Geçen hafta N11 üzerinden sıfır olarak Seagate Barracuda 8TB ST8000DM004 model HDD'yi aldım. Diski sisteme taktım ama disk 2 parça (2000 ve 5270 GB) halindeydi. Ve disk yönetimi bölümünden tek parça haline getiremiyordum. Ben de Windows 10 kurulum USB'si hazırlayıp kurulum ekranından düzeltebileceğimi düşündüm ama nafile. ne yaparsam yapayım, sistem sanki iki farklı diskmiş gibi algılayıp tek bir boyutta toplamıyordu. Ben de bana gelmeden önce müdahale edildiğini düşünüp CrystalDiskInfo'dan çalışma saatine baktım 0 olarak gözüküyordu. Ardından CrystalDiskMark üzerinden iki tane bölümüde ayrı ayrı teste tabii tuttum. Sonuçlarda 5270 GB olan bölüm 200 MB saniyede yazabilirken 2000GB olan bölüm. 140 MB saniyede yazabiliyordu. Kısaca iki bölüm arasında fark edilir derecede bir performans kaybı mevcut. Ardından HDD'yi test etmek amacıyla HD tunepro üzerinden hızlı bir tarama gerçekleştirdim 0 hata algıladı. (akşam saatlerinde uyumadan önce yavaş bir tarama yapıp konuya eklemeyi düşünüyorum.) Sonuç olarak bu HDD'yi tek parça haline getirip [Bu konuda Yardımınıza ihtiyacım var.] CrystalDiskMark ve HD tunepro testlerinden geçer puan alırsa kullanmayı düşünüyorum. Aksi bütün durumlarda iade işlemlerini başlatacağım. (Şu anda iade talebinde bulunmamın sebebi iade işlemlerinin gereksiz zaman alan süresi.) Sizlerin de böyle bir tecrübeniz var mı? Neler düşünüyorsunuz bu konu hakkında? |
Sıfır olarak alınan HDD bölünmüş çıktı
-
-
Hard diskte herhangi bir problem görünmüyor. Depolama birimleri (HDD veya SSD) bölümleme tablosu olarak MBR veya GPT kullanır. MBR tablosu 2TB'tan daha büyük diskleri adresleyemez. Bundan dolayı hard diskinizin 2 parça (2000 ve 5270 GB) olarak göründüğünü düşünüyorum. Çünkü adresleme sınırını aşıyor.
Eğer anakartınız BIOS'un gelişmişi olan UEFI kullanıyorsa GPT bölümleme kullanırsanız derdiniz tasanız kalmaz. İstediğiniz gibi bölümleyebilirsiniz.
Özetle;
BIOS eskidir bölümleme tablosu olarak MBR kullanır. 2TB adresleme sınırı vardır.
UEFI gelişmiştir bölümle tablosu olarak GPT kullanır. 2TB sınırına takılmazsınız.
Hard disk MBR mi GPT mi anlamak için aşağıya internetten bulduğum ekran görüntüleri ekledim. Kendi sisteminde kontrol edebilirsin.
Son ekran görüntüsü attığınız ekranda disk üzerine sağ tıklayıp özellikleri seçin.
Açılan ekranda "Birimler" sekmesine gelin. MBR ise şöyle görünür.
GPT ise şöyle görünür.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X