Şimdi Ara

Stereo amfi için bu bağlantı şekli doğru mu? fotoğraflı soru

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
2.292
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Evet arkadaşlar bugün de bi-amp, bi-wire başlıklarını kurcalarken mesainin sonunun da yaklaşmasıyla birlikte kafamda bir ısınma hasıl oldu.

Mevzu şu: Pioneer A-209R amfim var. bunun da 4 hoparlör çıkışı var. Ben nasılsa her zaman 2 hoparlör kullanıyorum. Tek kanal boşta duracağına şunu yapmış olayım dedim:

şimdi böyle bir bağlantı mantıklı mıdır? Yoksa öyle bağlantı olmaz olsun mudur? (sövmeyin duyuyorum buradan)

fotoğrafta bütün tizleri ve mid/bass'ları ayrı ayrı sürmüş oluyoruz. Bu bağlantının bir adı var mıdır? Normal bağlamaya göre bir artısı olur mu? Yoksa ben bugün fazla çalıştım da conta mı yakıyorum?

Örnek hoparlör ise Heco Victa 302. Selamlar..

• tr.teknikressam kullanıcısına yanıt
    Isınan sadece kafanız olmaz size amfinİzde eşlil edee.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hoparlörün terminallerindeki köprülerin çıkarılmış olduğunu varsayıyorum. Değilse yükseltecin hoparlör çıkışına elektrik göndermiş olursunuz.

Bağlantı doğru ancak;
    Yükseltecin kanal başına olan iki çıkışı, farklı çıkış değildir çoğunlukla. İçeriden çoğunlukla çok basit bir bara ya da kablo ile köprülenmiştir. İlla ki bi-wire yapmak istiyorsanız. Yüksek akım verebilen yükselteç çıkışını (ya da böyle bir şey yoksa, birincil hoparlör çıkışını) kullanınız. Tek kanal için konuşuyorum. Diğer kanal için de aynısını yapmanız ses açısından iyi olur. Ya bu iş için özel olarak üretilmiş bi-wire kablo kullanınız. Yükseltecin tek çıkış bağlantısından hoparlördeki iki girişe (kalın ses ve üst ses) bağlanabilen bir kablo (x2) ile. Ya da yükseltecin tek bir çıkışından iki adet (x2) aynı tek kablo ile (uçları zorunlu olarak farklı olabilir. Spade ve spade, spade ve banana, çıplak ve çıplak, çıplak ve spade, çıplak ve banana gibi) hoparlörün iki (kalın ses ve üst ses) girişine bağlanacak kablolar ile.

Bir de şöyle bir şey deneyebilirsiniz. Yani bu kesinlikle bi wire değildir. Ve sakın bu bağlantı şeklini yaparken (yani köprüler yerindeyken) bi wire YAPMAYIN!!!

ANCAK ELEKTRİK/MÜZİK VERMEDEN ÖNCE BİR KEZ VE BİR KEZ VE BİR KEZ DAHA BAĞLANTILARI KONTROL EDİNİZ.

Tek kanal için konuşuyorum yine.
    Hoparlördeki köprüler kalır.
    Yükselteçteki tek bir çıkış çiftini kullanacağız yine.
    Yükselteçteki çıkışın pozitifini (kırmızı) hoparlördeki mid/bas girişinin pozitifine (kırmızı) bağlarsınız.
    Köprü bunu tizin pozitifine (kırmızı) iletir.
    Ki bence fabrika çıkışı köprü yerine, kullandığınız kablonun aynısından bir parça kullanınız.
    Hoparlördeki tiz girişinin negatifi (siyah) köprü ile hoparlördeki mid/bas girişinin negatifine (siyah) iletilir.
    Hoparlördeki mid/bas girişinin negatifinden (siyah) diğer kablo ile yükseltecin çıkışının negatifine (siyah) bağlantı yaparsınız.
    Bu zaten normal bağlantı şeklidir.
    Şimdi ise;
    AMMA.... AMAN DİKKAT!!! ÇOK DİKKAT!!!
    Yükseltecin çıkışının pozitifinden gelen ucu, hoparlörün tiz ya da mid/basının pozitifine bağlayıp
    VE
    yükseltecin çıkışının negatifinden gelen ucu, hoparlörün tiz ya da mid/basının negatifine bağlayıp
    bu kombinasyonu deneyerek hoşunuza giden ses hangisinden geliyorsa bunda karar kılabilirsiniz.
    Hoparlördeki köprü yerindeyken; hoparlörün girişlerinin pozitiflerinin her ikisine de yükseltecin çıkışını bağlamadığınıza emin olun.
    Hoparlördeki köprü yerindeyken; hoparlörün girişlerinin negatifinin her ikisine de yükseltecin çıkışını bağlamadığınıza emin olun.
    Ve tabi ki sakın ola, köprüler yerindeyken, pozitif ile negatifler arasında, ama hoparlör tarafında ama yükselteç tarafında kombinasyon yapmayın!

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cafyon -- 25 Kasım 2016; 18:31:48 >

• quote:

Orijinalden alıntı: cafyon

Hoparlörün terminallerindeki köprülerin çıkarılmış olduğunu varsayıyorum. Değilse yükseltecin hoparlör çıkışına elektrik göndermiş olursunuz.

Bağlantı doğru ancak;
    Yükseltecin kanal başına olan iki çıkışı, farklı çıkış değildir çoğunlukla. İçeriden çoğunlukla çok basit bir bara ya da kablo ile köprülenmiştir. İlla ki bi-wire yapmak istiyorsanız. Yüksek akım verebilen yükselteç çıkışını (ya da böyle bir şey yoksa, birincil hoparlör çıkışını) kullanınız. Tek kanal için konuşuyorum. Diğer kanal için de aynısını yapmanız ses açısından iyi olur. Ya bu iş için özel olarak üretilmiş bi-wire kablo kullanınız. Yükseltecin tek çıkış bağlantısından hoparlördeki iki girişe (kalın ses ve üst ses) bağlanabilen bir kablo (x2) ile. Ya da yükseltecin tek bir çıkışından iki adet (x2) aynı tek kablo ile (uçları zorunlu olarak farklı olabilir. Spade ve spade, spade ve banana, çıplak ve çıplak, çıplak ve spade, çıplak ve banana gibi) hoparlörün iki (kalın ses ve üst ses) girişine bağlanacak kablolar ile.

Bir de şöyle bir şey deneyebilirsiniz. Yani bu kesinlikle bi wire değildir. Ve sakın bu bağlantı şeklini yaparken (yani köprüler yerindeyken) bi wire YAPMAYIN!!!

ANCAK ELEKTRİK/MÜZİK VERMEDEN ÖNCE BİR KEZ VE BİR KEZ VE BİR KEZ DAHA BAĞLANTILARI KONTROL EDİNİZ.

Yükselteçteki çıkışın pozitifini (kırmızı) hoparlördeki mid/bas girişinin pozitifine (kırmızı) bağlarsınız.
    Ki bence fabrika çıkışı köprü yerine, kullandığınız kablonun aynısından bir parça kullanınız.
    Hoparlördeki tiz girişinin negatifi (siyah) köprü ile hoparlördeki mid/bas girişinin negatifine (siyah) iletilir.
    Hoparlördeki mid/bas girişinin negatifinden (siyah) diğer kablo ile yükseltecin çıkışının negatifine (siyah) bağlantı yaparsınız.
    Şimdi ise;
    Yükseltecin çıkışının pozitifinden gelen ucu, hoparlörün tiz ya da mid/basının pozitifine bağlayıp
    VE
    yükseltecin çıkışının negatifinden gelen ucu, hoparlörün tiz ya da mid/basının negatifine bağlayıp
    bu kombinasyonu deneyerek hoşunuza giden ses hangisinden geliyorsa bunda karar kılabilirsiniz.
    Hoparlördeki köprü yerindeyken; hoparlörün girişlerinin pozitiflerinin her ikisine de yükseltecin çıkışını bağlamadığınıza emin olun.
    Hoparlördeki köprü yerindeyken; hoparlörün girişlerinin negatifinin her ikisine de yükseltecin çıkışını bağlamadığınıza emin olun.
    Ve tabi ki sakın ola, köprüler yerindeyken, pozitif ile negatifler arasında, ama hoparlör tarafında ama yükselteç tarafında kombinasyon yapmayın!

Cevaplar için çok teşekkürler. Doğru, mantıken içeride paraleller sonuçta, stereo amfiyle ayrı kanallardan bi-amp yapmış "gibi" oldum ama o da aynı derece mantıksız zaten. sabah olup kafam soğuyunca daha iyi görebiliyorum . Yine de belki dedim emin olmak için.

Bu kez de amfinin mekaniğini daha iyi anlamak adına konudan bağımsız bir soru soracağım. Amfinin şu anda şekildeki gibi tek kanalını 2x tannoy mx1 ile kullanıyorum.

bunun yerine aşağıdakini yapsam amfiden daha fazla yararlanmış olur muyum? yoksa sadece boşuna bir kanalı meşgul etmiş mi olurum?

• tr.teknikressam kullanıcısına yanıt
    Bu çok saçma olur.
    Amfinizin zaten bır sıkımlık canı var onu zorlayacak işlere girişmeyin.
    En doğru kullanım hoparlörünüzü köprüleyerek amfinizin A speaker yerine girmek be hiçbir zaman A+B yapmamaktır.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • HI-DEF-MAN kullanıcısına yanıt
    Orrayt. Bu arada amfiyi gömmeyelim uzun zamandır kullanıyorum "tannoy mx1" ile çok güzel işler yapmaktalar. (kime göre? bana göre [f/p]) Niyetim; bir kademe daha atlayarak heco 302 almak aslında. Onu bu amfi ile ne kadar verimli sürebilirim diye düşündüğüm için sordum ilk soruyu ama anlaşılan o ki 302 alırsam amfiyi de aynı oranda yükseltmem gerekecek zaten. Sinekten yağ çıkarmak yersiz. Yeni amfi meselesini de elim biraz daha para görünce kurcalarım artık. Yavaş yavaş bakalım.. Tekrar cevaplar için teşekkürler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tr.teknikressam -- 26 Kasım 2016; 11:38:35 >
  • Heco 302 den ne bekliyorsunuz bilmiyorum ama O bile para verip alınması gereken bir ürün değil biraz daha üst seviyelere bakım en azından anfide istediğiniz zaman bir işe yarasın.

Yerinizde olsam iki adet aktif hoparlör alırım anfide falan uğraşmam

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • eraycelik80 E kullanıcısına yanıt
    Hocam benim amacım tamamen stereo müzik dinlemek. Arabada malum, sahne harika istediğim bass'ları tiz'leri dilediğim kadar alıp konser salonuna çevirebiliyorum aracı. Ama evde bunu yapmak için komşu denen bir şeyin olmaması gerekir. Fazla kişiyi sub ile rahatsız etmeden, ama bass'ları da hissederek müzik dinlemek istiyorum. Bu yüzden kısa bir yüzeysel araştırmayla 302'ye yöneldim. Şu anda değil zaten en az 6 ay sonra düşündüğüm için o zaman tavsiye sorarım diyordum. bass konusunda bendeki tannoy mx1'den daha başarılı olacağı kesin ama 302'yi kafaya koymuş değilim yani daha. Her görüşü değerlendirebilirim. Mesela heco victa 302'lerin sıfırı 1000 tl. Buna uygun amfiyi de o fiyata bulsam toplam 2000 lira eder. Bu fiyatlarda bana daha detaylı ses verebilecek ne varsa değerlendirebilirim..
  • Bizim köyde bir söz vardır . İcat çıkarma
    Amplifikatörünüzün hoparlör çıkışları el kitabında yazdığı gibi gereken empedans değerinde hoparlöre doğru bağlantıyla olur ,aksi durumda amplifikatörünüzün zarar görmesine hatta hoparlörlerinizin zarar görmesine sebep olur .
    Kitapta ne yazıyorsa o
  • quote:

Orijinalden alıntı: tr.teknikressam

quote:

Orijinalden alıntı: cafyon

Hoparlörün terminallerindeki köprülerin çıkarılmış olduğunu varsayıyorum. Değilse yükseltecin hoparlör çıkışına elektrik göndermiş olursunuz.

Bağlantı doğru ancak;

Şimdi ise;
    VE

Cevaplar için çok teşekkürler. Doğru, mantıken içeride paraleller sonuçta, stereo amfiyle ayrı kanallardan bi-amp yapmış &quot;gibi&quot; oldum ama o da aynı derece mantıksız zaten. sabah olup kafam soğuyunca daha iyi görebiliyorum . Yine de belki dedim emin olmak için.

Bu kez de amfinin mekaniğini daha iyi anlamak adına konudan bağımsız bir soru soracağım. Amfinin şu anda şekildeki gibi tek kanalını 2x tannoy mx1 ile kullanıyorum.

bunun yerine aşağıdakini yapsam amfiden daha fazla yararlanmış olur muyum? yoksa sadece boşuna bir kanalı meşgul etmiş mi olurum?

Prensip olarak, yükseltecin hoparlör (yani görece yüksek gerilim) çıkışlarını...
    Eğer kullanımdalarsa (yani sizin durumunuzda "A" ya da "B" ya da "A+B" anahtarı seçilmişken) ne yüksüz bırakın ne de kısadevre yapın!
    Bu genellemeye uymayabilecek yükselteçler olabilir ancak ev kullanımında bu prensibi uygulamak faydalı olacaktır.
    Yani anahtarda "A" seçerseniz "A" terminallerini mutlaka kullanın.
    Anahtarda "B" seçerseniz "B" terminallerini mutlaka kullanın.
    Anahtarda "A+B" seçerseniz "A" ve "B" terminallerini mutlaka kullanın.

Bir de mümkünse, yükseltecinizin hangi hoparlör çıkışı (A mı B mi?) birincil çıkışıymış onu öğreniniz. Böylebir katalog bilgi yoksa, başka (ve hatta yurtdışı) forumlarda, "tek çıkışı kullanacaksam (ki bu durumda bile hala bi-wire yapabilirsiniz) A'yı mı kullanayım, yoksa B'yi mi?" diye bir araştırabilirsiniz.

Son fotodaki gibi yapmayın. Çünkü yükseltecin hoparlör çıkışlarının içerideki bağlantısı nasıl onu bilmiyoruz.

• Herkese çok teşekkürler. Aslında hoparlörlerin ohm değeri de sabit 8 olduğu için, A veya B birlikte olsa dahi 8 ohm'da sıkıntı yok yazıyor amfinin arkasında. Yine de söylediğiniz gibi 4 çıkışı birden kullanmayacağım için başka aksilik olmayacağının garantisi yok.. tamam vazgeçtim icat çıkarmıyorum böyle de mutluyum
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.