Şimdi Ara

Xbox 360 DVD-ROM oyunları okumaması (unreadable disc) nedeni

Bu Konudaki Kullanıcılar:
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
99
Cevap
0
Favori
24.682
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar, foruma ne zaman girsem unreadable disc hatası yüzünden dvd-rom değiştirmek isteyen arkadaşların mesajlarıyla karşılaşıyorum. 2.el bölümünde açtığım konuyu görenler de sürekli bu bölüme yazmamı istedikleri için, bu yazıyı yazıyorum. Eğer ciddi anlamda dvd-rom bilginiz varsa (tamir, karakteristiği v.s) ve elektronik/elektrik konlarında da tecrübeliyseniz. aşağıda yazdığım yazılar bu problemin genel hatlarını oluşturmakta. boşuna sağlam dvd-rom u çöpe atarak yenisini almayın. paranıza yazık.

bu problemin dvd-rom ömrüyle v.s alakası yok.

bu problem bende, yaklaşık 3 ay önce oldu. ilk başlarda bazen seçiyordu, daha sonra hiç çalıştırmamaya başladı. işin garip yanı, ben normalde ayda yılda 1 oyun oynarım. mesela 15 gün boyunca hiç konsola dokunmadığım olur, bir arkadaş gelir 30 dakika oynarız, sonra bir 15 gün daha kapanırdı.]. forumda x360 sahibi olan ilk üyelerden biri olmama rağmen 1 ay önce alan birisi bile benden fazla oynamıştır sanırım oyun. yani bu problemin dvd-rom ömrüyle alakalı olamayacağını düşünürek ben dvd-rom üzerinde çeştli deneylerde bulundum. yaptığım birkaç işlem sonucunda bu problemin lensle kesinlikle ilgisinin olmadığını anladım. bu problemin neden kaynaklandığını aslında tam olarak bilmiyorum fakat bence şu iki nedenden kaynaklanıyor : bu probleme sahip dvd-rom lar, genelde tek ya da birkaç medyada problem veriyor. mesela memorex ya da maxell de, ya da verbatim'de problem veriyor diğerinde vermiyor. öyle garip bir durum ki, mesela en dandik medya ne diye sorsam, hepiniz DMS dersiniz sanırım. işte DMS'in çalıştığı fakat verbatim'in çalışmadığı dvd-rom'lar bile var. böyle bir olay daha önce bir kez, bilgisayarda kullandığım dvd-rom'da başıma geldi.

bana göre bu problemin nedeni farklı medyalar kullanmak olabilir. ben film izlemeyi seven birisiyim ve sürekli dvd-rom eskitirdim bu yüzden. bozuldu diyerek atmazdım dvd-rom'ları, bir kenara koyardım yedek parça niyetine kullanmak için. 2 sene önce okulda gördüğüm bir derste, (dersin adı : emf, yani electric machinery fundamentals. bunun türkçe karşılığı eletrik makinaları gibi bir şey) sürekli hareket halindeki mekanik ürünlerde (dvd-rom sürekli tak çıkart şekilde hareket eder), dışarıdan bir malzeme koyulduğu zaman, karakteristiğini ona göre değiştirebildiğini fark ettim. bu olaydan sonra, elimdeki bozuk dvd-rom'ların aynılarından sıfır alarak hem sağlam olanı, hem de bozuk olanı test ettim. bu problemi çözebilmek için çok ilkel bir yöntem bulmuştum, yöntem şu ; dvd-rom'un üstüne bir delik açıyorsunuz, alttaki kızak ve pençeye de bir ip bağlayarak dvd-rom'un üstünde çıkartıyorsunuz, dvd-rom a dvd takınca da elinizle çekiyorsunuz ipi, çok ilkel bir yöntemdi ve birkaç. ay sonra tamamen bozuluyordu dvd-rom fakat işe yarıyordu "yabancı uyartım" denen teknikle de, bir yöntem bularak bu problemi çözdüm. problem için şöyle bir örnek vereyim : diyelim ki a çeşit dvd medyasının karakteristiği farklı, b çeşit medyanın da karekteristiği farklı. bu durumda birisi baskın geliyor ve dvd-rom'un adeta kimyası bozuluyor. elinize bir decodisk ya da verbatim alın, diğer elinize de memorex ve maxell alın. parmaklarınızla, adeta hissederek medyaları inceleyin. arada birçok fark var. bu farklar, aynı markanın iki farklı modelinde bile olabiliyor. bunun önüne, orjinal oyun kullanmadığınız sürece geçemezsiniz fakat yabancı uyartımı, her 4 ayda ya da 7 ayda bir yaparak, dvd-rom'unuzu en az 4 sene kullanabileceğinizi düşünüyorum. çünkü çin malı dvd-rom'ların bile minimum 4 yıl ömrü oluyor. bizim kullandığımız ürünler ise hitachi, LG, samsung gibi dünya markaları. abartmak istemiyorum fakat en az PS2 dvd-rom'u kadar ömür biçersem yanlış olmaz. boşuna faiş fiyatlar vererek yeni dvd-rom almayın, olan sizin paranıza olur. önceden bunun tamirini yapıyordum cuzzi fiyatlara fakat işlerim çok yoğun olduğu için malesef artık böyle bir durumum yok.

(bu resimde yabancı uyartımla çalışan çok klasik bir devre var)

edit: arkadaşlar resimi gazi üniversitesi'nden almıştım fakat database lerinden kaldırmışlar sanırım.

bu aşağıda yazılan teknik bilgilerin bu konuyla benzerlikleri var fakat birebir aynı değiller. sadece elektrik/elektronik'ten anlayanlara faydalı gelecek ve mantığını çözmelerine yardımcı olacaktır.

"motorlarda kayma" denen bir olay vardır arkadaşlar. bu prensibe göre, rotor alanıyla stator alanının hızlarının toplamı, senkron değerilye eşittir. senkron ve rotor arasındaki hız farkı ise bize kaymayı verir. bunları deney yaparak anlayabilirsiniz (değerleri) bu kayma işlemi tam olarak dvd-rom problemi değil elbette, yani sadece fikir sahibi olmanız için yazdım. dvd-rom'dan rakamsal bir değer alma yolunu bilmiyorum ben (ben şahsen bilmiyorum) o yüzden de semi-oto devreleri kullanmalısınız. f-oto olmaz.bugüne kadar 7 tane dvd-rom yaptım bu yöntemle ve hepsi de çalışıyor, forumdan da 4 kişinin dvd-rom'unu yaptım. yani yöntem çalışıyor, yeter ki doğru bir şekilde yapın. paranıza yazık arkadaşlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kontendoo -- 23 Temmuz 2008; 16:59:54 >

• dvd-rom larda step motormu kullanılıyor?(bilmediğim ve öğrenmek istediğim için sordum.)
    benim bildiğim senkron kayması Step motorlarda pek sık rastlanmaz ama tamiri çok kolaydır. (ama yapan kişinin profesyonel bobinaj ustası olması lazım.) anlatttın yöntem bide kutup başlarının kaymanın oldugu yönde kaydırılması ile çözülüyo sanırım.
    ben 9 Eylül elektrik bölümü mezunuyum bobinaj işi çok hoşuma gitmesine rağmen bi türlü beceremedim.

Yararlı bilgiler için teşekkürler. böyle yaralı şeyleri görmeyeli çok oldu buralarda.
  • dostum eline emeğine sağlık arkadaşları kırmayıp uğraşıp yazmışsın.2. el deki konuyuda takip ediyordum bir çok arkadaşa yardımcı oldun..

Benim de kafa kurcalayan ufak bir sorunum var ama orjinal bir oyun ile. Forza 2 yeni olarak aldım,çizik leke hiçbir şey yok cd üzerinde,yalnız oyunu dvd rom a koyup sürücüyü kapattığımda karşıma nedenini anlayamadığım bir uyarı ekranı geliyor.Cihazım fw li ve verbatim den başka medya koymadım ve fw oyunların hiçbirinde bu ekranı görmedim.Yukardaki yazını okduktan sonra (yabancı uyartımı)acaba orjinal oyunu farklı bir medya olarak gördüğü için mi bu ekranı karşıma çıkarıyor diye düşündüm.Elimde başka orjinal oyunlarda var PES 6 ve PGR3 oyunlarında da birkaç kez bu ekran ile karşı karşıya kaldım ama çok önemsemedim şimdi ise oyuna başlamak için en az 10 kere sürücüyü açıp kapatmam gerekiyor.Oyunu çıkarmadan dashboard a dönersem de kapak üzeründe "play DVD" yazısını görüyorum.Bunun nedeni ne olabilir? Teşekkürler saygılar..

edit:imlâ

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gamerkan -- 7 Mayıs 2008; 1:24:00 >

• quote:

Orjinalden alıntı: gameman

dostum eline emeğine sağlık arkadaşları kırmayıp uğraşıp yazmışsın.2. el deki konuyuda takip ediyordum bir çok arkadaşa yardımcı oldun..

Benim de kafa kurcalayan ufak bir sorunum var ama orjinal bir oyun ile. Forza 2 yeni olarak aldım,çizik leke hiçbir şey yok cd üzerinde,yalnız oyunu dvd rom a koyup sürücüyü kapattığımda karşıma nedenini anlayamadığım bir uyarı ekranı geliyor.Cihazım fw li ve verbatim den başka medya koymadım ve fw oyunların hiçbirinde bu ekranı görmedim.Yukardaki yazını okduktan sonra (yabancı uyartımı)acaba orjinal oyunu farklı bir medya olarak gördüğü için mi bu ekranı karşıma çıkarıyor diye düşündüm.Elimde başka orjinal oyunlarda var PES 6 ve PGR3 oyunlarında da birkaç kez bu ekran ile karşı karşıya kaldım ama çok önemsemedim şimdi ise oyuna başlamak için en az 10 kere sürücüyü açıp kapatmam gerekiyor.Oyunu çıkarmadan dashboard a dönersem de kapak üzeründe "play DVD" yazısını görüyorum.Bunun nedeni ne olabilir? Teşekkürler saygılar..

edit:imlâ

Bu sorun Xbox360'a sıfır dvd-rom sürücüsü takınca ortaya çıkıyor sebebi de eski dvdrom'un şifresinin yeni aldığın dvdroma girilmemiş olmasıdır.
    Başka sebep varsa benim bilmediğim araştırıp akşama yazarım

• Forumda bu tip kaliteli paylaşımların yapıldığını görmek gerçekten çok güzel
  • kontendoo konuyu burada paylaştığınız için teşekkürler, 2.el forumlarında konu gerilediği için takibi zorlaşıyordu, emeğinize sağlık.
  • o zaman ben fw ile ilgili bir sorun yaşıyorum.ilgilendiğin için sağol ..
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    PS2 müzik CD'si sorunu
    15 yıl önce açıldı
    xbox 360 flash belleği görmüyor
    14 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • arkadaşlar dünde benim crackdown unplayeble disc diye bir hata verdi oda mı bununla aynı
  • kontendoo süper bilgi eline sağlık paylaşım için teşekkürler..

bu arada imzandaki çin atasözüne bittim :D
  • arkadaşlar şu derdime bir derman bulun yaww kafayı sıyırmak üzereyim.Orijinal oyunu oynuyamıyorum ya.
  • quote:

arkadaşlar şu derdime bir derman bulun yaww kafayı sıyırmak üzereyim.Orijinal oyunu oynuyamıyorum ya.

Şu ana kadar hiçbir oyun açılmadıysa mutlaka dvdrom şifresini değiştirmen gerekiyor. Çünkü Anakart sadece üzerindeki ilk dvdromu tanır. İlk dvdromdaki şifreyi kopyalayıp yeni dvdroma devşirmen lazım.

ilk mesajına göre FW ile ilgili bir karışıklıktan meydana gelmiş görünüyor. FW işlevini tam göremiyor demekki. Restore edip tekrar eski haline döndürüp en yeni FW'yi yap bence.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi M.A.N.G.A.K.A -- 7 Mayıs 2008; 22:50:29 >
  • bende son fw var gene bu hatayı verdi fw nin sürümünü düşürtücem
  • @İlker dvd rom değişikliği yapmadım ki ben,cihaz ile gelen rom var üzerinde.yani birde fw ile alakam nasıl oluyor onu anlamadım ben oyun orjinal çünkü..
  • quote:

@İlker dvd rom değişikliği yapmadım ki ben,cihaz ile gelen rom var üzerinde.yani birde fw ile alakam nasıl oluyor onu anlamadım ben oyun orjinal çünkü..

Bu sorunu bizzat yaşadım onun için söyledim. orjinal yada kopiş farketmez, bende hiçbiri çalışmadı. Play DVD dedi tıklayınca da o animasyon oynadı.
    Anakart'ın dvdrom'u bazı durumlarda dışlaması gibi bir durum olabiliyormuş demekki. Ben FW ile alaka kurdum. Bazı dvdromlar tam kırılamıyorlar. Böyle kompikasyonlar olabiliyor demekki. Oyunu başka konsolda arkadaşta filan dene. Belki sorun sadece o oyuna özel de olabilir. Başka orj de dene.
  • başka orji oyunda denedim pes6 da birkaç kez karşıma çıktı ekran.geçenlerde pgr3 te aynısı oldu ama eject yapıp tekrar sürdüğümde kızağı okudu oyunu.Forza yı hiçbir şekilde okumuyor.Diğer bir cihazda okursa fw yi tekrar gözden geçirmek gerek.Iextrem 1.2b yüklü bunun haricinde ne önerirsiniz?

Oyunu pal cihazı olan bir arkadaşımda denemek isterim B.evlere yakın ikamet eden arkadaşım varsa,yardımcı olursa sevinirim.
  • mesaj yazmaya pek vaktim olamıyor arkadaşlar kusura bakmayın.

4mula1,

sadece fikir sahibi olnuması amacıyla o örneği verdim.

gameman,

senin dvd-rom ölümden dönmüş desem abartmış olmam. bu dvd-rom lara firmware yüklenmeden önce, dvd-rom'u bilgisayarın görebilmesi için, bir bakıma kısa devre etmemiz gerekiyor dvd-rom'u. kısa devre işlemi, her elektronik üründe olduğu gibi dvd-rom'da da çok riskli bir işlem ve bu işlem sırasnda yanan dvd-rom lar olabiliyor. bana göre sendeki bu problem de kısa-devre işleminden sonra oldu. çünkü bu kısa-devre işlemi farklı farklı hatalar verebiliyor. mesela durup dururken kızak harekete geçiyor, oyunla konsol aynı bölge olmasına rağme bölge hatası verebiliyor, ya da bambaşka bir problemle karşılaşıyor kullanıcı. eğer imkanın varsa yeniden FW çek ve çalışmazsa birkaç kez da kısa-devre yap konsolu. farklı FW versiyonlarını da deneyebilirsin. fakat bu çok riskli, onu belirteyim.

• arkadaşlar lütfen özelden atmayın mesajlarınızı. buraya yazarsanız benden başka yardımcı olanlar da çıkar. 2 gündür sürekli gelen kutusu doluyor ve başka mesaj okuyamaz oldum.

lütfen...
  • kentondoo cevap için sağol..Fatih abiye bir göstereyim bakalım ne diyecek,fw işleminden fazla anlamıyorum işin ehline götürmek gerek.Çok teşekkürler.
  • kontendo bendede gameman arkadaşımızın hatasından alıyorum figth night round 3 oyununda cihazım fw li bugun xbox ı aldıgım yere fw sini düşüdü ama gene aynı sorun ortaya cıktı o japonca yazılar
  • benim de aynı sorun vardı , dvd nin gözünü değiştirdim oldu...
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.