Arkadaşlar selam. Son üç seneden beri üniversiteden tanıdığınız ve ara sıra sizle buluşmak isteyen birisi var. Bu kişi sizinle buluşmak istediğinde, neredeyse her zaman kendi evinin yakındaki bir yerde sizinle buluşmak istiyor ve bu yer size uzak diyebilirim (diyelim siz Fatih'te oturuyorsunuz, bu kişide Büyükçekmece'de oturuyor ama hep Beylikdüzü'nde buluşmak istiyor). Siz buluşma yerine geldiğinizde ise bu kişi buluşma saatinden neredeyse 2-3 saat sonra buluşma yerine geliyor. En son zamanda şöyle bir olay yaşandı, kendisi yine buluşmak istedi (kendine yakın bir yerde), ve yine iki-üç saat sonra buluşma yerine. Bahanesi ise uyuyakalmak (daha dün buluşma yeri ve saati belliydi). Buluştuğunuz zamanların çoğunda bunlar yaşanıyor. Ancak siz tepkinizi ortaya koyamıyorsunuz zira insanlara pek hayır diyemeyen/kıramayan/people pleaser denilen bir tipsiniz.. (Bunun dışında ise karşı tarafın - bunu son zamanlarda anladım- lüzümsuz, size birşey katabilecek birisi olmadığını fark ettiniz.) Bu gibi insanlara direk hayır diyebilen, hayatınızdan çıkartabilen birisi haline nasıl gelirsiniz? Yani people pleaser olmayı bırakırsınız? Bir ara abimle konuştum, kendisi dedi ki, ben senin yerinde olsaydım, bu kişinin geç kaldığını fark edince, direk geri döner ve o buluşma yerine gelince ve seni göremeyince mesaj atınca kusura bakma acil bir işim çıktı falan derdim. Kendisi ayrıca bir bahanesi yoksa, yakınım falan değilse kimseyi beklemem dedi. Sadece yukarıdaki durumda değil, buna benzer tüm durumlarda people pleaser olmayı bırakmam gerektiğini düşünüyorum. |
Toksik ve lüzümsuz insanlara hayır demekte ve hayatınızdan çıkarmakta zorlanmak.
-
-
Kendine saygısı olan biri, kendisine saygısızlık yapan birini hayatında istemez. Belki bu şekilde düşünmek yararlı olabilir.
Ayrıca kimseye açıklama yapmak zorunda değilsin. Kes iletişimi olsun bitsin. Buluşmak istediği zaman, muhabbet etmek istediği zaman da "işim var" der geçiştirirsin.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Real RocknRolla -- 29 Aralık 2024; 16:39:50 > -
Bu mesajı copy paste yap elemana at
"İyi aksamlar ... dün belli etmesem de beni 2-3 saat bekletmen hoşuma gitmedi. Arkadaşlığımızın devam etmesi için bir daha böyle bir şeye maruz kalmak istemiyorum."
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Ben babamı hayatımdan çıkardım hocam sen bir arkadaşını mı çıkaramıyorsun.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Sağolasın hocam cevabın için.
Ben aslında dediğiniz şeyi dokuz-on ay önce yaptım, mesajlarına cevap vermedim ve kendisinin telefononu rehberimden sildim.
Aslında yanlış bir başlık açmışım. Benim aslında açmam ve sormam gereken şey "People pleaser olmaktan nasıl kurtulunur" olmalıydı. Yukarıda anlattığım şey dışında bir çok durumda böyle birisiyim diyebilirim, bundan kurtulmam lazım.
-
Hocam, aslında başlığı yanlış açmışım, zira bu kişiyi artık hayatımdan çıkardım. İleride farklı bir başlık açacağım "People pleaser nasıl olunmaz" diye. Bu arada benim de bazı yakın akrabalarımı hayatımdan çıkarmam lazım, abim gibi.
-
Çok hassas bir konu hocam. Gerçekten hak ettiğinden emin olmak lazım. Babam evi ben 7 yaşlarındayken falan terk etmiş. Daha sonra görüştük hatta beraber yaşadık. Onu silme nedenim bizi terk etmiş olması değil gözlerinde buna dair herhangi bir pişmanlık görmemiş olmam. Cart diye de silmemek lazım yani. Toksik insan çok yıpratıyor hocam.
O sorunun cevabını da yazmıştım zaten:
Alıntı
metni:Kendine saygısı olan biri, kendisine saygısızlık yapan birini hayatında istemez. Belki bu şekilde düşünmek yararlı olabilir. Bence bu güzel bir başlangıç olabilir.
-
Haklısınız hocam, ben bunu artık uygulamaya başlayayım.
-
Çok geçmiş olsun hocam.
-
engelle geç dostum aptal bir toplumla beraber yaşıyoruz..
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Buluşma teklif ettiği zaman bahaneler uydurup görüşmeyi kesebilirsin. Bir süre sonra anlar ve aramayı bırakır.
Arkadaşlık veya dostluk bir karşılıklı saygı meselesi. Eğer istismar ediliyorsan - ki anlattıkların anlayışının bahsettiğin kişi tarafından bilinçli veya bilinçsiz olduğu önemli olmaksızın suistimal edildiğini gösteriyor - yüzleşmeden muhabbetini keserek bitirme hakkın mevcut. Dediklerin doğruysa ayıp onda kalır; sende kalmaz. 2-3 saat bekletmek, hep kendi tarafına yakın yerlere gitmeyi empoze etmek kabul edilebilir tutumlar değil.
Senin için fedakarlık yapmayıp seni kullanan birisine fedakarlık yapmana gerek bulunmuyor. Onları hayatından çıkarırken yüzleşircesine kendilerine hayır demek zorunda da değilsin. O görüşmeyi kestiği için sonunda seninle yüzleşmeye yeltenirse geçiştirebilirsin bile. Çünkü sana bir kere o hakkı - arkadaşlığı bitirme hakkını - suistimalci, istismarcı davranışlarıyla vermiş. Senin için fedakarlık yapmamış. Kendi kafasında belki hediye aldım, zamanında şuraya götürdüm vs diyerek fedakarlık yaptığını sanabilir ama bu iş bir bütündür ve arkadaşın arkadaşlık çerçevesinde sana karşı olan karşılıklı saygı sorumluluğunu yerine getirememiş.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Bu arada ben de people pleaser yaratılıştayım. Yani seni az çok anlayabiliyorum. Bizim gibiler insanları bilinçli kırmak veya onlarla en azından açıktan/doğrudan çatışmak istemez. Ama kendimizi de ezdirmemeli, kullandırtmamalıyız. Sonuçta sen de o "arkadaşının" oyuncağı, gezintide yanında bulundurmalık süs eşyası, beta veya omega tipte kuyrukçusu, vakit geçirme vasıtası değilsin. Sana eşit gibi, gerçek bir arkadaş gibi, insan öznesi gibi muamele etmeli. Dediğin gibi davranıyorsa o kişi zaten arkadaşın değildir ve büyük ihtimalle de çok sıkıntılı, diğer insanlarla ilişkileri de sorunlu, zaten kendisi de birilerince istismar edilen birisidir. Kendi yalnız kalamama güvensizliğini seninle gideriyordur veya kendisine araçsal bakanlardan benimsediği şekilde seni araçsal değerlendiriyordur. Çünkü başkalarını kendi keyfi ve arzularına göre istismar etmeye hazırdır ve seni de bu çerçevede uyumlu yaratılışınla kullanılabilir görmüştür.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Öyle birini yapacak biriyle zaten arkadaşlık yapmam,insan kendini belli eder.
Hadi oldu diyelim onun olduğu tarafa gitmem sürekli o da gelecek ısrar ederse direkt küfürlü bir şekilde ikaz eder muhattap olmam.
Uyuya kalmak gibi bir sebeple 2-3 saat geç kalan adamla çok geçerli bir sebebi olmadıkça yine söver ve bidaha görüşmem, yaptığı hatayı telafi etmeye çalışırsa başka. Keyfi nedenle geç kalan kendi rahatını düşünen adamın gözünde değeriniz yoktur sizi kullanıyodur zaten,o adamdan fayda gelmez.
33 yaşındayım, size katkı sağlamayan ileriye götürmeyen biriyle asla arkadaşlık etmeyin. Yalnız kalırım diye bu gibi toksik insanlarla görüşmeyin aşağı çekerler sizi.
Etrafınızdaki en yakın kişilerin ortalamasınız,çevreniz ne kadar iyi olursa hayatta o kadar ileri gidersiniz.
bu dünyada acırsan acınacak hale düşersin. böcek gibi tiplerle dolu dünya ezip geçecen.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 4F3 -- 1 Ocak 2025; 13:45:34 > -
Once problemi tespit edeceksin ki, etmissin. Bu gercekten buyuk bir adim, bakma sen insanlarin sana aptal muamelesi yapmasina. Cunku sen buyuk ihtimalle kucuk yastan itibaren bir sekilde somuruldun. Bu illa dilendirmek yoluyla olmaz. Maddi olarak belki her seyin yerli yerindedir, akademik olarak, sportif olarak, sosyal olarak basarilisindir, ama duygusal olarak bagimli veya kirilgan ve gucsuz yetistirilirsin.
Istismar edilmissin yani kucukken. Illa cinsel olmaz istismar. Bir sekilde senden hep fedakarlik beklenmis. Karsiliginda aile uyeni, akrabani, veya arkadasini memnun etmenin hazzini yasamak seklinde bir iliskiye alismissin. Burada hic bir sucun yok.
Su anda durum ne bilmiyorum, ama ulasim olarak gorece sana bu denli ters bir yerde, bu kadar zaman harciyorsan, burada senin bir cikarin olmali. Bir sekilde bu insandan gelecek mutluluga muhtac hissediyorsun kendini. Bu muhtaciyeti kirman lazim.
Yani once varligini, sonra etiyolojisini, niyesini nasilini tespit ettiysen bu isin, sirada cozum var. Insan, sosyal bi varlik, baska birine, bir aile uyesi, akraba, arkadas, veya sevgiliye ihtiyacin var. Once bu ihtiyaci guvenilir biriyle gidermeye bak. Ve gunluk tut. Kendi kendine yaptigin her seyin bir hesabini gozden gecir.
Tabi seni kullananlar hep boyle planli programli randevulu islerde gelmeyecek karsina. Bazen ani gelisen, akut durumlarda senden, sahip olduklarindan veya yetkilerinden istifade etmeye calisacaklar. Bununla alakali oncelikle her an kendini tetikte tutman lazim. Ilk basta bu seni mutsuz edecek, fizyolojik olarak alistigin sekilde insanlari memnun etmek isteyeceksin, o anlik hazzin icin.
Ama ilerleyen surecte bu hatanin sana geri donusleri, can sikintin, sana o anlik hazzinin aslinda hic bir sey ifade etmedigini ogretecek. Bu da maalesef en guzel is hayatinda oluyor. Akademik ortamda, evde vs kaldikca maalesef bu tecrubeyi kazanamayacaksin.
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
-
Tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim arkadaşlar, bunları aklımda tutacağım. Demek ki artık kendimi bu yönden değiştirmeye başlamam gerekiyor. Yaşım zaten geçiyor, karşı tarafın bozulup bozulmamasın artık umrunda olmaması lazım.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X