< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > |
Türkiye de Kuzen Evlilikleri Yasaklanıyor (9. sayfa)
-
-
Baskan sen bu konuyu canla basla savunduguna gore kesin kuzeninle evlisin
inkar etme artik
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Benim de kuzenlerim var ama tutup onlarla evlenmeyi hüç düşünmedim, çocukluğumuzdan beri de yakın büyümüşüzdür.
Zaten doğru olmazdı, koca koca adamlar evlenemez. asdjkhasdkjh
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rindaman -- 5 Haziran 2024; 0:4:53 > -
Evlende çocuğun ınıma tersten görsün.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Bilimin bunun yanlış olduğunu kanıtlaması o kadar zorlarına gidiyor ki anlatılmaz.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Bazı üyeler ceza yerim korkusu ile adımı veremeden "Adı K ile başlayan" diyerek ağza alınmayacak hakaretler etmiş. Tabi gereken yerlere şikayetimi bildirdim. Yok öyle ima ederek sövmek. Yönetimden şeffaf bir karar bekliyorum.
Gelelim konu ile alakalı yorumuma.
Elhamdülillah Müslümanım sizleri bilmem. Ben kuzenimle evli değilim. 7 kat el derler ya! Hah işte öyle biri ile evliyim. Sülalemde değil 1nci derece 5nci derece bile kuzen evliliği yapan yoktur. Sülalemizde böyle bir şey olmadı olmaz da. Hiç bir aile büyüğü buna razı gelmez.
Müslüman olduğum için inandığım dinde bu tür evliliğe verilen hükme baktım ve sıkıntı olmadığını gördüm. Ben inancım gereği konuşuyorum. İslam dinine göre kuzen evlilklerinde sorun yok. Tanıdığım iki kişi kuzenleri ile evli ve 6 çocukları var hepside sapasağlam. Akraba olmayıp engelli yada hasta çocuğu olanlarda elbet vardır.
Uzun lafın kısası sizin gibi düşünmeyen insanlara hakaret etmeyi bırakın bu sizi muhasır medeniyetler seviyesine çıkarmaz. Küfürbaz biri yapar.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kayrabey -- 5 Haziran 2024; 9:45:24 >
-
Söz konusu yasak ile bu örneğinizi kıyaslamak doğru değil. Aynı şey değiller çünkü. Bu yasağın ne zaman yürürlüğe girdiğine ve o zamanki gerekçeye bakmak lazım. Belki de o zaman bu evliliklerin sayısı yüksekti. Ama bence bu, inançların kanun koyuculara etkisi olarak da yorumlanabilir. En nihayetinde dünyanın yaygın inançlarına göre bu tür ilişkiler çok uzun bir zamandır yasak. Dolayısıyla burada kuzen evliliği ile kıyaslama şansımız yok çünkü zaten çok uzun bir zamandır, kanunen yasak olmasa bile inanç gereği insanların kesinlikle yasak kabul ettiği türden bir ilişki.
Yasakla veya başka şekilde bu %10'a yakın olan oranın düşürülmesi lazım. Bu %10'a "tamam evlenin ama çocuk yapmak yok" veya "test yapacağız testiniz sorunsuz çıkmazsa evlenemezsiniz" gibi bir şey demek de ne kadar mantıklı/sürdürülebilir olur bilmiyorum. Hatta bu testin kesin olarak ortaya bir şey çıkaracağı bile meçhul. Devlet eliyle keskin bir şekilde yasaklanması en güzeli olur.
Bir de yaşam tarzı vs. demişsiniz ama zaten bu evlilikleri yapanların büyük bir kısmı aile baskıları ile evlendiriliyor. Orada da yaşam tarzına gelmeden önce daha büyük sorunlar var. İllere göre akraba evliliği oranı haritasına bir bakarsanız anlarsınız demek istediğimi.
Günün sonunda baktığımızda akraba evliliği rakamsal olarak kanıtlanmış bir şekilde zararlı. Burada %2-3 fark oluyor deyince göze küçük geliyor ama bugün o %2'ye denk gelecek nüfusta şehirler var.
Burada benim inancıma göre bir sakıncası yok yasaklanamaz gibi cümleler kuranlara ise diyecek bir şey yok. O inanca göre çok eşlilik de makbul ama yasalar izin vermiyor. Başka örnekleri de var tabii bunun sadece bu değil ama hepsini oturup sayacak değiliz. Zaten bu kişileri ikna etmek zorunda da değil kimse.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Elessar Eredhian -- 5 Haziran 2024; 10:5:5 >
-
Olgu ve olayları kendi bağlamı ve şartları içinde değerlendirmek aklın fonksiyonudur. Ayrıca insanoğlu çoğu zaman kendi menfaat ve çıkarını esas alır. Kırsal bölgelerde bu evlilikler azalsa da hala yapılmaktadır. . Bana göre 2 temel sebebi var . 1 - Mal ve Miras aile içinde tutmak. 2 - Kabilenin nüfuzunu genişletmek. Şehirleşme arttıkça bu uygulamanın azaldığını çünkü gereksizleştiği görülür.
-
Yahu her kanun, her yasak kültürle mi alakalı? Daldan dala atlayıp birbiriyle alakası olmayan bağlantılar kuruyorsunuz. Avrupa kültürü ile olayın ne alakası var? Demek istediğim olay şu, lütfen idrak edene kadar tekrar okuyun: "Avrupa'nın böyle bir sorunu zaten yok, dolayısıyla yasak çıkarmak için gerekçeleri de yok." Ben genel geçer bir önermede bulunmuyorum. Bu cümlenin kardeşlerle evlenme ile uzaktan yakından alakası yok. Kuzen evliliğinden bahsediyoruz. "Kuzen evliliği olmadığı için kanuna gerek yoksa kardeş evliliği kanununun olması da kardeş evliliği sorunu olduğunu gösterir" gibi bir çıkarım yapılamaz buradan. Her kanun aynı değildir, böyle bir mantık olabilir mi? Ülke nüfusunun %10'a yakını akraba evliliği yapıyorsa bu bir sorundur. Yasaklanması da bu bağlamda söz konusu olabilir. Avrupa'daki adam da kendi takdiri dahilinde "dünyada böyle bir akım var, dolayısıyla tedbiren yasaklayalım" da diyebilir ya da kendi kültüründe böyle bir sorun görmediği için hiç gündemine de almayabilir. Bu, yasakladığı veya kanunla düzenlediği her konuda sorun yaşadığı veya bunların hepsinin kültüründe olduğu anlamına gelmez.
Bir de konuyu sürekli sigaraya getiriyorsunuz. Yine bizim konumuzla uzaktan yakından alakası yok. Böyle bir mantık olabilir mi? Bu kafayla dünyadaki her bir sorunun, altını çizerek söylüyorum HER BİRİNİN tek seferde tespit edilip torba yasayla tek seferde kanuna aktarılması gerekir ve eksik bir şey tespit edilmesi durumunda da "eee olmaz kardeşim bu 293857239857289375982735987239875 tane şey yasakken bu niye serbest, o zaman diğer 293857239857289375982735987239875 tane yasağın hepsi geçersizdir" gibi bir mantık olması lazım. Böyle bir mantık olamaz. Sigara da yasaklansın benim umurumda değil, hatta geçtiğimiz günlerde İngiltere'de alınan kararı duyunca çok sevindim. Ama konumuz değil.
Bir şeyin yasak olması suç olması anlamına gelmez. Burada yasaktan kastı, kanunen kabul edilmeyecek olması.
Sanıyorum sağlık açısından sakınca olan sadece birinci kuzenler. O da yeterli. Nerede duracağız kısmı çok basit. Defalarca söylemiş insanlar, hatta siz de söylemişsiniz. %3'ten %5'e çıkıyor demişsiniz. Bu yeterlidir.
-
Aslında işin temelinde İslam var. İslam'a göre kuzen evliliğinde yasak yok ya sıkıntı o. Hemen ensest, sapık vs. Yahu inanç kişiseldir. Sen inanmayabilirsin. İnanana bu kadar hakaret edilmez ki. Domuz bana göre haram Müslüman olmayana haram değil. Zararları da ortada iken ben domuz yediği için kimseye hakaret etmiyorum.
Ortada senin sayfalarca anlatmaya çalıştığın bilimsel rakamlar olmasına rağmen işin ucunda İslam olduğu için içlerindeki kin dışa vuruyor hepsi bu.
Eskiden kuzen evlilikleri çok daha fazlaydı ama SMA diye birşey yoktu. Belki vardı ama çok azdı. Kim biliyordu SMA? Son 5-10 yılda popüler oldu ki onu da sömürmeye başladı bazı iğrenç insanlar. Ama tuhaf olan son yıllarda artık doğuda bile yabancı bireyle evlenme oranı yükseldi. Mesela tanıdığım 2 kişiden bahsediyorum sürekli. Bir tanesi toplam 8 kardeşler ve doğulu bunlar. 8 kardeşin sadece 2 tanesi kuzeni ile evli. 6 kardeş yabancı ile evli. Hiçbirinde SMA yok. Ama bir kardeşlerinde tüp bebek sonucunda doğan ikizlerinin birisinde down sendromu var. Bırak kuzen olmayı uzaktan akraba bile değiller.
Ne yapalım yani şimdi? Tüp bebek yapmayın down sendromu artar mı diyelim? Çoooook uzak kişilerle evlenmeyin çocuklarınız da down sendromu olabilir mi diyelim? Takdiri ilahi diyeceğim ama ona da hakaret ederler.
Kısaca bunlar İslam'a ve Müslümana hakaret edecekler ya senin bilimsel rakam vermen, tezler sunman hiçbir şey ifade etmiyor.
-
Yüzde 2-3'lük fark nerede yazıyor diye kaynağını sordum, cevap veremedi.
bu çok dinsel değil genelde bölgesel karadeniz,iç anandolu ,doğulularda görülen birşey.
bizim gibi balkan göçmeni kişilere kuzenle evlenmek sapıklık gelir kız kardeşimle aynı statüdedir.
dediğim gibi yetiştiriliş tarzıyla alakalı.
ayrıca hz.muhammed in evliliği başka tip birşey bilmem kaç çocuklu,dul,kendinden yaşça büyük bir kadınla evlenmiştir o daha çok sahiplenmek amaçlı birşey erdem özveri, çok savunanları hangisi yapar acaba ?çevremde savunanları bile kuzenin gencini güzelini arıyor
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kerimcem -- 5 Haziran 2024; 19:36:35 > -
Dediğin coğrafya daha dindar
hz.peygamberin izinden gitmek istiyorsan canım kendinden 15 yaş büyük,çocuklu,dul teyze kızını al sahip çık,çocuklarına babalık yap,sevap işle o zaman uyarmı ? ışık hızıyla kaçarsınız
hz.muhammed in yaptığı olayla sizinkinin alakası bile yok.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kerimcem -- 5 Haziran 2024; 19:58:30 > -
O üye her zaman kendi düşüncelerini mutlak doğru olarak görüp başkarına bunu dayatmaya çalışır, başka fikre saygısı yoktur. Dedim boşuna zaman harcamayın diye.
Bak zaten kendi gibiler ile millete laf ederken kendilerini gene masum sanıyorlar. Klasik "İslam düşmanlığı için yazıyorlar" argümanı da gelmiş zaten.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi captain_turkiye -- 5 Haziran 2024; 20:6:12 >
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X