Bazı kullanma kılavuzlarında lastik sıcak iken 4 psi eklenmelidir gibi ibareler var. Yaz kış basınç farkı olması gerekir mi? Mesela benim aracın kılavuzda ön arka 32 diyor. Kışın 30 mu olmalı. Ek olarak bu soruyu sordum ama aklıma takıldı. 175 70 r14 lastiğe normalde yüksek ön arka 28 demiş arabanın kapı içinde yazıyor. Tam yükte ön arka 32 araç 1030 kilo iki kişi sürsen 1200 olur. 185 65 r14 aldım. Gene bu değerlerdemi hava vurmak lazım yani ön arka 32 mi. Bana önler 32 arka 30 ken daha konforlu geliyor araç < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mjordan2345 -- 27 Ekim 2021; 16:7:41 > < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
Soğuk Havalarda Lastik Basıncı Düşer Mi?
Soğuk hava koşullarının aracınızın lastik basıncını etkilediğini duymuş olabilirsiniz. Bu doğru mu, değil mi?
Lastik Basıncındaki Değişimler
Evet, soğuk havalarda lastik basıncı düşer. Bunun nedeni, havanın soğumasıyla büzülmesidir. Lastiklerinizdeki hava soğurken hacmi azalır ve bu da basıncın düşmesine neden olur.
Kışın Lastik Basıncı Ne Olmalı?
Lastik basıncı, hava sıcaklığına bağlı olarak değişmelidir. Soğuk havalarda, lastiklerinizdeki basıncı üretici tarafından önerilen değerin 2-3 pound per square inch (psi) kadar artırmanız önerilir. Bu, lastiğin uygun şekilde şişirilmesini sağlayarak aracınızın yol tutuşunu ve yakıt verimliliğini artırır.
Soğukta Lastik Basıncı Düşerse Ne Olur?
Lastik basıncınız çok düşükse, aşağıdakiler dahil olmak üzere bir dizi sorunla karşılaşabilirsiniz:
- Yol tutuşunda azalma
- Daha uzun durma mesafeleri
- Aracınızın yakıt verimliliğinde düşüş
- Lastiklerin erken aşınması
Soğukta Lastik İner Mi?
Evet, soğuk havada yetersiz şişirilmiş lastikler inebilir. Bu, lastiğin içindeki havanın çok soğuduğunu ve artık lastiği destekleyemeyeceğini gösterir. İnen lastikler tehlikeli olabilir, çünkü aracınızın kontrolünü kaybetmenize neden olabilir.
Lastik Basıncını Nasıl Kontrol Edersiniz?
Lastik basıncınızı düzenli olarak kontrol etmeniz önemlidir, özellikle de hava sıcaklığı önemli ölçüde değiştiğinde. Bunu yapmak için bir lastik basınç ölçere ihtiyacınız olacak. Lastikleriniz soğukken basıncı kontrol edin, çünkü sıcaklık basıncı etkileyebilir.
Soğuk havalarda lastik basıncınızı doğru şekilde ayarlayarak aracınızın güvenli ve etkili bir şekilde çalışmasını sağlayabilirsiniz.