Arkadaşlar Windows 10 lisansı satın alıp 2-3 ay Windows 10'da kullandım. Sonra Windows 11'e geçtim temiz kurulum yaptım aynı lisansı girdim kabul etti etkinleştirme yaptı. Şimdi Aynı bilgisayara ikinci bir SSD taktım ve bu SSD ye Windows 10 yükleyeceğim. Sanırım Dualboot deniliyor bilgisayarda iki işletim sistemi kullanacağım. Arkadaşlar hali hazırda Windows 11'de kullandığım lisans anahtarını aynı bilgisayardaki 2. SSD'ye kuracağım Windows 10'a da girebilir miyim kabul eder mi? Umarım anlatmak istediğimi anlatabilmişimdir:) Yardımcı olursanız sevinirim olmuyorsa başka KEY satın alacağım |
Win 11 çalışan bilgisayarda 2. SSD'ye Win 10 kurup etkinleştirme

-
-
Lisanslama kısmını bilemem ama...
Aynı familyadan iki farklı sürüm M$ OS, boot+root+sistem bölümündeki verinin birbiri üzerine yazacaktır. Dual-boot burası için imkansıza yakın karmaşada olur.
En iyi seçenek.
BIOS'u farklı fiziksel SATA arabirimdeki diskten boot etmeye izin veren bir anakart ile...
Diğer OS'un, ilki takılı değilken tamamen ayrı bir fiziksel diske kurulması.
BIOS'tan boot cihazını seçerek W10 yahut W11 açmak.
Ya da W11'e VM olarak W10 kurmak, ama GPU vs ağırlıklı işlemler sekteye uğrayabilir.
İlla dual boot denemek istiyorum derseniz.... Yeni yahut kabiliyetli olan OS sonra, eski yahut becerikiz OS önce kurulmalı. Neden? Kabiliyetli olan, eski olanı tanıyıp, boot menüsünü ona göre düzenlemeye olanak verir.
Ama iki tane aynı nesil Windows (10, 11) çok karışık olur. XP + W10 dahi daha kolay olur.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cafyon -- 14 Şubat 2025; 1:16:30 > -
Öncelikle açıklama için teşekkür ederim.
Yapılması gerekeni de net açıklamışsınız fakat ben mevcut bilgisayar bilgimle tabii ki anlayamadım keşke yazdıklarınızı yapabilsem.
Ben şöyle bir şey yaptım forumdan cevap beklerken. Malum takılı SSD'de Win 11 var ona hiç dokunmadan diğer SSD'yi taktım. Secure boot'u açtım usb den diğer SSD'ye Win 10 yükledim. Şimdi açılışta bana windows hangisini açayım diye soruyor ve ikisi de çalışıyor. Sizin yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla çalışsa bile pek sağlıklı olmayacak bir kurulum yaptım sanırım. Siz "Diğer OS'un, ilki takılı değilken tamamen ayrı bir fiziksel diske kurulması.BIOS'tan boot cihazını seçerek W10 yahut W11 açmak." demişsiniz. Yani ben kurulum yaparken Win 11 in olduğu ana SSD'yi çıkarıp diğer SSD'yi takıp Win 10'u kursaydım, sonrasında Win 11 olan SSD'yi de tekrar takıp, açılışta F2 ye basıp BIOS'a girip hangi işletim sistemini istiyorsam onun olduğu SSD yi seçseydim doğru işlem mi yapmış olacaktım?
tekrar belirteyim ben tamamen bilgisayar bilgimle doğru orantılı olarak herşeyi karıştırıyor saçma bir soru da soruyor olabilirim kusura bakmayın teşekkür ediyorum
-
Bildiğim PC'de 2 ayrı sistem kuruluysa açılışta hep sorar hangisine gireceksin diye. Ve bence gereksiz bir kurulum 1 PC ye 2 ayrı sistem kurmak ama karar senin
-
quote:
Orijinalden alıntı: mito1172Bildiğim PC'de 2 ayrı sistem kuruluysa açılışta hep sorar hangisine gireceksin diye. Ve bence gereksiz bir kurulum 1 PC ye 2 ayrı sistem kurmak ama karar senin
Haklısınız bence de gereksiz ama bir oyunla alakalı bir problem vardı o problem çözüldü ve sadece win 10 üzerinde çözüm oluyor. Ben normalde 11 kullanıyorum ve memnunum. Sırf bu oyun için tüm sistemi win 11'den win 10'a çevirmek istemediğimden çift işletim sistemi kurmak istiyorum
-
O zaman şu videoyu bırakıyorum tam sizlik ama dediğim gibi geçişler pc başlarken w10 w11 çıkar siz hangisine girmek isterseniz onu seçip girersiniz.
Videoyu atlamadan izleyin
Tamsa13youtube
Windows 11 DVD BİOS ayarı olmadan çift işletim sistemi nasıl kurulur ve windows 10 birlikte nasıl kullanılır anlatılmaktadır BAZI VİDEOLARIM WİNDOWS 11 usb ile nasıl format atılır :https://youtu.be/M9zh5XsQYeY windows 11 format usb'si nasıl hazırlanır :https://youtu.be/EeFpErqtr4Q windows 11 USB DVD BİOS OLMADAN KOMUTLAR İLE FORMAT:https://youtu.be/kkHzEls_xKQ windows 11 ismini windows 7-810- yapma :https://youtu.be/ZCft4XuYIrs windows 11 ikinci işletim sistemi silme https://youtu.be/6o9km6j3Y3c windows 11 driver güncelleştirmelerini açma kapatma https://youtu.be/7WIFu8nUyoI windows 11 iso dosyasının tüm bilgilerine ulaşma https://youtu.be/mmKNy3i7RJA sosyal medya instagram :https://www.instagram.com/tamsa_13 twitter : ▷► https://twitter.com/tamsa_13 umarım faydalı olmuştur kanala destek için videoyu begenip ABONE OLMAYI UNUTMAYIN ♥https://www.youtube.com/watch?si=cwdm4ucn9ZfZw-v3&v=l8cp2r4O7J0&feature=youtu.be
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mito1172 -- 15 Şubat 2025; 2:21:54 > -
Kurulu olan Windows 11 diskini sadece, diğer diske W10 kurulumu yaparken çıkartmalı ya da BIOS'tan ona denk gelen SATA portunu kapatmalı.
2. diske W10 kurduktan sonra ise... diskleri takıp çıkarmaya gerek yok. BIOS'tan ikisi de açık ama... boot device hangisi seçilirse ondan açacak şeklinde.
Bu arada... açılışta bana windows hangisini açayım diye soruyor derken... bunu soran Windows mu (yani Windows'un önyükleyicisi mi)... yoksa BIOS'un boot menüsü mü?
Soran Windows ise, başarılı bir şekilde (root+sistem'ler birbirini ezmeden) W10'u W11 yanına kurmuşsunuz demektir.
Yine de ikisinin de root ve sistem lokasyonlarına bir bakın. İki Windows'a birden ait ortak dosya/klasör olmasın herhangi bir lokasyonda. Mesela, hiberfil.sys, pagefile.sys,... Windows, Users, Program Files klasörleri gibi sistem unsurları. Yani demek istediğim, boot neyse ama sistem ve root tamamen ayrı olmalı.... eğer Windows'un önyükleyicisi ise açılışta bana windows hangisini açayım diye soruyor diye soran şey.
Naçizane... hemen kullanıma hazırlamayın. Biraz deneme yapın, program kurun kaldırın, güncelleme yapın. Birini hibernate edip diğerini açın, ki Windows, 7'den hatta galiba Vista'dan itibaren, hibernate edilen sistem partition'ının journal versiyonunu bir geri alır, yüklerken düzeltir. Bu enfes bir test olur işte. Artı çünkü, hiberfil.sys, illa ki root/sistem partition'da olmak zorunda. Bakalım o root/sistem aslında kimin root/sistemi imiş.
Hatta kritik dosya adlarını değiştirin birinde, sonra öbüründe, bakalım şaşıracak mı (mavi ekran yani). Örneğin "."yı "_" ile değiştirin.
-
Cevap için tekrar teşekkür ederim.
Ben sizden cevap beklerken arada şöyle bir deneme yaptım.
Win 11'in kurulu olduğu SSD'yi çıkarmadan, fabrika ayarlarına döndürülmüş 2. SSD'yi bilgisayarın 2. SSD portuna taktım. USB'ye flash bellek ile win 10 u taktım yüklerken de fabrika ayarlarına dönmüş 2. SSD'yi gösterdim. Yüklendi şimdi iki işletim sistemi de çalışıyor fakat yanlışsa nerede olduğunu sormak için bir video yükledim zahmet olmaz izlerseniz sevinirim. BIOS BOOT menüsünde tek SSD gözüküyor ama 2 SSD'nin aktif olduğuna eminim kesinlikle 2. SSD'ye win 10 kurdum zaten win 11 üzerine kursam win 11 giderdi silinirdi herhalde ama BIOS BOOT menüde neden tek SSD çıkıyor sormak isterim.
Buraya video yükleyemedim bu siteye yükledim Videonun linki:
Ayrıca win 11 de bilgisayarıma girdiğimde 2 SSD gözükürken
Win 10 da tek SSD gözüküyor
Sonuçta ikisi çalışsa da yanlışım varsa nerede acaba diye soracaktım ayrıca siz şöyle yazmışsınız:
"Bu arada... açılışta bana windows hangisini açayım diye soruyor derken... bunu soran Windows mu (yani Windows'un önyükleyicisi mi)... yoksa BIOS'un boot menüsü mü?
Soran Windows ise, başarılı bir şekilde (root+sistem'ler birbirini ezmeden) W10'u W11 yanına kurmuşsunuz demektir.""
Videoda siz de görmüşsünüzdür soruyor ama ön yükleyici mi BIOS mu bilemiyorum...Yani kısacası bu kurulum idare eder mi yoksa ilerde sorun çıkartır mı?
çok teşekkürler tekrardan
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi atillagur -- 15 Şubat 2025; 16:55:55 >
-
Uploadnow, videoyu göstermek için e-posta istedi. Dolayısıyla vidoeyu izlemedim.
Neyse, videoyu izlemeden...
Anlattığınız şekliyle yapmışsanız... Windows önyükleyicidir o. OS seçme ekranının fotosunu çekip koyabilirsiniz emin olmak için.
Ya da, W11 içindeki GelişmişSistemÖzellikleri (SystemAdvancedProperties) penceresinden bakabilirsiniz. (Ya da Bilgisayarıma sağ tık, Gelişmiş, oradan açılan illet metro app'teki GelişmişSistemÖzellikleri ile)
Win+R, SystemPropertiesAdvanced.exe ...
Yıldızlı yerde hem W10, hem W11 varsa, Windows 11'in önyükleyicisidir.
W10 açılınca da sadece W10 sistem diskini görmesi... diğer diskin tanıtılmamamış olması kadar basit bir şeydir.
Çalıştır (Win+R) penceresine compmgmt.msc yazıp çalıştır diyerek, yani Bilgisayar Yöneticisi/Yönetimi (Türkçesinden emin değilim) açıp, oradan disk yönetimine girip...
Oradan eylem/yap*tazele (action*refresh) yapıp... olmadı yeniden tara (rescan) yapıp öbür W11 diskini bu OS içine tanıtabilirsiniz. Ama C, D sıralarını unutmayın. Ben olsam adlarını örneğin W10 ve W11 diye etiketlerim.
Fakat asıl aklımı kurcalayan şu:
W11'i hibernate ettiniz. W10 açtınız. Açılacak mı bu bir. Çünkü, hibernate'ten resume bambaşka bir boot şekli. İlla ki W11 geri resume da edebilir. Ki bana bu mantıklı geliyor. Açılıyorsa da... W10, diyecek ki, "Bu W11 diski hatalı, disk düzeltme (chkdsk/scandisk) çalıştıracağım". Tam tersinde de (W10 hibernate, W11 açtık) aynısı olacak. Nedenini yukarıda journal ile yazmıştım. Bu tür şeylere özellikle dikkat edersiniz. Onun dışında... yine yukarıya yazdığım denemeleri yapıp, baktınız her şey yolunda, artık tam kullanmaya başlarsınız.
-
ilgi alakanız için cevaplar için tekrar çok teşekkür ederim
açılışta şu şekilde soruyor
Hangisini seçersme sorunsuz açıyor ama win 10 daha hızlı açılıyor.
Son mesajınızdaki son prografınızı malum kendi bilgisayar bilgi eksikliğimden fazla anlayamadım hibernate'yi araştırdım pek işin içinden çıkamadım.
kusura bakmazsanız 3 sorum olacak umarım sorularımı anlatabilirim:)
1) bu yukardaki mavi ekranı bana soruyorsa ve iki işletim sistemi de "bana göre sorunsuz" açılıyorsa ilerde sorun çıkartma ihtimalleri sizce yüzde kaç ? devam edeyim mi sizce kullanmaya?
2) eğer ilerde sorun yaşamam olası ise: tek ssd yi bölüp iki işletim sistemi kurmayı önerir misiniz? iyi olur daha sağlıklı olur derseniz 2 ssd yi de secure erase yapıp birini bilgisayardan çıkaracağım kalan diğer ssd yi bölüp kurulum yapacağım yukarda bir arkadaş youtube videosu paylaşmış ona bakarak tek ssd ye 2 işletim sistemi sanırım kurabilirim. Önerir misiniz?
3) yok böyle devam et derseniz yukarda fotoda paylaşmıştım win 10 da bilgisayarıma tıklayınca win 11'in ssd si gözükmüyor ya siz demişsiniz basit bir disk tanıtılmaması diye .Bu tanıtmayı yapmama gerek var mı yani win 10 üzerinden win 11 diski gözükmese problem olur mu
-
O diski w10 da görsen de olur görmesen de
2 sistemi kurduğun şekilde ssd lerden biri bozulmadıkça sıkıntı olmaz
-
Çok teşekkürler
-
Bu arada ilk mesajımdaki soruma kendim cevap vermiş olayım:)
2 ayrı ssd ye kurulan aynı bilgisayardaki win 10 ve win 11 aynı key ile sorunsuz çalışıyor
-
Merhaba
Lisasns 2 sindede çalışır sorun olmaz
iyigünler
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X