Şimdi Ara

Tamamı Türkiye'de geliştirilen ilk yerli lokomotif motoru tanıtıldı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
134
Cevap
1
Favori
4.266
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
35 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Tamamı Türkiye'de geliştirilen ilk yerli lokomotif motoru tanıtıldı
    TÜBİTAK’ın Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü TÜBİTAK RUTE, yerli lokomotif motoru geliştirdiğini duyurdu. TÜBİTAK RUTE, TÜRASAŞ, Marmara Üniversitesi ve Sıradışı Mühendislik iş birliğiyle geliştirilen Özgün Motor, Türkiye’de sıfırdan tasarlanması ve lisans haklarının TÜBİTAK’a ait olmasıyla dikkat çekiyor.

1200 beygir gücünde

160 Serisi Özgün Motor Ailesi’nin ilk üyesi olan bu içten yanmalı dizel motor, 8 silindire ve 1200 beygir güce sahip.  Motor, maksimum tork noktasında 4,960 newtonmetre (Nm) güç üretirken 200 (gramkilowatsaat) gr/kWsa yakıt tüketimi değeri ile sınıfının en iyileri arasında yer alıyor. Çevreci, verimli ve sürdürülebilir yapısıyla global ölçekteki emisyon limitlerini karışılıyor. Bu sayede başta Avrupa pazarı olmak üzere çeşitli pazarlara satılabilecek.

Özgün 8V160B Lokomotif Motoru Özellikleri

• Maksimum Güç: 1200 HP @1800 dev/dak

• Maksim Tork: 4960 Nm @1300/1500 dev/dak

• Maksimum Devir: 2250 dev/dak

• Silindir Çapı: 160 mm

• Kurs Boyu 187 mm

• Yakıt tüketimi: 200 gr/kWh

• Silindir Sayısı: 8

• Silindir Hacmi: 3,75 lt

• Motor Hacmi: 30,1 lt

• Tipi: 4 Zamanlı V 90 derece

• Sıkıştırma Oranı: 17

• En: 1460 mm Boy: 1750 mm Yükseklik: 1550 mm

• Ağırlık: 4500 kg

Yüzde 90’ı yerli

Motor sıfırdan tasarlanarak yüzde 100’ü Türkiye’de geliştirildi. Toplam 3 bin 600 farklı parçası bulunuyor. Bu parçalardan yüzde 90’ı Türkiye’de üretiliyor. Motorun seri üretimi ise TÜRASAŞ tarafından yapılacak.

Üç farklı versiyonu olacak

Özgün Motor'un V8, V12 ve V16 seçenekleri ile 2700 beygire kadar güç üreten üç farklı versiyonu olacak. Bugün tanıtımı yapılan V8 motor, 1200 beygir güç üretiyor. Lokomotiflerde kullanılması için geliştirilen Özgün Motor aynı zamanda jeneratörler, iş makinelerinde kara ve deniz araçlarında kullanılabilecek.

Ayrıca Bkz.TÜBİTAK'tan yerli Lazer Dedektör Sinyal Kuvvetlendirme Çipi!

Özgün Motor’un performanslı ve verimli olduğuna dikkat çeken Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, “Ülkemizdeki motor sanayisinin gelişiminde mihenk taşı olan Özgün Motor, hem kendi sınıfına hem de TCDD'nin envanterindeki lokomotif motorlarına nazaran daha uygun maliyetli, daha az yakıt tüketen, daha performanslı, daha verimli ve daha çevreci tasarıma sahip.” dedi.

Motorun hidrojenle çalışan versiyonu için hazırlıkların başladığını belirten Bakan Varank, “Buna içten yanmalı dizel motor gözüyle bakmamamız lazım. Arkadaşlarımız, aynı motor tasarımının hidrojenle kullanılması için şimdiden çalışmalara başlamış durumda. Biz bu motoru, hidrojenle de çalışır hale çok kolay şekilde getirebiliriz. Şu anda piyasada ticari olarak satılan hidrojen motoru yok. Türkiye burada öncü ülkelerden biri haline gelebilir. Bu da stratejik olarak yaptığımız işin ne kadar üstün olduğunu gösteriyor." ifadelerini kullandı. Özgün Motor, lokomotif için Türkiye'de sıfırdan tasarlanan ve üretilen, aynı zamanda lisans hakları da TÜBİTAK'ta yani Türkiye'de olan ilk motor olma özelliği taşıyor.

Resim Galerisi

Resimin Açıklaması

Kaynak:https://www.aa.com.tr/tr/bilim-teknoloji/turkiyenin-ilk-yerli-tasarim-lokomotif-motoru-tanitildi/2765462

• Yani dh yine şaşırtmıyor uçuyoruz kaçıyoruz, siha miha, yerli araba göklerde, aya gidiyoruz. Ya arkadaş bu kadar bu konuları temcit pilavı gibi önümüze koyarsanız itibarsızlaşıyor diyoruz inanmıyorsunuz.

Yani bir alman teknoloji forumunda %100 alman diye bmw motoru konusu açılıyor mu ? Hani geçtim sanki bu işleri hükümet yapıyormuş algısı ile açılıyor konular. Özelleştirme yapılırken ama efendim devlet özel sektörde olmazcılar şimdi yapılan işlerin üzerine konuyorlar.

Ayrıca sanki ülkedeki tek sorun lokomotif motoruydu da övünmemizi bekliyorsunuz. Övünülecek şeyler bence iha miha siha cart curt değil, toplum eğitim seviyesi, duyarlılığı, kültür, sanat, güçlü ekonomi, geçerli pasaport ve para cinsidir.

Tamam verdiğin örneklerde önemli ve gerekli şeyler ama almanlar bu gün motor geliştirmeye başlamadı, onlar için sıradan bir şey.

Biz çağa ayak uyduracak teknolojik gelişmelerde tüm ambargolara rağmen ilkleri yaşıyoruz bizim için sıradan değil bunlar. Heralde yani haberi her yerde yapılacak.

E bunlar yapılmadığı zamanlarda da niye üretmiyoruz da dışardan alıyoruz diye eleştiriyorsunuz. Yav daha birkaç sene öncesine kadar herkes en önemli şey üretim diyordu, üretim yapmıyoruz diye ağlaşıyordu bütün millet, e peki bu gün üretilenleri eleştirip beğenmeyenler şimdi ne oldu da 180 döndüler? Hani üretimdi, hani teknolojiydi, hani bilimdi? Bunlar işte hep bilim ve teknoloji şimdi niye övünülecek şey olma sınıfından çıktı iki dakkada?

Böyle tutarsız davranışlaragerek yok. Yapılıyor işte sevinin, niye itibarsızlaşsın. Motor üretmiş ülken, yatıp kalkıp haberini yapsalar yine itibarsızlaşmaz. Kullanılacak çünkü bunlar, bağımsızlığını artıracak, ordunun ihtiyaçları dışa bağımlı olmadan en kısa süreler içerisinde en az maliyetle karşılanacak, hepsi fayda bunların. Niye itibarsızlaşsın yani.

Ha 50 sene sonra hala motor ürettik diye konular açılırsa o zaman bende yadırgarım. Çünkü bu hızla gidersek en azından bu alanda üretim yapan önemli ülkeler listesine bizde girmiş olacağız. O zaman sıradanlaşır işte, güzel de olur. Umarım bu tip üretimlerin sıradanlaştığı bir ülke haline geliriz, o zaman gelişmiş oluruz tam.

Bu arada sanattır kültürdür bunlar birazda toplumun kendine ait korunması gereken değerler. Bir kere Türk toplumunun kültürüne en çok kültür diye zırlayanlar karşı. Batı yalayıcılığı yapıp kendi kültürünü hatta geçmişini beğenmeyen, küfreden bir dünya insan var.

Sanat camiasında da ödül törenlerinde, youtube'larda pkk yandaşlığı yapıp duran bazı sözde sanatçı, aydın, yazar mazar var. Bunları alkışlayanlar var üstelik. Bana işinize geldiği şekilde sanattan manattan bahsetmeyin. Teröristler, batıtaparlar ve benzerleri batırmış o camiayı çoktan. Önce onlara tepki koyun.

Niyeyse sadece savunma sanayii gibi haber başlıklarında görüyoruz sanat ve kültür severleri(!). Başka yerde ölü taklidi yapıyorlar. :)

• Maketdir o maket. Çinden gelmiştir vidası

• Harika çalışmalar bir bir ortaya konuyor ,ülkemiz için hayırlara vesile olmasını cenabı Allah'tan niyaz ederim.

• Bunun bana ne faydası var, ekmeği daha ucuza mı alacağım.

• Liyakatsiz adamlar Alman arabalarına binip insta da hava atarken biz bir motosiklet bile alamıyoruz.

Anca haber okuyoruz.

Hayat işte.....

Neyse biz yine de gurur duyalım.Hayınlık yapmayalım. 2071 de alırız belki inşallah.Maaşallah.

• DISTURBED kullanıcısına yanıt

Ne bekliyorsunuz? Ülke sefalet içinde yüzerken bu haberlerle insanların karnının doymasını mı bekliyorsunuz? Her gün şu üretildi bu üretildi. E üretilsin. Akp gidince de üretilecek.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yani dh yine şaşırtmıyor uçuyoruz kaçıyoruz, siha miha, yerli araba göklerde, aya gidiyoruz. Ya arkadaş bu kadar bu konuları temcit pilavı gibi önümüze koyarsanız itibarsızlaşıyor diyoruz inanmıyorsunuz.

Yani bir alman teknoloji forumunda %100 alman diye bmw motoru konusu açılıyor mu ? Hani geçtim sanki bu işleri hükümet yapıyormuş algısı ile açılıyor konular. Özelleştirme yapılırken ama efendim devlet özel sektörde olmazcılar şimdi yapılan işlerin üzerine konuyorlar.

Ayrıca sanki ülkedeki tek sorun lokomotif motoruydu da övünmemizi bekliyorsunuz. Övünülecek şeyler bence iha miha siha cart curt değil, toplum eğitim seviyesi, duyarlılığı, kültür, sanat, güçlü ekonomi, geçerli pasaport ve para cinsidir.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    Togg otomobilimiz yerli ve milli direksiyon dünya lideri...

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Seçim yaklaşıp enflasyon %300 olunca tutuştular tabi, her gün ayrı bir motor uçak haberi. Bunlara kendi kitleleri dışında inanan yok zaten. Neyse uçak kanadı kızartıp motor yağı içeriz artık iyi gider beraber.

• Sizin gibilere motor yağı değil su bile çok

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Her ne kadar yerli ve milli konularına şüpheyle yaklaşsam da şayet doğruysa muazzam bir olay. Çok sevindirici. Daha bir kaç sene önce kurbağalıdere'nin suyundan çay bile yapılabilir diye raporu verdiklerinden sonra Tübitak'ın tüm kredibilitesi gözümde bitmişti. O yüzden hala güven vermiyor ama doğruysa harika. Bu devirde küçükten büyüğe her makine her taşıt motorla çalışıyor. Neredeyse 200 senedir motorlara ihtiyaç duyuluyor. Artık kendi motorlarımızı üretebilmemiz çok önemli.

Ha ama değil 2700 beygir 50 bin beygirde motor üretsek, adalet ve eğitimi sağlayamayan hükümete oy vermem o başka. Yine de yapılan her başarılı işi de takdir ederim. Ama zaten gerileyen eğitim sistemimize bu sene vurulan darbe hiç yenir yutulur değil. Millet EKSİ NET ile üniversitelere girdi. Yani eğitim olmadıktan hele ki bu çağda her şey bilgiye dayalı iken, 10 seneye ilk okul seviyesi üniversite mezunlarımız olduktan sonra o ülke ne üretebilir ki. Ancak yurt dışına para yedirip, lisans alıp, biz ürettik denebilir. Adalet konusunda da gazetecileri, konuşma özgürlüğünü kastetmiyorum. 30 yaşına gelmeden 30 sabıkalı insanların ortalarda dolaşmasından bahsediyorum. Bir kere suç işlenebilir peki, hadi 2. okey, e 3. de ceza katlanır, 4 te daha da katlanır. 30 yaşına kadar bir insanın ömrü yetmemeli 5. ye bile ama maşallah 30-40 sabıkalar havada uçuyor. Bunlara demek ki gerekli ceza kasten verilmiyor.

O yüzden maalesef. Yani askeri alandaki gelişmeler çok güzel. Ama dünyanın ilk ufosunu bile icat etsek adalet ve ekonomi benim için önemli. Ha millet gibi ekonomi kötü diye de söylenmiyorum. Bu ülkede zaten her 20 senede bir battık, devalüasyonlar gördük, hortumlandık. Yine düzelir, yine batar.

• bu tam bir seçim haberi neden mi, Tülomsaş zaten bu motoru 5-6 yıl önce duyurmuştu, yıllardır da bekliyoruz, TÜlomsaş Turasas kataloglarına veb sitelerine bakın aynı motor.

amaç olayı kötülemek değil ısıtıp ısıtıp önümüze sunulması

5 yıl önce de ertesi sene imal edilecekti hala bekliyoruz, şimdi görüyoruz ki motor biraz daha geliştirilmiş. deniz sektöründe ciddi anlamda açık var, yapsalar alıp kullanacağız ama yok hala bekliyoruz. inşallah seçim meçim bişe yaparlar da kullanabililiriz.

• Aynen ayne akp olmadan önce ne motorlar ne arabalar ne uçaklar ne barajlar ne yollar yapıldı be

@Hopdediks-Dediğimdediks komedisin lan! AKP gidere 90lara döneriz, mumla ararsın bu günleri

• _bluescream_ kullanıcısına yanıt
    Yapılan motorların test süreci vardır.
    He diyorsanki ben yaptım yok öyle birşey helal olsun sana

• Bu motorun yapılmasının sana ne zararı var ne olabilir.
    Diye düşünüyorum yok bulamıyorum.
    Açmışın açsan tarla ek kendine yetsin yeter.
    Hayır bu motoru uretmeyelim iyi sana verelim parayı sen ne yapacan gidecen kahve içmeye.
    Sonra devlet üretmiyor

• akp çeker konu olmuş, ülke ve dünya gündemi konusunda da bekleriz aslan parçaları.

Böylece ekonomi, demokrasi, hukukun üstünlüğünü yok edip üstüne 10 milyona yakın sığınmacı çakan bir partiyi kayıtsız şartsız destekleyecek motivasyonunuzu da öğrenmiş oluruz.

Bu tip konulara balıklama atlıyorlar çünkü vicdanlarını rahatlatmaları gerekiyor, biatçılığa bir neden bulmaları gerekiyor.

senden çok daha fazla seviniyorum böyle haberlere . İnsanları katagorize etmeyi bırakın. Ne kadar vatansever olduğunuz içimize doldurdugunuz sığınmacılardan belli zaten. Ülkenin yönetim şeklini değiştir , meclisi by-pass edecek sistemi kur, istediğin kişiye ceza verecek yargı sistemini de entegre et sonra vatanseverlik tasla. Ne güzel İstanbul be . Lakırtı yapmayın yallah ensonhaber 'e.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Richard Parker -- 16 Aralık 2022; 20:31:32 >
  • Mion kullanıcısına yanıt
    Sizin bizim derken? Bunlar sizin genel merkezde üretiliyor galiba; ülkeyi tekelinize de almaya başladınız.

• 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.