Şimdi Ara

Türk kültürü-Arap kültürü

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
88
Cevap
0
Favori
11.834
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Türk ve Arap ulusları asırlarca bir arada yaşamış olmanın etkisiyle gelenek görenek ve kültür bakımından adeta içiçe geçmiş durumda.
    Son yıllarda bu içiçe geçişten rahatsız olan bazı kesimler bu iki kültürü birbirinden ayırmaya çalışıyor.
    Benim merak ettiğim konu bu Türk devletinin modernleşme politikasımıdır yoksa ABD nin bize biçtiği ılımlı islam devleti rolünün bir parçasımıdır?

NOT:Diğer konulardada ayrışmaya gidiliyor konu silinmesin diye buraya yazamadım.

• Yapay Zekanın Yanıtı

Türk Kültürü ve Arap Kültürü: Farklar, Benzerlikler ve Etkileşimler

Türk ve Arap kültürü, yüzyıllar süren tarihi etkileşimler sonucu benzerlikler ve farklılıklar gösteren zengin ve çok yönlü kültürlerdir.

Benzerlikler:

• Her iki kültür de misafirperverlik, aile bağları ve topluluk değerlerine büyük önem verir.
    • İslam dini, Türk ve Arap kültürünün önemli bir yönüdür ve birçok gelenek ve inancı etkiler.
    • Her iki kültürde de güçlü bir sözlü gelenek vardır ve hikaye anlatımı ve şiir yaygındır.

Farklılıklar:

• Türk kültürü Orta Asya kökenlidir ve göçebe yaşam tarzından etkilenmiştir. Arap kültürü ise yarımada Arabistan'da ortaya çıkmış ve çöl yaşam tarzına uyum sağlamıştır.
    • Türkler tarihsel olarak daha seküler bir kültüre sahiptirken, Araplar daha dindar bir kültüre sahiptir.
    • Dil olarak Türkçe Ural-Altay dil ailesine aitken, Arapça Sami dil ailesine aittir.

Arap Kültürünün Türk Kültürüne Etkisi:

• İslam'ın kabulünden sonra Arap alfabesi Türkçeye uyarlandı ve Türk dili üzerinde önemli bir etkiye sahip oldu.
    • Arap mimarisi, Türk mimarisinde cami ve saray gibi yapılarda görülebilen unsurları etkiledi.
    • Arap yemekleri, Türk mutfağına baklava, kebap ve humus gibi çeşitli yemekler kazandırdı.

Sonuç:

Türk ve Arap kültürü, tarih boyunca karşılıklı etkileşimden zenginleşmiş iki benzersiz ve ilgi çekici kültürdür. Her iki kültürün benzerlikleri ve farklılıkları, iki halk arasındaki derin tarihi bağları ve kültürel alışverişleri yansıtmaktadır.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Kültürlerin karşılıklı etkileşimi saptamanız doğru değil. Arap kültürü Türk kültüründen hiç etkilenmemiştir. Dinin etkisiyle tek taraflı bir etkileşim sözkonusudur.

ABD, kaynaklarımızı daha rahat sömürebilmek için bizi aşiret yapılanmasına itmeye çalışmaktadır. bkz. açılım ayağı ile terör ağalarını Türkiye'ye egemen kılma çalışmaları. Aşiret reislerinin sırtlarını okşadığında ağızlarından lokmalarını çok daha kolay alacağı gerçeğinden hareketle bunu gerçekleştirmek istemektedir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Guest

Kültürlerin karşılıklı etkileşimi saptamanız doğru değil. Arap kültürü Türk kültüründen hiç etkilenmemiştir. Dinin etkisiyle tek taraflı bir etkileşim sözkonusudur.

ABD, kaynaklarımızı daha rahat sömürebilmek için bizi aşiret yapılanmasına itmeye çalışmaktadır. bkz. açılım ayağı ile terör ağalarını Türkiye'ye egemen kılma çalışmaları. Aşiret reislerinin sırtlarını okşadığında ağızlarından lokmalarını çok daha kolay alacağı gerçeğinden hareketle bunu gerçekleştirmek istemektedir.
    İki kültürün karşılıklı kaynaştığı konusuna katılmıyorum. Türk Kültürü, İslamında etkisiyle Arap Kültüründen ciddi derecede etkilenmiştir, buna ister kültür emperyalizmi deyin ister kültür kaynaşması. Arap Kültürü, bizden ne aldı bilemiyorum.

Eğer bir Modernleşme politikası uygulanacaksa, Arap Kültürü haricinde örnek alınacak birçok kültür var. Şu anda onlarada adapte olmuş durumdayız ama istediğimiz bölümlerini.

ABD'de kendi çıkarları doğrultusunda, oynatıyor işte.

• quote:

Orijinalden alıntı: EhrimeN

İki kültürün karşılıklı kaynaştığı konusuna katılmıyorum. Türk Kültürü, İslamında etkisiyle Arap Kültüründen ciddi derecede etkilenmiştir, buna ister kültür emperyalizmi deyin ister kültür kaynaşması. Arap Kültürü, bizden ne aldı bilemiyorum.

Eğer bir Modernleşme politikası uygulanacaksa, Arap Kültürü haricinde örnek alınacak birçok kültür var. Şu anda onlarada adapte olmuş durumdayız ama istediğimiz bölümlerini.

ABD'de kendi çıkarları doğrultusunda, oynatıyor işte.

Alıntıları Göster
    Araplar bizim kültürümüzden etkilenmedi lafı havada kalan bir laf bence heriflere aşıladığımız darbe kültürü onların bize aşıladığı bütün herşeye bedel.

• quote:

Orijinalden alıntı: KayhanKaan

Araplar bizim kültürümüzden etkilenmedi lafı havada kalan bir laf bence heriflere aşıladığımız darbe kültürü onların bize aşıladığı bütün herşeye bedel.

Alıntıları Göster
    Aynı medeniyet içindeki kültürlerin birbirlerine etki etmemeleri veya tek taraflı bir etki mümkün değildir. Etkileşim azdır veya çoktur ama mutlaka vardır. Türk kültürünün zenginliğini, birikimini bilen bir kişi, Araplar kültürümüzü işgal etti şeklinde bir yorumu inandırıcı ve gerçekçi bulmaz.

Dikkat etmemiz gereken husus, Müslümanca bir düşünüşün ve yaşam tarzının ideolojik bir körlükle eşittir Arap kültürü şeklinde değerlendirilmemesi gerekliliğidir.

Bence tartışılması gereken asıl konu emperyalistlerin kendi kültürlerini ve yaşam tarzlarını antiemperyalist çizgide olduğunu iddia eden veya antiemperyalist bir çizgide olmaya çalışanlara da bütün dünyada az veya çok kabul ettirmeleridir. Artık dünyanın her yerinde Batılı yaşam tarzı “normal” olandır (maalesef böyle görülüyor). Batının yaşam tarzının dışında olanlar, o yaşam tarzını sorgulamaya kalkanlar ise “ilkeldir”. Buna malum kültür emperyalizmi diyorlar.

"Batılılar geldiklerinde ellerinde İncil, bizim elimizde topraklarımız vardı. Bize, gözlerimizi kapayarak dua etmesini öğrettiler. Gözümüzü açtığımızda ise bizim elimizde İncil, onların elinde topraklarımız vardı." Kenu Kenyattu (Kenya Kurucu Devlet Başkanı)

• quote:

Orijinalden alıntı: Taşralı

Aynı medeniyet içindeki kültürlerin birbirlerine etki etmemeleri veya tek taraflı bir etki mümkün değildir. Etkileşim azdır veya çoktur ama mutlaka vardır. Türk kültürünün zenginliğini, birikimini bilen bir kişi, Araplar kültürümüzü işgal etti şeklinde bir yorumu inandırıcı ve gerçekçi bulmaz.

Dikkat etmemiz gereken husus, Müslümanca bir düşünüşün ve yaşam tarzının ideolojik bir körlükle eşittir Arap kültürü şeklinde değerlendirilmemesi gerekliliğidir.

Bence tartışılması gereken asıl konu emperyalistlerin kendi kültürlerini ve yaşam tarzlarını antiemperyalist çizgide olduğunu iddia eden veya antiemperyalist bir çizgide olmaya çalışanlara da bütün dünyada az veya çok kabul ettirmeleridir. Artık dünyanın her yerinde Batılı yaşam tarzı “normal” olandır (maalesef böyle görülüyor). Batının yaşam tarzının dışında olanlar, o yaşam tarzını sorgulamaya kalkanlar ise “ilkeldir”. Buna malum kültür emperyalizmi diyorlar.

"Batılılar geldiklerinde ellerinde İncil, bizim elimizde topraklarımız vardı. Bize, gözlerimizi kapayarak dua etmesini öğrettiler. Gözümüzü açtığımızda ise bizim elimizde İncil, onların elinde topraklarımız vardı." Kenu Kenyattu (Kenya Kurucu Devlet Başkanı)

Alıntıları Göster
    Din zaten başlı başına bir kültürdür. Türkler İslamiyeti kabul ettikten sonra kültür transferinin büyük ölçüde tek yönde olması gayet normal.

Ayrıca Türk kültürü tabir ettiğimiz şeyi tam olarak tanımlayacak biri var mı? Belki de kültürel öğeleri ırklara göre değil coğrafyaya göre tanımlamak daha doğru.

• quote:

Orijinalden alıntı: nanaka9

Türk ve Arap ulusları asırlarca bir arada yaşamış olmanın etkisiyle gelenek görenek ve kültür bakımından adeta içiçe geçmiş durumda.
    Son yıllarda bu içiçe geçişten rahatsız olan bazı kesimler bu iki kültürü birbirinden ayırmaya çalışıyor.
    Benim merak ettiğim konu bu Türk devletinin modernleşme politikasımıdır yoksa ABD nin bize biçtiği ılımlı islam devleti rolünün bir parçasımıdır?

NOT:Diğer konulardada ayrışmaya gidiliyor konu silinmesin diye buraya yazamadım.

Amin Maalouf---Çivisi çıkmış dünya
    Erol Manisalı---Avrupa Çıkmazı
    bu 2 kitap tüm sorularının cevabını fazlasıyla veriyor.Özellikle önerdiğim ilk kitabın yazarı bu alanda(kültürlerin etkileşimi) tam bir uzman

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Bakmakla görmek arasında ki fark. Bravo.

• quote:

Orijinalden alıntı: Eşsiz3Hilal

quote:

Siz kültürle dini birbirine karıştırmış vaziyettesiniz.Eğer Hz Muhammed (s.a.s) arap çöllerinde değilde atıyorum amerika kıtasında İslamı yaysaydı bugün çıkıpta Taşralı arkadaş o yazıdaki cümleyi yazmaz ,sizde kırmızı fonla irdelemezdiniz.
    Arap kültürüyle olan ilişkimiz hiçbir şekilde değişmeyen ana unsur olan İslam Dininden dolayı gerçekleşmektedir.Yok koyun koyuna yaşamışız vs. gibi cümleler ise; istemli yada istemsiz, görüneni karartmaya çalışan süslü sözlerdir.

• quote:

Orijinalden alıntı: EXCELANCEE28

quote:

Orijinalden alıntı: Eşsiz3Hilal

quote:

Siz kültürle dini birbirine karıştırmış vaziyettesiniz.Eğer Hz Muhammed (s.a.s) arap çöllerinde değilde atıyorum amerika kıtasında İslamı yaysaydı bugün çıkıpta Taşralı arkadaş o yazıdaki cümleyi yazmaz ,sizde kırmızı fonla irdelemezdiniz.
    Arap kültürüyle olan ilişkimiz hiçbir şekilde değişmeyen ana unsur olan İslam Dininden dolayı gerçekleşmektedir.Yok koyun koyuna yaşamışız vs. gibi cümleler ise; istemli yada istemsiz, görüneni karartmaya çalışan süslü sözlerdir.

Alıntıları Göster
    Bu forumda ne kadar bilmiş eleman var böyle

Türkler İslamiyeti daha 50 yıl önce benimsemedi,gidin bi araştırın bakayım kaç yıl olmuş

Birden sahiplenmeye başladınız Türk Kültürünü

derdiniz Kültür olsa gam yemicem,derdiniz belli

Madem işin içine kıyafetileri bile karıştırıyorsunuz o zaman hepinizin altındaki kot pantolonla ne ayak,anadolunun bağrından mı çıktı o pantolonlar

İşinize gelince Mevlana ülkemizin en gurur duyacağı bir parçası ama işinize gelmeyince Türkler Araplardan etkileniyor,Mevlana kimden etkilenmiş gidin bi araştırın

(Umarım Mevlana'nın doğma büyüme Konyalı olduğunu iddia edicek saflar aranızda yoktur)

• quote:

Orijinalden alıntı: nickimi değiştirdim

Türkler İslamiyeti daha 50 yıl önce benimsemedi,gidin bi araştırın bakayım kaç yıl olmuş

Madem işin içine kıyafetileri bile karıştırıyorsunuz o zaman hepinizin altındaki kot pantolonla ne ayak,anadolunun bağrından mı çıktı o pantolonlar

İşinize gelince Mevlana ülkemizin en gurur duyacağı bir parçası ama işinize gelmeyince Türkler Araplardan etkileniyor,Mevlana kimden etkilenmiş gidin bi araştırın

(Umarım Mevlana'nın doğma büyüme Konyalı olduğunu iddia edicek saflar aranızda yoktur)

Bu bana hitaben mi?

• quote:

quote:

Bu bana hitaben mi?

yazımdaki gibi düşünen herkese

• quote:

Orijinalden alıntı: Mister No

quote:

quote:

Bu bana hitaben mi?

yazımdaki gibi düşünen herkese

Alıntıları Göster
    Türklerin en kötü özelliğide sanırım bu tarih boyunca sürekli toplumlardan etkilenerek kültürümüzü kaybetmişiz bu şimdide devam etmekte.Başta uygurlarla başlamış gidip başkalarının alfabesini almışlar daha sonra Tüm Türkler araplardan etkilenip Türk kültürünü kaybetmiş.Türkler arap kültürünü yaşamakta iken Atatürk sayesinde Türkiye hepsini silip sıfırdan bir toplumsal, kültürel bir yaşama başladı şimdide Amerikan kültürü altında değerlerimizi kaybediyoruz.Buna çok üzülüyorum doğrusu eğer kültürümüzü korusaydık kendimize has bayramlarımız, alfabemiz, temel konuşma dilimiz olacaktı...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Serbest Çağrışım -- 28 Eylül 2009; 19:56:28 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Serbest Çağrışım

Türklerin en kötü özelliğide sanırım bu tarih boyunca sürekli toplumlardan etkilenerek kültürümüzü kaybetmişiz bu şimdide devam etmekte.Başta uygurlarla başlamış gidip başkalarının alfabesini almışlar daha sonra Tüm Türkler araplardan etkilenip Türk kültürünü kaybetmiş.Türkler arap kültürünü yaşamakta iken Atatürk sayesinde Türkiye hepsini silip sıfırdan bir toplumsal, kültürel bir yaşama başladı şimdide Amerikan kültürü altında değerlerimizi kaybediyoruz.Buna çok üzülüyorum doğrusu eğer kültürümüzü korusaydık kendimize has bayramlarımız, alfabemiz, temel konuşma dilimiz olacaktı...

Alıntıları Göster
    Arap kültürünün nesi bu kadar çazip geliyor merak ediyorum doğrusu , bu kültürümüzü ülkemizde varolan diğer kültürlerden ayiran temel fark ne? Bu fark diğer kültürlerde bulunmayacak bir fark olmalidir. A önermesi verdiğinizde B kültürü içinde bu önerme geçerliyse A önermesi temel fark olamaz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LeVeL -- 28 Eylül 2009; 20:17:17 >

• quote:

Bu mesaj silindi.

Alıntıları Göster
    Baslik ve konu çok ilginç!Neyi istiyorsunuz.Kadinlari burkaya sokup,evlere kapatmak mi?Ya da onlar gibi 9 yasindaki kiz çocugunu,kari olarak almak mi?
    Bende tam tersini düsünûyorum.Gittikçe araplasiyoruz.Trt de buna ön ayak oluyor.
    Araplara bir garezim yok fakat onlarin yasantisi bize uymaz.Zaten kadin ile erkegin esit olmadigi toplumlar geri kalmaya mecburdurlar.Araplarda kadin ve erkek esit degildir.Biz Tûrklerde kadin hiç bir zaman 2 sinif vatandas olmamistir.
    Bûtün arap aleminin kadinlarinin tûrk kadinlarinin elde ettigi haklara gipta ile baktiklarini hatta kiskandiklarini ben yabanci forumlarda okuyorum.Bizde tûrk kadinlari gibi sevilmeyi, onlar gibi erkeklerin bize deger vermelerini istiyoruz diyorlar.Hatta isyan ediyorlar!
    Vallahi sastim kaldim.Onlar bizim gibi olmak istiyorlar,bizimkilerde onlar gibi olmak.

• quote:

Orijinalden alıntı: 2000watts

Baslik ve konu çok ilginç!Neyi istiyorsunuz.Kadinlari burkaya sokup,evlere kapatmak mi?Ya da onlar gibi 9 yasindaki kiz çocugunu,kari olarak almak mi?
    Bende tam tersini düsünûyorum.Gittikçe araplasiyoruz.Trt de buna ön ayak oluyor.
    Araplara bir garezim yok fakat onlarin yasantisi bize uymaz.Zaten kadin ile erkegin esit olmadigi toplumlar geri kalmaya mecburdurlar.Araplarda kadin ve erkek esit degildir.Biz Tûrklerde kadin hiç bir zaman 2 sinif vatandas olmamistir.
    Bûtün arap aleminin kadinlarinin tûrk kadinlarinin elde ettigi haklara gipta ile baktiklarini hatta kiskandiklarini ben yabanci forumlarda okuyorum.Bizde tûrk kadinlari gibi sevilmeyi, onlar gibi erkeklerin bize deger vermelerini istiyoruz diyorlar.Hatta isyan ediyorlar!
    Vallahi sastim kaldim.Onlar bizim gibi olmak istiyorlar,bizimkilerde onlar gibi olmak.

vay bee arapça biliyorsun demek ki zor dil üstadım helal olsun

Eğer yazılanlar ingilizce ve ben onları ingilizce okuyorum dersen o zaman sana ''o kadar geri bir toplumun kadınları nasıl ingilizce öğrenmişler''diye sorarım,''interneti nerden bulmuşlar'' diye sorarım.

Eğer ''o kadınlar yurt dışında''dersen sana neden ''türkleri kıskanıyorlar''diye sorarım

Bu arada yazdıklarına dikkat et iyi araştır,haddini aşma

edit:imla

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mister No -- 29 Eylül 2009; 2:48:27 >

• quote:

Baslik ve konu çok ilginç!Neyi istiyorsunuz.

Araplar bile bu kadar milliyetçilik yapmazken, bizdeki Arap aşıkları, Arap'tan daha çok Arapçılık/Arap milliyetçiliği yapıyor. Buna Türk'ü "Araplaştırma" çabası deniyor heralde.
  • Nerede haddimizi asmisiz?Zaten haddimizi asacak kadarda gittik gôrdük.Galatasaray lisesi ve Bruksel Ulb universitesi sayesindede bir kaç tane yabanci dilide en az turkçe kadar biliriz!!!
    Araplarda yabanci dil bilme oranlari bizden fazladir.Zira çogu arap ûlkesi fransiz veya ingiliz sömürgesidir!!!
    Merak ettim sence nerede haddimi astim.Araplarda kadinlarin 2.sinif vatandas oldugunu sôylemem mi?Yoksa 70 yasindaki bir insanin 9 yasindaki bir kizi kari olarak almasini mi?Istersen birde ekleme yapayim.Seriat ile yönetilen arap ûlkelerinde tecavüz edilen bir kadinin suçlu olmasi!Zira kadinin ifadesi erkegin yaninda esit degildir.Zaten tecavüze ugramis bir kadinin polise gidip sikayet etmesi bile mümkün degildir.Zira suçludur.Cezasida agirdir.
    Bir sey daha ekliyeyim.Araplar yemeklerini elle yerler.çatal,kasik,biçak kullanmazlar.
    Vallahi bilmiyorum ama yunanlilar hatta ermeniler bile bize kültûr olarak daha yakinlar.Zaten anadolu insanina benzerler.
    quote:

quote:

Eğer yazılanlar ingilizce ve ben onları ingilizce okuyorum dersen o zaman sana ''o kadar geri bir toplumun kadınları nasıl ingilizce öğrenmişler''diye sorarım,''interneti nerden bulmuşlar'' diye sorarım.

Eğer ''o kadınlar yurt dışında''dersen sana neden ''türkleri kıskanıyorlar''diye sorarım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 2000watts -- 29 Eylül 2009; 2:50:08 >

• quote:

Nerede haddimizi asmisiz?Zaten haddimizi asacak kadarda gittik gôrdük.Galatasaray lisesi ve Bruksel Ulb universitesi sayesindede bir kaç tane yabanci dilide en az turkçe kadar biliriz!!!
    Araplarda yabanci dil bilme oranlari bizden fazladir.Zira çogu arap ûlkesi fransiz veya ingiliz sömürgesidir!!!
    Merak ettim sence nerede haddimi astim.Araplarda kadinlarin 2.sinif vatandas oldugunu sôylemem mi?Yoksa 70 yasindaki bir insanin 9 yasindaki bir kizi kari olarak almasini mi?Istersen birde ekleme yapayim.Seriat ile yönetilen arap ûlkelerinde tecavüz edilen bir kadinin suçlu olmasi!Zira kadinin ifadesi erkegin yaninda esit degildir.Zaten tecavüze ugramis bir kadinin polise gidip sikayet etmesi bile mümkün degildir.Zira suçludur.Cezasida agirdir.
    Bir sey daha ekliyeyim.Araplar yemeklerini elle yerler.çatal,kasik,biçak kullanmazlar.
    Vallahi bilmiyorum ama yunanlilar hatta ermeniler bile bize kültûr olarak daha yakinlar.Zaten anadolu insanina benzerler.
    quote:

quote:

Alıntıları Göster
    sen anladın nerde yanlış yaptığını üstelemeye gerek yok

diğer sorularıma cevap yok mu?

ayrıca bende Arap kültürüyle yaşayalım demiyorum,bana ne Araplardan,sadece onlar üzerinden Dini değerlere saldırılması sinir bozucu (seni kast etmiyorum)

• quote:

sen anladın nerde yanlış yaptığını üstelemeye gerek yok

diğer sorularıma cevap yok mu?

ayrıca bende Arap kültürüyle yaşayalım demiyorum,bana ne Araplardan,sadece onlar üzerinden Dini değerlere saldırılması sinir bozucu (seni kast etmiyorum)

Alıntıları Göster
    2000watts çok güzel bir soru sormuş..

Neyi savunuyorsunuz? Arap kültürünün bize olumlu şeyler kattığını mı?..

O hayranı olup şakşakladığınız kültürün sahipleri bugün dünyanın en geri kalmış toplumlarının başında geliyor! Dünyanın en çok sömürülen; en pis toplumlarından biri! Bu adamların kültürüne mi özeniyorsunuz?..

Islam -ne yazıkki- evrensel bir din olmaktan uzaklaştırılmış; bariz bir şekilde araplaştırılmıştır! Bu ülkede dindar geçinen kesimlerin benimsediği kültür Islam kültürü değil, ARAP kültürüdür.

• 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.