Şimdi Ara

Bilgisayar Mühendisliği Tercihi Yapacaklar Okusun

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
2
Favori
848
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Selamlar, herkese iyi forumlar. Tercih döneminin ortalarındayız, tercihlerini kesinleştirenlerin yanı sıra kararsız olanlar da eminim vardır. Öncelikle herkese kolaylıklar diliyorum. Umarım herkesin tercih sonuçları beklediği gibi olumlu olur ve sizin için en hayırlı şekilde sonuçlanır.

2015'te sınava hazırlanırken ve tercih dönemimde bu forumdan çokca faydalanmıştım. Sonraki yıllarda da zaman zaman merak edip göz attım. 2020 yılında, ülkemizdeki Top 3 sayılabilecek bir üniversitenin Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun oldum ve o tarihten beri özel bir firmada çalışıyorum. Benim tercih yaptığım yıl, Bilgisayar Mühendisliği bölümü sıralama olarak Elektrik-Elektronik Mühendisliği'nin arkasında ikinci sıradaydı. Yıllar geçtikçe ülke ve dünya genelindeki trendlerle birlikte, her yıl sıralamasını iyileştirerek Elektrik-Elektronik Mühendisliği'ni geride bıraktı. Bundan mutlu olsam da, bu yıl Bilgisayar Mühendisliği bölümlerinin sıralamalarını görünce şok oldum ve bu konuyu açmak istedim.

Öncelikle belirtmek isterim ki hem üniversite yıllarımdan hem de şu an yaptığım işten çok memnunum. O zamanlar bölümleri iyi araştırmış ve sadece Bilgisayar Mühendisliği tercih etmiştim. Hem okurken hem de iş hayatında bundan hep memnun oldum ve doğru bir tercih yaptığımı hissettim. Eminim şu an bu mesajı okuyanlar arasında benzer durumda olanlar vardır. Eğer bölümlerin müfredatını iyice araştırdıysanız, Tıp ya da Elektrik-Elektronik Mühendisliği gibi diğer bölümlerin sizi mutlu etmeyeceğine eminseniz ve farklı profildeki mezunlarla konuşup kafanızda bir şeyler netleştirdiyseniz, mesajın geri kalanını görmezden gelebilirsiniz. Bilgisayar Mühendisliğiyle ilgili herhangi bir sorunuz varsa özelden ya da buradan sorabilirsiniz, seve seve yardımcı olurum.

Bu konuyu açarak ulaşmayı hedeflediğim kişiler, kararsız olup, tercih nedenlerinden biri şu an Bilgisayar Mühendisliğinin en gözde bölüm olması olacak kişiler.

Öncelikle Bilgisayar Mühendisliği çok güzel bir bölüm olmasına rağmen, herkes için uygun olmayabilir. Eğer hala kafanızda soru işaretleri varsa mutlaka biraz daha araştırın. Şu blogu okuyabilirsiniz: Bilgisayar Mühendisliği Rehberi. Ayrıca YouTube'da da hem okul hayatı hem de meslekle ilgili güzel videolar mevcut.

Gelelim en önemli konuya, "maalesef", şu an hiçbir Bilgisayar Mühendisliği bölümü bulunduğu sıralamayı hak etmiyor, belki sadece Koç Üniversitesi hep bu sıralamalardan az kişi aldığı için hakediyor olabilir. Şu anki sıralamalar gerçekten şok edici.

2014'te:

• 4390 ile alan ODTÜ şimdi 710'la
    • 4580 ile alan İTÜ şimdi 1140'la
    • 23100 ile alan Hacettepe şimdi 3390'la alır hale gelmiş.

Bilgisayar Mühendisliği çok güzel bir bölüm, bizim tercih yaptığımız yıllarda bence hak ettiği değerden daha azını görüyordu, günümüzde yükselmesi de kaçınılmazdı, ancak bu sıralamalar maalesef hak ettiğinden çok fazlası. Bu yükselişin nedenleri bence şunlar:

• Doktorluğun eskiye göre cazibesini yitirmesi, son iyileştirmelerden önce maaşların düşük kalmaya başlaması
    • Öğrencilerin mezun olduktan sonra yurt dışını hedeflemesi ve bilgisayar mühendisliğinde diğer mühendisliklere ve tıpa göre yurt dışı imkanlarının daha fazla olması (Hala bence böyle ama eskiye göre çok daha azaldı, aşağıda biraz daha detaylı yazdım)
    • Pandemiyle birlikte yaygınlaşan, diğer mühendisliklerde pek mümkün olmayan remote çalışma imkanı
    • Doktorluğa göre daha rahat çalışma koşulları
    • Pandemiyle birlikte sektörün büyümesi bununla beraber artan maaşlar
    • Daha çok tercih edilip sıralamasının artması, sıralaması arttığı için daha çok tercih edilip sıralamasının daha da artması (Türkiye'de belirli yıllarda bir bölüm bu duruma yakalanıyor ve genellikle bu durum mutsuz mezunlarla sonuçlanıyor)

Yukarıdaki nedenlerin sonuncusu hariç hepsinin az ya da çok gerçeğe dayalı ve mantıklı olduğunu düşünüyorum.

• Kesinlikle remote çalışmak istiyorsanız buna karar verdiyseniz, şu anda pandemiye göre çok azalsa da, hala remote çalışmanın en mümkün ve yaygın olduğu alan bizim alan. (Ben uzun süre remote çalışıp şu anda ofiste çalışan biri olarak remote'un iyi yanları olsa da pek tavsiye etmiyorum, merak edenlerle konuşabiliriz)
    • Doktorluk, Diş Hekimliği bana göre değil, ben o kadar yorulmak istemiyorum, daha rahat koşullarda çalışmak istiyorum diyorsanız, yine Bilgisayar Mühendisliği mantıklı bir tercih.
    • Gelelim maaş ve yurt dışı meselesine, maalesef burada durum biraz daha iç karartıcı. Pandemiyle birlikte özellikle 2021 yılında, yurt dışı imkanları inanılmazdı. Büyük Amerikan şirketleri Avrupa ofislerine deli gibi alım yaptı, neredeyse her gün LinkedIn sayfamda birisinin iyi bir şirketin Avrupa ofisinde işe başladığını görüyordum. Bu hype ile birlikte yurt içindeki maaşlar da çok iyi noktaya gelmişti. Ancak sonra işler maalesef tam tersine döndü, Amerika'daki faizlerin neredeyse 0'dan 5.5'lara gelmesiyle bu şirketler işe alımları çok azalttı, hatta çoğu şirket durdurdu. Twitter, Google, Meta gibi birçok şirket işten çıkarmalar yaptı. (Buraya bakabilirsiniz)

Gelinen noktada maaşlar eski cazibesinde olmasa da hala fena sayılmaz. Doktorlara geçtiğimiz senelerde yapılan iyileştirmelerle aradaki fark açılsa da, benim için maaş o kadar önemli değil, doktordan az kazanmak sorun olmaz, daha rahat çalışma şartlarım olsun diyorsanız, F/P olarak maaşlar bence hala fena değil.

Bir diğer bilinmezlik konusu ise AI. AI'in mesleği nasıl etkileyeceğini şimdiden kestirmek zor. Ancak şu anki sıralamalarla eğer Bilgisayar Mühendisliği istediğinizden emin değilseniz ama yine de tercih ediyorsanız, AI'in mesleği olumsuz etkileme ihtimali aldığınız riski daha da arttırıyor.

İlk tavsiyem, LinkedIn'den düşündüğünüz okulun güncel(son iki üç senedeki) mezunlarını bulup profillerini inceleyin. O okuldan mezun Big Tech şirketlerde çalışmaya başlamış yüzlerce kişi olabilir, ancak son senelerde bu oran nasıl, pandemi hype'ına yetişememiş kişiler nerelerde çalışıyor, daha iyi fikir verecektir.

İkinci tavsiyem ise mezuniyet sonrası beklentinizi iyi ayarlamanız. Yukarıda hep yurt dışı Big Tech şirketlerden bahsettik, çok fazla sayıda buralarda çalışan mezunlar var, ancak en iyi okullarda sektörün en iyi olduğu zamanlarda bile bu şirketlerde işe girme oranı %10'u bulmayacaktır bile. Şu andaki şartlar çok değişmezse, top 10 okuldan mezun olup, okul yıllarını çok boş geçirmeyip 3 gibi bir ortalamayla mezun olduğunuz taktirde savunma sanayi firmalarında iş bulma imkanınız çok yüksek. Oranın şartlarını araştırıp sizi tatmin edip etmeyeceğine karar vermek daha iyi olacaktır.

Kısa bir sürede yazdığım için yazım hatalarım ve anlatım bozuklukları olabilir, bunun için kusura bakmayın. Bir sorunuz olursa buradan elimden geldiğince yardımcı olup cevaplarım. Herkese iyi tercih dönemleri dilerim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mrckaraca24 -- 31 Temmuz 2024; 19:31:12 >

• güzel yazı olmuş. cengle alakam yok ama söylemek istediklerim var. bu bölümün gereksiz şiştiğini düşünüyorum. şu an olmasa bile yakın zamanda ceng balonu cidden patlayacak ve keşke tıp yazsaydım diyenler çok olacak malesef.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi processustransversus23 -- 29 Temmuz 2024; 14:52:32 >
  • iki yıllık bilişim programları hakkında ne düşünüyosunuz? Bölümlerin listesini aşağıda paylaşıyorum. Sizce sektöre girmek için bu tarz bölümler vakit kaybı mı?

• Yapay Zeka Operatörlüğü
    • Büyük Veri Analistliği
    • Otonom Sistemler Teknikerliği
    • Dijital Dönüşüm Elektroniği
    • Robotik ve Yapay Zekâ
    • Oyun Geliştirme ve Programlama
    • Bulut Bilişim Operatörlüğü
    • İmalat Yürütme Sistemleri
    • Kurumsal Bilişim Uzmanlığı
    • İnsansız Araç Teknikerliği
    • Ön-yüz yazılım Geliştirme
    • Arka-yüz yazılım Geliştirme
  • Bır bilgim yok maalesef, başka bilen arkadaşlar varsa daha iyi yardımcı olur.

• ben hala insanların hayali değilse sadece iş garantisi prestij gibi nedenlerle tıp yazmaması gerektiğini düşünüyorum tıp sadece bir bölüm değil yaşam biçimi çok uzun saatler çalışılıyor hocalar aşırı fazla mobbing uyguluyor hele bir kesim var sen tedavi etmeye çalışıyorsun adam tedaviyi reddediyor yani sen 6 sene okumuşsun hastan senden daha çok şey bildiğini sanıyor bir de bu insanlarla uğraşıyorsun
  • herkes maaş maaş diyor ama doktor maaşları fazla değil az.

• Tuğra Şahin T kullanıcısına yanıt
    Buna kesinlikle katılıyorum, benim tercih yaptığım yıllarda durum Tıp için böyleydi, şu anda aynı durum bence Bilgisayar Mühendisliği için mevcut. Kesinlikle çalışma şartları tıpa göre daha iyi, özellikle okurken pişman olma ihtimali bence daha az. Ama şu anki sıralamalar yanlış bir beklenti oluşturursa mezuniyet sonrası büyük pişmanlıklar yaşatabilir, çünkü ne Tıp kadar prestijli bir meslek ne de maaşlar o kadar yüksek. Eğer tercih yaparken maaşı ilk kriterler arasına alıyorlarsa, bunu göze alıp tercih etmek gerekiyor.

Maaşlar konusunda şunu söyleyebilirim. Bilkent, İTÜ, ODTÜ, Boğaziçi gibi top okullarda bile herhangi bir dönem mezunlarını(yeni mezun, 5 sene tecrübeli ya da 20 sene tecrübeli) aynı dönem üniversiteye girişli herhangi bir devlet üniversitesinin Tıp mezunlarıyla karşılaştırırsanız, hem medyan maaş hem ortalama maaş olarak Tıp bariz şekilde önde olacaktır, maalesef durum böyle. Ancak yukarıda dediğim gibi F/P olarak bence hala fena değil bilgisayar mühendisliği. Sadece beklentiyi ayarlamak önemli. Bilgisayar Mühendisliğinde doktorluk kadar ya da daha yüksek maaş için hem biraz şanslı olmak hem de okul yıllarını verimli geçirip bölümün top sıralarında olmak gerekiyor. Geçen seneki ODTÜ-Boğaziçi Bilgisayar mezunlarının bile sadece top %5-10u yeni mezun doktorlar kadar kazanabiliyordur. Tercih yaparken o 5% arasında olamama ihtimalini düşünüp tercih yapmalı.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Üniversite Tercihi Yapacaklar
    13 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • yardımiçinaçtımhessabı Y kullanıcısına yanıt
    Devletin son iki senede yaptığı iyileştirmelerle şu an çevremden gördüğüm ve duyduğum iyi durumda maaşlar.
  • Uplayayım

• Hocam iyi bir yazı olmuş ama " bilgisayar mühendisliklerinin bu sıralamaları hak etmiyor " iddiasına katılmıyorum . Bunu diyebilmeniz için birkaç alternatif belirtmeniz lazım.
    Mesela mühendislik isteyen birisi 300. olup da ODTÜ CS yerine ne yazacak ? Benzer şekilde 2000. olan birinin Hacettepe CS den başka nasıl bir alternatifi var ?
  • balamir. B kullanıcısına yanıt
    Hocam, aslında yazının başında da belirttiğim gibi, bir kişi bilgisayar mühendisliğini tercih etmek istediğine iyice araştırıp emin olduysa, hak edip etmeme gibi bir durum söz konusu olmuyor. Nasıl gerçek hayatta bazı ürünler olması gerektiğinden fazla fiyatta olsa da almak mantıklı bir seçim olabiliyorsa, burada da benzer bir durum var. Tabii ki 2000 sıralamasıyla Hacettepe veya YTÜ yazılabilir. Yazımda anlatmak istediğim, eskiden tıp alanında olduğu gibi bilgisayar mühendisliği için oluşan trend nedeniyle, aslında tıp, elektrik-elektronik mühendisliği veya endüstri mühendisliği gibi bölümleri seçse hem okurken hem de mezun olduktan sonra daha mutlu olacak ve daha iyi şartlara sahip olacak kişiler bilgisayar mühendisliğini tercih ediyor. Şu anki sıralamaların bu hale gelmesinin nedeni bence bu. Hacettepe Bilgisayar'ın Ankara Tıp'tan daha yüksek puanla öğrenci alması bence başka bir şekilde açıklanamaz. Hacettepe Bilgisayar'dan mezun olduğunda kendi döneminde en iyi beş on kişi arasında değilsen, alacağın maaş Ankara Tıp'ta sadece dersleri geçecek kadar çaba gösteren ve başka bir şey yapmayan bir hekimin kazanacağı maaştan az olacak, eğer en iyi 30-40% içinde değil de biraz daha ortalarda bitirirsen yarısından aza bile düşebiliyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mrckaraca24 -- 31 Temmuz 2024; 20:51:30 >

• mrckaraca24 M kullanıcısına yanıt
    Demek istediğinizi anladım ama benim gözlemlediğim durum sizinkinden farklı . Çevremdeki pişman olanlar bilgisayara ilgi duymalarına rağmen ODTÜ, Boğaziçi olsun diye EEM ve Endüstri yazan kesim . TOP ünilerden birinde okuyan biri olarak üni faktörünün çok abartıldığını düşünüyorum .
    Tıpla karşılaştırma mantığınıza göre ise en iyi mühendislik bölümünün taban sıralamasının 30 binden iyi olmaması lazım çünkü son yıllarda devlet tıplar 30 binli sıralamalardan öğrenci alıyorlar .
  • balamir. B kullanıcısına yanıt
    Tam olarak kendimi ifade edememiş olabilirim. Bölüm tercihi, okul seçiminden kesinlikle daha önemli. Bilgisayara ilgi duyan ve bu konuda kararlı olan biri bilgisayar mühendisliği okumalı; başka bir bölümü düşünmemeli bile, bu zaten herhangi bir X bölüm için geçerli.

Yaptığım karşılaştırmadan dediğiniz çıkarıma varılmaz. Benim bahsettiğim, tercih döneminde kendini herhangi bir bölüme tam yakın hissetmeyen, tıp mı mühendislik mi ikileminde kalan öğrenciler. Eskiden, örneğin 2015'te, toplumdaki prestij, maaş gibi nedenlerle bu öğrencilerin büyük çoğunluğu tıp tercihi yapıyordu. Şu an bu bilinçsiz tercih durumu bilgisayar mühendisliğine kaymış durumda ve ne yazık ki ben bunun nedeninin pandemi döneminde oluşan geçici hype olduğunu düşünüyorum. Yoksa bilinçli tercih yapan öğrenciler her sıralamada her sene var. Örneğin benim için maaş, önem sıralamasında ikinci-üçüncü sırada yer alıyor. Şimdi tekrar tercih yapsam, büyük ihtimalle kariyerimin hiçbir evresinde yaşıtım bir hekimin maaşına erişemeyeceğinin bilincinde olup bunu sorun etmeyerek, yine aynı bölümü tercih ederdim.

Dikkat çekmek istediğim nokta, genel olarak öğrencilerde gördüğüm yanlış kanı Tıp fakültesine 200 öğrenci girer, mezun olabilirse 200'ü de devlette güzel maaşla başlar. Ancak ,LinkedIn gibi platformlardan görülebilir, ODTÜ, Boğaziçi, ITÜ Bilgisayar veya diğer bölümlerden 100 kişiden en fazla 10-15 tanesi çok güzel imkanlar sunan şirketlere, Big Tech gibi yerlere girebiliyor. Tercih edenlerin, o ilk 10-15'in içinde olamama ihtimalini göze alıp tercih yapmaları gerekiyor.

• Hocam biraz araya girmek gibi olacak fakat şunu da eklemek istiyorum. Ben bilgisayar okumak isteyen bir insanım. 22700 küsür siralama yaptım. Benim en iyi gidebileceğim üniversite şuan esogü. Ben bu universitede okuyup zaten dolu olan bir sektöre ( 5 yil sonra daha da dolacak ve yapay zekanin etkileri daha da hissedilecek ) giriş yapacağım. Okul yüzünden belki 1 adım geride olacağım staj bulmakta zorlanacağım. Üstüne üstlük ekonomi de bu durumda kalırsa aldığım maaş ile zaten mutlu olmam imkansız hale gelecek. Sirf para kazandirmadigi icin belki de isimden nefret eder hale geleceğim. Şimdi ülkenin ve koyun psikolojisinin bu kadar etkin olduğu yerde bilgisayar seçmek ne kadar mantıklıdır? Ben açıkçası içimdeki bilgisayar aşkının para yüzünden bitmesini istemediğim için bilgisayar yazmayacağım. Belki bunun için aylarımdan yıllarımdan hatta belki de hayatımda büyük bir kısımı kaplayacak iş hedeflerimden kısa süreli de olsa vazgeçeceğim. Önce paramı kazanabilecek bir iş kazanıp daha sonrasında yazılım alanına yonelecegim. Ne kadar mantıklı düşünüyorum bilmiyorum fakat açıkçası günümüzdeki hayat planım bundan ibarettir. Kendi finansal özgürlüğümün garanti olduğu ana kadar hayallerimi bekleteceğim.

• Loky19 kullanıcısına yanıt
    Saygı duyarım hocam. Ama eğer günün sonunda meslek olarak Bilgisayar Mühendisi'nin yaptığı işleri yapmayı hedefliyorsanız en iyi seçenek Bilgisayar Mühendisliği okumak olabilir, iyice araştıp emin olduktan sonra tercih yapmanızı öneririm.
  • Tercihler uzatılmış, uplayayım.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.