Şimdi Ara

UEFI GPT MBR olayı!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
1
Favori
4.137
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Bu üçü canımı çok sıktı çu UEFI'yi anladım BIOS gibi bişey PC'yi başlatmaya yarıyo, yarıyo da UEFI'ye aldıktan sonra nasıl BIOS!a nasıl dönecez? (bu kısmı yanlış anlamış olabilirim...)
    GPT var birde bu da UEFI'nin bir parçası MBR gibi bir şey...
    bir şey soracağım bir disk UEFI değilse (yani MBR ise) nedir? basit disk mi?
    yukarda çelişki var asıl sorum burda UEFI bir disk türü mü? yoksa BIOS'a alternatif mi?

Aklımı karıştıran makale:
    www.enpedi.com
    UEFI Nedir? - Windows 7 ve Windows 8 UEFI Kurulumu Nasıl Yapılır?
    http://www.enpedi.com/2012/12/uefi-nedir-windows-7-ve-windows-8-uefi.html

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-F8D7B057F -- 13 Şubat 2013; 21:54:20 >

• BIOS ve UEFI aynı şeye yarar. Yani aynıdırlar diyebiliriz. Birinden birine dönmek söz konusu değil. Anakart klasik BIOS ise (epey eski) zaten UEFI yoktur. UEFI anakart ise BIOS'a dönmek diye bir durum olmaz. Çünkü aynı işi yapıyorlar, UEFI BIOS'un her yaptığını ve daha fazlasını yapar. BIOS ekranına geçmek diyorsan ikisinde de aynıdır.

BIOS bilgisayarın ilk açılışında POST (Power On Self Test) işlemini yapar, cihazların IO adres aralıklarını, kesme (IRQ) numaralarını, DMA ayarlarını, hız ayarlarını, timer düzenlemesini, bellek ayarlarını yapar ve aygıtları (devices) başlatır. Ardından boot edilebilir sürücülerde OS bootstrap rutinlerini arar ve CMOS ayarlarındaki (BIOS ekranında ayarlanan boot sırası) öncelik sırasına göre ilk bulduğunu yükleyip kontrolü bootstrap rutinine devreder. Bootstrap birden fazla ise bir seçim sunulur, tekse OS boot loader rutinini yükler (Win için NTloader mesela) ve kontrolü işletim sistemine devreder.

UEFI de aynı şeyleri yapar. Temel farkı BIOS 16 bit UEFI ise 64 bittir. Bu sayede daha büyük bellekleri, daha geniş IO aralığını, daha fazla deviceyi direkt destekleyebilir. Daha büyük diskleri (doğrudan) kullanabilir. Ağı tanıyıp kullanabilir. Ayrıca UEFI içine (ROM belleğe) program gömülebilir ve işletim sistemi yüklenmeden de çalıştırlabilir. Secureboot destekler vb vb. Yani UEFI artık klasik BIOS yetersiz kaldığı için geliştirilmiş yeni bir biostur.

MBR-GPT arasında da benzer ilişki vardır. MBR 32 bittir. Yani MBR ile 2.1 TB üstü diskleri doğrudan kullanamazsınız. Bazı BIOS eklentileri bunu aşmak için standart 512 byte sector yerine daha büyük sektör kullanırlar. Bu genelde 4KB olup 16 TB disk kullanılabilir. Ancak bunun bir standardı yoktur. Bir anakart desteklerken diğeri deskteklemeyebilir. Biri diğerine uymayabilir. Üstelik 2-16 TB arası diski kullanabilsek bile bir partisyonun (disk bölümü) 2.1 TB boyunu aşması birçok sıkıntı yaratır. Ayrıca max dosya boyutu da 2/4 TB sınırını geçemez.

GPT de bu sınırlamalardan kurtulmak için geliştirilmiştir. GPT 64 bittir, dolayısı ile çok daha büyük diskleri ve partisyonları destekleyebilir. Daha iyi hata koruma ve güvenlik özellikleri vardır. Özellikle büyük disklerde adresleme ve erişim daha hızlıdır. Ayrılmış özel bölümler oluşturulabilir ve buralara korunmuş kod yüklenebilir. (Mesele işletim sistemi ana kerneli vb) Değişken boyutlu partisyon kullanan dosya sistemlerine (mesela BtrFS) daha iyi destek verir vb vb.

UEFI varsa ve uyumluluk yaratan bir aygıtın yoksa direkt kullan. UEFI hem MBR, hem GPT disklerden boot edebilir. (Klasik BIOS sadece MBR diskten boot eder)

Bir diskin 2 TB boytundan büyükse verimli kullanmak için GPT ile bölümlemelisin. (mutemelen zaten GPT ile tek bölüm olarak gelecektir) Böyle bir diskten boot edeceksen zaten UEFI de lazım. Ancak daha küçük disklerde MBR daha avantajlı ve uyumlu olabilir. Hatta küçük disklerde MBR biraz daha hızlı da olabilir. Özellikle de BtrFS vb gibi özellik gerektiren dosya sistemleri kullanmıyorsan veya secureboot filan gerekmiyorsa. (FAT,NTFS gibi windows dosya sistemleri MBR ile gayet düzgün çalışır.) Mesela benim boot diskim 240 GB SSD ve MBR ile bölümlenmiş durumda. Diğer büyük disklerim ise GPT ile bölümlenmiş (gerçi hepsi tek bölüm) durumda.
    Yapay Zekanın Yanıtı

UEFI GPT MBR Olayı: Bilmeniz Gerekenler

Bilgisayarınızın sabit sürücüsündeki verileri yönetmek için kullanılan iki farklı bölüm tablosu türü vardır: MBR (Ana Önyükleme Kaydı) ve GPT (GUID Bölüm Tablosu).

MBR, eski bir standarttır ve yalnızca 2 TB'a kadar olan sabit sürücüleri destekler. GPT ise daha yeni bir standarttır ve 2 TB'ın üzerindeki sabit sürücüleri destekler.

UEFI (Birleşik Genişletilebilir Ürün Yazılımı Arayüzü), modern bilgisayarlarda kullanılan bir donanım arabirimidir. UEFI, GPT bölüm tablosunu desteklerken, eski BIOS (Temel Giriş/Çıkış Sistemi) yalnızca MBR bölüm tablosunu destekler.

Bu nedenle, 2 TB'ın üzerinde bir sabit sürücü kullanıyorsanız ve bilgisayarınızda UEFI varsa, GPT bölüm tablosu kullanmalısınız. Aksi takdirde, sabit sürücünüzün tamamına erişemeyebilirsiniz.

MBR'den GPT'ye Dönüştürme

Mevcut bir MBR bölüm tablosunu GPT'ye dönüştürmek mümkündür ancak bu işlem veri kaybına neden olabilir. Bu nedenle, dönüştürmeden önce verilerinizi yedeklemeniz önerilir.

GPT'den MBR'ye Dönüştürme

GPT bölüm tablosunu MBR'ye dönüştürmek de mümkündür ancak bu işlem daha karmaşıktır ve yalnızca belirli durumlarda önerilir. Örneğin, eski bir işletim sistemini çalıştırmanız gerekiyorsa.

Sonuç

UEFI GPT MBR olayını anlamak, 2 TB'ın üzerindeki sabit sürücülerle çalışırken kritik öneme sahiptir. Hangi bölüm tablosunu kullanmanız gerektiğinden emin değilseniz, bilgisayarınızın üreticisine veya bir IT uzmanına danışmanız önerilir.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Uefi, bios'un yeni hali. Disk türü değil bios alternatifidir.
    Uefi'ye aldıktan sonra bios'a dönmek ne demek anlayamadım. Bunların ayrısı gayrısı yok, Uefi Bios diyelim ikisi aynı şey oluversin.

Gpt, uefi'nin ihtiyaç duyduğu disk şeklidir. Bios donanımsal testleri tamamladıktan ve donanımları tanıdıktan sonra diskteki Mbr bölümünü okuyarak sistemi başlatır. Bu mantık Gpt'de de değişmez ama bu sefer Mbr'yi değil Gpt'nin ilk bölümünü okur. Aslında yine bu ilk bölümde de en başta Mbr bulunur ama okunması için değil diskin geriye dönük uyumlu olması içindir.

Window8 kurulumunun en başında diski oluşturursan, disk 4 bölüme (partition) ayrılır. Kurtarma, Efi, Microsoft ve kalanda C olarak kullandığmız Data bölümü şeklindedir. C dışındakileri Bilgisayarım'dan bakınca göremezsin. Disk Yönetimi'nden bakarsan, Kurtarma ve Efi bölümlerini görebilirsin ama Microsoft Ayrılmış Sistem Bölümü'nü göremezsin.

• Rusus 3.1 programında windows usb belleği oluştururken soruyor, GPT mi, MBR mi diye standart GPT seçili.

Bunlardan biri pc ile uyumlu olmuyor,yanlış olanı seçtiysen windowsu görmüyor, dolayısıyla bu sefer tekrardan diğerini seçip yeniden usb bellek oluşturmak zorunda kalıyoruz. GPT mi MBR mi hangisinin dizüstü tarafından desteklenip desteklenmediğini anlamak içn tam olarak ne yapılması gerek.

Windows USB belleği neden ikisini birden göremiyor..
  • BIOS ve UEFI aynı şeye yarar. Yani aynıdırlar diyebiliriz. Birinden birine dönmek söz konusu değil. Anakart klasik BIOS ise (epey eski) zaten UEFI yoktur. UEFI anakart ise BIOS'a dönmek diye bir durum olmaz. Çünkü aynı işi yapıyorlar, UEFI BIOS'un her yaptığını ve daha fazlasını yapar. BIOS ekranına geçmek diyorsan ikisinde de aynıdır.

BIOS bilgisayarın ilk açılışında POST (Power On Self Test) işlemini yapar, cihazların IO adres aralıklarını, kesme (IRQ) numaralarını, DMA ayarlarını, hız ayarlarını, timer düzenlemesini, bellek ayarlarını yapar ve aygıtları (devices) başlatır. Ardından boot edilebilir sürücülerde OS bootstrap rutinlerini arar ve CMOS ayarlarındaki (BIOS ekranında ayarlanan boot sırası) öncelik sırasına göre ilk bulduğunu yükleyip kontrolü bootstrap rutinine devreder. Bootstrap birden fazla ise bir seçim sunulur, tekse OS boot loader rutinini yükler (Win için NTloader mesela) ve kontrolü işletim sistemine devreder.

UEFI de aynı şeyleri yapar. Temel farkı BIOS 16 bit UEFI ise 64 bittir. Bu sayede daha büyük bellekleri, daha geniş IO aralığını, daha fazla deviceyi direkt destekleyebilir. Daha büyük diskleri (doğrudan) kullanabilir. Ağı tanıyıp kullanabilir. Ayrıca UEFI içine (ROM belleğe) program gömülebilir ve işletim sistemi yüklenmeden de çalıştırlabilir. Secureboot destekler vb vb. Yani UEFI artık klasik BIOS yetersiz kaldığı için geliştirilmiş yeni bir biostur.

MBR-GPT arasında da benzer ilişki vardır. MBR 32 bittir. Yani MBR ile 2.1 TB üstü diskleri doğrudan kullanamazsınız. Bazı BIOS eklentileri bunu aşmak için standart 512 byte sector yerine daha büyük sektör kullanırlar. Bu genelde 4KB olup 16 TB disk kullanılabilir. Ancak bunun bir standardı yoktur. Bir anakart desteklerken diğeri deskteklemeyebilir. Biri diğerine uymayabilir. Üstelik 2-16 TB arası diski kullanabilsek bile bir partisyonun (disk bölümü) 2.1 TB boyunu aşması birçok sıkıntı yaratır. Ayrıca max dosya boyutu da 2/4 TB sınırını geçemez.

GPT de bu sınırlamalardan kurtulmak için geliştirilmiştir. GPT 64 bittir, dolayısı ile çok daha büyük diskleri ve partisyonları destekleyebilir. Daha iyi hata koruma ve güvenlik özellikleri vardır. Özellikle büyük disklerde adresleme ve erişim daha hızlıdır. Ayrılmış özel bölümler oluşturulabilir ve buralara korunmuş kod yüklenebilir. (Mesele işletim sistemi ana kerneli vb) Değişken boyutlu partisyon kullanan dosya sistemlerine (mesela BtrFS) daha iyi destek verir vb vb.

UEFI varsa ve uyumluluk yaratan bir aygıtın yoksa direkt kullan. UEFI hem MBR, hem GPT disklerden boot edebilir. (Klasik BIOS sadece MBR diskten boot eder)

Bir diskin 2 TB boytundan büyükse verimli kullanmak için GPT ile bölümlemelisin. (mutemelen zaten GPT ile tek bölüm olarak gelecektir) Böyle bir diskten boot edeceksen zaten UEFI de lazım. Ancak daha küçük disklerde MBR daha avantajlı ve uyumlu olabilir. Hatta küçük disklerde MBR biraz daha hızlı da olabilir. Özellikle de BtrFS vb gibi özellik gerektiren dosya sistemleri kullanmıyorsan veya secureboot filan gerekmiyorsa. (FAT,NTFS gibi windows dosya sistemleri MBR ile gayet düzgün çalışır.) Mesela benim boot diskim 240 GB SSD ve MBR ile bölümlenmiş durumda. Diğer büyük disklerim ise GPT ile bölümlenmiş (gerçi hepsi tek bölüm) durumda.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi melikulupinar -- 25 Nisan 2019; 1:51:23 >

• Kısacası Windows format usb/cd oluştururken uefi olmayan anakartlarda MBR
    Uefi anakartlarda GBT bölüm düzeni seçmeniz gerekir.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • hüseyinövür H kullanıcısına yanıt
    SOruyu TEKRAR soruyorum, UEFI olup olmadığını nasıl anlıcam..

Ayrıca Acer Aspire A315-41G-r206 AMD RYZEN adlı sıçtığımın dizüstüsüne windows10 usbden boot yapamadım, USBden boot olmuyor? Sorun ne? nasıl yapıcam, bu pcye windows10 nasıl kurulacak??

https://forum.donanimhaber.com/acer-aspire-a315-41g-r2u6-boot-olmuyor--138101455

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi .i. -- 30 Nisan 2019; 1:36:45 >
  • .i. . kullanıcısına yanıt
    Büyük bir ihtimal bios uefi usb üzerinden mi boot etmiyordu. farklı usb port deneyinebilirsiniz.
    Rufus ile tüm ayarlar varsayılan olarak tekrar Windows oluşturun. (gpt) bölüm düzeni
    Bios üzerinden ahci modu seçtiğinizde emin olun

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    NTFS vs ExFat (SSD için)
    5 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • hüseyinövür H kullanıcısına yanıt
    GPT olarak NTFS denedim olmadı, GPT fat32 denedim olmadı.
    Orjinal microsoftan NTFS USB disk oluşturdum yine olmadı.
    Deli etti beni bu dizüstü.

Farklı USB portunu denicem.

ACER gerizekalı kesin, bu zor yapmanın anlamı NE? Bir tane şifre koy, onunla girelim olay bitsin nedir bu ya..
  • bios piline ulaşabiliyorsan bios pilini çıkarıp bilgisayarın elektirik fişide takılı olmayacak şekilde 5 dakka brklr diz üstü bilgisayarad aynı şekilde biosu resetleye bilirsen sorunun çözülür. karttaki pile ulaş ve çıkart. sonra istediğin sonuça ulaş fakat hdd yüklü olan bölümü tekrar gördüğünde tekrar aynı şekilde sana zorluk çıkaracaktır bilgisayarın hdd sini başka makinede format atabilirsen bu soruna bir daha rastlamayacaksın bios ayarlarınıda istediğin gibi ayarlamanda önemli.kısacası soruna biosa bilini çıkarıp reset atarak ulaşabilirsin. bu bir jkaç sene önceki bir konuya cevap veriyorum .okudum belki hala yardıma ihtiyacın vardır diye bir yazmak istedim iyi günler.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.