Şimdi Ara

Vodafone 4.5g kandırmaca mı ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
39
Cevap
0
Favori
2.041
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar yaklaşık 25 bin nüfuslu bir ilçede yaşıyorum fazla gelişmiş biryer olmadığından kışları nüfus 7-8 bin e kadar düşüyor.Vodafone şebeke neredeyse full çekiyor bazen fulün bir tık altı.ama 4.5g hız testine bakıyorum max gördüğüm hız 9 mbit.telefonum ıphone 12. başka telefonlar başka vodafone hatlar üzerinden denediğimde üç aşağı beş yukarı aynı.bu nasıl 4.5g hani anlamadığım nokta 4.5g li bir baz istasyonu 3g ye göre kat ve kat fazla hız vermesi gerekmiyor mu ? teknolojik olarak baz istasyonlarının hızımı kısıtlanıyor ne yapılıyor ama bu kesinlikte 4.5g değil.Nüfus desen yok interneti sömüren genç nüfus desen hiçç yok ilçede yaş seviyeside yaşlı bir nüfus.Küçük bir yer , soy isimden bile kimin oğlu-kızı olduğunu anlıyorlar :) Türkcell hat takıyorum 170-190 arası geziyor pahalı ama sunduğu teknolojiyi veriyor.Demek istediğim vodafone deki bu yavaşlığın sebebi nedir sizce ? 3g moduna alıyorum max 2 mbit görüyor.baz istasyonu gözle görülebilir bir yerde yüksekte aramızda çok fazla engelde yok.

• Vodafone 4g de en kötü frekansları alarak sınıfta kaldı maalesef ki. Artı fiber istasyon yetersizliği var o yüzden bu kadar düşük hızlar.
  • Lexco kullanıcısına yanıt

Hocam en düşük frekansı bile alsa 4g tek başına bir teknoloji bu kadar düşük hız olabilirmi.bir ferrari nin 50 ile gitmesi gibi birşey :) bazı illerdeki arkadaşların ss lerini görüyorum vodafone ile 100-150 mbit arası alıyorlar oralarda farklı bir frekans mı var .ucuz olmasa 5dk durulmaz.Btk mı bunla ilgileniyor acaba kim ilgileniyorsa böyle saçmalıkmı olur 4.5g yazıyor 10 mbiti görmüyor.Yazılımsal olarak isterlerse şimdi 25g yazarlar ama boş

• rameowerr R kullanıcısına yanıt

Bölgenizde vodafone hangi bandlari kullandiğini ögrenmeniz lazim hocam , muhtemelen tek band 900mhz b8 kullaniyordur. Buna ek 2100mhz b1 aktif olmasi gerekebilir. Turkcell zaten 2019 un başindan beri her yeni 4g istasyonuna 800mhz ve 1800mhz 20 mhz i direk aktif ediyor yoğunluga görede 2100 de devreye sokuyolar. Hemen hemen her ilçede isr 2600 ü 20mhz aralikta kullandiriyor. Yani anlicağiniz turkcell bandlari sonuna kadar kullandirirken vodafon ve tt cimriler band açma konularinda.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • astanca111 A kullanıcısına yanıt

nasıl öğrenebilirim hocam.bir uygulaması varmı

Network cell info diye bir program var android de ben onu kullaniyorum raw bölümünde alt alta sirali hangi band olduğu

• Kullanılan bantları iPhone'un şebeke servis menüsünde görebilirsiniz. Tam nasıl giriliyor buraya bilmiyorum.

Nüfusun az olduğunu söylemişsiniz. Sebep aslında bu bile olabilir. Hani az nüfuslu yere çok yatırım yapmak istemezler. Çünkü yatırımın geri dönüşü zor olacak ve uzun sürecek.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Türk Telekom 4.5G sorunu
    geçen yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • aslında bu konu çok yanlış yorumlanıyor, 4g nin esas olayı 3g ye göre düşük ping ve jitter vermesidir, 800 mhz ve 900 mhz gibi frekanslarda 3g ye görede iyi kapsama vermesidir, bahsettiğiniz hızlar 4g için zaten olması gereken ön görülmüş bir hız olup, mobil olarak, mobil paketler dahilinde her ihtiyacınızı görecek hızlardır, bahsettiğiniz o yüksek hızlar, 1800-2100-2600 mhz gibi yoğun bölgelerde aktif edilmiş hızlar olup, millet 150 mbps ile download yapsın diye değil, yoğunluk artınca 10-20 mbps civarında yine kullanılabilsin diye geleceğe yönelik yapılmış yatırımlardır.

avrupa ve amerikanın çoğu yerini gezmişimdir, oralarda dada kent merkezlerinde yüksek, bahsettiğiniz gibi dış ilçe merkezi gibi alanlarda çok benzer hızlar sunulmaktadır.

ayrıca vodafone özelinde 7-10 mbps hızlar aslında çok yüksek hızlar, kent merkezlerinde düzgün bant ayarlaması ve fiber takviyesi yapamadığı için 1 mbps altı hız alınan bir çok yer mevcut, sizlerde vodafone kullanıcıları içerisinde şanslı bir azınlıktasınız...

Android de denedim 900 mhz hocam aynen

• maaart M kullanıcısına yanıt

Hocam dedikleriniz doğrudur katılıyorum ama bu teknoloji 4g olarak tek başına bir teknoloji değilmi.Hızı etkileyen unsurlar olarak nüfus yok , oturduğum ev biraz büyük tepelik alanın eteğinde baz istasyonu ise o tepede ilçeyi komple görüyor yani ki evle olan mesafesi 1 km den biraz fazladır.Hani bukadar düşük hız normal mi.9 mbite normal diyorsunuz ama 3g ülkeye ilk geldi 3g li telefonlar zibil gibi satıldı ve ben 3g ile 12-15 mbitleri görüyordum en yoğun zamanlarda bile.

Fiber yatırımı olabilir ama o beton direğe 4g teknolojili baz istasyonu koyduysalar ona görede hız vermeliydiler

Şahsi fikrim 4g filan değil bildiğin 3g veriyor bunlar sadece Türkiye genelinde 4g kapsama alanı düşmesin diye yazılımsal birkaç

oyun ile 4.5g veriyormuş gibi gösteriliyor dediğim gibi bence hizmetin 4g ile alakası yok ama iki kod ile 4.5g yazmışlar sırf bende burdayım demek için

• sis651 kullanıcısına yanıt

Nüfus az hocam ama yoğunlukta ona göre az.vodafone sunucuları baz istasyonları artık her neyse bizim ilçede yorulmuyordur bile.Ama Türkcell ve Türktelekom yatırım yapmışlar hiç ummadığım Türktelekom bile 40 ları görüyor

• Vodafone 4.5G vermiyor zaten hocam 4G veriyor. 4.5G (LTE) ,4G nin daha gelişmiş versiyonudur. Bu teknolojiyi türkiyede Turkcell ve Türk telekom kullanmakta. Zaten iphone kullananlar anlar vodafone hat takıldığında 4G yazar diğerlerinde LTE yazar.

4G 100mbps e kadar

LTE(4.5G) 500mbps e kadar destekler.

bu yüzden vodafone nun hızı yavaş kalır. (Bölgeye göre değişiklik gösterebilir.)

sizin sorununuz büyük ihtimal bölgenizdeki baz istasyonuna fiber çekmemişlerdir radio link ile hizmet veriyorlardır ve satın alınan bantlarda yavaş olduğu için ikisi birleşincede sonuç 9 mbps hız ortaya çıkmış oluyor :)

Bu dediğiniz kıyaslamayı yapmak icin 3G be 4g ping-jitter değerlerine de bakmak lazım, ilk hizmet başladığında alt yapı sakin olunca yüksek hızlar almak normal, suan herkes 4g kullandığı için 3G şebekesi eskiye göre boş ben yazlıkta tt ve turkcell de 25 mbps altını görmüyorum bile 3G de...
    Tt zaten cok uzun bir suredir Vodafone ile kıyaslanmayacak durumda kendi geliştirdi
  • GupoBS kullanıcısına yanıt
    Bu bilgi yanlış bir bilgi 4g ve LTE gösterimi ülkemiz için birebir aynıdır, operatörün ekranda çıkmasını istediği şey operatör güncellemesi ile cihaza yollanan bir görseldir, Amerika t mobile de 3,5 g şebekesi 4g, 4g ise lte olarak iPhonelarda görülmemektedir, vodafone yarın isterse ufak bir güncelleme ile mevcut aynı şebekesinin adını cihaz da lte de yapar zte de 44g de, zaten diğer operatörlerin simi bazı android cihazlarda 4g yazmaktadır, Vodafone da ender yerlerde 100-250 mbps hızlar sunmaktadır sizin teorinize göre max 100 mbps sunabilirdi...
  • Hocam bende programı indirdim ss atsam yorumlasanız. Bağlı olduğum baz saglam bir baz mı diye?
  • iPhone'da Vodafone 4G - Turkcell LTE - Turk Telekom LTE yazar. Siz kafanıza takmayın bu yazıları hepsi de 4.5g dir.

Bizim köyde bile 900mhz ve 2100 mhz aktif hocam siz bir ilçeden bahsediyosunuz ne kadar az olursa olsun 2100 ü aktif etmeleri gerekirdi. Çift band hem sinyali güclendirir hemde birleştirip çok daha fazla hiz almanizi sağlar. 900mhz de köyde 20 mbit aliyodum ortalama, 2100 mhz gelince 100 mbitlere kadar çikti hizim , turkcell ayni yerde baz istasyonu daha yakinken 800 + 1800 20 mhz lik band hizinda 60 mbiti zor goruyorum mesela. Vodafonun baz istasyonuna bakan muhendis ile konuşma firsati bulmuştum , baz istasyonun log larini kontrol ederek sistemde en dusuk kac mbite dusmus zorlanmiş oldugunu gorebiliyordu. 2 mbit altina 1 2 ay dustugunu gorurse ek band talep edebilir. Ama 2 mbit ustu hic bir sey yapmazlar. Bende bunu anlamiyorum yasal sınır diye 2 mbiti dikkate aliyorlar. Ben muhendis olsam 5 bandin 5 inide aktif eder diyer operatörlere fark atmak için elimden geleni ardima koymam. Sanki makine lazim sanki anten lazim , ayni anten ayni cihazla ayni radyolink ile 5 bandi aktif edebiliyosun ama neden etmiyosun 2 mbit ustunde diyemi çok saçma...

Ticari şirket hocam bunlar. Minimum yatırımla maksimum kâr isterler. Çekiyorsa yeter mantığı ile bakıyorlar muhtemelen.

Saçma dediklerinizin hepsi sizin için saçma hocam. Operatör için saçma değil. 900 ile 2100'ü aynı anten ve hatta yeniyse RRU ile verilebiliyor. Ancak diğerleri için anten değişimi ve yeni radyolar gerekli. 5 bandın beşini de aktif etmenin maliyeti aynı değil. Her biri için istasyona yeni radyolar ve antenler konması gerekli. Yeni olmasa da hepsini destekleyen portları olan multibant antenler koymaları gerekli. Metrelerce kablo ve bunları besleyecek anahtarlama ekipmanları vs. Sonra her bandın yönetimi için vs. donanım üreticisinin yazılımındaki özellikleri lisanslamaları gerekli. Tüm bu bantları açtılar, radyolinki değiştirmeden yine backhaul sıkıntısı olur, radyolinkleri de yeni yüksek kapasite cihazlarla güncellemeniz gerekli. Bizim kafamızla hepsi mümkün ama operatörler gıdım gıdım kâr hesabı yaptığından çok girişmiyorlar bu işlere. Turkcell mesela, 4 taşıyıcı birleştirme lisanslarını yeni yeni aktif etmeye başladı Ericsson baz istasyonlarında.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.