Şimdi Ara

ÜNİVERSİTEDE ÖĞRETİM İNGİLİZCE Mİ OLMALI YOKSA TÜRKÇE Mİ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
85
Cevap
0
Favori
7.187
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki

ÜNİVERSİTEDE ÖĞRETİM İNGİLİZCE Mİ OLMALI YOKSA TÜRKÇE Mİ?

(En Son Oy Tarihi: 11.10.2021)
Giriş
  • Bilindiği gibi çoğu üniversitemizde artık öğretim ingilizce olarak veriliyor. bu konuda görüşleriniz nelerdir?

şahsi fikrim:

eğitim-öğretim türkçe olmalı ancak yanında ingilizce 2.dil olarak öğretilmelidir.
    google da bile ingilizce ve türkçe bilimsel kaynakların sayısı arasında büyük bir uçurum var ve bunlardan yararlanmamız lazım.

diye düşünüyorum

lütfen tartışmalara mahal vermeyelim, sadece eğitim-öğretim sistemi hakkında yorumlarda bulunalım

• Üniversiteler Bilim'in Yuvasıdır
    Bilim Dili Geçmişte Latince Günümüzde ingilizcedir
    Üniversitede dersler TÜRKÇE olsun diyen oraya okumaya öğrenmeye gitmemiştir.
    hatta mesleğini bile yapmayacakdır.
    bunun yanında altyapı zayıflığından dolayı TÜRKÇE takviyede yapılmalıdır.
    Tabi ingilizce eğitimi verecek hoca'da dil'i yeterli kullanmalı yoksa hiçbirşeye Yaramaz

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mdg -- 20 Mayıs 2006; 0:33:51 >
  • Bilim dili ingilizcedir biraz yanlış bir genelleme bence,
    düşünsenize yabancı bilimsel makalelerin vs hepsinin Türkçe'ye çevrildiğini....
  • quote:

Orjinalden alıntı: Mdg

Üniversiteler Bilim'in Yuvasıdır
    Bilim Dili Geçmişte Latince Günümüzde İngilizcedir
    Üniversitede dersler türkçe olsun diyen oraya okumaya öğrenmeye gitmemiştir.
    bunun yanında altyapı zayıflığından dolayı türkçe takviyede yapılmalıdır.
    Tabi İngilizce eğitimi verecek hoca'da dil'i yeterli kullanmalı yoksa hiçbirşeye Yaramaz

ya bak dostum ben ünide ing eğitimi alıyorum....halende almaktayım....bazı derslerimiz ingilizce hepsi deil...üni herzaman ezberci eğiitme karşı dır...bunu her fırsaatta dile getirir..ama ingilizce aldığımız dersler de mecburuz o tanımı ezberlemeye....ama ders Türkçe ise her yolla anlatabiliyouz....ingilizce sadece yabancı dil dersi gibi verilmelidir...

• bence ing olarak kalması ii olur. bizim ünide de ing. türkiyede dil eğitimi çok kötü. yıllarca lisede ortaokulda dil eğitimi gördüm. ama şimdi ünide hazırlık okuyorum. çünkü 8 yıl boyunca hep aynı şeyleri öğrendim ilerlemedik.ve doğal olarak yetersiz kaldık üni ingilizcesi için.

üniyi ilerde iş bulmak para kazanmak için okumayın yaa.. tamam bu da bi amaç ama biraz da öğrenmeye bakmalıyız. türkçe olmasını isteme nedeniniz daha kolay olur düşünces diil mi? ama günümüzde çoğu insan üni bitiryo ister salak olsun ister süper zeka. artık önemli olan bilmek. ingilizce de dünya dili olduuna göre ve bizim ülkemizin insanları dayatma olmadan bişe yapmaya yanaşmadıkları için sistem böyle çok güzel

• ingilizce manyakları defolsun gitsinler ingiltereye, amerikaya. bu topraklarda işiniz ne???
  • @Yusuf : Bilim Dil'i nedir türkçemi arapçamı farsçamı fransızcamı
    senin dediğin bilinim kendisiyle ters düşüyor çünkü Bilim Bütün Bilim adamlarını tek platform'da buluşturmayı ve insanlığın iyiliği için çalışmayı hedefler bu durumda hem bütün terminolojiyi içinde bulundurabilip hemde herkezin öğrenebileceği bir dil kullanılır bu durumda 2 dil kalıyor zaten
    Latince Ve ingilizce , latincenin öğrenimi zor olduğu aşikardır yinede ingilizcenin yetmediği bilimlerde
    (genelde Biyoloji ve Tıb bilimlerinde ) kullanılır bunun dışında ingilizcedir.

@akın : Bende ingilizce eğitim alıyorum gayet memnunum ingilizce bilmeyen hocalar haricinde bir sorunum yok hazırlık felanda okumadım sınava girip atladım hazırlığı
    Anadolu Lisesi mezunu olarak prof. sınavında ingilizcem yeterli düzeyde idi.
    Ezber konusu ise dile yatkın olmamandan kaynaklanıyor sonuçta bütün bilimsel terimler diller arasında fazla farklılık göstermez kaldıki 1-2 kez duyduktan sonra zaten aklında kalması lazım

@nikocin : Olmuşmu Böyle

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orjinalden alıntı: bekir__

ingilizce manyakları defolsun gitsinler ingiltereye, amerikaya. bu topraklarda işiniz ne???

ne dar düşünce bu ya. o zaman sen hiç bi ülkeyi gezmeye de gitme kal kıymetli topraklarında. alla alla yaa. dil öğrenmekten bahsediyoruz yaa bi insan için en önemli şeylerden biri. bence imkanı olan herkes en az iki dil bilmeli. bunu da vatan hainliğine yordunuz ya! bravo...
  • arkadaşlar bu bölüme göre değişir. KArşınızda dil bölümünd eokyan birisi var. Türçke eğitim ne akdar fayda edicek ç BÖlümüne göreee
  • Üniversitelerimizde ingilizce eğitimin sağlıklı bir şekilde verilmesi için ilk ve orta öğretim kurumlarımınız öğrencileri o seviyede ingilizceye hazırlaması gereklidir... Buda Türkiyede bir anda olacak bişey değildir bence... Birşeyler üretmek yeni fikirler geliştirmek için en sağlıklı dil bence Turkcedir. Kaynak konusunda kesinlikle ingilizcenin bariz üstünlüğü var. Ancak yetersiz ingilizce ile eğitimi çile haline getirmektense Türkçe eğitim için gerekli çalışmaların yapılması daha doğru olur. Ülke olarak kalkınmak istiyorsan bence dilimize sahip çıkmalıyız. Sırf özenti yüzünden ingilizce konuşan gençler var piyasada ve birçoğunun ingilizce ile alakası yok. Bu ayırımı iyi yapmak lazım. Bilim konusunda özellikle Türkçe eğitimi destekliyorum. Ama bu ingilizce öğretilmesin anlamına gelmesin, mutlaka ingilizce eğitimede önem verilmeli ancak öğrencilerin başka bir dilde düşünmeden kendi dilinde düşünerek eğitim görmelerini istiyorum. Ne kadar iyi ingilizcemiz olsa bile teknik konularda bilimde inglizcemiz yetersiz kalıyor, öğrenciler ingilizce ile boğuşmaktan bölümleri ile ilgili çalışmaları derinleştiremiyorlar... Bu benim görüşüm tabi.... Türkçe eğitimi destekliyorum ancak yabancı dillerinde öğrenilmesinde bir sakınca görmüyorum...

(no smoke)

• quote:

Orjinalden alıntı: Pamuk_Prenses

arkadaşlar bu bölüme göre değişir. KArşınızda dil bölümünd eokyan birisi var. Türçke eğitim ne akdar fayda edicek ç BÖlümüne göreee

Tabi Sende Haklısın Kalkıp Beden Eğitimi Bölümündede Dersleri İngilizce İşlemek Saçma Olur
    fakat onlarda latince terimleri öğreniyorlar diye biliyorum malum anatomi felan
    Ama Bunun Dışında Bilim İle İlgili Her Bölüm İngilizce Eğitim Vermek Zorunda
    Şimdi Burda İNGİLİZCEYİ istemeyenler LATİNCEYİDE istemez değilmi ???
  • bana göre kesinlikle türkçe eğitimi savunanların çoğu zoruna geldiği için böyle davranıyo. bu bi nimet ya sen türkçeyi zaten biliyosun yararlanmaya çalışsana yaa sana okulda öğretilen onca şeyden. ben psikolojiyi ingilizce bitirdim demekle sadece bitirdim demek arasındaki farktan haberiniz var mı??

yurt dışına çıkamıyan ve öğrendiği dili bu yüzden hiç bi yerde kullanamıyan bi sürü insan var ve sonunda öğrendikleri ingilizceden eser kalmıyo, ama eğitim ingilizce olunca öğrendiğimiz dil de kalıcı olur
  • quote:

Orjinalden alıntı: bushra!

bana göre kesinlikle türkçe eğitimi savunanların çoğu zoruna geldiği için böyle davranıyo. bu bi nimet ya sen türkçeyi zaten biliyosun yararlanmaya çalışsana yaa sana okulda öğretilen onca şeyden. ben psikolojiyi ingilizce bitirdim demekle sadece bitirdim demek arasındaki farktan haberiniz var mı??

yurt dışına çıkamıyan ve öğrendiği dili bu yüzden hiç bi yerde kullanamıyan bi sürü insan var ve sonunda öğrendikleri ingilizceden eser kalmıyo, ama eğitim ingilizce olunca öğrendiğimiz dil de kalıcı olur

bi şey öğrenemezsin o ayrı.dünya da yalnızca Türkiye ve İngiltere'nin sömürgesi bir kaç geri kalmış ülke hariç yabancı dille eğitimin olduğu bi yer yok.var diyen söylesin
    www.sinanoglu.net
    sinanoglu.net
    http://www.sinanoglu.net
    Oktay Sinanğlu'nun sitesi.okuyun cahil kalmayın.

• quote:

bana göre kesinlikle türkçe eğitimi savunanların çoğu zoruna geldiği için böyle davranıyo. bu bi nimet ya sen türkçeyi zaten biliyosun yararlanmaya çalışsana yaa sana okulda öğretilen onca şeyden. ben psikolojiyi ingilizce bitirdim demekle sadece bitirdim demek arasındaki farktan haberiniz var mı??

İngilizce öğretilsin. Herkes üniversitede ingilizce öğrensin. Ama benim ülkemde eğitim benim dilimle olsun başka dille değil. Şimdi bilim filan karıştırmayın. O dersi ingilizce öğrenebilmek için ilk önce adam gibi bir ingilizce öğrenmek gerek. Bu da 28 hafta boyunca hazırlık sınıfı denen yerde olmaz. 1 senede sular seller gibi öğrenilmez yabancı dil. Yabancı dil ile verilecek mesleki veya başka bir bilgi de ezbercilikten öteye gitmez...

• quote:

Orjinalden alıntı: Orcunsau

quote:

İngilizce öğretilsin. Herkes üniversitede ingilizce öğrensin. Ama benim ülkemde eğitim benim dilimle olsun başka dille değil. Şimdi bilim filan karıştırmayın. O dersi ingilizce öğrenebilmek için ilk önce adam gibi bir ingilizce öğrenmek gerek. Bu da 28 hafta boyunca hazırlık sınıfı denen yerde olmaz. 1 senede sular seller gibi öğrenilmez yabancı dil. Yabancı dil ile verilecek mesleki veya başka bir bilgi de ezbercilikten öteye gitmez...

ee biz ne diyoruz?? üniversitedeki bir yıllık ingilizce eğitimim sayesinde ben şuan akademik konuşabiliyorum. hem de daha bir yılım bitmediği halde. dil önemli bi unsur. benm de söylemek istediğim şu: eğer ünilerde eğitim ingilizce olmasaydı öğrenciler nasılsa öğrenmesek de olur mantığında. ama şu durumda öğrenmek zorundalar. anladın mı?

• quote:

Eheheh Aynen valla
    Merak Ediyorum 5 Üniversite bitirmiş aşmış TÜRK kardeşimiz ingilizce bilmediği sürece ne yapabilecek
    yurt dışında bizi nasıl temsil edecek hadi diyelim dışarı çıkmasın bu tr'de kalsın ingilizce kaynaklardan yararlanamadığı için bütün buluşları baştan mı keşfedecek.
    Türkçe'yi Savunanlar Türkçeyi ne kadar biliyor acaba merak ettim ne kadar okumuşlar
    bunun yanında Kaç dil biliyorlar.
    Hani Bir söz vardır Bir Dil Bir insan diye
    bugün Herkez Doğuştan bir (sayı ile) insan önemli olan tek başına 4-5 İnsan yerine sayılabilmek
    Hatta Gene Bu türkçü kardeşlerimiz diyorya bir (sayı ile) TÜRK Dünyaya bedeldir diye merak ediyorum tek dil ile bu nasıl oluyor.
    İtiraf Etsinler Üni.'ye okumaya ADAM olmaya değil 3-5 milliyetçi abinin maşası olmaya gidenler Değilmi Türkçeyi savunanlar kafaları belli idolojiler haricinde herşeye kapalı olanlar değilmi
    Değilmi Kafam Almıyor diyemeyenler.

Şimdi Kesin biri çıkar der ilim irfan dil'i arapçadır diye şaşırmam valla

• @Mdg, Oktay Sinanoğlu'nun söylediği bişey vardı, eğer bir üni. veya başka bir kurum, gerçekten işe yarar bişey bulmuşsa, işe yarar bir makale yayınlamışsa, hangi dilde olursa olsun mutlaka kendi dillerine zaten çevriliyor, bu ister Türkçe olsun, ister Arağça, istersen Çince olsun...
    O halde benim dediğim yere geliyoruz zaten, diğer dillerdeki makaleler Türkçe'ye çevrilirse hem anlayacak kişi sayısı artacaktır, hemde anlaşılması çok daha kolay olacaktır...
  • ingilizce öğrenmekle ingilizce eğitim farklı şeylerdir.en iyi şekilde yabancı dili anadili gibi konuşan birinin o dili anlama kapasitesi 1/2'dir.atv de siyaset meydanına katılan bir pröfesör bunu söylemişti 3-4 sene evvel.
  • quote:

Orjinalden alıntı: ZEUS__

quote:

bi şey öğrenemezsin o ayrı.dünya da yalnızca Türkiye ve İngiltere'nin sömürgesi bir kaç geri kalmış ülke hariç yabancı dille eğitimin olduğu bi yer yok.var diyen söylesin
    www.sinanoglu.net
    sinanoglu.net
    http://www.sinanoglu.net
    Oktay Sinanğlu'nun sitesi.okuyun cahil kalmayın.

Nerden Biliyorsun Diyenler olcaktır onun için şöyle anlatayım
    Amerikada Okuyan Arkadaşlarım Var hepside çift yabancı dil alıyor
    bunun dışında zaten anadilleri İngilizce haliyle dersleri İngilizce işiyorlar
    ayrıca avrupadada bütün okullar ingilizce eğitim veriyor ingilizceyi anadili gibi konuşmayanları
    avrupa birliği pek çok ülkede üniversiteden bile mezun etmiyorlar

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mdg -- 20 Mayıs 2006; 1:40:20 >

• İçinde Türk öğrencilerin okuduğu Türk evrenkentlerini mi kastediyorsunuz?

Ona göre cevap vereceğim.

@Mdg

Avrupa'da İngilizce eğitim yapan okulların isimlerini verebilir misin? (İsim vermeni gerektirmeyecek kadar çoklar mı yoksa?)

---------------------------

Sanırım İngilizce öğrenmenin yöntemleri karışmış burada. Eğitim Türkçe, yabancı dil dersleri de İngilizce, Almanca, Fransızca vb. olur. Gayet güzel öğrenilir.

Atatürk Türkiye'ye gelen yabancı hocaların (yanılmıyorsam) 3 yıl içinde Türkçe öğrenmesini, tüm yazı ve makalelerini Türkçe yayınlamalarını şart koşmuş(Kanıtlayamam. Dün Tdk'de yapılan oturumlardan birinde bahsedilmişti yanılmıyorsam).

Türkçe'ye karşı çok kin beslemişsiniz. İlginç...

quote:

Üniversitede dersler TÜRKÇE olsun diyen oraya okumaya öğrenmeye gitmemiştir.
    bunun yanında altyapı zayıflığından dolayı TÜRKÇE takviyede yapılmalıdır.

Bu ne arkadaş? Türkçe olsun diyen okumak için gitmezmiş... Türkçe takviye de yapılmalıymış. Nerede yaşıyoruz biz?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Castle Bravo -- 20 Mayıs 2006; 1:49:18 >

• 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.