Aylık taksit miktarı yılda 2 defa artıyor |
Toki ev başvurusu mantıklı mı? (2. sayfa)
-
-
Ozaman şöyle 608bin tutarlık ödeme sabit 2200 değilde %10 artarsa 2420 tl olacak sadece taksit ödemeleri. Doğrumu anladım.
-
başvurdunmu
-
Yok sen
-
Böyle taş gibi sağlam ekonomide ve %3 enflasyon varken başvurmamak hata olur.
-
yok
-
Toki için bildiklerimden bahsedeyim, ödeme planı başlangıcı ev almak için çok uygun oluyor. İki yıl kadar ödeme yaptıktan sonra Toki size bir kampanya sunuyor. Diyor ki sen 2 yıl kadar bana ödeme yaptın, gel bana olan borcunu kapat sana güncel borcundan %20 veya %22 indirim yapayım. Burada size Halk bankası diyor ki %20-%22 indirimli olacak şekilde mevcut piyasa şartlarına oranla daha uygun bir kredi oranı ile borç vereyim Toki'ye olan borcunu kapatayım gel bana borçlan diyor. Böylece memur oranında artış faslından kurtuluyor sabit ödemeye kavuşuyorsunuz. Son 6 aylık artış hariç Toki %5 %8 gibi zamlar yaptığı için çok sarsmadı ama son zam yanlış hatırlamıyorsam %16 kadardı. Yani yarın memur zammı endeksli yapılan zammın sarsıcı boyutlara ulaşmayacağını kimse diyemez. Krediyi çektiniz, Halk bankasına borçlandınız, sabit ödemeye başlarsınız, evinizin tapusunu ipotekli olarak alırsınız. Bankaya olan borcu ödediğiniz vakit tapuda ki ipoteği kaldırtırsınız ve fasıl biter.
Şimdi 2 yıl ödeme konusunda şöyle bir durum var. Misal 2022 Yılında Toki'den evi aldınız ve Aralık ayı taksitini ödediniz. 2023 yılının tamamında ödeme yaptınız. 2024 yılının ocak ayında kampanya oldu diyelim. Ay hesabı yapmıyorlar siz 2022 yılında ve 2023 yılında taksit ödediğiniz için 2 yıl ödeme yaptınız ve böylece indirimli Toki kampanyasından yararlanabiliyorsunuz.
Şu an Toki değil sakız alsanız fiyatı artacağı için kardasınız. Paranızı inşaata, arsaya, araca bağlamak en azından parada ki kaybı en aza indirger. Karlı mıdır kesinlikle.
Ben şöyle genel olarak durumdan bahsettim, yine aklınıza bir şey takılırsa elimden geldiğince yanıtlamaya çalışırım. Belki bu hususları bilmeyenler vardır.
-
Bana seçim için yapılmış bir proje olarak geliyor o yüzden başvurmak istemiyorum mevcut hükümete para vermek istemiyorum -
Anlattığınız teoride mantıklı ama önümüzdeki süreci düşündüğümüzde hiç de mantıklı değil. Bu evlerin 2 senede biteceğini bilmiyoruz. Asgari ücretli birisi mevcut durumda bırakın peşinatını, taksitlerini de ödeyemez. Seçim de çok yakın. Hükümetin değişmesi çok olası şu anda. Muhalefet gelirse ve "Bu proje gerçek değil, iptal edip para iadesi yapacağız" derse ne olacak? Ben neden 2 sene (?) sonra oturacağım eve şimdiden para ödemeye başlayayım ki? Üstelik mevcut enflasyon ortamında 6 ayda bir büyük zamlar gelecektir. Bana mantıklı gelmiyor bu proje. Seçim yatırımı bu. -
Mantıklı bulmuyorum. Projenin bitirilip bitirilmeyeceği meçhul. Öte yandan taksit tutarları da artacak tamamen seçime yönelik ve içi boş bir proje. Bu hükümete para yedirmeye de gerek yok.
-
Murat AĞIRELtwitter“1-Cumhurbaşkanı Erdoğan TOKİ nin yapacağı ‘’İlk Evim’’ adlı 250 bin Sosyal Konut Projesini açıkladı. Bakan Murat Kurum’da katıldığı bir televizyon programında projenin ayrıntılarını anlattı. Proje gerçekleşebilirse çok güzel olur.Ancak mevcut verilerle zor görünüyor.Şöyle ki;”https://twitter.com/muratagirel/status/1570324620456370177
-
Büyük bir seçim prodiksiyonu lakin maaşlı çalışansanız çok mantıksız değilseniz mantıklı olabilir. -
Bu evler büyük şehirlerde mantıklı da küçük şehirlerde aynı hesaba geliyor gene çok avantajı yok. Tek avantajı kira ödeyeceğine buraya ödeyeceksin parayı. 20 30 yaşında birisi girse bu işe 50 yaşına girdiğinde evi olur borcu olmaz.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Vict0ry -- 15 Eylül 2022; 18:3:3 > -
Mantıklı bulmuyorum sebebini şöyle açıklayayım.
Birincisi memurlar 6 ayda bir Tüik'in tıraşlanmış rakamlarıyla bile en az %15-20 zam alıyor.
Bilinen bir diğer yanlış da ev fiyatları. 2+1 evler 608 bin, 3+1 evler 850 bin olarak açıklanmıştı. Ancak bu rakam büyük şehirler için geçerli değil. 2+1 evler 780 bin lira , 3+1 evler 950 bin liradan satılacak.
İkinci olarak da toki sayfasından aldığım bir alıntıya dikkat çekmek isterim. "Konutların adet brüt m2, net m2 ve fiyat bilgileri projenin ihalesi yapıldıktan sonra kesinlik kazanacaktır" Bu ne demek biliyor musunuz ? Başta açıklanan 608 bin diye bilinen (ki büyükşehirlerde öyle değil) rakam 2 milyon olarak belirlenebilir demek. Bunu anladığında vatandaş soğuk su içer artık.
-
Önemli olan evin konumu. Toki Allahın unuttuğu yere evler yapıyor. Etrafta hiçbir şey yok. Dağ başında, kimsesiz yerlerde, çarşı pazara ilçeye uzak. Dağın başında sıfır ev alsan zaten Toki fiyatı ile aynı fiyata geliyor. Haa toki evleri ucuz da değil. Fiyatlara bakarsanız anlarsınız. Tokiden ev ancak evin konumu iyiyse alınır.
-
https://www.tiktok.com/@ahmetydm/video/7143161826069564673?_t=8VhzKLAg1S5&_r=1
Şu video bir fikir verir kısa bir hesap yapmış arkadaş -
İki yılda bitmeyeceğini bende düşünüyorum. Şartları okumadım yüzeysel bilgim var. Peşinat verilir bir süre sonra akabinde ev tesliminden sonra taksit başlar diye düşündüm. Çünkü yakın zamanda verilen toki evleri bu şekilde verildi.
Dediğiniz gibi ise ödeme şartları vs. haklısınız tabii.
-
tokiden bir daire aldım, kalan paramla da sıfır civic almıştım, şimdi o civic ikinci elde 500-600 bin , daire 1 milyonu geçti.
keşke civic aldığım parayı peşinata verip 5 daire daha alsaydım,
iki tanesini satıp jaguar ipace alırdım direkt.
-
kimse mantıklı bulmuyomuş önermiyomuş aynen tamam kuraya katılmıcam önünüze çıkmayacam en çok toki size çıkacak :))
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X