Arkadaşlar Merhaba Dün Z5500 ve Harici USB Creative Sound Blaster X-Fi Surround 5.1 ses kartı aldım. Kullandığım sistem Hp Pavilion tx1410us 12 inçlik tablet bilgisayar.
Şöyle bir problemim var henüz çözemedim.
Bütün bağlantılar doğru optik çıkış ile karttan Z5500 e bağladım. Müzik çalarken gayet iyi ve bütün uydulardan ses geliyor. Z5500 ün üzerinden test yaptığımda ses dağılımları normal. Tüm uydulardan sesi dengeli alabiliyorum fakat bağladığım harici ses kartının test bölümünden test yaptığımda sadece öndeki 2 hoparlörden ses geliyor. Sub ve diğer arka 2 uydudan test sırasında ses gelmiyor.
Creative in yazılımında ve windows ses ayarlarında herşey ayarlı. Speakerlarım 5.1 seçili. Bu yazılımda bütün speakerların seslerinin ayarlandığı bölüme girdiğimde front left ( sağ öndeki) speakerının sesini kapattığımda ortadaki (center) uydu ve front left uydu kapanıyor ve açılıyor. Yani bir terslik var bütün uyduları ayrı ayrı yönetemiyorsunuz ve test sırasında sanki onları tanımıyor. Ama şarkılarda ses geliyor. Ve hepsşnde değil ama bazı şarkılarda sadece o arka 2 speakerdan ses aşırı reverblü çok derinden geliyor. Duyumayacak kadar.
Dediğim gibi uyduların Sub ın arkasındaki pinlere bağlantısında bir sorun yok. Ses kartı optik Kablo ile bağlı (analog ile bağladığımda da değişen birşey yok)
Test sırasında sub ve arka 2 uydudan ses gelmemesine karşın Subdan gayet güzel bass alabiliyorum. ARka 2 uydudan da ses alıyorum. Böyle bir problem yaşayan oldu mu veya sorun nedir? Eğer yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
Bilgisayarda vista kurulu fakat xp kurulu başka bir laptopa kurup denedim ses kartını. Sonuç yine aynı. Değişen birşey yok. Şimdiden teşekkür ederim.
eğer ses kartı veya yazılım ile herhangi bir müdahalae yapmadıysan sesin sadece ön sağ ve sol hoparlörden gelmesi gerekiyor normali budur mp3 ler stereo kayıtlıdır z5500 ün efecklerini kullanarak sesi tüm uydulara dağıtabilirsin
herhangi bir şarkı çalarken ya da film izlerlen ses bütün uydulardan geliyor. Anlatmak istediğim daha farklı. Test sırasında arka uydulardan ve subdan ses gelmiyor ve yazılımın ses ayarlarında her uyduyu tek tek kapatamıyorum front left in volume ayarında center ve front left kapanıyor mesela.
aynı problemi yaşayan başka arkadaşlar da var. Kimse sorunun çözümüne ulaşamadı mı?
aynı sorun ben de de var .artık bu sorun mu yoksa aldığımız cihazın zayıflığı mı bilemiyorum .nette açıklama yok . eğer benden kaynaklanmayan bir sorunsa cihazı iade etmeyi düşünüyorum. digital output işaretli kalmıyor
Optik bağlantıda ses kartının test menusunden hoparlör testinde sadece önlerden gelmesi normaldir.Hoparlör yada ses kartlarınızda sorun yok.
aynı sorun bendede var ve dijital giriş yapmama raman ıkı kolandna ses albılıyorum amfıde multi st var tum kolanlara datıyor 3 kalonu hıc kullanıyacaktım
Bilgi için bu topiği okuyunuz. DDL ve DTS Connect desteği olmayan ses kartlarında digital akratım streo pcm dir. Creative nin yeni üretim bandına giren 3 adet modeli dışında bu desteği veren kartı yoktur. Ancak bu destek yaygınlşamaktadır.
Dvd vb. media yürütümlerinde ses kartı devreden çıkarılırsa 5.1 aktarım mümkün olur.
Cevap,destek ve yardımlarınız için çok teşekkür ederim arkadaşlar. x-fi surround usb harici ses kartımın ses ayarları menüsünde bas tiz ayarı çubuğu da görünmüyor yani yok. dahili kartların menülerinde bas tiz ayarlarını da mevcut olduğunu gördüm.sadece ekolayser den ayar yapılabiliyor.bu normal ve beklenen bir durummudur? ayrıca cihazın tanıtım sitesinde dts desteği olduğu yazıyor ama cihazın cd siyle gelen media source player programının settings inde dts formatı mevcut değil..dts kayıtlı wav larımdan sadece hışırtı geliyor oysa vlc playerden çaldırdığımda vestel dvd player imdeki kadar kaliteli olmasa da hiç değilse müzik geliyor. benim bu kartı almamdaki temel neden hepinizin malumu olduğu üzre logitech z5500 hoperlor sisteminde basların yoğunluğu,tizlerin zayıflığıydı.ve yeterince ayar opsiyonunun olmamasıydı. ancak cihazı kurup da ses ayr menüsünde bas tiz ayarının olmadığını gördüğümde doğrusu hayal kırıklığına uğramadım dersem yalan olur. Biraz sonra Cihazın ayar menülerinin resimlerini becerebilirsem buraya eklemeye çalışacağım:
volume panel ayarlarım: (resim eklemeyi ilk defa deniyorum hatalarımvarsa uyarın ltf)
yukardaki resimde bas tiz ayar çubuğu olmalı?
yukardaki resimde diğer segmentler kapalı
quote:
resim eklemeyi ilk defa deniyorum hatalarımvarsa uyarın ltf
Bir miktar paintle uğraşıp gereksiz yerleri keserseniz; hem serverde daha az yer kaplar, hemde daha hızlı yüklenir, ve hemde okuyanların bilgisayarına da hızlı yüklemiş olur. örnek teki gibi ve hatta hala kesilecek yerleri dahi var.
Aynı sorun bende de var yaa birde benim merak ettiğim bunun ayarlarında "sesi harici decodere çözdür" seçeneği nerededir acaba? Yoksa zaten z-5500 mi çözüyor sesi anlayamadım bir türlü. Bir DTS sesi almak istiyorsan eğer ac3 ayarları ile oynaman gerekiyor arkadaşım, ben indirdiğim DTS müzikleri media player ile gayet güzel dinliyorum...
aciklamaniz ici tesekkuler keleminabi ancak anlaymadığım sizin gönderdiğiniz resimde dolby digital live SVM ve bas tiz ayarları da var benimkinde bu seçimler eksik neden acaba ses kartının bir eksikliği mi yoksa ben mi yanlış bir keyler yaptım kurarken filan?? bazı arkadaşların gönderdiği resimlerde ayar menüsünde DTS seçiminin de olduğunu gördüm..sizde de o yok mesela.
Mitral Arkadaşa: Vlc player ile dts leri hem analog 5.1 hem de optik digital bağlantı ile denedim.ses yok değil var ama kalitesi çok çok düşük.ayrıca bende vestel 4500 (ilk çıkan) divxplayer ve pioneer dv400 dvd player var .(vestel wavları da mükemmel okuyabiliyor,pioneer de dinlemek için wav ları mutlaka audio dts ye dönütürmem gerekiyor.)herikisinde de aldığım mükemmel 5.1 dts ses le bu harici karttan aldığım dts ses arasında ilgi alaka yok.2 gündür ses kartının sürücülerini 2-3 defa kaldırdım tekrar kurdum netice değişmedi.örnek:pink floydun DTS kayıt albümünde helikopter sesi vestel dvd playerde 4 hoperlorden de sırasıyla ve artan eksilen şekilde canlısıymış gibi gelirken ,ses kartında her hoperlorden aynı tonda cansız teneke gibi geldi.baslardan bahsetmeme hiç gerek yok zira adeta ses kartı devreye girince baslar gümbürgümbürlüğünü yitirdi.Şimdi siz ustalardan net olarak öğrenmek istediğim 2 şey var:
eğer kurulumda ya da ayarlarda yanlılıklar yapıyorsam ve düzeltebilirsem;
1-creative sound blaster x-fi surround harici ses kartı benim beklentilerime cevap verebilecek mi?(benim tek alma nedenim daha önce de söylediğim gibi logitech z5500 ün bana yeterince ayarlar sunmaması idi .harici ses kartı alarak laptopumdan gerekli ayarları yaparak basları biraz yumuatıp tizleri biraz yoğunlatırabilirmiyim düşüncesi idi. ancak sen kartını defalarca kurmama rağmen ses ayr menüsünde bas tiz ayarlayabileceğim ayar düğmesi etkinleşmiyor.sadece eqolayser bölümünde ayarlayabiliyorum bu da çok pratik ve doğal gelmiyor.
2-creative sound blaster x-fi surround harici ses kartımdan vestel dvd player ya da pioneer dvd player ıma yakın ya da daha kaliteli ses alabilecek miyim? bu sorularıma yanıt alabilirsem 180 ytl ye satın aldığım kartı geri vereceğim ya da kullanacağım. şimdiden teşekkür ederim.
Aslinda olay su arkadasim ben hem analog hem optic bagladim indirdigim DTS Demonsration cdsini aciyorum inanilmaz bir ses var yani dedigin helikopter patlama sesleri falan inanilmaz derecede guzel ya da bana oyle geliyor:))) decoder de dts digital ya da dolby digital yazilarini goruyorum. saniyorum ki ayarlarimda bir problem yok en son driverlarini indirdim. sadece benim merak ettigim sesi z-5500 e cozdurmekti ama anladigim kadari ile zaten z-5500 cozuyor (her ne kadar ses kartinin ayarlarindan bunu secemesemde)...
quote:
Orjinalden alıntı: farma2000
aciklamaniz ici tesekkuler keleminabi ancak anlaymadığım sizin gönderdiğiniz resimde dolby digital live SVM ve bas tiz ayarları da var benimkinde bu seçimler eksik neden acaba ses kartının bir eksikliği mi yoksa ben mi yanlış bir keyler yaptım kurarken filan?? bazı arkadaşların gönderdiği resimlerde ayar menüsünde DTS seçiminin de olduğunu gördüm..sizde de o yok mesela.
Bas tiz ayarı value sınıf creative kartlarda olmuyor (audgyvalue, live24bit vs. bu bilgi genellemedir çünki çok fazla model var) resimde Sadece DDL var çünki ss xp altında alındı alttaki yeni ss ise vista altında alındı. görüldüğü üzere farklılık var. resimde ayrıca CA20K1 cipli creative kartlarda olan THX, DD,DTS ibareleri yok çünki kart auzen ve auzen sanırım THX logosu için ödeme yada anlaşma yapmamış olmalı.. kısaca bu görünümler ve yüklenenen yazılımlar karta göre değişiyor. İşte buna engel olmak için Daniel K ve You Pax soft mod yöntemleri geliştirmişler.
konuyu açan obattal arkadaş naptı acaba bu arada :) kesin cihazı geri vermiş olmalı ki sesi hiç çıkmadı :)
mitral arkadaşa: dts sesi z5500 ün dekoderi çözmüyor .zaten x-fi nin kutusunda yazıyormuş ben sonradan farkettim dts ve surround yazılımsal çözülüyor diye.bende dts yi VLC player yazılımsal olarak çözüyor yani z5500 ü bağlamasam bile laptopdan dts çözülmüş olarak geliyor ama tabii ki 5.1 olarak değil.yani demek istediğim gene tekrar etmiş olacağım ama ;aynı dts kayıt dvd playerdeki çok daha gerçekçi ve kaliteli.
Cevap için teşekkürler. Peki çok basit bir şekilde sorayım bu ses kartı ile sesi z-5500 e nasıl çözdüreceğiz :) bir de enterasan bişey var bunun üstündeki yuvarlak düğmeye basınca mute yani sesi kısması lazımken kapamıyor aynı şekilde windowsun hoparlör resmi var ya sağ altda ondan da mute yapınca gene kapanmıyor. Ama z-5500 deki mute a basınca kapanıyor. Bu ne demektir yani herşeyi z-5500 yapıyor mu demek acaba? Çözüm olarak Kaleminabinin bahsettiği "Daniel K ve You Pax soft mod yöntemleri" ni kullanmamız gerekiyor. (bunlar nedir :))
quote:
mitral arkadaşa: dts sesi z5500 ün dekoderi çözmüyor .zaten x-fi nin kutusunda yazıyormuş ben sonradan farkettim dts ve surround yazılımsal çözülüyor diye.bende dts yi VLC player yazılımsal olarak çözüyor yani z5500 ü bağlamasam bile laptopdan dts çözülmüş olarak geliyor ama tabii ki 5.1 olarak değil.yani demek istediğim gene tekrar etmiş olacağım ama ;aynı dts kayıt dvd playerdeki çok daha gerçekçi ve kaliteli.
mitral arkadaşım anladığım kadarıyla DTS i donanımsal çözmüyor neden dersen;DTS kayıtlı bi wav dosyasını vlc player de çalıştırdığımda müzik doğru olarak çalıyor ama diğer medya playerlerde(creative media source,windows media player,media player classic,winamp vs.vs.vs) z5500 ün hoperlorlerinde sadece cızırtı duyuluyor yani müzik yok. bundan benim anladığım Dts i yazılım çözüyor . yani biz bir dts kayıtlı müzik dosyasını bilgisayarımızda dts codec yüklü bir media player olmadan çözüp dinleyemiyoruz.bu da demektirki bizim dts simizi cihaz değil bilgisayarımızdaki vlc player in dts codec'i çözüp logitech z5500 hoperlor sistemine zaten çözülmüş olarak gönderiyor.zaten şöyle bir açıklama var ses kartının kendi sitesinde:
Cinematic surround sound from DVD movies Watch your DVDs in cinematic surround sound with PowerDVD software featuring DTS™ and Dolby Digital® EX decoding (free download with purchase). Plus send Dolby pass-thru audio directly to your home theater receiver using the optical output.
gerçi ben POWERDVD 7.0 ıda yükleyip denedim ve naptıysm Dts ses alamadım sadece vlc playerden alabiliyorum
Ya o zaman biz boşuna verdik o kadar parayı bu karta. Bende dts muzikleri bir tek nero show time ve bazende media player ile dinleyebiliyorum, dvd leride intervideo windvd ile ayarlarlardan use sdpif i seçince izleyebiliyorum DTS olarak. Ama bence bunun bir yolu vardır yani ses kartına sen elleme birşeyi kardeşim bırak herşeyi external decoder yapsın diycek :)))
quote:
mitral arkadaşım anladığım kadarıyla DTS i donanımsal çözmüyor neden dersen;DTS kayıtlı bi wav dosyasını vlc player de çalıştırdığımda müzik doğru olarak çalıyor ama diğer medya playerlerde(creative media source,windows media player,media player classic,winamp vs.vs.vs) z5500 ün hoperlorlerinde sadece cızırtı duyuluyor yani müzik yok. bundan benim anladığım Dts i yazılım çözüyor . yani biz bir dts kayıtlı müzik dosyasını bilgisayarımızda dts codec yüklü bir media player olmadan çözüp dinleyemiyoruz.bu da demektirki bizim dts simizi cihaz değil bilgisayarımızdaki vlc player in dts codec'i çözüp logitech z5500 hoperlor sistemine zaten çözülmüş olarak gönderiyor.zaten şöyle bir açıklama var ses kartının kendi sitesinde:
Cinematic surround sound from DVD movies Watch your DVDs in cinematic surround sound with PowerDVD software featuring DTS™ and Dolby Digital® EX decoding (free download with purchase). Plus send Dolby pass-thru audio directly to your home theater receiver using the optical output.
gerçi ben POWERDVD 7.0 ıda yükleyip denedim ve naptıysm Dts ses alamadım sadece vlc playerden alabiliyorum