|
Sinirlenince Kendine Zarar Vermeyi Bırakmanın Yolları
Sinirlendiğin zamanlarda kendine zarar verme eğilimin varsa, bu durumu ele almak için adımlar atman çok önemlidir. Kendine zarar verme, çözülmemiş duyguların ve stresle başa çıkma mekanizmalarının bir belirtisi olabilir.
Kendine Zarar Vermenin Nedenleri
- Duyguları düzenlemede güçlük
- Stres ve bunalımla başa çıkmada zorluk
- Travma veya istismar öyküsü
- Madde kullanımı veya bağımlılığı
Kendine Zarar Vermenin İşaretleri
- Cildini kesmek veya yakmak
- Kendine vurmak veya kafa atmak
- Nesneleri kendine saplamak veya fırlatmak
- Kendini aç bırakmak veya aşırı yemek yemek
Kendine Zarar Vermeyi Bırakma Yolları
Kendine zarar verme dürtülerini kontrol etmek ve durdurmak için yapabileceğin birkaç şey var:
- Duygularını Anla: Neden sinirlendiğini veya stresli hissettiğini anlamaya çalış.
- Sağlıklı Baş Etme Mekanizmaları Geliştir: Egzersiz yapmak, meditasyon yapmak veya bir arkadaşınla konuşmak gibi stresle başa çıkmak için sağlıklı yollar bul.
- Profesyonel Yardım Al: Bir terapist veya danışman, duygularını düzenlemeni, sağlıklı başa çıkma mekanizmaları geliştirmeni ve kendine zarar vermeyi bırakmanı destekleyebilir.
- İlaç Tedavisi: Bazı durumlarda, ilaçlar duygularını düzenlemene ve kendine zarar verme dürtülerini azaltmana yardımcı olabilir.
- Destek Grupları: Kendine zarar vermeyle mücadele eden diğer kişilerle bağlantı kurmak, destek ve anlayış sağlayabilir.
Sonuç
Kendine zarar verme ciddi bir sorundur ve bunu ele almak için yardım aramak çok önemlidir. Yukarıda belirtilen adımları izleyerek, kendine zarar vermeyi bırakabilir ve duygularınla sağlıklı bir şekilde başa çıkmayı öğrenebilirsin. Unutma, yalnız değilsin ve yardım mevcut.