar,gerçeği sonradan söyleyip şok tedavisi tarzı bir şey uygulamak ve lobotomiye gerek kalmaması için.Yani adam deli,adada delirdi aslında problemi yoktu diyenler çok dikkatsiz izlemişler veya adamın deli olduğuna inanmak istememişler niyeyse.Daha filmin başında Teddy (yani Andrew) sudan çok rahatsız oluyor çünkü bilinçaltında çocuklarının suda boğulduğu bilgisi olduğu için etkisinde kalmış onun.Adaya geldiklerinde çitlerin elektrikli olduğunu biliyor çünkü daha önce 2 yıl orada kalmış ve tanıyor orayı ama nereden hatırladığını bilmiyor.Binaya girerlerken Chuck (yani doktor) silahını çıkarmakta zorlanıyor çünkü dedektif değil,bilmiyor nasıl çıkaracağını.Bahçede pek çok hasta Teddy'ye selam veriyor işaretler yapıyor çünkü tanıyorlar onu.Polisler fazla gerginler Teddy'nin deli olduğunu bildikleri için.Sorguda kadına doktor hakkında sorular sorduğunda kadın onun iyi biri olduğundan hoş görünümlü olduğundan bahsettiğinde Chuck sırıtıyor,hafiften böbürlenme tavrına giriyor hatta.Bir sahnede kıyıda ‘arama yapan’ güvenlik elemanlarını gösteriyorlar,adamlar hiçbir şey aramıyor.Boş boş takılıyorlar çünkü aranacak bir şey olmadığını biliyorlar.Bu durumu kabul etmeyenler genelde mağaradaki kadın ne ayaktı diyorlar,o tamamen Ted'in hayal ürünü.Kadının yanına gitmeden önce fareler görüyor,fazla alkollü kişilerin bile hayali fareler gördükleri söylenir,o sahnenin halüsinasyon olduğu anlaşılsın diye fareler var.Sonunda adama tüm gerçekleri anlatıyorlar,uyanınca o da hatırlıyor her şeyi yani tedavi işe yarıyor.Bahçede son sahnede doktordan Chuck diye bahsedince aslında iyileşmediğini,tekrar kafasından senaryo kurduğunu düşünüyor doktor ve kafasıyla ''hayır'' işareti yapıyor.Son cümlesinde ise ''canavar olarak yaşamayı mı yoksa iyi bir insan olarak ölmeyi mi tercih edersin'' diyor.Her şeyi hatırlıyor artık ama bu gerçekle,acıyla yaşayamayacağını bildiğinden lobotomiyi tercih ediyor.Ölmek kelimesinden kastı kafasının sıfırlanıp ölü gibi bir hayat yaşaması yani,lobotomi görenlerin öyle olduğundan bahsediliyor da zaten filmde.Doktor ona Teddy diye seslendiğinde de bakmıyor bile çünkü gerçek adının o olmadığını biliyor.Bu kadar basit aslında,diğer türlü anlayanların filmi yazdıklarımı okuduktan sonra tekrar izlemesini tavsiye ederim.

Üstlerde bi arkadaşın dediği gibi,Leo’nun deli olmadığına inananlar genelde kendini gereğinden fazla onun yerine koyup fazla duygusal düşünen insanlar bana kalırsa

• 
Sayfa: önceki 2425262728
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.