Şimdi Ara

Toyota Corolla Bagaj Bölümüne 12V Soket Uygulaması (E160) - Video'lu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (2 Mobil) - 1 Masaüstü2 Mobil
5 sn
24
Cevap
0
Favori
1.387
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Bu videomda Corolla aracımın bagaj bölümüne 12V soket uygulaması gerçekleştirerek aracıma yeni bir özellik kazandırdım.

Tatil veya uzun yolculuklarda bozulabilecek ürünler için oto buzluklar kullanmak büyük avantaj iken Corolla'nın bagaj bölümünde 12V elektrik çıkışının olmaması bir eksiklikti ve bu videomdaki uygulamam ile birçok C sınıfı araçlarda bulunan 12V soket girişini kendi aracımada kazandırmış oldum.

Kullandığım ürünler;
    1) 12V giriş soketi
    2) Kablo kesmeden elektrik alma aparatı
    3) Diğer soket/papuçlar ve kablolar: Elektrikçilerden veya nalburlardan

Uygulamaya Ait Video

Saygılarımla, iyi seyirler.

• Abicim yapmayın , yapıyrosanızda millete öğretmeyin şunlar. Bak forumda konu var arabalar cayır cayır yanıyor yolda giderken. Sebep ne peki sonradan takılmış küçücük bir ampul, saçmasapan bir led vs. Tamam elektrik konusunda uzmansınız belki ama canınızı malınızı taşıdığınız ve yağmur çamur sıcak soğuk sürekli hareket halinde olan bu araçların elektrik aksamıyla oynamayın. Nalburdan aldığın soket, yan sanayi kablo, ne idiğü belirsiz 2 liralık 12 v soket falan oyuncak arabaya takar gibi rahatsınız yani ne diyim..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yagızalp -- 20 Şubat 2017; 9:57:43 >
  • Eline sağlık güzel iş, güzel paylaşım.

Ayrıca Corolla sahibi arkadaşıma kanalınızın linkini de attım. O da kafasında bir bir yapmayı planlıyor

Bagajdaki 12 V bazen büyük ihtiyaç oluyor, özellikle araç süpürgesi kullananlar veya yazın buzdolabı kullananlar için.
  • quote:

Orijinalden alıntı: yagızalp

Abicim yapmayın , yapıyrosanızda millete öğretmeyin şunlar. Bak forumda konu var arabalar cayır cayır yanıyor yolda giderken. Sebep ne peki sonradan takılmış küçücük bir ampul, saçmasapan bir led vs. Tamam elektrik konusunda uzmansınız belki ama canınızı malınızı taşıdığınız ve yağmur çamur sıcak soğuk sürekli hareket halinde olan bu araçların elektrik aksamıyla oynamayın. Nalburdan aldığın soket, yan sanayi kablo, ne idiğü belirsiz 2 liralık 12 v soket falan oyuncak arabaya takar gibi rahatsınız yani ne diyim..

videoyu izledin mi? bi izle. adam hiç kablo kesmeden yapmış. üstelik çektiği kablonun üzerine de sigorta yapmış. aşırı gerilim olsa bile sigorta koyarak önlem almış. sen de kalkmış ne diyorsun. keşke herkes bu adamın yaptığı gibi yapsa..

• bu kablo kesmeden elektrik alma aparatı nasıl çalışıyor. kabaca anlatabilirmisiniz?
  • Emre2882 kardeşimin videolarını izledim...Bazen öyle işler yapıyor ki "değme oto elektrikçisi bu işi böyle yapamaz" dediğim zamanlar oldu...
    Yani yakın oturuyor olsak ben bile Corollamıza birkaç iş yaptırmak isterdim kardeşime,o derece yani...

Yolun açık olsun emre2882...
  • yagızalp Y kullanıcısına yanıt
    Haklisiniz ve yaziniza katılıyorum, yanlış diyemem ama ne yapman gerektiğini bildiginizde korkulacak bir durum yok.

Bende düşündüm orjinal yapiya müdehale etmenin ilerde yaşayabileceği ne gibi sıkıntı olabilir diye ve tedbirimi alarak gerceklestirdim uygulamami.

Mesela 10Amperden fazla akıma dayanıklı kablo almanin yaninda, tesisati çekerken hiçbir parcaninin ezmeyecegi noktalardan gecirdim, güvenlik amaçlı tesisatin baslangicina sigorta koydum orjinal cakmakligin sigortasi olmasina rağmen ve gene soketin dayanabileceği akima gore sigorta değeri koydum vs vs.

Yani ne yaptığını bilmiyorsan asil orda sakıncalı bir durum soz konusudur.

Bilgileriniz icin teşekkürler.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • mr.big kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler

Evet çoğu araçlarda mevcut iken Corolla da olmaması buyuk bir eksiklikti.

İnşallah eksikliğini yaşayan arkadaslara faydali olur.

• quote:

Orijinalden alıntı: Teterboro

bu kablo kesmeden elektrik alma aparatı nasıl çalışıyor. kabaca anlatabilirmisiniz?

Aparatin v seklinde kablo çapına uygun tırnakları var.

Koyduğumuz 2 kabloyu sıkma aşamasında V seklindeki tırnakları geniş yuzeyde kabloyu kavrıyor ve sıkma bitene kadar V daraldıkça kablonun kablamasini cizerek icine temas etmeyi gerceklestiriyor.

Sonuc olarak kablonuza çizik atarak elektriği alıyor ve geri sökme durumunda gözle görünür çok zarari olmamış oluyor kabloya.

Insallah guzel açıklayabilmişimdir.

• D@rbeli M@tk@p kullanıcısına yanıt
    Çok teşekkür ederim

Siz nerde oturuyorsunuz belki yakınızdır, tanışır arkadasligimizla ortak projelere imza atabiliriz

• kullandığınız kablo otomobil için üretilmiş yanmaz kablo mu?
    kesiti nedir neye göre belirlediniz, gördüğüm kadarıyla alalade sıradan elektrik kablosu.
    kesmeden farklı bir tesisatın elektriğinden almak yerine sigorta kutusunda boş soket varsa oraya bir sigorta takıp
    bağımsız bir tesisat çekmek daha mantıklı.
    kullanacağınız soğutucunun gücü ne? Kaç amper çekecek?
    ayrıca kullandığınız kablo atıyorum 5 A kapasitelidir,
    siz 10 A sigorta takarsınız,
    5 A lik kablodan 10 A geçer sigorta atmaz fakat kablo ısınır, ısınan kablo tehlikedir,bunun hesabını yaptınız mı?
    bir de o kabloyu kesmeden ek yaptığınız aparat ne derece güvenli ilerde gevşeme yaparsa,
    soğutucu yüksek akım çekeceğinden ark yapabilir kıvılcım çıkabilir.

kullandığınız soketlere gelirsek çok ucuz basit sıkıştırmalı otomobil için uygun olmayan soketler kullanmışsınız,
    araçtaki benzer soketleri inceleyin ne demek istediğimi anlayacaksınız.

araç harnessları fabrikada üretilirken bu terminaller hassas ayarlı makinelerde otomatik olarak sıkıştırılır, çeşitli çekme testlerinden geçirilir,
    yani o hazırladığınız terminal bir makineye bağlanır kablo makine tarafından çekilir, çekme dayanımı testi uygulanır,
    öyle olmalıdır ki kablo en zayıf yerinden kopsa dahi, terminalden ayrılmaması gerekir.

sizin bu terminaller bir süre sonra gevşediğinde üzerinden akım geçip oksitlendiğinde temassızlık başlayacak ark oluşacak ısınma meydana gelecektir,
    benim tavsiyem yanmaz akıma dayanıklı kablo alın özel pabuç sıkma pensesi ve buna uygun hazır izoleli terminal alın,
    bunu gerekli ayarda sıkın daha sonra asılın kablo geliyorsa yeniden deneyin, asılınca kablo gelmesin
    olmadı kabloyu terminale lehimleyin.

bu prosedürlerin amacı güvenliktir, araç üreticileri kılı kırk yarıp bu proseslerden sonra aracı kullanıma sunuyorlar,
    bunların hepsi bizim güvenliğimiz için, milyonda bir ihtimal de olsa yangın vs durumlarını engellemek için,
    buna rağmen koskoca firmalar dahi zaman zaman hatalı üretim yapabiliyorlar, haberlerden duyuyoruz şu kadar araç geri çağrıldı vs diye,
    işte o geri çağrılma 3-5 araçda oluşan yanma patlama vs neticesinde oluyor.

son olarak kullanacağınız şu peltierle çalışan araç soğutucularından ise bi işe yaramıyor,
    onun yerine aynı buzdolabının elektriksiz olanını alıp içine önceden soğutulmuş ürünler koyup,
    buz aküsü kullanılırsa daha mantıklı olur,
    yoksa bu peltierli soğutucuların içine konan 20 derecelik ürünü 6-7 dereceye düşürmesi için, çook üzün süreler gerekli.

• Omnes Vel Nihil O kullanıcısına yanıt
    Bilgileriniz için öncelikle teşekkürler.

Uzun uzun yazarak zahmet etmişsiniz, bilmeyen arkadaşlar için faydalı olacaktır.

Merak etmeyin hesabımı kitabımı yaparak bu işe giriştim ve aklimdada hiç şüphe yok çok şükür.

Kablo kesiti ve akım kapasitelerinden bahsetmsisiniz. Evet belki otomobiller için üretilmiş olmayabilir ama ürünü almadan önce üretici firmanın sağladığı değerler karşısında kablomu seçtim (teknoloji sagolsun)

Kablomun kesiti 2x0.75 ve 30 derece ortamda 13A taşıma kapasitesine sahip.

Kullandığım hızlı baglanti aparatinin gevşeme riski yok gibi, ustten son olarak kilitlenerek tamamen sabitleniyor. Çıkarılabilmesi için C seklindeki yapisini kastirarak kırılıp çıkarılıyor, saglam sekilde de sökülebilir ama uğraştırıcı biraz.

Kullandığım sıkmalı papuclar belki otomobiller icin degil hatta çekiştirme karşısında ayrilma yapabiliyor ama videomu dikkatli izleseydiniz ne demek istedigimi orda anlayacaktınız.

Farklı bir sıkma tekniği kullanarak bu gibi ayrilma riskini minimuma indirmekti amacım.

Diğer konular, testler, geri cagrilmalar vs hepsi önemli detaylar.

Sonuçta bir araba uretilirken ince tasarim detaylarindan ve testlerinden geçiyor ve yaptığım uygulama tabiki mühendis tasarımı demiyorum ama ihtiyacimi karsilayacak ozellikte ve güvenlikte yaptigimada inaniyorum.

Bilgileriniz için tekrardan teşekkürler, iyi akşamlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Emre2882 -- 21 Şubat 2017; 0:32:59 >

• yaptığınız işlem acemice ve riskli,
    bir şey merak ettiğim yok videoyu izledim aynı işlemi yapmayı düşünebilecek birileri olursa diye yazdım.
    kullandığınız malzemeler olabilecek en ucuz en basit malzemeler.
    o "farklı sıkma tekniği"niz üzerine yazdım zaten bir terminalin kablo ile nasıl birleştirilmesi gerektiğini.
    kabloyu tersten sıkıştırmakla düzden sıkıştırmak arasında ne teorik ne de pratik olarak bir fark yok.

o sarı boya kaplı tenekeden hallice terminaller ve ucuz kablonun bir süre sonra çıplak kısmı oksitlenecek, bunun sonucunda terminale temas eden tel sayısı azalacak,
    0.75 lik 13 A taşıyacağını sandığınız belki de 0.50 lik kablonun 0.10 luk kısmının üzerine binecek tüm akım,
    10 amperlik sigortanız, 0.10 luk maksimum 1-2 A taşıyabilecek hale gelmiş kablonuzdan geçen akıma doğal olarak sesini çıkarmayacak,
    ve sonuç, dandik ısıya dayanıksız kablonuz cayır cayır ısınacak Allah göstermesin yangın çıkartacak.

ve en önemlisi bu aracınıza yaptığınız modifiye aracınızı varsa garanti kapsamından çıkaracaktır.

nalburdan aldığınız normal elektrik kablosu araç içi tesisatta kullanılmaz,
    özel yanmaz izoleli,ısıya dayanıklı her bir teli korozyona karşı kaplamalı kablo şarttır.
    bu kablo da araçta bulunan herhangi bir kabloya kıstırma usulü bağlanmaz.
    kullandığınız aparatın üstten klipsli olması kabloya temas eden bıçağının bir süre sonra oksitlenerek temasının azalmayacağını garanti etmez,
    hatta bu aparatın bıçağı kablonun tellerinden bir miktar kesmiş koparmış bile olabilir,
    bu da, daha ince kablodan daha çok akım geçmesi daha çok ısınma demektir.

elektrikte az temas çok tehlikelidir, geçen akım miktarına göre ısınma ark yapma olasılığı yüksektir,
    elektrik kaynaklı yangınların tamamına yakını temassızlık, ince kabloya yüksek sigorta bağlama,
    sigortayı iptal etme, kalitesiz kablo sigorta buat anahtar vs kullanma ve var olan tesisata yetkisiz acemice müdahale nedeniyledir.

yazdıklarım hoşunuza gitmemiş anlaşılan fakat doğrusu budur.

Allah'a Şükür çok güzel yaptım çok da iyi oldu kafam rahat demeyin ,

o tesisatı en kısa zamanda sökün eski haline getirin, ya da en kaliteli malzemelerle yeniden yapın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Omnes Vel Nihil -- 21 Şubat 2017; 1:42:6 >

• Omnes Vel Nihil O kullanıcısına yanıt
    Tamam hocam sizi anlıyorum...

Yazılarınız diğer arkadaşlara ışık tutacaktır, kolay gelsin

iyi günler
  • Önceleri forumdan birisi aracıyla kaza yapmış Ve yan hava yastıkları açılmıştı.

Araç yürür , sıkıntısı halde idi, araç sahibi aracı sürerek servise götürmüş masraf ile alakalı bilgi istiyordu,

Adamın biri geldi " sen servise giderken, o arabaya aynı yerinden bi araç daha çarparsa hava yastığı patlamayacak, sizin hayatınızı korumayacak, Böyle bir tehlikeyi nasıl göze alırsınız, hele arabada x var. Onun hayatını nasıl tehlikeye atarsınız ! " demişti.

Şimdi de o geldi aklıma nedense

• İşin güvenlik kısmında en önemli kısım yanmaz kablo, katılıyorum.

Sigorta kutusundan boş soket bulup elektrik çekmek ilk başta kulağa hoş-orijinal geliyor ama "o sigorta kutusuna gelen kablonun kaç ampere dayanıklı olduğu" konusunda zerre bilgi verilmemiş. dolayısıyla çok eksik bir öneri olmuş.

bu kadar hassas düşünüyorsak o kablo direkt aküden gelmeli, arada hiç bir bağlantı olmamalı, Lehimleme, flux ile ciddi temizlik ve gres ile korozyon önleme üstüne bir de makaron çekip "fabrikaların sadece ar-ge esnasında yaptığı" çekme germe testlerinin yapılıp öyle bağlanması gerekir.

Emre arkadaşın videolarında dikkatimi çeken şey güzel işçiliği olmuştur. Sonuçta kendi arabası, kendi hobisi. Özenecek tabi ki. İşin güvenlik kısmında yüksek amper çeken aletler için risk taşıdığı doğrudur, En fazla Buzdolabı kullanmaz(-ki zaten pek işe yaramıyor) , arka tarafta kısa süreli işi oldğunda kullanır olur biter.

• sadri.abi kullanıcısına yanıt
  • mr.big kullanıcısına yanıt
    Bilgileriniz için teşekkürler.

• < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi D@rbeli M@tk@p -- 21 Şubat 2017; 11:3:54 >
  • videoyu izledim,gayet başarılı bir çalışma olmuş.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.