Şimdi Ara

sıfır km araç mı ikinci el mi almak mantıklı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
2.727
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Kasko verilerini kullanarak yaptığımız bir analizde sıfır km bir araç ilk yılında %21 değer kaybediyor.
    1 yaşında bir araç ise %15 değer kaybediyor.
    Sıfır araç almak temiz ve risksiz ama analiz gösteriyor ki ilk yılında fazlaca değer kaybediyor.
    Sizce bu durum gerçek hayatta böyle mi analiz doğru mu söylüyor?

analiz:

• Uzun süre kullanırım en az 5 sene dersen Sıfır. Yok arkadaş 2-3 sene max. dersen 2. el.

Araba yerine Euro, Dolar, Altın alsaydım yada faize yatırsaydım şu anda aynı aracı alabilirmiyim diye sorulması gereken asıl soru. Adam 100'e almış 110'a sattım kar ettim sanıyor aslında 100 olmuş 125. Sıfır olmuş 130 nereye kar ettin? Tl ile asla kar edemezsin.
  • Enflsyon karşısında değer kaybetse de parasal nicelik olarak kâr bile edebilirsiniz.
  • iki aracin deger kayiplarini incelerken enflasyonu gox onune almamak gerekir diye dusunuyorum.

Yoksa mesela gecen yil sonunda euro 3.5 iken simdi olmus 4.5. Gecen yilsonu araba alan varsa yazsin lutfen bence TL bazinda degerlenmistir

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Birkaç yıllık 15 20bin kmlerde araçların fiyatları, sıfır araçların liste fiyatlarının 20-25 bin altına satılıyor. İkinci el tercih edilir...

• Su kafa karistiriyor. Diyelim sifir bir arac aldin 100 bin liraya.

1 sene sonra aynı aracın sıfırı 130bin oldu ama senin bir yıllık aracın da 110 lira.

Bu durumda değer kaybı var mı yok mu?

• tamamiyle binme süresiyle alakalı.

reno trafik 4 yıl sonunda alındıgı fiyata satıldı.

reno master 3 yıl sonunda alındıgı paraya satıldı.

megan 3 daha önceden 3 yıl sonunda alındıgı paraya satıldı.

tabi bu hesapta enflasyon yok.

bazı marka model araçlar sıfıra yakın tl istiyorlar.

hiç bir model araç bir sende 25.000 tl fiyat düşmez

• Yıllık ne kadar değer kaybettiği şöyle hesaplanır.

Örneğin araç 10 liraya alındı. 1 sene sonra araç 9 liraya satıldı. Halbuki sıfır fiyatı 12 lira oldu. Kısa bir hesapla

12-9=3

3\12=0.25

Değer kaybı %25

Şu an değer kaybı en az olan araçlar ulaşılabilirliği en fazla olanlardır. Burada parasal miktar arttıkça alıcı kitlesi azalır.

• 1-2 yıllık 50bini geçmemiş araçları tercih etmek mantikli

• Uzun süre kullanırım en az 5 sene dersen Sıfır. Yok arkadaş 2-3 sene max. dersen 2. el.

Araba yerine Euro, Dolar, Altın alsaydım yada faize yatırsaydım şu anda aynı aracı alabilirmiyim diye sorulması gereken asıl soru. Adam 100'e almış 110'a sattım kar ettim sanıyor aslında 100 olmuş 125. Sıfır olmuş 130 nereye kar ettin? Tl ile asla kar edemezsin.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • bir ara ben de kendimce bir analiz yapmıştım, ilk senede % 20 civarı bir değer kaybı oluyor, ancak 3 yaşında bir araç alınca senelik değer kaybı % 10 civarında oluyordu yanlış hatırlamıyorsam. O yüzden mali yönden düşünülürse sıfır araç alıp 3-4 sene içinde satmak zararlı olur.
  • tl gibi seneye ne olacağı belli olmayan para birimlerinden alım yapıyorsak illa ki, paranın değerini ve değer kaybını da hesaba katmamız gerekiyor. kaba bir hesapla bile sıfır araba almak mantıklı görünmüyor. kiralama bile daha ucuza gelebilir.

bu arada analizlerin yapıldığı siteyi de deneme şansım oldu. beğendim, kullanımı çok kolay olmus. 2. el sonuçları da güzel çıkıyor.

• İki sene önce ford connect orta paket 60bin tl idi. Şimdi 87bin tl bankaların senelik faizi net %10 hesaplasak 60bintl faize atsan şuanda 73bin tl olurdu araba 87bin oldu.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Değer kaybını reel değer olarak hesaplarsak öyle nominal yani sayısal olarak bakarsak değeri düşmüyor gibi gelir ama aldığınız zaman alabileceğiniz altın dolar veya herhangi bir yatırım ile 1 sene sonraki 2. el fiyatı fiyatı sayı olarak aynı kalsa bile aynı durumdaki yatırımla karşılaştırın değer kaybı ortaya çıkacaktır.

Değerler gayet normal sıfırın cazibesi kullanılmamış olması ona bindiğin an o vasfı kaybediyor ilk sene daha fazla değerinin düşmesi normal...

• 2016 başında 41 bine 2013 fiesta almıştım şimdi sahibindene giriyorum 50 bine civarında geziyor hep. sıfır araçları bilemem ama ikinci el alırsanız kar bile ediyorsunuz enflasyon sebebiyle hiçbir şey yapmadan.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.