TP Link konusunda haklısınız. reddit'te çin ghostluyor diyorlar ve boykot ediyorlar. yurtdışından almıştım IoT ağı vb aktif kullanıyordum ve tipi falan da güzel diye hazır almışken vazgeçmek istemedim. Tekrar gidersem değiştireceğim, aynı fiyata asus örümcek gibi diye almamıştım. şuan stabil olmasada wifi 7 iyi gibiydi. Üzücü olan FTTH'deki stabililte ve hıza ulaşamam. şaka gibi. Türkiye simülasyonu işte. sorunun VLAN ID 0 set edememe kaynaklı olduğunu düşünüyorum. bir rooter alıp deneyeceğim sırf meraktan; çok uğraştırdı. Bu arada çıkma bir Huawei ONT aldım SN set edince ve superonline'dan pon stabil oldu. FTTH olduğunda da sizin sorun yaşayacağınızı düşünmüyorum. Ayrıca router'ı yine tplink EV530v gibi birşey ile değiştirtdim, en azından zte'den daha iyi ve root yetkisini alıp cwmp server ile hem bilgileri aldım hem sol'u aradan çıkardım. Ekstra öneri varsa hala açığım. - izmir'de birisi hayrına router denemek için buluşsak ne güzel olurdu :D |
SOL Kendi Modem Kullanma Sorunu 2024 - Yeni (3. sayfa)
-
-
Aynen, zaten privacy yüzünden ben hep firmware değiştirdim. Çin hele hiç güvenmem. Ben şahsen cihazların tipine değil ama firmware desteğine ve hardware speclerine bakıp karar veriyorum. Normalde AX23 veya RT-AX89X ile alakam olmaz ama ikisini de OpenWRT Table of Hardware listesinde görünce dedim bir bildikleri vardır.
Bu VLAN işi bence benim IPv6 teorim ile aynı. IPv6 teorim şu:
IPv4 için CGNAT olan bölgelerde IPv6 kullanılıyor. Dolayısıyla IPv4 adresi CGNAT olmayan ve dinamik ama öz olan müşterilere ZTE H3600 olsa bile IPv6 tanınmıyor. Örnek, ben. Kendi adresimde CGNAT yok, normal bana ait IPv4 ama IPv6 yok. Ama yan ilçe de akraba evinde CGNAT IPv4 var, ama IPv6 de var. Forumda bazı arkadaşlar da bunu doğruladı.
Aynı teori bence VLAN için de geçerli. Bölgeye göre bazı müşterilerde VLAN gerekiyor ve bazılarında gerekmiyor. Şahsen ben 12 yıldır hiç VLAN ile uğraşmadım. Zaten bu VLAN işi son 2-4 yıldır sıkıntıymış. Bu süredir de sorun yaşamadım. R7800 sadece MAC klon ile 7 senedir çalışıyor.
İstanbulda olsaydın benim tried and true good ol' Netgear R7800 denetirdim sana. Canavar. Zaten 2016'dan beri bütün yabancıların tercihi DD-WRT veya OpenWRT olunca. Yakında satabilirim de ama, artık kablolu bağlantıya geçiyorum ve kablosuz cihazlarım WiFi 6 ve 6E. R7800 WiFi 5 ama 4X4 MUMIMO var. Benzeri WiFi 6 ve sonrası modemler 20 bin TL'den aşağı yok.
-
Benim daha future-proof bir planım daha var. Normal masaüstü bilgisayara OpenWRT x86, OPNsense veya pfSense kurup onu ana router yapmak. Sonra herhangi bir normal "router" ı sadece WiFİ için dumb access point olarak kullanmak. Böyle iki görev ayrılmış oluyor. Böyle olunca TP-Link yazılımını değiştirmenin çok bir önemi kalmıyor. Çünkü tek işlevi WiFi için dumb AP olmak.
-
Benim bağlantım FTTB ve dediğim gibi, 2-3 ay uğrşarak Vlan id 0 sonucuna vardım ama arkadaşların yazdığı gibi, bölgesel farklı olabilir.
Ben nasıl emin oldum anlatayım. 2-3 yıl öncesine kadar ben de asus router kullanıyordum. Farklı zamanlarda 2-3 defa internet sinyali gitti, servis geldi, port değiştirdi düzeldi. Ben o zamanlar asus router'ı port yakmakla suçlayıp, SOL kendi routerını kullanmaya karar verdim. Sonradan yine bu forumda biri yazmış, meğer başka router kullandığımızı fark ettiklerinde binadaki switchin portunu kapatıyorlarmış.
Geçen sene sansürler, engellemeler, yavaşlatmalar artınca tekrar kendi routerımı kullanmayı denedim. Daha önce kullandığım, ayarları hiç değiştirilmemiş router bağlanmamaya başladı. Loglarda da ilk pppoe isteğine yanıt alamadığı fark ettim. Sanki wan kablosu takılı değil gibi. Evdeki diğer asus router'ı denedim, aynı. Gittim openwrt kurmak için mercusys 90x aldım, Hem orijinal yazılımında, hem openwrt ile sonuç değişmedi. Forumda daha önce açılan konulardan yüzlerce sayfa okudum. Zaten yapılacak şeyler belli: mac adresi, kullanıcı adı, şifre ve vlan. Yukarıda bahsettiğim modemlerin hiç birinde vlan 0 girilemiyor. (openwrt dahil) Normalde vlan protokolü 802.1q olarak geçiyor ve bu protokolde değer 1-4096 arasında girilebiliyor. Vlan 0 ise 802.1p protokolü olarak geçiyor ve her modem bunu desteklemiyor. (vlan id:0 Priority:1)
Elimdeki SOL router'ı sıfırlayıp root olarak girdim. Vlan id:0 değerini kapatıp açarak yaptığım denemelerde vlan id 0 girilmediğinde aynı diğer routerlarda olduğu gibi, wanın hiç cevap vermediğini gördüm. Sonrasında hangi routerlar vlan id:0 (802.1p) destekliyor diye araştırdım, draytek ve fritzbox en kolay ulaşılabilir olarak karşıma çıktı. Zaten taahhüt bitince SOL'u iptal edip TT VDSL'e geçeceğim için draytek aldım. Ayarları girdim ve şak diye internete bağlandım.
Yalnız şöyle bir durum var, başka router ile bağlansam bile, farklı dns ayarladığımda veya kendi dns'i ile de olsa 2-3 günde bir router'a özel bir sorgu gönderiyorlar. İstedikleri yanıtı alamazsa bağlantı yine gidiyor.
Netice olarak, 2-3 hafta önce TT VDSL bağlattım, SOL taahhüt Kasım başında bitiyor. Bu arada ikisini birden kullanırım, aradaki farkı görürürm diye düşündüm ama inanın şu an kabloyu çıkardım, boşta duruyor. (Elimdeki draytek modem aynı anda çoklu wan destekliyor.)
Netice olarak, farklı bölgelerde ve sistemlerde farklı durumlar olabilir ama benim SOL ile 13 yıllık birlikteliğim, bu şekilde bitiyor. kendileri bu şekilde devam ederse de bir daha yolumuz kesişmeyecek sanırım.
-
Türktelekomda vlan id 35, priority ise 0. Yani 802.1q=35 802.1p=0 olmalıymış. Mesela asus router kurarken böyle yapmıştım. Superonline da sanırım 100 mü vlan? Priority kaç öğrenmek lazım.
-
Ben bu dediğiniz şekilde kullanıyorum.
Sol'un eve gelen cat6 kablosu doğrudan pfsense'e giriyot.
Evin içine de hem kablolu dağıtıyorum hem de Unifi'nin 2 tane acces pointi ile.
Gayet stabil ve esnek bir yapı.
-
Bendeki altyapı da FTTB, 500/50 abonesiyim.
Sanırım 2 ya da 3 yıl önce başlattığım aboneliğimin ilk günlerinden beri üzerinde pfsense çalıştırdığım kendi routerımı kullanıyorum.
Mac id bile kopyalamadım, Sol'un kullanıcı adı şifresini yazdım geçtim.
2-3 yıldır sorunsuz çalışan sistem, Ağustos sonunda taahhüt yenileyince sürekli bağlantı koparmaya başladı. En fazla 2-3 saatte bir ppoe bağlantısı yenileniyordu, hatta bazen 10 dakikadan fazla bağlı kalamıyordum.
Ancak kabloyu Sol'ün kendi modemine taktığımda, bağlantı kopması sorunu yaşamıyordum.
Müşteri hizmetlerini aradım, ertesi gün yetkili biri aradı ve "bağlantınız son 24 saatte 27 defa kopmuş görünüyor, sahadan birini yolluyorum" dedi.
Bu arada ppoe loglarında daha önce hiç görmediğim bir HUAWEI ibaresi dikkatimi çekti.
Saha elemanı geldi, aşağıda switchte bir port değişimi yaptı, problem devam ederse haber verin dediler.
Problem devam etti, ben de daha fazla dayanamadım, hem müşteri hizmetleri ile uğraşmak istemediğim hem de zaten sansürden vesaireden de acayip bunaldığım için, başka bir operatörden VDSL bağlattım.
Router üzerinde Vdsl ve SOL iki bağlantıyı failover çalışacak şekilde konfigüre ettim ve öncelik VDSL olacak şekilde kullanmaya devam ettim.
Arada bir Sol'in kendi verdiği modem ile de bağlantıyı test ettim, o modem ile bağlantıda kesilme olmuyor ama kendi routerım ile sürekli kesilme yaşıyordum. Yani sorunun kabloda ya da binadaki switchte olmadığı belliydi.
Yaklaşık 2 hafta önce SOL bağlantım kendi kendine eski haline döndü. Alakalı mı bilmiyorum ama PPOE loglarında ""HUAWEI ibaresi yok.
Siz de, böyle bir döneme denk gelmiş olabilirsiniz belki.
Bu arada SOL tarafında, arızalar incelenirken bana hiç "başka router kullanıyorsunuz" gibi bir şey denilmedi, açıkçası topu oraya atacaklarını düşünüyordum hep.
-
Saha ekibi durumun farkında olmayabilir. Onların yaptığı portu kontrol edip değiştirmek. 2-3 defa bana da aynısını yaptılar. Ben bir ara iyice kafayı takmıştım, loglara bakıyordum. 2-3 günde bir genelde gece yarısı falan ilginç bir şeyler sorguluyor modemden. Muhtemelen o sorgulamayı geçemezse önce bağlantıyı kesiyor, bir kaç defa olursa portu kapatıyorlar.
-
"Huawei" bu. "Access Concentrator Name". PPPoE bağlantılarda bazen gerekiyor, bazen gerekmiyor. Demek size bir ara gerekmiş, sonra gerekmemiş. Ben hep boş bıraktım, Huawei kendi atandı. Sorunsuz çalışıyor.
-
Bana da FTTB ve CAT6 geliyor ama maalesef en fazla 100 Mbps. Switch Gigabit değil çünkü. Yıllardır gelin sadece switch değiştirin, bina yaşlı dolu sırf ben kullanacağım, diğerlerine sıkıntı olmaz dedim, yok olmaz. İlla ya FTTH ya hiç. Yıllar boşuna gitti. O sırada 200 veya 500 kullanıyor olabilirdim. Enayiler işte bayi de merkez de.
Şimdiki planım güçlü toplama PC kurup, CAT6 kabloyu anakarta, sonra ayrı Intel gigabit 2 port kart ile dumb ap ve switch'e dağıtmak. Switch ile kablolu cihazlar kablolu olacak. Dumb AP ile kablosuzlar WiFi 6 olacak.
-
Hocam, amacınız sadece router olarak kullanmaksa çok güçlü bir pc kurmanıza gerek yok, ekonomik olarak boşa para yakmayın bence.
Bilakis 10 senelik atıl bir cihazla bile işinizi görebilirsiniz.
Üzerinde en az 2 ethernet portu olan, intel atom işlemcili cihazlarla bile gigabit seviyesinde bağlantıları tam kapasite kullanırsınız.
Sadece router olarak kullanacaksanız 1gb ram yeter, 32gb da bir SSD oldu mu tamam.
Detaylı loglama yapacaksanız, intrusion detection, dns bazlı bloklayıcı filan kullanacaksanız da 4gb ram fazlası ile yetecektir.
Ben sahibinden sitesinden Sophos XG115 cihazı cüzzi bir paraya alıp üzerinde Pfsense kurup kullandım. (güç tüketimi az ve stabil bir cihaz olması sebebiyle bunu tercih ettim, hem de az yer kaplıyor). Takip ederseniz 3-4 bine denk gelir.
Arkasında da unifi switchim ve 2 tane acces pointim var.
1 fiber 1 vdsl bağlantı ile kullanıyorum, wireguard ve openvpn ile de trafiğin bir kısmını VPN'e yönlendiriyorum.
Tailscale de kurarsanız, dünyanın her yerinden erişirsiniz.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tuzsuz_deli_bekir -- 8 Ekim 2024; 10:12:55 >
-
Biraz overkill oldu ama i3 10100, B560 chipset, 8GB DDR4, 250GB NVMe SSD ile kuracağım. Parçaları aldım. Anakartın ethernet portu da Intel chipset. Onu WAN yapacağım. Şimdi Intel I350-T4 temin etmeye çalışıyorum LAN için.
Ne kadar overkill sence? :D
Router/Firewall ve belki IDS/IPS olacak.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Alphonsus -- 17 Ekim 2024; 15:3:19 > -
Benim işlemcim Intel Atom E3940, 1.6 GHz Yani 10 senelik işlemci.
4GB ram ve 64GB ssd üzerinde çalışıyorum.
1 tane 500/50 fiber, 1 tane 100/20 vdsl bağlantı var.
wireguard üzerinden 480mbps hızları görüyorum.
sistemin durumu aşağıdaki gibi.
last pid: 95883; load averages: 0.27, 0.21, 0.13 up 8+20:41:23 14:54:30 531 threads: 5 running, 510 sleeping, 16 waiting CPU: 0.4% user, 0.2% nice, 0.7% system, 0.1% interrupt, 98.7% idle Mem: 46M Active, 384M Inact, 498M Wired, 2791M Free ARC: 191M Total, 50M MFU, 133M MRU, 16K Anon, 1160K Header, 6669K Other 151M Compressed, 422M Uncompressed, 2.80:1 Ratio Swap: 2048M Total, 2048M FreeKod
Yığını:pfblocker ve snort şu anda aktif değil, ama bunlar çalıştığında da Ram kullanımı 3gb'a bile gelmiyor. Bu cihaz üstünde Tailscale de çalıştırıyorum, unbound ile de kendi Dns'imi kendim çözüyorum, ISP ya da public DNS sunucularını kullanmıyorum.
Bu kadar şeyin çalışmasına rağmen ne işlemci ne de RAM tarafında hiçç bir darboğaz yaşamadım şimdiye kadar.
Disk kullanımını da zaten görüyorsunuz, tüm logları açsan bile dolmaz :)
Genel görünüm aşağıdaki gibi. Özetle bence sizin cihaz optimum gereksinimlerin çok çok üstünde. Kaynakların çoğu atıl kalacak :)
-
Muhtemelen haklısınız. Fazla overkill olmuş ama 8GB DDR4 zaten elimde vardı. Kasa, SSD ve PSU'da elimde vardı. i3 10100 dahili ekran kartlı olan modeli, çok ucuza buldum. Sonra sıfır Vatan'dan B560 anakartı da hem indirimli hem kredi kartı puanı ile aldım. Bilişim şirketinden I350-T4 ayarladım o da orijinal (sahtesi çokmuş) uygun bir fiyata.
Şu lanet SuperOnline FTTH getirse veya TürkNet Esenyurt falan dolaşıcağına Ataşehir'e gelse de Gigafiber getirse diye 1GB WAN için yaptım. Tabi biraz gaza gelip fazla güçlü olmuş galiba.
Artık güvenliğe yönelticem gücü. Firewall, IDS/IPS gibi. 1G WAN için yeterince güçlü gibi. Tabi o hayal şimdilik, şu an mevcut hız 100 Mbps lol.
Bu arada DNS için 127.0.0.1 olur da fail olursa diye Cloudflare ve Quad9 koymanız güldürdü. Bende aynı öyleyim "Ignore WAN DNS" for life
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Alphonsus -- 18 Ekim 2024; 19:6:20 >
-
Merhaba, aynı durumu yaşıyorum. Kendi modemlerini takınca 90mbps sabit hız alıyorum ama aboneliğim 500mbps. Kendi modemi mi takınca internete çıkarıyorum . 50 kere kayır oluşturdum ama bir türlü çözemediler. Hız sabit 100mbiite kitlendi sanki. Siz nasıl çözebilsiniz?
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Modeminizin WAN portu 100 Mbps olabilir mi? Veya ayarlardan 100 Mbps Full/Half Duplex ayarını seçmiş olabilir misiniz? 90 Mbps hızı kablolu cihazda mı alıyorsunuz yoksa kablosuz mu?
-
Hayır,Modemi eve gelen ekipte 50 kere resteledi, modem değiştirdi ama yine olmuyor. Kablolu şekilde sabit 90 mbit. Kendi modemi mi bağlarsam hiç internete bağlanmıyor. 2 yıl kendi modemimi sorunsuz kullanmıştım.
Altyapınız FTTB mi yoksa FTTH mi? Önceden kesin 500 Mbps aldınız mı yoksa yeni abone misiniz? FTTB ise binadaki switch portları 100 Mbps olabilir ama sizi yanlışlıkla 500 Mbps'e atamış olabilirler. FTTH ise ayrı ONT var mı yoksa ONT gömülü modem mi? ONT ayrı ise ONT ile modeminiz arasında kablo CAT5 olabilir mi? Maksimum 100 Mbps yapabilir CAT5.
Eğer sorun teknik değilse, aynı sorunu 2019 Kasım'da bende yaşadım. Hattım yıllardır 100 Mbps'idi. Aniden ay başı 50 Mbps'e sabitlendi. İndirme hızı 6 MB/s üstü görmüyördü. Her türlü speedtest max 50 Mbps, 6 MB/s idi. Gelen teknip eleman da çok şaşırmıştı. Sorun merkezden kaynaklıydı.
Muhtemelen aynı şey olmuş olabilir. Bu konuda teknik veya fiziksek yapabilecek bir şey yok. Maalesef merkez'den çözülmesi lazım. Her gün arayın peşini bırakmayın. Benimkinin çözülmesi iki hafta sürdü.
-
Altyapı FTTH , ont cihazı var ayrı şekilde. 2 yıldır 500mbit kullanıyorum sorunsuzdu. Birden oldu ne olduysa. Eve gelen ekip sinyallerde sorun yok muhtemelen yazılımsal diyor. Genel merkez çözecek diyip sorunu kapatıyor. MH tekrar kayıt açıyor aynı şeyler tekrarlanıp duruyor. Bıktırdılar
Böyle bir sorun 5 yıldır halen devam ediyor ya... İşte bu gerçekten inanılmaz.
İmkanı veya alternatifi olanın neden SuperOnline kullanmaması gerektiğinin bir diğer kanıtı. Size iyi şanslar hocam. Merkezle uğraşmak cidden can sıkıcı.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X