1 Ayı bir geçik süre önce türk telekom 1000mbps paketine geçtim. Speedtestte 700-800 mbps değerler gözüküyor ama herhangi bir yerden indirme yaparken bu değerlere yaklaşamıyorum. Müşteri hizmetlerini 10-15 defa arayıp evime 2 3 defa teknik ekip gönderilmesine rağmen en sonunda yetkili bir kişi ile konuştum. 1000mbpslik bir paket ile 5gblık bir dosya indirmenin 15 dakika civarı süreceğini söylediler. Ben 100mbpslik pakette bu kadar süre beklemediğimi söyleyince indirme yaptığınız sunucuların desteği bulunmamaktadır gibi bir açıklamada bulundular. Steam google gibi yerlerin bu hızları desteklemediğine pek inanamadım açıkçası. 2 Saat boyunca indirme açık tuttuğumda 80gb gibi bir veri indirmişim. İnternetten bu paket hızı ile bu saatte ne kadar gb indirebilirim gibi bir hesap araştırması yaptığımda 600gb civarı bir sayı ortaya çıkıyor. Bu yetkililerin yaptığı açıklamanın doğruluk payı sizce var mıdır? Eğer böyle bir gerekçe var ise 100mbps ile bu sürelerde indirme yapmam nasıl mümkün oldu? Cevaplarınızı rica ederim. |
Türk Telekomda 1000mbps gözükmesi ama indirmede bu değerlere gelmemesi hakkında
-
-
çıkışları sınırlamışlardır. ben şahsen en hızlı çıkışı türknette aldım, superonline'da steamde 5 mb/s yi zor görüyordum (100 mbps). speedtestte 800 görüyorsan google drive'dan bir dosya indirirken 80mb/s indirme hızı görmen gerekli. eğer bu civarları görmüyorsan çıkışı sınırlamışlardır çünkü google sunucuları ezik büzük değildir
-
aleni soygun bu hem tonla para ver hem de istediğin hizmeti alama.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
teknik servisin önünde google driveden dosya indirmeye calıstım. 5 6 gblık dosyayı 50dk gibi bir süre gösteriyordu ve sürekli 0mbpsye düşüp duruyordu hız. Adam indirdiğin dosya ya da bilgisayarın bozuk bir sağa sola danış istersen diye tavsiyede bulundu
-
Türk Telekom'un kullandığı teknoloji olan GPON aynı anda maksimum 1.24416 Gigabits/s up, 2.48832 Gigabits/s down hızı destekliyor. Bir adet GPON'u İSS'ler 32, 64 veya 128 müşterinin kullanımına sunuyorlar. Bu nedenle tam hız almanız olası değil. Buna ek olarak, kullandığınız ONT'nin Ethernet portu 1 Gigabit ile sınırlı ve TCP overhead kaynaklı alabileceğiniz hız maksimum 940 Mbps. Steam için Aygıt yöneticisi->Disk sürücüleri>[disk adı]>İlkeler sekmesinden "Aygıtta yazma önbelleğini etkinleştir" seçeneğindeki işareti kaldırarak daha iyi bir performans alabilirsiniz ama bunu yapmak elektrik gittiğinde veri kaybına sebep olabilir.
-
Buna ek olarak platformlar özellikle yoğun saatlerde kısma işlemi yapabiliyorlar. Örnek vereyim ben 100 megabit kullanıyorum. Steam de bir oyuna güncelleme geliyor ama indirme hızı 100 megabit gibi olmuyor bazen. Başka yerlerde interneti deneyip görüyorum ki internette sorun yok. Yani sadece servis sağlayıcı özelinde bakmamak gerek. Örneğin dün gece Steam den oyun indirdim tam 100 megabit hızında indirdi. Yoğun saatlerde hem servis sağlayıcı hem platformlar hızları kısabilirler bunlar aşina olduğumuz şeyler zaten yıllar yılı. Konuda örneği verilen Google Drive da hız kısıtına gidebiliyor örneğin burada hepimiz farklı saatlerde deneyip sonuçları paylaşabiliriz.
Bir de konu sahibi hocam belki şu konu işinize yarayabilir. Burada ağ ayarlarıyla ilgili tüm bilgiler var hem kablolu hem kablosuz.
-
Doğrusu 1000 Mbps'i yani 1 Gbps'i evet çoğu yerde göremezsiniz. Çünkü sunucuların %80'i 10 Gbps kapasiteler ile çalışır, bu 10 Gbps'i de yüzlerce kişi paylaşır. Mümkünse gece saatlerinde Google Drive ya da Steam'dan deneyin bu değeri görebilmeniz gerekir. Hala göremiyorsanız bir kısıtlama olabilir bir arkadaşında yukarıda söylediği gibi Türk Telekom aboneleri 1 XGS PON üzerinden 96 ila 256 kişi hizmet alır. Bölgesel olarak bu rakam 512'ye de ulaşıyor doğal olarak bu kadar kişinin tek porttan hizmet aldığı yerde sizin 1 Gbps'i görmeniz mümkün değil.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X