Şimdi Ara

SSD kullanımında dikkat edilecek konular

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
75
Cevap
3
Favori
10.580
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • SSD kullanımının artması ile birlikte daha yüksek performans almak için gereken ince ayarlar ve SSD kullanırken yapılması veya yapılmaması gereken işler önem kazanmaya başladı.... sanıyorum ki çoğu SSD disk kullanan arkadaş bunları pek bilmiyor veya yanlış bildiği şeyler olabiliyor...

bu başlık altında bu tür bilgileri toplayıp paylaşalım.......

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-4FEE439E4 -- 14 Ocak 2012; 18:46:20 >

• Merhaba,
    Araştırmalarım sonucu elde ettiğim iki adet faydalı linki paylaşarak konuya destek çıkayım,
    http://www.tech-forums.net/pc/f128/ssd-tweak-guide-236563/

http://www.ocztechnology---forum.com/forum/showthread.php?63273-*-Windows-7-Ultimate-Tweaks-Utilities-*&p=442158&viewfull=1#post442158 (--- tireleri kaldırarak yapıştırın DH niye yasak koydu anlamadım)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi JeFFreY.JeY -- 14 Ocak 2012; 22:56:32 >

• quote:

Orijinalden alıntı: JeFFreY.JeY

Merhaba,
    Araştırmalarım sonucu elde ettiğim iki adet faydalı linki paylaşarak konuya destek çıkayım,

hocam bu verdiğiniz linkte system restore için disable edin denildiği noktada ben koptum......
    mantıklı gelmedi ve hatta faydası değil zararı olacak bir önerme.....

aramızda deneyip faydasını gören arkadaşların SSD önerilerini almak çok daha doğru olur.....
    en azından üzerinde uzun boylu tartışır ve test edebiliriz.....teoriden pratiğe dönmüş oluruz....

• System restore benim gibi her ay image alan biri içingayet gereksiz.
    Sistem restore kapatmayı, diskten yer kazanmak için yapmış olabilirler.
    Okudugum kadarı ile TEMP klasorunu bile mekanik HDD ye alma gibi bazı işlemler yapmışlar.
  • bende size katılıyorum
  • Hibarnate'i kapatmak 1 gb yer sağlıyor deneyin
  • quote:

Orijinalden alıntı: DoSöDoKöKo

quote:

Orijinalden alıntı: JeFFreY.JeY

Merhaba,

hocam bu verdiğiniz linkte system restore için disable edin denildiği noktada ben koptum......
    mantıklı gelmedi ve hatta faydası değil zararı olacak bir önerme.....

aramızda deneyip faydasını gören arkadaşların SSD önerilerini almak çok daha doğru olur.....
    en azından üzerinde uzun boylu tartışır ve test edebiliriz.....teoriden pratiğe dönmüş oluruz....

Temp kalsörlerinin üzerinde çok fazla yazma-silme işlemi yapıldığı için ssdlerin ömrünün kısalmasına sebebiyet veriyor. Bu yüzden bu klasörler mümkünse mekanik bir hdd üzerinde saklanmalı. Not olarak konuyu açan arkadaşa iletmek istedim..

edit:imla

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi burak74 -- 15 Ocak 2012; 13:34:32 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • burak74

çok fazla yazma silemden bahsetmişsin peki bunun okuma yazma performansını ne kadar etkileyecek yada etkilemeyecek
  • quote:

Orijinalden alıntı: aspirin_00

burak74

çok fazla yazma silemden bahsetmişsin peki bunun okuma yazma performansını ne kadar etkileyecek yada etkilemeyecek

Bu sorun, okuma-yazma performansını ne kadar etkileyeceğinden çok SSd nin ömrünü uzatmaya yönelik bir çözüm.
  • quote:

Orijinalden alıntı: burak74
    Bu sorun, okuma-yazma performansını ne kadar etkileyeceğinden çok SSd nin ömrünü uzatmaya yönelik bir çözüm.

peki ama şu aşamada bir çelişki içinde kalmıyormuyuz?

biz SSD'yi performansımız artsın diye alıyoruz....ama daha sonra SSD ömrü azalmasın diye performans artışına faydası olacak şeylerden vazgeçiyoruz...
    mesela TEMP klasörünü mekanik diske almak gibi..... TEMP klasörüne erişimler çok fazladır...ok...fazla olduğu için bu arda ciddi bir disk okuma ve yazma işi yapılır ve bu işlem için mekanik disk yerine SSD seçmek ciddi performans kazandırır.... ama biz SSD ömrü uzasın diye performanstan vazgeçiyoruz...çelişki burada... ben SSD'yi saklamak için değil performans arttırmak için alıyorum...o zaman o amaca uygun olarak kullanmak gerek.

• quote:

quote:

peki ama şu aşamada bir çelişki içinde kalmıyormuyuz?

biz SSD'yi performansımız artsın diye alıyoruz....ama daha sonra SSD ömrü azalmasın diye performans artışına faydası olacak şeylerden vazgeçiyoruz...
    mesela TEMP klasörünü mekanik diske almak gibi..... TEMP klasörüne erişimler çok fazladır...ok...fazla olduğu için bu arda ciddi bir disk okuma ve yazma işi yapılır ve bu işlem için mekanik disk yerine SSD seçmek ciddi performans kazandırır.... ama biz SSD ömrü uzasın diye performanstan vazgeçiyoruz...çelişki burada... ben SSD'yi saklamak için değil performans arttırmak için alıyorum...o zaman o amaca uygun olarak kullanmak gerek.

Tercih sizin...

• quote:

Tercih sizin...

yaklaşık 2 senedir SSD kullanmaktayım..... e-sata için AHCI modu zaten kullanırdım.....ve açıkçası windows 7'nin otomatik yaptığı şeyler dışında benim özellikle yaptığım birşey olmadı.... o zamandan bu zamana kadar performans düşüklüğü yaşamadım....atto hdtach vs testlerde herkesin aldığı benzer sonuçları alıyorum..... arasıra birşeyler yapmam gerektiğini düşündüğüm oluyor.... aynen şu sıralar olduğu gibi ancak önerileri mantıklı bulmayıp sonra yine birşey yapmadan devam ediyorum....hiç bir şey yapmadım ve SSD performansı 2 senedir milim değişmedi..... 10 sene sonra SSD eskiyip performans düşecekse de düşsün artık yani...

sonuçta tercihim performans artışı yönünde olacaktır.... çünkü SSD alma amacım buydu

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-4FEE439E4 -- 15 Ocak 2012; 15:37:26 >

• quote:

quote:

Tercih sizin...

yaklaşık 2 senedir SSD kullanmaktayım..... e-sata için AHCI modu zaten kullanırdım.....ve açıkçası windows 7'nin otomatik yaptığı şeyler dışında benim özellikle yaptığım birşey olmadı.... o zamandan bu zamana kadar performans düşüklüğü yaşamadım....atto hdtach vs testlerde herkesin aldığı benzer sonuçları alıyorum..... arasıra birşeyler yapmam gerektiğini düşündüğüm oluyor.... aynen şu sıralar olduğu gibi ancak önerileri mantıklı bulmayıp sonra yine birşey yapmadan devam ediyorum....hiç bir şey yapmadım ve SSD performansı 2 senedir milim değişmedi..... 10 sene sonra SSD eskiyip performans düşecekse de düşsün artık yani...

sonuçta tercihim performans artışı yönünde olacaktır.... çünkü SSD alma amacım buydu

SSD lerin mekanik disklere göre sadece IOPS değerleriyle dahi ciddi miktarda hızlı olduğu aşikar (harici disk, usb bellek vs. dahil). Bu noktada, en azından daha iyisi gelene kadar SSD mizin ömrünün uzatılması konusu bize hiçbirşey kaybettirmez aksine kazandırır kanaatindeyim.

• quote:

SSD lerin mekanik disklere göre sadece IOPS değerleriyle dahi ciddi miktarda hızlı olduğu aşikar (harici disk, usb bellek vs. dahil). Bu noktada, en azından daha iyisi gelene kadar SSD mizin ömrünün uzatılması konusu bize hiçbirşey kaybettirmez aksine kazandırır kanaatindeyim.

elbette herkes imkanları istediği şekilde değerlendirir....
    ben performansı artıran çözümler ile ilgileniyorum... önceliğim SSD ömrünü uzaltmak değil ve bunu şimdilik çok kritik bulmuyorum
    sizin ifadeniz ile tercih meselesi.....sağlıcakla kalın....
  • quote:

Orijinalden alıntı: NETMAR

normal eski sistem laptop bile olsa harddisk kablosunu çıkartıp direk ssd ye takabiliyor muyuz? yani sata dan sonra direk geçiş yapabilirmiyiz?

sata hdd bağlar gibi bağlıyorsunuz....
  • Merhaba arkadaşlar ben de aklımdakileri sizin de söylediklerinizle birlikte toparlayayım isterseniz;
    1. SSD kullanılacak sistemde Sata Mode ayarı AHCI olmalıdır. (IDE'den AHCI'ya geçmek için yeniden sistem kurmaya gerek yoktur, detay için buraya bakabilirsiniz.)
    2. Düşük kapasiteli disklerden yer kazanmak için; Sistem Geri Yükleme disk alanı kullanımı düşük tutulabilir. Hazırda Bekletme özelliğini kullanmayanlar (genelde masaüstü kullanıcıları) bu özelliği kapatabilir.
    3. Kullanılacak işletim sistemi Windows 7 ya da Windows Vista SP2 (ve üzeri) olmalı, Windows XP (eşdeğeri ve altı) kullanıcıları da Trim desteği için üreticinin yazılımını kurması gereklidir.
    4. Sata3 arayüzlü diskler için Intel ya da AMD'nin donanımını tercih etmeli (Marvell çipli donanımlar için), üreticinin Firmware güncellemelerini takip edilmelidir.
    5. Eğer mümkünse diskte en az 10 GB boş alan bırakılması,
    6. Uzun ömürlü olması için de Trim özelliğinin bir şekilde kapalı olmamasını sağlamak, güvenli silme programlarını kullanmamak, fazla test yapmamak uygun olur.

Son olarak da şu konuya bir bakarsanız iyi olur:
    http://forum.donanimhaber.com/m_39385485/tm.htm

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Process64 -- 16 Ocak 2012; 14:08:44 >

• BIOS ekranında Tak kullan aygıtlarının tarandığı (SATA portlara takılan cihazlar yani HDD - SSD vs) menüde enabled olan portlar disabled yapılırsa sistem açılışı 2 kat hızlanır. Enabled portu açmak - disabled portu kapamak değildir. Her açılışta tak kullan aygıtı aramayı devre dışı bırakmaktır.

Not: 1000. mesajmış.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Gerginix -- 16 Ocak 2012; 14:18:50 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Gerginix

BIOS ekranında Tak kullan aygıtlarının tarandığı (SATA portlara takılan cihazlar yani HDD - SSD vs) menüde enabled olan portlar disabled yapılırsa sistem açılışı 2 kat hızlanır. Enabled portu açmak - disabled portu kapamak değildir. Her açılışta tak kullan aygıtı aramayı devre dışı bırakmaktır.

Not: 1000. mesajmış.

Hocam Hot Plug açık olduğunda söyledğiniz gibi bir hız farkı olmaması lazım. Yazılımsal bir sıkıntı olabilir.
  • Yazılımsal sıkıntı olamaz Aynı SSD'ye farklı sebeplerden 3 kez sistem kuruldu, iki farklı anakartta çalıştı, BIOS aşamasında devre dşı bıraktığım zaman açılış 40 saniyeden 22 saniyeye düştü... He iki anakartta... İkisinde de kapattığım zaman... Denk gelmiş olacağını sanmıyorum.
  • Kurduğum sistemlerde 20sn kadar bir fark göremedim ama olmaz demiyorum, forumda o kadar (olamaz) şeyi gördükten sonra...
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.