|
Tarım arazilerine yerleştirilen güneş panelleri, ürün ve panel verimini arttırıyor
-
-
İşte bize bunlarla gelin...
-
Bu yeni birşey değil ki, 7 yaşında çocuk ta akıl eder. O panel rüzgardan carttan curttan nasıl etkilenecek, bütünlüğünü koruyabilecek mi? Temizliği bakımı nasıl olacak, ağaçların arasına girmesi gereken küçük traktörler ne olacak ve en nihayetinde ve mühim olanı ; zeki müren de bizi göreceh mi konuları hep havada asılı duruyor.
Tabi hemen yapalım :)
Ancak topraksız tarım seralarının üzerine yerleştirilir ki onlarda au verimi zaten en tepede ve pestisit zaten yok. Ağacın ve köklü bitkilerin tepesine dikemezsin.
Araştırmacılara yazalım belki okurlar ; attığın taş ürküttüğün kurbağaya değecek mi önce onu düşün.
Mylevi, 1200 dekar elma bahçesinden bildirdi.
-
Konya da tarım yapılmayan araziye kurulan güneş panelleri sayesinde topraktaki su kaybı azaldı ve koyun otlatmaya uygun hale geldi. koyun otlatma başlayınca koyun dışkıları sayesinde verim dahada arttı.
-
Hocam burada amaç arazi kullanımını azaltmak yani arazi maliyetiniz azaltmak. Üste panel dikip altada patayes dikince, alttaki patateste ayrıca gelir getiriyor. Üatelik panel sayesinde alttaki ürün gölgede yanmıyor.
Elma ağaçları arasına bu tarz bir proje anlamsız olur muhtemlen.
Bu arada amerikada california için verimi direnci yüksek yeni bir cins elma geliştirmişlerdi en son. Sanırım amerika dışına satışı 8 sene yasak.
Bkz.1
https://www.smithsonianmag.com/smart-news/meet-cosmic-crisp-new-hybrid-apple-stays-fresh-year-180973691/
Bkz.2
http://mbcrfg.org/77-california-apple-varieties/
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
-
Kimse dikkat etmemiş olabilir ama kullanılan paneller şeffaf. Işığın bir kısmı aşağıya bitkilerin üzerine düşüyor. Direklerin ara mesafesi traktör vs girmesine uygun. Ben beğendim.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
O kadarını herkes anladı da ben diğer hususları anlatamadım sanırım.
forumda daha evvel yazdığım üzere çeşit çeşit seralarım var ve bazıları gerçekten elektik tüketiyor.
panel konusunda çokça yetkin kişiden fikir aldım, bahse konu fikri evvelden uygulayıp ya verimini düşürmüş ya panelleri uçurmuş insanları da ziyaret ettim.
velhasıl ; çok ama çok kısıtlı yerlerde kullanılabilecek bir durum bu, o da risk hep var ve kullanışlılık az.
-
Siz ne serasında ne için elektrik harcıyorsunuz hpcam?
Çok kısıtlı bir durum değil, özellikle kurak ve sıcak bölgelerde oldukça verimli şekilde uygulanan bir yöntem. Kenya, etiyppya, mısır, çin hatta amerika vb. yerlerde başarıyla uygulanıyor.
Bkz.www.nrel.govGrowing Plants, Power, and Partnerships Through Agrivoltaicshttps://www.nrel.gov/news/program/2022/growing-plants-power-and-partnerships.html
Örtü üstü kullanıma pek uygun değil çünkü örtü altı yetiştiricilikte elektriğe ihtiyacınız olduğu zaman kışın don zamanı. O zamanlar güneş anca serayı ve toprağı ısıtır. Birde üstünü panelle kapatıp ısıtmaya çalışmak UV ve IR spektrumları engellediği gibi dediiğniz gibi verimide düşürür. Zaten sera için uygulayan da özel amaçlar harici pek yok.
Bu sistemi uygulayanlar turfandadan ziyade sıcak iklimlerde mevsiminde tarım yapanlar. Bu sayede buharlaşmayı ve yanıkları azaltıp verimi arttırabiliyorlar. Üstelik güneş hasatı verimide yüksek olması sebebiyle, birde üstüne elektrik satıp ondan da gelir elde ediyorlar.
Örnek uygulama bkz.https://www.pv-magazine.com/2020/09/03/giant-agrivoltaic-project-in-china/
Deniz hıyarı ve karides yetiştiriciliği örnek uygulaması bkz.world resources instituteDual Harvest: Agrivoltaics Boost Food and Energy Production in Asiahttps://www.wri.org/insights/agrivoltaics-energy-food-production-asia
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi onatba -- 17 Ekim 2024; 1:16:17 >
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
-
Bunun altında anca fasülye yetiştirirsin. Tarımı çok eksik anlamış propaganda metnini yazanlar :)
O "et yemek cinayettir" diye zırvalayan soya ve avokadocuların ürünleri bile yetişmez :)
-
Soya, avokadoyu boşver, mercimeği Kanada'dan ithal ediyoruz. Et varken mercimekte zırva ürünü tabii
Mercimek ya mercimek.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Daha önceki bir haber;
"Güneş panelleri altındaki toprağın sıcaklığını bir kaç derece yükselttiği için bitki örtüsü ve böcekler için olumsuz etkiye sahip."
Çelişki yok mu?
-
Sorun şu ki hiç bir tarım arazisi bir olmamakla beraber, ekilen ürün ve iklim şartlarıda aynı değil.
Sonuçta öyle pratik bir çözüm yok. Kısaca her olay farklı sonuç veriyor tahminide zor.
Kimse tarım arazisinin verimini azaltma ihtimalini istemediğinden deneme yapıp duruyorlar.
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
elhamdülillah biz tarım arazilerinin verimini arttırmak için üzerlerine şerbet döker gibi çimento döküyoruz.
-
Bu çok yeni bir şey değil ki. Tarlalarda ben görüyorum. Paneller siyah değil sadece hafif şeffaf mavi renkteler.
-
Mantarhane serası. Isıtmaya ayrı soğutmaya ayrı çözüm ve hepsi elektrik.
bu durumun uygulanabilir yanı %0.01 falan.
-
Öylede bizden başka birisi bu ülkede olsa herhalde 5 kat fazla döker.
Zira onlar bizden 5 kat daha az çıkıyorlar.
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
çukurova bölgesel havaalanının yerine bak sonra tekrar konuşalım.
-
Yediğimiz patates soğanı da ithal ediyoruz elektrik üretmek için doğalgazı da.
-
Bizim kanunlarda açık alan tarım yapılan yerlerde güneş paneli koymak yasak. Bu konuda özel izinle test yapan enerji üreticileri ve çiftçiler var. Verim ve kazançlar tam belli değil, her ürün ve bölge için denemek lazım.
-
Ben zaten yapmıyoruz demiyorum ki. Avrupa’da nereye yapıyorlar havalimanlarına dağ olmadığına göre tarım arazisi sonuçta veya orman kesip yapıyorlar.
Gelişim kaçınılmaz bir şey. Bursa ovasının tamamı tarım arazisi iken ne hale geldiğini kendi gözlerimle büyürken gördüm.
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
En Beğenilen Yanıtlar
Tüm Yanıtları Genişlet
Daha önceki bir haber;
"Güneş panelleri altındaki toprağın sıcaklığını bir kaç derece yükselttiği için bitki örtüsü ve böcekler için olumsuz etkiye sahip." Çelişki yok mu? |
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X