Şimdi Ara

🔥 TurkNet'i Ticaret Bakanlığı'na Şikayet Ettim: GigaFiber Yalanı Cezalandırıldı: 347.128 TL 🔥

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
39
Cevap
5
Favori
4.110
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
15 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

TurkNet üye kayıt sayfasında, kullanıcı tarafından hiçbir adres bilgisi verilmediği halde "Gigafiber altyapısı 6-8 hafta içinde evinizde" şeklinde reklamla haksız bir şekilde üye topluyordu. Uzun bir süredir devam eden bu haksız eylemi ve yaşanan mağduriyetleri kanıt ve belgeleriyle e-Devlet üzerinden Reklam ve Haksız Ticari Uygulama Şikayeti olarak yolladım, Ticaret Bakanlığı ilgili firmaya idari para ve reklam durdurma cezaları verdi.

- - - KONU - - -

Merhaba,

• 2023'ün başlarında TurkNet'in ilk üye olurken GigaFiber müjdesindeki garipliğini fark etmiş ve 4 Şubat 2023'te Donanımhaber'de yeni konu açarak forumda detaylıca sizlere duyurmaya çalışmıştım: https://forum.donanimhaber.com/turknet-in-gigafiber-altyapi-mujdeleri-ve-gigafiber-kutulari-hakkinda--155044356

🔥 TurkNet'i Ticaret Bakanlığı'na Şikayet Ettim: GigaFiber Yalanı Cezalandırıldı: 347.128 TL 🔥

Archive.org kopyası:

https://web.archive.org/web/20230203210052/https:/webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:https://turk.net/taahhutsuz-ozgur-iletisim-abonelik

• Foruma duyurmak yetmedi, yetkililere sesimi duyurdum. 21 Nisan 2023'te E-Devlet üzerinden Reklam ve Haksız Ticari Uygulama Şikayetinde bulundum. Üşenmedim topladığım tüm kanıtları 11 Sayfalık EK olarak sundum. (YAZININ SONUNDA VAR)

• 19 Ekim 2023'te Reklam Kurulu, "Reklam Kurulu Tüketiciyi Aldatan Reklamlara Yaklaşık 76 Milyon Lira Ceza Uyguladı" haberinde şikayetimin sonuçlandığını duyurdu:

https://ticaret.gov.tr/haberler/reklam-kurulu-tuketiciyi-aldatan-reklamlara-yaklasik-76-milyon-lira-ceza-uyguladi

• Bugün 6 Kasım 2023 ve nihayet basın bülteni sayfası güncellendi ve 338 sayılı Reklam Kurulu toplantısı kararlarının ayrıntıları okuyabildim. (YAZININ SONUNDA VAR)

- - - SONUÇLAR - - -

1 - TURKNET CEZA ALDI AMA YETERSİZ BULDUM: Bana göre olması gereken ceza bunun 100 katı. Kanımca, bahsi geçen reklamla çok daha fazla kişi haksız yere TurkNet'e geçti ve çok daha fazla kişi mağdur edildi, dolayısı ile verilen cezanın kesinlikle yetersiz olduğuna inanıyorum.

2 - MAĞDUR OLAN VARSA FİRMAYA DAVA AÇABİLMELİ: Bu Gigafiber beklentisiyle müşteri olup da hizmet alamayan varsa söz konusu ceza kararını da mahkemeye sunarak TurkNet'i maddi/manevi tazminata mahkum edebilir, mutlaka avukata danışarak ilerleyin. (Benim kaybım 0,00 TL. Çünkü abone değilim :)

3 - VATANDAŞLIK GÖREVİMİZİ YAPALIM: Vatandaş olarak görevimi eksiksiz yaptım. Siz de çevrenizde Haksız Ticari uygulama görürseniz ÜŞENMEYİN, E-Devlet'ten Reklam ve Haksız Ticari Uygulama şikayetinizi yapın, sadece kınamak yanlış bulmak yetmiyor. Devletimiz mutlaka sonuçlandırıyor. 🇹🇷

- - - TİCARET BAKANLIĞI'NA YAPTIĞIM ŞİKAYETİN METNİ (AYRICA EK BELGEYİ İNCELEYİN) - - -

Alıntı

metni:

Sayın İlgili,
    TurkNet firması, başvuru ekranlarında, kullanıcı tarafından hiçbir adres bilgisi verilmediği halde “GigaFiber” olarak adlandırdıkları yüksek hızlı Fiber interneti kullanıcının adresinde 6-8 hafta veya 20 hafta içinde aktif olacağını “müjde” şeklinde dikkat çekici fonda göstermiştir.
    Her ne kadar TurkNet’in, Fiber altyapısı için çok değerli yatırımları olsa da, ülkemizdeki bütün adresler için 6-8 hafta içinde Fiber altyapısı sağlayamayacağı gerek teknik gerek mali gerek yasal sebeplerden dolayı mümkün olmadığı aşikârdır.
    TurkNet sözde 1,5-2 ay gibi bir süre belirterek, haksız yere müşteri toplamış, müşterilerin inancını sömürmüş, rekabeti zedeleyici uygulamada bulunmuştur.
    Bu konu bir forumda tarafımca açıldıktan sonra TurkNet aylardır yapmış olduğu uygulamaya ara vermiş veya sonlandırmış görünmektedir. Ancak, TurkNet'in bu uygulamayı sonlandırması, haksız ticari uygulama ve aldatıcı reklam iddialarının doğruluğunu ve hukuki sorumluluğunu ortadan kaldırmaz.
    Söz konusu “herkese” “müjdeli” ibaresinin görünmesi bizzat TurkNet yetkilisi tarafından da defalarca doğrulanmış ve bu doğrulama kendi resmi sitelerinde yazılı bir şekilde kayıt halindedir.
    TurkNet yetkilisi, resmi forum sitesinde Sık Sorulan Sorular bölümündeki soruyu şöyle cevaplamıştır:
    Soru3: Altyapı sorgulama ekranında 6-8 hafta içerisinde adresime GigaFiber geleceği yazıyor, doğru mu?”Cevap: Bu yazı ve süre temsilidir. Yazının yazmaması da bölgenize GigaFiber gelmeyeceğini ifade etmez.”
    İfadesiyle açık bir şekilde, TurkNet yaptığını kabul etmektedir. Bahsi geçen temsili süre basit bir mesele değildir. Bir çok müşteri buna inanarak hareket etmiştir.
    Konuyla ilgili toplayabildiğim bütün kanıtları sizlere ek olarak sunuyorum.
    Sonuç olarak;
    Aldatıcı, yanıltıcı reklam olarak kabul edileceğini düşündüğüm bu konunun çok daha kapsamlı bir şekilde araştırılmasını,
     - Bugüne kadar kaç kullanıcıya altyapı çalışması olmadığı halde süre belirtilerek bu müjdeli ibare gösterildiği, - Bu yolla haksız yere kaç müşteri toplandığı, - Verilen sözlerin tutulmamasından dolayı hangi tazminatların ödendiği
    Hususlarının da araştırmaya konu edilmesini ve gereken yasal işlemlerin yapılmasını arz ederim.
    Sayın İlgili,
    Bu süreci takip ederken, bir konuyla daha karşılaştım. Bu konuyla ilgili her ne kadar yeterli kanıtı toplayamasam için sizlerin araştırma takdirinize bırakarak ekleme yapmak istiyorum: TurkNet’in; Gigafiber beklentisine giren müşterilerine, bina girişlerine göstermelik "GigaFiber kutusu" yerleştirdiğini, böylelikle gerçek Fiber altyapı masrafından kaçınarak müşterileri oyaladığını, müşterileri elinde tuttuğunu düşünmekteyim. Bu konuda çok sayıda şikayet mevcut. Haksız ticari uygulama olarak kabul edileceğini düşündüğüm bu konunun çok daha kapsamlı bir şekilde araştırılmasının; bugüne kadar sadece GigaFiber kutusu konularak, altyapı sağlanmayan müşteri sayısının araştırmaya konu edilmesinin değerli olduğuna inanıyorum.
    Saygılarımla.
    EK: TurkNet Yanıltıcı Müjde Ekler.pdfhttps://www.dropbox.com/scl/fi/4k9m01ohiz4caoumifypa/TurkNet-Yaniltici-Mujde-Ekler.pdf?rlkey=a6s2wm044w1tgx140vgeo869y&dl=0

- - - TİCARET BAKANLIĞI'NIN BASIN BÜLTENİNDEKİ AÇIKLAMALAR (SAYFA 3-4) - - -

Alıntı

metni:

Dosya No: 2023/1633Şikayet Edilen: Turknet İletişim Hizmetleri A.ŞŞikayet Edilen Reklam/TU: Şirketin “Gigafiber” isimli sabit internet hizmetine yönelik altyapı sorgulamalarında yapılan reklam ve tanıtımlarReklam/TU Yayın/Erişim Tarihi: 2023Yayınlandığı Mecra: İnternet
    Tespitler: Başvuru eki ve şikayet edilen tarafından gönderilen bilgi ve belgelerden belirli bölgedeki altyapı sorgulaması yapan tüketicilere söz konusu tanıtımların yapıldığı, konunun çeşitli forum siteleri ile sosyal medya mecralarında konuşulduğu, bazı kullanıcıların bahsedilen sürelerde hizmetin sunulmaması ile ilgili şikayetlerini dile getirdiği tespit edilmiştir.
    Değerlendirme/Karar: Yapılan incelemeler sonucunda; reklam veren tarafından "Gigafiber" adıyla sunulan sabit internet hizmetine ilişkin internet sitesi üzerinden potansiyel abonelerin yaptıkları altyapı sorgulamaları sonucunda çıkan 6-8 hafta veya 20 hafta içerisinde adreslerinde bu hizmeti alabileceklerine dair duyurunun devamında "Harika 1000 Mbps hız yakında adresinizde", "Bu fırsatı kaçırmamak için şu an size sunduğumuz hız ile hemen abone olun" gibi ifadelerle sunulduğu, Reklam Kurulu İletişim Hizmetleri Sektörel İhtisas Komisyonu Raporunda da yer verildiği gibi söz konusu vaadin teknik kapasite, talep yoğunluğu ya da finansal duruma bağlı olarak değişkenlik gösterebileceğine dair herhangi bir koşul ve çekinceye yer verilmediği, dolayısıyla altyapı sorgulaması yapan tüketiciler nezdinde haklı bir beklenti oluşturduğu ve az önce de yer verilen beyanlarla sunulmasının tüketicileri mevcut normal hız ile aboneliklerini başlatmaları ve belirtilen 6-8 haftalık sürenin sonunda da GigaFiber internet hizmetine kavuşacakları yönünde yeni abonelik tesisine teşvik ettiği, diğer taraftan söz konusu duyurulara rağmen hemen abone olmayan tüketiciler bulunmakla birlikte anılan vaatlere istinaden abone olan tüketicilerin sadece yaklaşık % 26'sına "Gigafiber" isimli hizmetin fiilen sunulabildiği, kaldı ki fiilen kullanabilen tüketiciler dışında altyapısı uygun hale getirilenler dikkate alınsa dahi en fazla yaklaşık % 63'lük bir orana ulaşılabildiği,
    Dolayısıyla, anılan reklamların ortalama tüketicinin algılama düzeyi ile reklamın tüketici üzerindeki olası etkisi göz önünde bulundurulduğunda yanıltıcı olduğu, tüketici mağduriyetine yol açtığı ve dürüst rekabet ilkelerine aykırılık teşkil ettiği değerlendirilmiş olup,
    Dolayısıyla inceleme konusu tanıtım ve ticari uygulamaların;
    - Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği’nin 7/1, 7/2, 7/3, 7/4, 7/5-b, 9/1, 18/1, 18/2, 18/3, 18/4, 18/5, 18/6, 18/7, 28/1, 28/2, 28/4, 29/1, 29/2-a, 29/2-b, 30 ve 32 nci maddeleri,
    - 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 61 ve 62 nci maddeleri,
    hükümlerine aykırı olduğuna,
    Buna göre, reklam veren/ticari uygulamada bulunan Turknet İletişim Hizmetleri A.Ş. hakkında, 6502 sayılı Kanun’un 63 üncü ve 77/12 nci maddeleri uyarınca 347.128-TL (Üçyüzkırkyedibinyüzyirmisekiz Türk Lirası) idari para ve anılan reklamlar ile haksız ticari uygulamaları durdurma cezaları verilmesine karar verilmiştir.
    KAYNAK: https://ticaret.gov.tr/data/5d1c9edd13b87615344cd4c8/_338_Reklam_Kurulu_Basin_Bulteni.pdf

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi E_Y_B_H_P_T -- 8 Aralık 2023; 20:32:48 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Ormanci

Çok iyi yapmışsınız, elinize sağlık. Kesinlikle yanıltıcı reklam sınıfına girer.

Alıntı

metni:
    Soru3: Altyapı sorgulama ekranında 6-8 hafta içerisinde adresime GigaFiber geleceği yazıyor, doğru mu?”Cevap: Bu yazı ve süre temsilidir. Yazının yazmaması da bölgenize GigaFiber gelmeyeceğini ifade etmez.”

Lafa bak, ne demek temsilidir? Reklamı buna göre yapıyorsun?

+1 Aynen öyle!

Bunların forumları var: Forum . Turk . Net şeklinde.

Ve de bi forum yetkilisi var adı Ali Alperen Atıcı. Yaşanan hadiselere öyle pişkin pişkin cevaplar vermiş ki, ben kanıt toplarken işimi acayip kolaylaştırdı, kabak gibi itiraf niteliğinde açıklamalar yapmış. (Sıkça sorulanlar) FAQ hazırlayım derken FAKA basmış oldu. Dosyaya eklerken epey gülmüştüm.🔥 TurkNet'i Ticaret Bakanlığı'na Şikayet Ettim: GigaFiber Yalanı Cezalandırıldı: 347.128 TL 🔥 

Elbette bir kişinin sorumluluğu olamaz. O kişiye sadece açıklama için izin verilmiştir. Asıl bu haksız uygulamaya onay veren üst birimler suçludur.

Neyse,

Bu ülkede hep "kimse anlamaz" mantığı var. Anlasa da "ses etmez" etse de "hak aramaz" görüşü var.

Yok işte öyle! Anladık da, ses de ettik, hak da aradık!

Sahalarda görmek istediğimiz hareketler bunlar 🔥 TurkNet'i Ticaret Bakanlığı'na Şikayet Ettim: GigaFiber Yalanı Cezalandırıldı: 347.128 TL 🔥 

Ceza, oransal değil her sene sabit olarak belirlendiği için bu kadar az. Küçük bir kuruluşa da aynı ceza veriliyor, büyüğüne de. Küçükler için çok caydırıcı olsa da TurkNet için elbette ceza maddi olarak caydırıcı değil. Ancak en azından tekrarından bir nebze çekineceklerdir, zira ikinci cezanın alınması onlar açısından daha hoşnutsuz bir durum yaratır.

Benim bir tanıdığımın evine de 2022 yılında 6-8 hafta içinde Gigafiber evinizde diye yazı çıkmıştı. Sonra bütün mahellesine çektiler ama onun apartmanına çekmediler, birkaç hafta sonra o yazı kayboldu. 1,5 yıl geçti üzerinden ama halen onun evine hizmet vermediler. VDSL ile devam ediyor.

TürkNet bir mahalleye Fiber çekeceksen her eve çekeceksin, ''6-8 haftaya kadar evinizde '' ibaresini tüm evlere gösterip kabloyu bazı evlere çekerseniz dolandırıcı olursunuz.

• (Yeni gelişme olursa diye Rezerve)

• Çok iyi yapmışsınız, elinize sağlık. Kesinlikle yanıltıcı reklam sınıfına girer.

Alıntı

metni:

• Elinize sağlık , @TurkNet Destek bu tutumunuz yüzünden zaten zarar yazarsınız firmanıza satış politikanızı yanıltma üzerine değil icraat üzerine kurun abone kazanın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SupervisorFatih -- 6 Kasım 2023; 17:16:6 >
  • Tebrikler, sevindirici bir haber. Aldatıcı reklamlarının kesilmesi ümidiyle

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Ormanci

Çok iyi yapmışsınız, elinize sağlık. Kesinlikle yanıltıcı reklam sınıfına girer.

Alıntı

metni:

+1 Aynen öyle!

Bunların forumları var: Forum . Turk . Net şeklinde.

Ve de bi forum yetkilisi var adı Ali Alperen Atıcı. Yaşanan hadiselere öyle pişkin pişkin cevaplar vermiş ki, ben kanıt toplarken işimi acayip kolaylaştırdı, kabak gibi itiraf niteliğinde açıklamalar yapmış. (Sıkça sorulanlar) FAQ hazırlayım derken FAKA basmış oldu. Dosyaya eklerken epey gülmüştüm.🔥 TurkNet'i Ticaret Bakanlığı'na Şikayet Ettim: GigaFiber Yalanı Cezalandırıldı: 347.128 TL 🔥 

Elbette bir kişinin sorumluluğu olamaz. O kişiye sadece açıklama için izin verilmiştir. Asıl bu haksız uygulamaya onay veren üst birimler suçludur.

Neyse,

Bu ülkede hep "kimse anlamaz" mantığı var. Anlasa da "ses etmez" etse de "hak aramaz" görüşü var.

Yok işte öyle! Anladık da, ses de ettik, hak da aradık!

• Bende geçmişte şikayet etmiştim. Bizim mahallede komple otobüs duraklarında '' GİGAFİBER MAHALLENİZDE '' diye reklamlı afişi vardı. Bende dedim mağdem öyle geçelim uygun fiyat vs. başvuruyorum talep alınıyor. İşte size gigafiber veremiyoruz altyapınız yok sadece vdsl verebiliriz 66 mgbit vs. vs. e niye reklam verdin heryerde afişler astırttın o zaman ? akabinde bana mailler gelmeye başladı.

Gigafiber'i yaygınlaştırmak için bir döküman varmış apartman yada site yöneticisiyle konuşacakmışım başvuru formu falan gibi birşeyin çıktısını alıp verecekmişim sonra yönetici başvuracakmış toplu olarak vs. saçma sapan birşey. Bana o kampanyanın da afişini attılar bunları bastırın mahallenizde dağıtın falan gibi şeylere gitti mevzu, ya okey de kardeşim ben senin ortağın mıyım ? çalışanın mıyım ? ben niye uğraşıyorum sen uğraş ? para mı vereceksin bana bu iş için ? yok. E niye uğraşıyorum senin yalan yanlış reklamın yüzünden beni kullanmaya çalışıyorsun. Bende şikayet ettim bu olanlardan sonra ama ne hikmetse birşey çıkmadı.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Benim bir tanıdığımın evine de 2022 yılında 6-8 hafta içinde Gigafiber evinizde diye yazı çıkmıştı. Sonra bütün mahellesine çektiler ama onun apartmanına çekmediler, birkaç hafta sonra o yazı kayboldu. 1,5 yıl geçti üzerinden ama halen onun evine hizmet vermediler. VDSL ile devam ediyor.

TürkNet bir mahalleye Fiber çekeceksen her eve çekeceksin, ''6-8 haftaya kadar evinizde '' ibaresini tüm evlere gösterip kabloyu bazı evlere çekerseniz dolandırıcı olursunuz.

• Verilen ceza çok az caydırıcı olacağını sanmıyorum

• C4L0X kullanıcısına yanıt

E tabi, ikinci el araba dahi zor alınır bu miktarla. Şirkete koymaz.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İyi yapmışsın bizim de şikayet etmemiz lazımdı

• Aslında aynısı Türktelekom için yapmamız lazım. Adamlar VDSL ve ADSL'i fiber sayıyor. FTTC abonesini Fiber abonesi gibi gösteriyor.

• Sahalarda görmek istediğimiz hareketler bunlar 🔥 TurkNet'i Ticaret Bakanlığı'na Şikayet Ettim: GigaFiber Yalanı Cezalandırıldı: 347.128 TL 🔥 

Ceza, oransal değil her sene sabit olarak belirlendiği için bu kadar az. Küçük bir kuruluşa da aynı ceza veriliyor, büyüğüne de. Küçükler için çok caydırıcı olsa da TurkNet için elbette ceza maddi olarak caydırıcı değil. Ancak en azından tekrarından bir nebze çekineceklerdir, zira ikinci cezanın alınması onlar açısından daha hoşnutsuz bir durum yaratır.

• Yan sokaklarda Türknet kazısı görünce ben de sorgulama yapmıştım aynı yazı çıkıyordu. Bu konudan habersiz 2-3 gün önce tekrar baktım o yazı çıkmıyor bu şikayet ve ceza etkili olmuş galiba.

• 🔥 TurkNet'i Ticaret Bakanlığı'na Şikayet Ettim: GigaFiber Yalanı Cezalandırıldı: 347.128 TL 🔥

Şubat ayından beri benim online işlemler arayüzümde de bu afiş çıkıyor. Ancak hala hiçbir cevap yok. Kaç ay geçti üzerinden soru da sordum bu nedir ne oldu diye; işte gecikebilir şöyle böyle bilgi veremiyoruz taleplere göre oluyo filan.

• İyi yapmışsın hocam fakat bunun bize acısını zam olarak yansitirlar gibi

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Tahasar T kullanıcısına yanıt

Bu doğru mu ya? Şaka mı bu?

O kadar ceza aldılar, kendilerini düzeltmişler sanıyordum, benim göremediğim ekranlarda halen devam ediyor demek... Bilsem bunu da raporlardım. Allah belalarını versin gerçekten.

Elindeki belgelerle E-Devlet üzerinden Reklam ve Haksız Ticari Uygulama Şikayetinde sen de başvur istersen, ikinci bir kez daha ceza alırlarsa daha ağır ve caydırıcı olur belki.

Ne diyeceğimi bilemedim dostum.

• Hatta aylardır soruşturuyorum nedir bu diye defalarca farklı destek kaydı oluşturup durumu sordum hiçbir şekilde yanıt vermediler.

🔥 TurkNet'i Ticaret Bakanlığı'na Şikayet Ettim: GigaFiber Yalanı Cezalandırıldı: 347.128 TL 🔥technopat sosyal
    "GigaFiber, Sadece 3 Ayda Evinizde!" afişi neyi temsil ediyor?
    https://www.technopat.net/sosyal/konu/gigafiber-sadece-3-ayda-evinizde-afisi-neyi-temsil-ediyor.2672399/

Burada konuyla ilgili hala devam eden postum var.

• Türknet desteğin uğramadığı başlıklar 🔥 TurkNet'i Ticaret Bakanlığı'na Şikayet Ettim: GigaFiber Yalanı Cezalandırıldı: 347.128 TL 🔥 

• emirk77xxxx E kullanıcısına yanıt
    Bu turknet yerine tt de sikayet etmek gerekli nerdeyse adamlar 16 mbps bile fiber diyecekler

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.