Şimdi Ara

SUBWOOFER KABLOSU ÇİFT GİRİŞLİ

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
54
Cevap
3
Favori
18.936
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • subwooferların arkasında iki adet giriş var l ve r olarak.
    sub ile gelen kendi kablosunu left bölmünde kullanıyorum.
    http://www.enucuzdikmen.com/index.asp?CategoryID=10&SubCategoryID=0&SubSubCategoryID=0&UserType=0&Lang=1&strRnd=85QC5W8G33VL3JT2P1SVC32WB8O3LPM&urun_ana_kategori=431&urun_alt_kategori=528

linkteki gibi çift girişli subwoofer kablosunun artısı olurmu. ses kalitesinde değişiklik olur mu

• bende uzun bir süre subwoofer içinden çıkan orjinal kabloyu kullandım
    sonra bu çift çıkışlı kablodan aldım
    üstelik aldığım kablo orjinal kablodan çok daha kalın ve kaliteliydi
    ama ses kalitesinde hemen hemen hiç fark olmadı
    istersen bir dene
    belki sende farkedebilir
  • o zaman bu çift girişin amacı ne ?
    en azından bilgimiz olsun
    bilen arkadaşların dikkatine

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi erdalt -- 24 Kasım 2007; 21:01:27 >
  • bendeki sub da 2 li girişi war 2li kablo al. nerden baksan %40 artış oluyor
  • sinyaller daha dengeli ve agresif iletilir ... bence fiyatıda uygun
  • kesinlikle fark oluyor
  • quote:

Orjinalden alıntı: erdalt

o zaman bu çift girişin amacı ne ?
    en azından bilgimiz olsun
    bilen arkadaşların dikkatine

o çift girişin amacı wooferda iki bobinide kullanabılmendır.her woofer çift bobinli olmaz.buda senin wooferının çift bobinli olduğunu gösterir .yani sen bu wooferi 4 ohm da da 2ohm da da bağlayabilisin.2 ohmda ses yaklasık %50 artış gösterir(wooferın kapasıtesıne baglı)(genelde amfilerde işe yarar ama).. eger amacın 2 ohm da baglamak dıılse , çift kablo takmanın bi anlamı olmaz...eger ohmu düşürmeyi düşünüyosan çift kablo kullanman gerekir... haaa eger girislerin bu resimdeki gibi jak lı ise ohm dusurme yapamazsın. once o jakları iptal edip normal klipsli giris yapman gerekicek...

saygılarımla

• slm sub larda 2 giriş yapılamasının nedeni yüksek model receiverlarda sub a çift çıkış verilmektedir yamahanın en üst modellerinde var ama diğer arkadaşlarında yazdığı gibi 100 krş olan bir adaptör var onu anfinin sub çıkışına takıyorsun sana iki adet çıkış veriyor saba left right olarak girdiğin zaman ses % 30 fark ediyor senelerdir müşterilerimize böyle bağlattırdık her kez çok memnun
  • subwoofer'larda genelde L ve R girişleri olur, bu girişlerin L olanının LFE olarak kullanılması tavsiye edilir
    bazı subwoofer modellerinde L ve R girişinden bağımsız olarak LFE girişi de olabilir öte yandan sadee LFE girişi olup başka giriş olmayan modellerde mevcuttur.
    yaygın olarak kullanılan L ve R girişi olan modellerdir.
    amfinin subwoofer veya LFE çıkışından alınan sinyalin tek kabloyla LFE girişe bağlanması ile bu kablonun çoğaltılarak hem L hemde R girişine aynı anda bağlanması %30 veya %40 etkilemez.
    Eğer amfiniz düşük frekanstaki sesleri L ve R olarak iki çıkıştan veriyorsa o zaman Subwoofer'a iki kablo çekmeniz doğru olacaktır.
  • AKREPMt tamamıyla katılıyorum.

Amfinizden SUB Pre-OUT çıkışından ( ki monodur) iki kablo ile çıkmak anlamsızdır.

LveR olarak çift girişli sublar Dual Bobin değildir (nadiren olsa bile) içlerinde Mono amfi vardır. Bu bağlantı şekli eğer amfiniz stereo bir amfi ise (özellikle stereo pre ise) çıkacağınız sinyal stereo olmak zorunda olduğundan Lve R şeklinde bir input zorunluluğu doğurur ancak sub bunu üretmeden zaten mono sinyale çevirip sesi üretecektir. zaten dual-bobin baslara da mono sinyal yollanması zorunludur maksat 2 ayrı amfi veya tek amfinin daha düşük omajlarda çalışıp daha yüksek wattlar üretmesinin sağlanmasıdır.

LFE ( Low Frequency Effect) girişinden yada yoksa L girişinden tek kabloyla bağlamak tek yoldur ( eğer amfinizde sub pre-out varsa)
    quote:

Orjinalden alıntı: AKREPmt.

subwoofer'larda genelde L ve R girişleri olur, bu girişlerin L olanının LFE olarak kullanılması tavsiye edilir
    bazı subwoofer modellerinde L ve R girişinden bağımsız olarak LFE girişi de olabilir öte yandan sadee LFE girişi olup başka giriş olmayan modellerde mevcuttur.
    amfinin subwoofer veya LFE çıkışından alınan sinyalin tek kabloyla LFE girişe bağlanması ile bu kablonun çoğaltılarak hem L hemde R girişine aynı anda bağlanması %30 veya %40 etkilemez.
    Eğer amfiniz düşük frekanstaki sesleri L ve R olarak iki çıkıştan veriyorsa o zaman Subwoofer'a iki kablo çekmeniz doğru olacaktır.

• quote:

Orjinalden alıntı: Hi-def-man

AKREPMt tamamıyla katılıyorum.

Amfinizden SUB Pre-OUT çıkışından ( ki monodur) iki kablo ile çıkmak anlamsızdır.

LveR olarak çift girişli sublar Dual Bobin değildir (nadiren olsa bile) içlerinde Mono amfi vardır. Bu bağlantı şekli eğer amfiniz stereo bir amfi ise (özellikle stereo pre ise) çıkacağınız sinyal stereo olmak zorunda olduğundan Lve R şeklinde bir input zorunluluğu doğurur ancak sub bunu üretmeden zaten mono sinyale çevirip sesi üretecektir. zaten dual-bobin baslara da mono sinyal yollanması zorunludur maksat 2 ayrı amfi veya tek amfinin daha düşük omajlarda çalışıp daha yüksek wattlar üretmesinin sağlanmasıdır.

LFE ( Low Frequency Effect) girişinden yada yoksa L girişinden tek kabloyla bağlamak tek yoldur ( eğer amfinizde sub pre-out varsa)
    quote:

subwoofer'larda genelde L ve R girişleri olur, bu girişlerin L olanının LFE olarak kullanılması tavsiye edilir

arkadaşlar bende Pure acoustics SL-W10 var (Yamaha RX-V361 AVR ile kullanıyorum)

başlangıçta "nasıl olsa mono sürücü, neticede paraleldir" diyerek sadece "L" den girdim
    sonra bir deneyelim bakalım dedim ve 2 ucu erkek 1 ucu dişi "Y" adaptör RCA ile çift giriş yaptım
    samimi söylüyorum ses %20-25 arttığı gibi ses kalitesinde de hissedilir bir fark yarattı
    bende inanamadım, elimdeki ses testleri ile aynı sesi "R" yi çekerek her iki durumda da defalarca denedim

dual bobin varmıdır yokmudur, her sub.da aynı durum sözkonusumu o kadarını bilmiyorum ama ses kesinlikle farkediyor

birde tek sürücüde dual bobinin mantığınıda açıklayabilirseniz sevinirim

• slm machiner aynen söylediğin gibi senelerdir böyle bağlıyoruz ve % 30 fark etmez diyen arkadaş yanılıyor fark ediyor hemde bunu çok rahat hissediyorsunuz bütün kullanıcılar aynı şeyi söylüyor
  • bende senelerdir subwoofer kullanıyorum
    ve şu anda sistemime 3 adet subwoofer bağlı
    iki farklı amfi (onkyo, sony) ve 4 farklı subwoofer (kenwood, def.tec., cerwin-vega) denedim ama hiç bir fark göremedim
    nasıl yanılıyorum, sizinki psikolojik olmasın? ya da birbirimizi tam anlamadık
    stereo bağlandığında ses farkeder onu da yazıda belirttim ve öyle bağlanması gerekiyor dedim

quote:

Orjinalden alıntı: spidr

slm machiner aynen söylediğin gibi senelerdir böyle bağlıyoruz ve % 30 fark etmez diyen arkadaş yanılıyor fark ediyor hemde bunu çok rahat hissediyorsunuz bütün kullanıcılar aynı şeyi söylüyor
  • quote:

stereo bağlandığında ses farkeder

daha önce söylediğiniz gibi avr.de de stereo çıkış olması ve sub.ın dual bobin olması şartıyla diyorsunuz zannedersem; o kabul

ama benim avr.de sub. çıkışı mono ve söylediğim gibi bu mono çıkışı "Y" adaptör ile ikiye bölerek bağladım
    hatta bağlamadan önce hiç bir fark olmayacağı ön yargısı ve beklentisi içinde bu denemeyi yaptım

sizin kadar deneyimli değilim, her zamanda emin olmadığım konularda iddialı konuşmaktan kaçındım
    ancak aradaki farkı hissedecek kadar kulağıma güveniyor ve psikolojik olmadığı konusunda da emin ve samimiyim

ayrıca her sub.da durum aynımıdır onu da bilmiyorum
    ama "spidr" arkadaşın elinden pek çok sub. geçtiğini zannediyorum

quote:

ve şu anda sistemime 3 adet subwoofer bağlı
    iki farklı amfi (onkyo, sony) ve 4 farklı subwoofer (kenwood, def.tec., cerwin-vega) denedim ama hiç bir fark göremedim

walla 3 sub. birden dinlemekten sizin kulaklar hassasiyetini yitirmiş olmasın

birde önceki mesajda sorduğum tek sürücüde dual bobinin mantığınıda açıklayabilirseniz sevinirim
    neden ihtiyaç duyuluyor böyle bir şeye, iki kanal birleştirilip tek kanala girilse ne farkediyor
    neticede frontlar gibi farklı istikametler yok
    sesler aynı eksendeki tek sürücüden gelecek
    sırf merakdan soruyorum

• dual bobin olayını ben söylemedim

ben aldığım her aletin içini bir kaç gün içinde açarım
    kullandığım subwooferlar'ın üçünde L ve R girişi var ama hiç birinde dual bobin yok, woofer'a bir çift (bir artı - bir eksi) kablo gidiyor
    bence o arkadaş bilmeden başka bir şey tarif etmeye çalışmış, woofer arkasında çift giriş (iki artı - iki eksi) olanlardan sanmıştır
    fakat dediğim gibi bendeki aktif subwoofer'ların L ve R girişleri tek bobine gidiyor
  • slm machiner kamyonlarla sub sattık ve bağladık yazdıklarım aynen seninde söylediğin gibi profosyonel olan kişi bu kadar deneyimden sonra nasıl yanılır bir konudada doğru söylüyorsun çok kötü sub larda bu % 15 lere düşüyor işte profosyonel olmayan bir kişi bu farkı anlamıyor hemen yanlış anlama AKREPmt. bu lafım sana değildi genelleme olarak söyledim
  • çift girişi fazla kurcalamayın yanlış yoldasınız. ama çift giriş yaparsanız subwoofer basitçe artan frekans kazancıyla daha güçlü çalar. bunu anlamak zor değil.
  • evet kamyonlarla sub sattınız, mutlaka deneyimleriniz vardır
    ben bir kere daha farklı açıklama yapayım belki yanlış anlaşılma olmuştur
    bir amfinin sub çıkışından alınan sinyal subwooferin LFE girişine bağlanır. normal bağlantı şekli budur. eğer subwooferin LFE girişi yoksa L ve R girişlerinden biri LFE olarak tavsiye edilir. bu genellikle L olur. kullanım kılavuzlarına bakabilirsiniz.
    herhangi bir üretici firmanın subwoofer bağlantı şekillerine de bakabilirsiniz (örnek: JBL, Cerwin-vega, Dali, Definitive technology, Kenwood) veya tüm markaları inceleyebilirsiniz.
    bu gibi firmaların bağlantı şemasında sub çıkışı y kablo ile çoğaltılmıyor. tek kablo kullanılıyor. ancak sinyalin merkezi stereo ise o zaman zaten iki kablo geleceği için mecburen L ve R girişi aynı anda kullanılacaktır.

quote:

Orjinalden alıntı: spidr

slm machiner kamyonlarla sub sattık ve bağladık yazdıklarım aynen seninde söylediğin gibi profosyonel olan kişi bu kadar deneyimden sonra nasıl yanılır bir konudada doğru söylüyorsun çok kötü sub larda bu % 15 lere düşüyor işte profosyonel olmayan bir kişi bu farkı anlamıyor hemen yanlış anlama AKREPmt. bu lafım sana değildi genelleme olarak söyledim

• denemeyi yapmadan önce bende şöyle bir bağlantı şeması olduğunu düşünüyordum
    ve de hiç fark beklemiyordum açıkcası

şema fazla basit oldu ama sizlerinde kasdettiği buna benzer bir şey zannedersem
    eğer böyleyse bir kanalı ikiye bölüp sonra tekrar birleştirmenin ses üzerine hiç bir artısı olamaz elbette
    hatta bırakın frekans kazancını, bağlantı elemanların artmasından dolayı kayıp bile sözkonusu (hissedilmeyebilir belki)
    haklısınız, banada birileri böyle bir bağlantı ile seste artış elde ettiğini söylese inanmam, hatta "hadi len" derim

yaw arkadaşlar açtırmayın şimdi banada kutuyu (sub. kabinini)
    aletin arkasında bir sürü civata var zaten

"AÇ! AÇ!" diye bağıranı vururum

• quote:

Orjinalden alıntı: Hi-def-man

AKREPMt tamamıyla katılıyorum.

quote:

Eğer amfiniz düşük frekanstaki sesleri L ve R olarak iki çıkıştan veriyorsa xx(L ve R olarak veriyorsa bil ki bu fullrange stereo sinyaldir. LFE değil. ama bazı cihazlarda ben de ki sony amplide olduğu gibi iki adet mono super woofer çıkışı vardır.yani bu düşük frekanslı 2 kanal mono sinyali ile iki kanal aktarmamamız gerekir.!)xx o zaman Subwoofer'a iki kablo çekmeniz doğru olacaktır.

Güzel bir mesaj.@hi-def-man olayı özetlemişsin arkadaşlar işte bu kadar. @akrepmt tuttum
    öyle ama sinyalleri karıştırıp genliği büyütmek yeni bir şey değil. gel inadından vazgeç.

halihazırda tek çıkışı alıp y kablo ile bölmekte gereksizdir çoğu durumda...yani mono kablo varken y kablo için masrafa gerek yoktur.bazı amplilerde mono LFE çıkış sinyalinin voltajı gereğinden büyüktür. nispeten kuvvetli durumda ki KFE sinyali(5V. gibi.) Y kablo ile bölüp subwoofer'a L/R şeklinde girilip mono bağlantıya göre biraz daha kazançlı, verimli ses elde etmek mümkündür.
    kısaca
    iki adet değişken kazançlı pre out two channel preampli çıkışını(line out çıkış değildir, ufak fark var.line fix çıkıştır; sabit.) subwoofer line in kısmına bağlamaktır maksat... Pre-amplifier'ın ve/veya av amplinin pre-out çıkışından alınan pre-amplifier out çıkışlarını low-pass filtre ile işlemek için subwoofer'da ki 2 adet line girişine bağlanır. bu durumda aktif subwoofer da iki kanal pre amplifier var.peşinden de yüksek frekansları süzmek için Low pass filter.
    two channel pre out çıkışınız varsa ve arzu ederseniz subwoofer'a iki kanal bağlantı yaparak; subwoofer için low pass filtresini kullanarak, LFE(low freguency enhancemend) çıkışını kullanmadan sabbas'ınızı çalıştırısınız.
    ayrıca ev tipi aktif subwoofer da çift bobin olayı yoktur.araç sistemleriyle eve sistemlerini birbirine karıştırmayalım.
    buraya kadar anlatılan sadece pasif sinyal bağlantısıdır.

ayrıca av ampli veya stereo, mono amplinin hoparlör çıkış terminalinden alınarak subwoofer'ın pasif modda yani kendi amplisini kullanmadan; pasif low filtre ile kullanarak sabbas olarak çalıştırmakta mümkündür.

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.