Şimdi Ara

Sollama yaparken arkadan sıkıştırıp selektör yapanlar ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
132
Cevap
4
Favori
16.878
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
29 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Merhaba arkadaşlar. Bu yaz tatile giderken başıma gelen olayı anlatmak istiyorum, aslında her yıl buna benzer birkaç olayla karşılaşıyorum.

Her yıl tatile gitmek için araç kiralıyoruz. Uzun yolda malum yollar genelde çift şerit ve sağ tarafta kamyon ve tırlar oluyor.

Her zaman sağ şeritten gidiyorum, önüme kamyon veya tır gibi yavaş giden araç çıkınca sağa sinyal verip sollama yapıyorum.

Sollama yaparken adamın biri arkadan hızla gelip tampona yapışıyor ve durmadan selektör yapıyor. Sollama yaptığımı görüyor, sağ tarafımda araç varken hala ne amaçla selektör yapıyorlar ? Ben buna yol vermek için kamyonun altına mı girmeliyim ? Bu arada hızım 120 - 130km civarı.

Sollamamı bitirip sağ şerite geçmesem anlarım ama sağım doluyken deli gibi selektör yapanları anlamıyorum. Sırf adam hatasını anlasın dörtlüleri yaktım, nasıl yol vereyim demek istercesine ama ısrarla tampona yapışıp selektöre devam etti.

Sollamayı bitirip sağ şerite geçtim ve sinirden arkasına geçip ben selektör yaptım bu kez.

Bunun gibi tipler yüzünden insanların siniri bozuluyor ve kazaya sebebiyet veriyorlar. Ailem boş ver uğraşma dedi ama bunun gibiler yüzünden keyfim kaçtı, sinirlendim boş yere.

İnanın çoğu zaman sol şeriti işgal edenlere selektör bile yapmıyorum. 1-2 kere yaparım yol vermezse sırf muhattap olmamak için sağından geçerim, eğer yol müsaitse.

Her neyse biraz uzun oldu ama sizlerinde başına muhakkak böyle olaylar gelmiştir. Ne düşünüyorsunuz bu konuda?

• Benzer durumları ben de yaşadım, böyle tacizci denk gelirse güzel güzel frenimi yapar hızımı sağdaki tıra-kamyona eşitlerim, arkadaki andaval selektörü tacizi keser de adam olursa yol verrim, yoksa sıkılana kadar devam.

Araçla kafa tutabileceğim, şöyle şirket aracı veya kiralık olduğu uzaydan bile görülebilen buzdolabı beyazı, boşline bi fındık motor falansa bir an önce sağa geçip yol veriyorum ondan sonra arkasından ben yapışıyorum, dinsizin hakkından imansız gelir felsefesi ile.

Geçenlerde bi tane öyle beyaz symbol denk geldi, sol şerit işgal etmeyi hatta sol şeritte seyretmeyi zerre sevmeyen bir insan olarak, aynı sizin gibi 2 şerit yolda kamyon konvoyu solladığım halde dibime kadar girip sellektörü hiç bırakmadı, bir an önce yol verip ben de onun dibine girdim Allah ne verdiyse, 170ten sonra soluğu kesildi zaten dörtlü yakıp sağa çekildi, bi daha da hiç görmedim.

Pickup kullanırken daha zevkliydi gerçi bu işler, bi sol ayak frenine 200 metre takip mesafesi bırakıyordu böyle "selektörkolufili" 'ler.
    Kışın hafta sonları Domaniç/Kütahya'da domuz avına gideriz, gene bir av dönüşü Orhangazi'ye bir kaç km kala kapalı kasa bir kamyoneti 140 ile sollarken arkamdan BMW devamlı selektör yapmaya başladı, ben de sollamayı tamamlayınca sağa geçtim bu adam geçerken el kol işareti yaptı ve devam etti.
    Topçular feribotta yan yana düştük, gidip ikaz ettiğimde bana küfür edip, belinde ki 7,65 Kırıkkaleyi gösterip güya korkutacak. Bende de o zamanlar taşıma ruhsatlı 45 lik Smith Wesson var bagajda da Winchester av tüfeği var. Ben de restini görünce bir anda adamın konuşması abicime döndü...
    Hocam iyi hoş diyorsunuz da bunun bir de tersi var.

şimdi 2 şeritli yol kamyon 70 le gidiyor. Sizde kamyonun arkasından sol şerite geçiyosunuz ve 80-90 la kamyonu sollamaya çalışıyorsunuz.
    eğer ben sol şeritten 120-130 gibi bir hızla geliyorsam ve sizinle aramızda 100-200 mt gibi bir mesafe varsa bu durumda siz sol şeriti ihlal etmiş oluyorsunuz.
    çünkü böyle bir durumda benimde sizin hızınıza düşmem gerekiyor. Oysa 3 sn daha bekleyip sollamaya öyle geçebilirsiniz.

Kısacası siz sollama yaptığınız esnada arkadan birileri size sürekli selektör yapıyorsa ki zaman zaman bunu bende yapmak zorunda kalıyorum.
    sizin sollamanızda bir sorun var demektir.
    En çok otobanda yaşanıyor böyle durumlar. Sağ taraf malum kamyon ve tırlarla dolu, orta şeritte sollama yapan kamyon ve tırlar, otobüsler ve diğer araçlar var. Arkayı kontrol edip yol boşken sinyal verip sollamaya çıkıyorsun 120-130km/s hızla ama arkadan 200km/s üzeri hızla gelen BMW'si Mercedes'i veya başka bir model aracı sen sollamayı bitirmeden 300m geriden başlıyor o çakarlı uzunlarıyla sellektör yapmaya. Sağında araç var görüyor, sinyalini vermişsin sol şerittesin onu da görüyor, sollama devam ederken beklentisi nedir anlamak mümkün değil. Bekleyeceksin arkadaş o aracın sollamasını bitirmesini. Super Mario değil ki bu üstünden atlasın geçsin.

En son bi Range arkama dayanmıştı otobanda. Araçta aile büyükleri olduğundan o sellektöre katlanıp geçmiştim kenara. Tek olsaydım gazı keserdim 130'dan 90'a kadar düşürürdüm hızımı, sollamayı iptal edip sağa geçerdim. Al işte bıraktım sollamayı geçtim kenara olurdu.

Bu tamamen trafik kültürünün oturmamış olmasından kaynaklanıyor. Herkes "ben" diyor başka bir şey demiyor.

Avrupa veya Amerika'da böyle bir şey olduğunda, arkadaki araç takip mesafesini korumayıp dibine yanaştığında yasal olmayan "brake check" dedikleri ani freni yapıyorlar ve arkadaki bazen panikle kaza bile yapabiliyor. Bizde böyle bir şeyde kan çıkar kesin.

Çözümü kamu spotu tarzında afiş ve bilboardların yapılması olarak görüyorum. Kimse yol ver tabelasına bakmıyor mesela. Dönel kavşaklardaki geçiş üstünlüğüne bakmıyor. Söylediğin, uyardığın zaman da sanki küfür etmişsin gibi bakıyorlar, bi sinirli tavırlar tripler falan.

Yaştan dolayı fahri müfettişlik alamıyorum. Yaş dolunca araç kamerasındaki günlük ihlallerle her gün bir koçanı bitiririm bu kuralsız trafikte.
  • sollama bitene kadar paşa paşa bekleyecek isterse projeksiyon dayasın ben istifimi bozmam.sollama bittikten sonra sağa çekilir keyfime bakarım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ozzyken -- 12 Eylül 2018; 1:53:21 >
  • Benzer durumları ben de yaşadım, böyle tacizci denk gelirse güzel güzel frenimi yapar hızımı sağdaki tıra-kamyona eşitlerim, arkadaki andaval selektörü tacizi keser de adam olursa yol verrim, yoksa sıkılana kadar devam.

Araçla kafa tutabileceğim, şöyle şirket aracı veya kiralık olduğu uzaydan bile görülebilen buzdolabı beyazı, boşline bi fındık motor falansa bir an önce sağa geçip yol veriyorum ondan sonra arkasından ben yapışıyorum, dinsizin hakkından imansız gelir felsefesi ile.

Geçenlerde bi tane öyle beyaz symbol denk geldi, sol şerit işgal etmeyi hatta sol şeritte seyretmeyi zerre sevmeyen bir insan olarak, aynı sizin gibi 2 şerit yolda kamyon konvoyu solladığım halde dibime kadar girip sellektörü hiç bırakmadı, bir an önce yol verip ben de onun dibine girdim Allah ne verdiyse, 170ten sonra soluğu kesildi zaten dörtlü yakıp sağa çekildi, bi daha da hiç görmedim.

Pickup kullanırken daha zevkliydi gerçi bu işler, bi sol ayak frenine 200 metre takip mesafesi bırakıyordu böyle "selektörkolufili" 'ler.

• ben bunlara sellektörkolofobik diyorum tam bir oksijen israfı vatan hainlerini bunlara tercih ederim o derece.
  • Hocam iyi hoş diyorsunuz da bunun bir de tersi var.

şimdi 2 şeritli yol kamyon 70 le gidiyor. Sizde kamyonun arkasından sol şerite geçiyosunuz ve 80-90 la kamyonu sollamaya çalışıyorsunuz.
    eğer ben sol şeritten 120-130 gibi bir hızla geliyorsam ve sizinle aramızda 100-200 mt gibi bir mesafe varsa bu durumda siz sol şeriti ihlal etmiş oluyorsunuz.
    çünkü böyle bir durumda benimde sizin hızınıza düşmem gerekiyor. Oysa 3 sn daha bekleyip sollamaya öyle geçebilirsiniz.

Kısacası siz sollama yaptığınız esnada arkadan birileri size sürekli selektör yapıyorsa ki zaman zaman bunu bende yapmak zorunda kalıyorum.
    sizin sollamanızda bir sorun var demektir.
  • Hız limitinin 110 olduğu yolda, siz 110 ile seyrediyorsunuz. Sağda 70 le giden kamyonun arkasında bir otomobilde onu takip ediyor. Tam siz geçecekken 3-4 boy mesafe kala sinyal koluyla beraber direksiyonu kırıp 71 le o kamyonu sollamaya çalıştığında attığınız frenle beraber gözleriniz yuvasından fırlayacak gibi olduğunda eminim siz sellektör atmazsınız.

110 ile seyredilen başka bir yolda önünüzdeki "günlük kiralık araç" (dibine kadar düştüğümden hertz yazsını gayet net gördüm) bir anda yeşil ışıkta (yanan sönen değil sabit yeşil) 110 la giderken frene koyduğunda, yaptığınız frenle abs devreye girip önünüzdeki aracın anca yanına (şans eseri boş) durduğunuzda "napıyosun sen" diye sorduğunuz soruya "araba kiralık kırmızıya dönerde ceza yersem sen mi ödeyecen lan" cevabı aldığınızda da eminim duyarlı davranırsınız.

Ha bütün bunların dışında siz sollamaya çok önceden başladıysanız sağ şerit hızınıza uygun hale gelip (belki 10 kamyon tır solluyorsunuz) siz geçene kadar arkanızdan yapılacak sellektör size gizli beygirler kazandırıp sizi hızlandırmayacağından kimseyede kaza riski oluşturmuyorsanız arka camınıza flaşör taktırıp size sellektör atanların beynini döndürün itirazım varsa ne olayım.

Prensibimdir kimseye sellektör felanda yapmam. Gözü hassas olan vardır yapmayacağı kazayı yapar vebalini almak istemem. 110 luk boş yolda sol şeridi 50 ile işgal etse bile uğraşmam güvenliyse sağından geçer giderim.

Dün Ankara-Samsun yolu Kırıkkale sanayi ışıklarda öğlen 12 de yağan yağmurla 100 metrenin içerisinde 5 tane kaza gördüm (abartmıyorum yolu bilen bilir). Bu kazalar yüksek hızla da olmuyor hepsi 30-50km hızla oluyor. Işıktan kalkmakta devirlenmekte olan araçların önüne sağdan atlayan araçlar yüzünden oluyor (Fren mesafesi koyan insanların önüne kıran araçlar). Hergün 10km lik yolda en az 2 kaza görüyorum.

Çok dolmuşum. Esasında acemilere kızmıyorum, onlarda trafiğe çıkarak öğrenecekler, pratik yapacaklar.Ben yıllardır araba kullanıpta hala aracını nizami parkedemeyenlere, yolda kaza gördüğü halde hala bela arananlara, ışıklarda en sağ şeride durupta sonra en sol şeride geçip dönüş yapmaya çalışanlara, sürekli uzun yakanlara, sağ şeritte giden araca sollama yaparken sellektör atanlara, kırmızıda geçenlere, yağışlı havalarda sollama yapar yapmaz hemen önüme kıranlara birde 40 yaşından sonra saç uzatıp at kuyruğu yapan erkeklere sinir oluyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Antor -- 11 Eylül 2018; 11:19:36 >

• Diablo kullanıcısına yanıt
    Aynen sizin gibi yaptım bir anlık sinirle. Araçta ailem vardı yoksa daha ileri gidecektim. Bunun gibiler yüzünden trafikte kaza ve kavga oluyor işte.
  • Antor kullanıcısına yanıt
    Yok hocam önceden arkayı kontrol edip 110 civarı hızla solluyorum bazen kamyon konvoyu oluyor 5-10 tane arka arkaya. Benim altimda 75hp clio vardi içeride 4 kişiyiz klima açık. Hızım 110 civarı sollama yapıyorum.

Sollama yaparken dengesizin teki geldi dibime girip selektör atmaya başladı . Hızımda yüksek 2 dk beklese açıklamayı bitirip sağa geçicem ama adam sağım dolu olduğu halde selektör arıyor.

Sinirden dörtlüleri yaktım, nereye geceyim bekle dercesine ama anlamıyor.

Sollama bitince yol verip arkasına geçip aynı hareketi ben yaptım. Tabii o sırada 150 km civarına çıktım o sinirle. Arabadakiler korktular boşver dediler.

Işte böyleleri yüzünden dursun yere başına iş alıyorsun.

He birde sizin soylediginiz tipler var . Aniden 70-80 hızla sol serite atlıyorlar aniden frene basmak zorunda kalıyorsun. Ben onlara bile selektör yapmıyorum acemidir diye .

Telden yazdım yazim hatası olabilir.

• @12 Angry Men Ben haksız olduğunu söylemedim dostum yanlış anlaşıldıysam affola. Trafik konusunda biraz içim dolmuş. Altında biraz markalı modelli araba olan, sol şeritteki arabayı beğenmiyor (abimiz kendini VIP hissediyor) ondan sellektör yapıyor.

İki sellektör kornaya sinirlenmemek lazım. Eskiden sinirlenirdim, bende üstlerine giderdim sonra baktım ki kar küreme aracına, ambulansa bile sellektör yapanlar var. Benimde onlara yaptığım şeylerin bana katkısı olmuyor. Vazgeçtim. Trafiğe çıkınca Allah'tan bir antidepresan damarlarıma giriyor. Sinirleri alınmış kıymadan yapılmış köfte gibi gidiyorum.
  • Düşük hızda sollamaya çıkılıyorsanız soldan gelenle aranız biraz olması lazım ki arkadan sıkıştırmasın. Bide sollamaya başladığımızda sağa sinyal vermek gerekli, arkadan gelen sollaması bitince şeridine geçeceğini anlasın. Bunları uygularsaniz kolay kolay arkadan sıkıştıran olmaz. Kullandığım araç leblebi kadar motoru (0.8 spark) olduğundan bu duruma mümkün olduğunca dikkat ederim. Çok nadir böyle tipler arkama yapışır, umursamam bile.
  • Benim de en ayar olduğum ve bazen sizin gibi arkasına dayanıp abartı bir şekilde sıkıştıriyorum ama yanlış bazen sinirime yenik düşüyorum.

Uzun yolda kamyonlar bazen sollamak için sol şeride geçer aniden süratli geldiğimde bile kızmıyorum çünkü gerçekten o araçların ivmelenmesi zor oluyor , arabalar bile bu şekilde yapsa kızmıyorum sollamak gerekiyorsa solllayarak kendi şeridine geçiyorsa bence sorun yok eğer o şeridi gerçekten işgal edecek şekilde sag tarafı boşsa selektör bir kere yapıyorum bakıyorum geçmiyorsa sağından kontrollü şekilde geçip gidiyorum.
  • ben öyle durumda sollama yaparken sağa sinyal veriyorum. sollamam bitene kadar sinyalim yandığı için en andaval adam bile selektör atmaktan vazgeçiyor sollamam bitince yol vereceğimi bildiği için.
  • En çok otobanda yaşanıyor böyle durumlar. Sağ taraf malum kamyon ve tırlarla dolu, orta şeritte sollama yapan kamyon ve tırlar, otobüsler ve diğer araçlar var. Arkayı kontrol edip yol boşken sinyal verip sollamaya çıkıyorsun 120-130km/s hızla ama arkadan 200km/s üzeri hızla gelen BMW'si Mercedes'i veya başka bir model aracı sen sollamayı bitirmeden 300m geriden başlıyor o çakarlı uzunlarıyla sellektör yapmaya. Sağında araç var görüyor, sinyalini vermişsin sol şerittesin onu da görüyor, sollama devam ederken beklentisi nedir anlamak mümkün değil. Bekleyeceksin arkadaş o aracın sollamasını bitirmesini. Super Mario değil ki bu üstünden atlasın geçsin.

En son bi Range arkama dayanmıştı otobanda. Araçta aile büyükleri olduğundan o sellektöre katlanıp geçmiştim kenara. Tek olsaydım gazı keserdim 130'dan 90'a kadar düşürürdüm hızımı, sollamayı iptal edip sağa geçerdim. Al işte bıraktım sollamayı geçtim kenara olurdu.

Bu tamamen trafik kültürünün oturmamış olmasından kaynaklanıyor. Herkes "ben" diyor başka bir şey demiyor.

Avrupa veya Amerika'da böyle bir şey olduğunda, arkadaki araç takip mesafesini korumayıp dibine yanaştığında yasal olmayan "brake check" dedikleri ani freni yapıyorlar ve arkadaki bazen panikle kaza bile yapabiliyor. Bizde böyle bir şeyde kan çıkar kesin.

Çözümü kamu spotu tarzında afiş ve bilboardların yapılması olarak görüyorum. Kimse yol ver tabelasına bakmıyor mesela. Dönel kavşaklardaki geçiş üstünlüğüne bakmıyor. Söylediğin, uyardığın zaman da sanki küfür etmişsin gibi bakıyorlar, bi sinirli tavırlar tripler falan.

Yaştan dolayı fahri müfettişlik alamıyorum. Yaş dolunca araç kamerasındaki günlük ihlallerle her gün bir koçanı bitiririm bu kuralsız trafikte.

• arkadan sellektörle gelen kişi sizin şimdi listeyeleceklerimden farklı olduğunuzu nasıl anlayabilir?

1. sola sinyalsiz geçerim.
    2. sola sinyalli geçerim, senin bana çok yaklaşmış olman beni ingilendirmez, yola atlarım.
    3. sola geçerim, sollamamı yapar bir daha da sağa geçmek bilmem.
    4. sola nizami geçerim, sellektör ve kornaya bassan dahi sağa geçmem.
    5. vb. vb. bir sürü şey sıralayabilirsiniz.
  • 130'den 90'a düştükten sonra 1 dakika bekleyip yeniden 130 km hıza çıkmak sinir bozucu, zahmetli ve pahalı. Halbuki 80'den 70'e inmek etrafı kontrol etmek ve yokuş bir yerde kamyonu sollamak daha ucuz, zahmetsiz saygılı bir davranış.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Diablo

Benzer durumları ben de yaşadım, böyle tacizci denk gelirse güzel güzel frenimi yapar hızımı sağdaki tıra-kamyona eşitlerim, arkadaki andaval selektörü tacizi keser de adam olursa yol verrim, yoksa sıkılana kadar devam.

yapmak isteyip yapamadığımı yapmışsınız

• hele birde aracın a segmentıyse inadına sıkıstırıyor.
  • Benimde en gicik oldugum seydir, yaninda araba varnereye gideceksin. Eger yanindaki arabadan hizliysan belli ki sollama yapiyorsun selektorun tacizin ne anlami var.

BUnlara yapilacak en iyi sey biraz sertce frene basip yavaslayip solladigin arabanin arkasina gecip yol vermek. O kamyonun hizina indiklerinde yaptiklarinin ne kadar sacma oldugunu anlayacaklardir, tabi beyinleri varsa.
  • quote:

Orijinalden alıntı: erka1907

arkadan sellektörle gelen kişi sizin şimdi listeyeleceklerimden farklı olduğunuzu nasıl anlayabilir?

1. sola sinyalsiz geçerim.
    2. sola sinyalli geçerim, senin bana çok yaklaşmış olman beni ingilendirmez, yola atlarım.
    3. sola geçerim, sollamamı yapar bir daha da sağa geçmek bilmem.
    4. sola nizami geçerim, sellektör ve kornaya bassan dahi sağa geçmem.
    5. vb. vb. bir sürü şey sıralayabilirsiniz.
    Hocam, bakar eger sagdaki kamyondan daha hizli gidiyorsa bekler. Eger solladiktan sonra saga gecmiyorsa o zaman selektor yapilir.
    Ya da kamyonla ayni hizda gidiyorsa o zaman yapilir.
  • Hemican kullanıcısına yanıt
    yukarıda yazdığınız zaten nizami sollama ancak benim belirttiklerim trafikteki hareketlerin %90 oluşturuyor.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.