Selamlar, herkese iyi forumlar. Tercih döneminin ortalarındayız, tercihlerini kesinleştirenlerin yanı sıra kararsız olanlar da eminim vardır. Öncelikle herkese kolaylıklar diliyorum. Umarım herkesin tercih sonuçları beklediği gibi olumlu olur ve sizin için en hayırlı şekilde sonuçlanır. 2015'te sınava hazırlanırken ve tercih dönemimde bu forumdan çokca faydalanmıştım. Sonraki yıllarda da zaman zaman merak edip göz attım. 2020 yılında, ülkemizdeki Top 3 sayılabilecek bir üniversitenin Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun oldum ve o tarihten beri özel bir firmada çalışıyorum. Benim tercih yaptığım yıl, Bilgisayar Mühendisliği bölümü sıralama olarak Elektrik-Elektronik Mühendisliği'nin arkasında ikinci sıradaydı. Yıllar geçtikçe ülke ve dünya genelindeki trendlerle birlikte, her yıl sıralamasını iyileştirerek Elektrik-Elektronik Mühendisliği'ni geride bıraktı. Bundan mutlu olsam da, bu yıl Bilgisayar Mühendisliği bölümlerinin sıralamalarını görünce şok oldum ve bu konuyu açmak istedim. Öncelikle belirtmek isterim ki hem üniversite yıllarımdan hem de şu an yaptığım işten çok memnunum. O zamanlar bölümleri iyi araştırmış ve sadece Bilgisayar Mühendisliği tercih etmiştim. Hem okurken hem de iş hayatında bundan hep memnun oldum ve doğru bir tercih yaptığımı hissettim. Eminim şu an bu mesajı okuyanlar arasında benzer durumda olanlar vardır. Eğer bölümlerin müfredatını iyice araştırdıysanız, Tıp ya da Elektrik-Elektronik Mühendisliği gibi diğer bölümlerin sizi mutlu etmeyeceğine eminseniz ve farklı profildeki mezunlarla konuşup kafanızda bir şeyler netleştirdiyseniz, mesajın geri kalanını görmezden gelebilirsiniz. Bilgisayar Mühendisliğiyle ilgili herhangi bir sorunuz varsa özelden ya da buradan sorabilirsiniz, seve seve yardımcı olurum. Bu konuyu açarak ulaşmayı hedeflediğim kişiler, kararsız olup, tercih nedenlerinden biri şu an Bilgisayar Mühendisliğinin en gözde bölüm olması olacak kişiler. Öncelikle Bilgisayar Mühendisliği çok güzel bir bölüm olmasına rağmen, herkes için uygun olmayabilir. Eğer hala kafanızda soru işaretleri varsa mutlaka biraz daha araştırın. Şu blogu okuyabilirsiniz: Bilgisayar Mühendisliği Rehberi. Ayrıca YouTube'da da hem okul hayatı hem de meslekle ilgili güzel videolar mevcut. Gelelim en önemli konuya, "maalesef", şu an hiçbir Bilgisayar Mühendisliği bölümü bulunduğu sıralamayı hak etmiyor, belki sadece Koç Üniversitesi hep bu sıralamalardan az kişi aldığı için hakediyor olabilir. Şu anki sıralamalar gerçekten şok edici. 2014'te:
Bilgisayar Mühendisliği çok güzel bir bölüm, bizim tercih yaptığımız yıllarda bence hak ettiği değerden daha azını görüyordu, günümüzde yükselmesi de kaçınılmazdı, ancak bu sıralamalar maalesef hak ettiğinden çok fazlası. Bu yükselişin nedenleri bence şunlar:
Yukarıdaki nedenlerin sonuncusu hariç hepsinin az ya da çok gerçeğe dayalı ve mantıklı olduğunu düşünüyorum.
Gelinen noktada maaşlar eski cazibesinde olmasa da hala fena sayılmaz. Doktorlara geçtiğimiz senelerde yapılan iyileştirmelerle aradaki fark açılsa da, benim için maaş o kadar önemli değil, doktordan az kazanmak sorun olmaz, daha rahat çalışma şartlarım olsun diyorsanız, F/P olarak maaşlar bence hala fena değil. Bir diğer bilinmezlik konusu ise AI. AI'in mesleği nasıl etkileyeceğini şimdiden kestirmek zor. Ancak şu anki sıralamalarla eğer Bilgisayar Mühendisliği istediğinizden emin değilseniz ama yine de tercih ediyorsanız, AI'in mesleği olumsuz etkileme ihtimali aldığınız riski daha da arttırıyor. İlk tavsiyem, LinkedIn'den düşündüğünüz okulun güncel(son iki üç senedeki) mezunlarını bulup profillerini inceleyin. O okuldan mezun Big Tech şirketlerde çalışmaya başlamış yüzlerce kişi olabilir, ancak son senelerde bu oran nasıl, pandemi hype'ına yetişememiş kişiler nerelerde çalışıyor, daha iyi fikir verecektir. İkinci tavsiyem ise mezuniyet sonrası beklentinizi iyi ayarlamanız. Yukarıda hep yurt dışı Big Tech şirketlerden bahsettik, çok fazla sayıda buralarda çalışan mezunlar var, ancak en iyi okullarda sektörün en iyi olduğu zamanlarda bile bu şirketlerde işe girme oranı %10'u bulmayacaktır bile. Şu andaki şartlar çok değişmezse, top 10 okuldan mezun olup, okul yıllarını çok boş geçirmeyip 3 gibi bir ortalamayla mezun olduğunuz taktirde savunma sanayi firmalarında iş bulma imkanınız çok yüksek. Oranın şartlarını araştırıp sizi tatmin edip etmeyeceğine karar vermek daha iyi olacaktır. Kısa bir sürede yazdığım için yazım hatalarım ve anlatım bozuklukları olabilir, bunun için kusura bakmayın. Bir sorunuz olursa buradan elimden geldiğince yardımcı olup cevaplarım. Herkese iyi tercih dönemleri dilerim. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mrckaraca24 -- 31 Temmuz 2024; 19:31:12 > |
Bildirim