< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
Sızma Zeytinyağı Hakkında Bilgiler (763. sayfa)

-
-
Zeytinyağı ve bal bayatlamaz derler. Şehir efsanesi ve boş laftır. Bayatlamayan tek şey hacı şakir beyaz katı kalıp sabun olabilir. Onu da yıllardır kullanmıyorum.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OkumadanAlma -- 5 Mart 2025; 3:26:58 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Bir kere Metro’dan NH Domat alıp denemiştim. Domat’in hiçbir özelliğini taşımayan, kusursuz ama sıradan çok silik bir şişeydi.
Buta Assos ilk yaptıkları üretim ile Zeytindostu yarışmasında 2 adet premium ödül aldığında, bunlar da Ayvalik ile premium ödül almışlardı.
Buta ürünlerini sadece 250/500ml şişelerde epey yüksek fiyata satarken, bunlar ödül alan aynı çeşit ürünü 5’lik tenekede Buta’nin yarı, hatta 3’te 1 birim fiyatına satıyorlardı.
E tabi doğal olarak ilginç bir durum bu, nitekim benzer kalitede 5’lik tenekede çok daha ucuz bir ürün varken kim gider Buta Assos’tan 250ml şişeyi çok daha yüksek fiyata alır değil mi?
Bu durumu laf arasında NH’nin eski, NVG’nin o zamanki üretim danışmanına sormuştum. Kendisi bir şekilde TR’deki tüm yağları deneyebiliyormuş. Hatta Hermus’un ürünleri bile kendisine bir şekilde getiriliyormuş falan filan.
Cevap olarak NH Ayvalık’ın Buta Assos ile yakından uzaktan alakası olmadığını söylemişti :)
Peki o zaman, NH o premium ödülü nasıl aldı?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sandanski -- 2 Mart 2025; 13:23:15 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Afiyet olsun!
Yalnız, Rincon şişe mi değiştirmiş yoksa başka bir ürün mü bu? Bunu deneyince yazarsanız çok sevinirim. Ben geçen sene aldığım Rincon’dan hayal kırıklığına uğramıştım.
Pardon, Selection yazıyormuş. Bu şişeyi ilk defa görüyorum.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sandanski -- 2 Mart 2025; 11:55:5 >
Türkiye’de yağ almak tam anlamıyla piyango bence de.
Burada sezon başı alınıp beğenilen bir çok ürün duyarsınız. Sezon başı zaten çoğu titiz üreticinin ürünleri iyi olur. Ürünlerin tazeliğinde bazı üretim kusurları pek belli olmayabilir. Sorun zaten 2-3 ay sonra ortaya çıkmaya başlar.
Normalde bir yağın 13-15 derecede iklimlendirilmiş tanklarda ve iklimlendirilmiş odalarda muhafaza edilmesi gerekir. Tabi bu maliyet olduğu için bunu pek az üretici yapar.
Tanklara asal gaz (azot, argon) basan üreticiler vardır, ama bunlar hangileri ben bilmiyorum. Şişelere asal gaz basan ise bence şehir efsanesi. Otomatik dolum makinesi olup buna entegre asal gaz dulumu yapan hangi üreticiler var acaba?
Benim bir de şöyle bir hipotezim var: Şişelenmiş ürünün zayıflama ve kusur oluşturma süreci başlamıştır!
Bunun temel sebeplerinden biri hacim bölü yüzey alanıdır. Bu oran ne kadar az olursa herhangi bir ambalajdaki ürünün çevresel etkenlere (ısı, ışık, hava) maruz kalma miktarı artar, bu da ürünü zayıflatır.
O yüzden her siparişin taze dolum olması çok önemlidir. Nitekim zeytinyağının en taze kalacağı yer iklimlendirilmiş ve asal gaz ile hava teması kesilmiş krom tanklardır.
Ünlü bir danışman daha önce, TR’de bu koşulu sağlayan 5 tane bile üreticinin olmadığını iddia etmişti, düşünün artık!
Mesela Hermus’un bu şekilde tankları yoktur! Üretim anında hemen filtreler ve ürünleri şişeler. Şişeleri iklimlendirilmiş odalarda sakladığını da zannetmiyorum.
5 sene önce Hermus’tan aldığımız ürünlerde de biz bu piyango olayını yaşamıştık. Elvan Uysal’ın bir başyapıt diye nitelendirdiği Hermus Ayvalik bence epey vasat bir üründü. Gerçi farklı şişelerdi bunlar ama sonuçta ikisinin de üzerinde Hermus Ayvalık yazıyordu.
O 550’lik müthiş Arbequina da benzer şekildeydi. İlk gelen şişe müthiş, 3 ay sonra gelen ise epey vasat bir üründü. Nitekim o sene İtalya EVO IOOC’de Antonio Lauro ve Birsen Can tarafından hiçbir ödüle layık görülmemişti.
Yani belki de o senenin TR’deki en iyi ürünü olan Hermus Arbequina İtalya’da karavana atmıştı..
İşte bu durum gerçekten tam bir piyango!
Diğer bol ödüllü üreticilere değinmek bile istemiyorum..
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sandanski -- 2 Mart 2025; 14:18:12 >
-
Şimdi tabi butik üreticilerle temasa geçmekte çok ayrı bir tecrübe. Sitesinden ürünlerini inceliyorsunuz, WP bağlantısı Karşınıza çıkıyor, bir şey soruyorum tak şirket sahibi karşımda
Geçen biriyle konuşuyorum, istediğim ürünleri 500ml şişelerde satıyorlar. Dedim ki bak,
burada 2 şişe ürün alsam kargo bedava göndereceksin. Her şişe için de ayrı bir paketleme masrafın var. Sen dedim bana 2x5L teneke doldurup tek kargo ile gönder. Hem 20 tane şişe masrafın olmayacak, hem de 10 ayrı kargo masrafın olmayacak.
Sitende de zaten ürünleri satış oldukça özel tanklardan dolum yaparak gönderdiğinizi yazmışsınız.
Adamlar şişeleri falan doldurmuşlar, yok öyle bir özel sipariş adına dolum falan. Neyse bunu öğreninince uzadım ben tabii
Ama kardeşim neden yalan beyanda bulunuyorsunuz? Ne gerek var yani? Her şey mi pazarlama hilesi olur!
-
Sipariş üzerine dolum olayı da bence şehir efsanesi..
Angelos bunu yapmıyor mesela. Sezon başı filtresiz dolum yapılan şişeler İstanbul Perpa’daki depoya gönderiliyor, siparişler de oradan kargolanıyor.
Sipariş üzerine dolum yapan var mıdır emin değilim. Bir de sezon başı filtresiz dolum yapılan hiçbir şişeyi almayın! 1 haftada kusurlu bir ürüne dönüşebilir!
Bana Hatay’dan gelen Elea Antiochea’nin 5 farklı çeşit (Halhalı, Haşebi, Karamani, Saurani, Özel seri) şişesi bu şekilde gelmişti. Kargoda sızıntı olmuş, bir miktar yağ dökülmüştü. İnanın kargo buram buram ransid kokuyordu. Bir şişeyi denedim ve hepsini iade ettim. Hatta nar ekşisini de. Muhtemelen onu da katran olana kadar kaynatmışlardır diye düşündüm.
TR’de çoğu insan, bunlara bir çok üretici dahil, ransid (yağlı boya, makine yağı gibi) tadı ve kokusunu gerçek zeytinyağı tadı ve kokusu zanneder (bir alıntı).
Antalya’dan Phaselis sipariş verecektim; Trilye, Memecik, Arbequina, Arbosana 4 adet 250ml deneme seti 1000 lira! Hepsi filtresiz dolummuş, anında vazgeçtim!
Şimdi düşündüm de, bu 4 çeşidi bir arada TR’de üreten sadece bir üretici var, o da Vievi! Acaba bunlar Vievi’nin filtresiz ürünleri mi? Vievi’de bir ara Koroneiki de vardı ama artık yok galiba..
Özem’le Yaşam tüm şişe ve tenekeler de filtresiz hazır dolum, üretim anında ilk hafta iyi olabilir belki ama sonra ben kesinlikle almam!
Bu tür ürünlerde domates sapı, salamura siyah zeytin aroması alınabilir. Kesinlikle tercih etmeyeceğim aromalar olup ‘bence’ erken hasat (yeşil/alaca zeytin) yağı için kusur anlamına gelir.
-
Phaselis’te şu an 3x250ml 600TL kampanyası var. Gemlik, memecik, arbequina. Ben 2 gün önce denemek amaçlı 500ml Arbequina sipariş verdim. Filtresiz oluşu dikkatimden kaçtı. Ürün yolda, kargoya verilmiştir bugün-yarın elimde olur. Aslen fidan yetiştiriciliği yapıyorlarmış. Bu yüzden 4 farklı çeşit üretmeleri bana normal geldi. Bir de çok adı geçtiği için meraktan bir şişe de hermus memecik siparişim oldu. Sanırım bu yıl forumdan kimse almadı. Gelsinler bakalım
Şimdi tekrar baktım, Elea 250ml 5’li tadım seti 700 lira, bence epey uygun. 1 adet 750ml özel seri ile kargo bedelsiz alınabiliyor.
Tek sorun ürünlerin doğal çökeltme olması. Toplam 2 litre ürün 1115 liraya geliyor, bence denenebilir.
Geçenlerde yine denemek için aldığım Tariş Filtresiz bir zeytinyağı vardı. Bu benim ilk filtresiz siparişimdi ve açıkçası şok oldum. Sanki 1 ay önce sıkılmış gibi tazeydi.
Yani burada çok yorum okudum, fotoğraflar gördüm şişe dibinde rengi bozulmuş tortular falan. Peki nasıl oldu da Tariş bu ürünü bu tazelikte tutabildi, şaşırdım doğrusu.
Belki de damağım o kadar da hassas değildir bilemiyorum. Ancak resimden de göreceksiniz altın sarısından açık yeşile dönen bir rengi var. Kokusu da taze, ben tavsiye ederim. Birer şişe alıp deneseniz keşke. Zaten şişesini satsalar bu fiyattan pahalı etiket fiyatı olurdu. Italya’da üretilmiş şişe.
Bu sebepten filtresiz ürünlere biraz daha sıcak bakar oldum. 1 yıl içinde tüketilmesi gerekir yazmış Tariş’te açıklamasında.
-
quote:
Orijinalden alıntı: SandanskiSipariş üzerine dolum olayı da bence şehir efsanesi..
Angelos bunu yapmıyor mesela. Sezon başı filtresiz dolum yapılan şişeler İstanbul Perpa’daki depoya gönderiliyor, siparişler de oradan kargolanıyor.
Sipariş üzerine dolum yapan var mıdır emin değilim. Bir de sezon başı filtresiz dolum yapılan hiçbir şişeyi almayın! 1 haftada kusurlu bir ürüne dönüşebilir!
Bana Hatay’dan gelen Elea Antiochea’nin 5 farklı çeşit (Halhalı, Haşebi, Karamani, Saurani, Özel seri) şişesi bu şekilde gelmişti. Kargoda sızıntı olmuş, bir miktar yağ dökülmüştü. İnanın kargo buram buram ransid kokuyordu. Bir şişeyi denedim ve hepsini iade ettim. Hatta nar ekşisini de. Muhtemelen onu da katran olana kadar kaynatmışlardır diye düşündüm.
TR’de çoğu insan, bunlara bir çok üretici dahil, ransid (yağlı boya, makine yağı gibi) tadı ve kokusunu gerçek zeytinyağı tadı ve kokusu zanneder (bir alıntı).
Antalya’dan Phaselis sipariş verecektim; Trilye, Memecik, Arbequina, Arbosana 4 adet 250ml deneme seti 1000 lira! Hepsi filtresiz dolummuş, anında vazgeçtim!
Şimdi düşündüm de, bu 4 çeşidi bir arada TR’de üreten sadece bir üretici var, o da Vievi! Acaba bunlar Vievi’nin filtresiz ürünleri mi? Vievi’de bir ara Koroneiki de vardı ama artık yok galiba..
Özem’le Yaşam tüm şişe ve tenekeler de filtresiz hazır dolum, üretim anında ilk hafta iyi olabilir belki ama sonra ben kesinlikle almam!
Bu tür ürünlerde domates sapı, salamura siyah zeytin aroması alınabilir. Kesinlikle tercih etmeyeceğim aromalar olup ‘bence’ erken hasat (yeşil/alaca zeytin) yağı için kusur anlamına gelir.
Elea Antiochea'dan 5-6 sene once almıştım. Yeni hasat almama ragmen ransid çok rahatsız ediciydi.
Bir daha da almadım.
-
-
Bilyeli kısım kolayca çıkarılıyor, Youtube'da detaylı gösteren videolar var. Bilyeli kısım kırılırsa da yağdanlık tıpası alır takarsın, şişe çöpe gitmemiş olur.
-
quote:
Orijinalden alıntı: ceyyhunBilyeli kısım kolayca çıkarılıyor, Youtube'da detaylı gösteren videolar var. Bilyeli kısım kırılırsa da yağdanlık tıpası alır takarsın, şişe çöpe gitmemiş olur.
Elimdeki Asiltane şişeleri için biraz uğraştım ama çıkaramamıştım. Yağdanlık tıpası fikri güzel ama teşekkür ederim hocam. Bunu yaparım
@sandanski Phasels’i almayarak yerinde ve doğru bir karar vermişsiniz. Yağ çok ağır, filtresiz olduğu için meyvemsiliği yüksek bu iyi ama maalesef hepsi bu kadar. Samimi görüşüm, fidan yetiştirmeye devam etsinler.
Şimdi ben Hermus’u da denedikten sonra şunu farkettim, neden burada TARİŞ’in özel serleri hiç önerilmemiş, hiç denenmemiş. Organik ve filtresiz iki ürününü de çok başarılı buldum.
Yani burada market yağları, market yağları diyerek yüz yıllık firmaları kötüleyen, algı oluşturan tüm dostlara selam olsun. Marketleri de kötülemiş oluyorlar ki, ben Migros kampanyaları ile Komili erken hasatı litresi 220 liradan aldığım da oldu. Bu indirimleri yapmayan butikler ancak bu şekilde konuşarak insanları soğutmaya çalışıyorlar ve bu konuda da oldukça başarılı olmuşlar doğrusu.
Bu kadar üst segment, onların deyimiyle “premium” zeytinyağı denedikten sonra Komiliye erken hasat üretimi için teşekkür ediyorum, Tariş ve Kristal’den de uygun fiyatlı erken hasat ürünler bekliyoruz.
Bu arada TARİŞ’in filtresiz ürünü tekrar stoklara girmiş. Bir 10 şişe daha sipariş verdim. Denemediğim diğer özel seri yağlarından da aldım.
Şimdi en sonda söyleyeceğimi en başta söyleyim. Hiçbir butik üreticinin yağı 500-600 liranın üzerinde etmez. Bu rakamların üzerinde fiyat ödüyorsanız gerçekten tekrar tekrar düşünün ve sorgulayın.
Ürünlerin tadımını her gün yapıyorum. İki yağ arasında filtre kahve içip damağımı yenileyip diğerine geçiyorum. Tadım notlarını da ayrıca tek tek paylaşacağım ama öncesinde emin olmak için biraz daha zaman tanıdım kendime. Bir tek Phasels’i ilk denemeden sonra değerlendirdim o da sonuçu çok belli eden bir yağ olduğu için maalesef.
-
Tariş güney ege nasıl bu aralar? 4-5 senedir almadım.
-
Komili Ayvalık litresi 250 diyelim, Hermus Ayvalık litresi 1800 lira, arada 7 kat fark var!
Peki ya kalite?
Muhtemelen 7 kat değildir, hatta 2 kat bile değildir marjinal fayda olarak düşünürseniz.
Sonuçta ikisini de salatalara veya mezelere dökeceksiniz veya ekmek banacaksınız. Muhtemelen tuz da ilave edeceksiniz, hatta limon 🍋 da sıkacaksınız. Veya sıcak omlet ve yemeklerin üzerine gezdireceksiniz…vs.
Aroma ve lezzet olarak ufak tefek marjinal bir fayda belki beklenebilir ama bu fiyat farkına değer mi?
Hermus bir örnek, diğer butikler de benzer.. Hatta butiklerin bir kısmı kusurlu; ürünlerde fermentasyon, ransidite, kızışma, odunsuluk kusurları gibi kusurlar var.
İsteyen istediği ürünü istediği fiyata satın alır, bizi zerre ilgilendirmez!
Marka fanboyu olmayalım yeter :)
Bu arada, Tariş’in çeşitli özel ürünlerini denemek mantıklı olabilir. 0,3 - 0,5’lik ürünleri var, Erkence var, Güney Ege, Kuzey Ege, Organik, Asırlık, İlk Hasat…vs.
Butiklerde de böyle ciks isimler yok mu zaten? Ne kadar fark olabilir ki? 🤔
Ürünleri direk Tariş‘ten almakta fayda var, aracıların ürünleri nasıl muhafaza ettiklerini bilemeyiz.
Not: Tadim arasında kahve yerine yeşil elma ve su deneyin :)
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sandanski -- 5 Mart 2025; 0:7:24 >
-
Bu Almazaras de Subbetica’nın İspanya’nın gurme market zincirlerinden El Corte Ingles için şişelediği ürün. Birebir Rincon değil. Rincon 25 euroydu ben de bunu aldım.
Bu arada Sazak hakkında bilgisi olan var mı? Yemek pişirmede kullanmak için düşünüyorum. 5 lt 1700 tl fiyatı var. Komili Ayvalık Erken Hasat 5 lt fiyatı da 1700 tl. Hangisini alsam acaba
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi turpcucan -- 5 Mart 2025; 0:10:57 >
Esasen ben de bayatlamaz sanıyordum. Şöyle ki, 2016-17 gibi Hatay’a uzak akraba ziyaretine gittik ve onların zeytin bahçeleri olduğu için iki yıllık ihtiyacımız diye düşünerek 4x18L zeytinyağı aldık.
Bu arada evin herhangi bir ihtiyacı oluyor marketten girip alıyoruz, 50tl ve üzeri alışverişe 1lt sızma zeytinyağı 5tl kampanyası uzun süre vardı. Ben de boş geçmeyip onları da alıyordum. Önceliği de küçük şişeleri açmaya verince bizim Hatay yağını bitirmemiz 4-5 sene sürdü.
Yalnız yemeğe ya da salataya kullandığımız için, yağın eskimişliğini hiç anlamadık. Ancak son 3 aydır aç karına 1 yemek kaşığı zeytinyağı tüketince, 2023 yılı hasat ürünün deki eskimişliği hemen anladık.
Seneye zeytinin yok yılı dendiği için mecburen bu yıl, 2026 senesi ihtiyacımızı da stokluyorum.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KaptanMemo1234 -- 5 Mart 2025; 11:25:10 >
Ben 500ml Hermus Memecik’e 980TL ödedim, litresi 1960TL
Ve şu an girip yeniden baktım, stok bitmiş. Ellerinde Arbequina kalmış sadece. Trilye ve Ayvalık’ta bitmiş.
Tabi fiyat farkı 7 kat olunca beklenti de yükseliyor. TY’de ya da HB’de ürün yorumlarını okurken bir kişi sanırım NVG zeytinyağı idi, yorumunda “zeytinyağı güzel, sade olarak ağzıma atınca tadı güzel ama salatalarımda kesinlikle tadını alamıyorum” diye bir yorum yapmıştı. Tabi bu kadar para verince salatada bunu farketmek istiyor insanlar ama dediğiniz gibi diğer bileşenler de işin içine girince bu imkansız.
Tadım arası tavsiye için teşekkür ederim, bunu deneyeceğim. Bugün bir şey farkettim, yanlış hatırlamıyorsam siz Avrupa’da zeytinyağları üretimden itibaren 18 ay içinde tüketilmesi tavsiyesiyle etiketlenir demiştiniz. Bugün TARİŞ’in şişesinde ÜRT ve TETT’nin 18 ay olacak şekilde etiketlendiğini farkettim. Hermus ile fotoğraflarını aşağıya ekledim. Bir kez daha Tariş beni şaşırttı.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X