Şimdi Ara

Yeni sistemde sürekli donma sorunu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
51
Cevap
1
Favori
1.289
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Merhabalar. Yaklaşık 2 ay önce sistem topladım fakat bluetooth bağlantısı kopma, donup kitlenme gibi sorunlar vs gibi sebeplerden dolayı elim fazla bilgisayara yanaşmadı. Win 10 Pro yüklü. Tüm driverlar güncel. Oyun esnasında birden donup ekran öylece kalıyor zaman zaman. Birkaç gündür daha açılırken masaüstü ekranı geldikten 15 20 sn sonra donuyor. Fanlar falan çalışıyor ısıyı kontrol ediyorum donma esnasında normal seviyelerde. Anakart mı yetersiz kalıyor diye düşünüyorum. Yardımcı olabilecek var mı? Donanım bilgisini aşağıda paylaşıyorum.

Gigabyte B450m-h Amd B450m Soket Am4 Ddr4 3600mhz Hdmı Vga Anakart ANAGBTAMD1331044

G Skill RipjawsV 16GB (2X8) DDR4-3600Mhz CL18 Siyah 1.35V(F4-3600C18D-16GVK) AB000GSK13

Zotac Rtx3060 Twın Edge 12gb ZT-A30600E-10M

Amd Ryzen 5 5600x 3.7ghz 32mb Önbellek 6 Çekirdek 730143312042

TP-Link Archer TX3000E, AX3000 Mbps Wi-Fi 6 & Bluetooth 5.0 PCIe Adaptör (Normalde usb dongle kullanıyordum TP Link'in sertifikalı ürününün kullandığım halde menzil 1, 1.5 metre idi ve 1 metre mesafeden aradan çocuk geçse bağlantı kopuyordu. En son bu cihazı alma gereği duydum. Menzilde sorun yok ama kendi kendine kopmalar hala oluyor.)

EDIT:

Anakartı MSI MB B550 GAMING GEN3 ile değiştirdim 2 ay falan sorunsuz şekilde kullandım. Sonrasında yüksek CPU sıcaklığı uyarısı ile pc kapandı baktığımda 85 derece idi sıcaklık. Hemen kule tipi soğutucu ve cooler master macun aldım. Max gördüğüm sıcaklık 74 derece şuana kadar ama PC kapanmaya devam ediyor.

Ekran kartı buldum emanet Galax 3060ti onu taktım driver güncelleştirmelerine falan bakıp oyuna girdim 6 dakika sonra PC yine dondu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi YSFKLS -- 8 Ekim 2023; 0:39:48 >

• son 3-4 ayda 10 tane kendime bir 15-20 tanede çevreme sistem topladım. hep ryzen 5 2600, 3600,5600 ve 5500 işlemcili sistemlerdi. hiçbir hata sorun yaşamadım. şuan masamda ryzen 5 5600 lü sistem var terminatör gibi. iğneyi kendinize çuvaldızı başkasına batırın. herkes herşey den anlamak zorunda değil ehil kişilerden yardım alın. birkaç bilmişte intel sistem tavsiye etmiş. kimse söylemez ben size söyleyeyim şuan intel sistemler de problem yumağı çünkü kullanıcıları kumandaya pil takamayacak halde olup sistem toplamaya kalkan kullanıcılar.

sorunlarınıza gelirsek. gidip sağlam bir sıfır modem alacaksınız bağlantı sorunlarınız giderilecek. bluetooth bağlantısı için yanlış yada eski sürücü kullanıyorsunuzdur konuyu araştırın. eğer kablosuz klavye ve mouse kullanıyorsanız bluetooth bu ürünlerle sorun yaşar ve yaşatır.

güç tüketim ayarını en yüksek performans seçmek sorunu çözebilir çünkü dengeli mod da pci-e bağlantısını kapatma yada düşük güç moduna alma durumu var ve bazı çipsetlerde saç baş yolduracak cinsten.

o powerla bu iş olmaz. benzerini hatta aynı markanın daha güçlüsünü kullandım sonunda çöpe attım.

ramleriniz gskill markasının ürettiği en sıkıntılı modelidir. piyasada üretim tarihi itibari ile iki revizyonu olur. eğer ram 2 yıldan eski ise size eski seri üretim denk gelmiştir. çaresi var ram voltajını xmp açık iken 1.380 v yapacaksınız. yeni üretimler ise ram voltajını artırmak işe yarayabilir yada ram değerlerini el ile girmek gerekebilir.
  • AMD yerine Intel toplamalıydın. AMD'nin sorunları bitmez iade edebiliyorsan iade et Intel topla yada uğraş dur.

AMD laptopum var 3070 grafik kartlı görsen sanki celeron makina çalıştırıyorum windows 11 zaten hepten kullanılamaz yapıyor makineyi mecbur windows 10 a dönmek zorunda kaldım ama hatalar bitmedi. AMD denen markanın herşeyinden uzak durmak lazım.

Eski 3.nesil i7 intel işlemcili bilgisayarım bile bu AMD'nin tüm işlemcilerinden daha stabil çalışıyor ayrıca.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nexus can -- 9 Temmuz 2023; 19:56:30 >
  • Hocam ramlerinde sorun olabilir diye tahmin ediyorum ramleri tek tek denem şansın varsa bir test et bakalım bu kısa sürede kitlenmelere sebep olacak mı

• s_ezen kullanıcısına yanıt

Müsait zamanda deneyeceğim hocam teşekkür ederim

• nexus can N kullanıcısına yanıt

Katılıyorum hocam 13 senelik i5 laptopum daha stabil çalışıyor. Ama Ryzen serisi için de aman aman kötü konuşan duymadığım için tercih ettim. İyi mi ettim kötü mü ettim bilmiyorum.

• Güç seçeneklerinden direk ''yüksek performans'' moduna geçin. PSU eski ise verimden düşmüş ve yeterli voltajı veremiyor olabilir.

AMD Ryzen Master Utility for Overclocking Control diye program var. Buradan az biraz işlemciye giden voltajı kısabilirsiniz.

Ramlar ya da ram slotu arızalı olabilir. Mümkünse çalıştığından %100 emin olduğunuz ramleri teker teker deneyin.

Sistemde HDD varsa bozuk olduğu içinde bu tarz donma sorunları yaratabilir. Sırf depolama için kullanılsa bile.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Kolay gelsin şimdiden.

Bende de size benzer durum vardı. PSU eskimiş, değiştirdim düzeldi.

• Bluetooth için USB dungle ile çok verim alamazsınız hocam. Anakartınızda Wi-Fi kartı olsaydı çok daha verimli olurdu.

Donma yaşadığınız zaman Mavi ekran alıyor musunuz? Alıyorsanız atın fotoğrafını buraya bakalım.

• PSU aşağıda linkte belirttiğim ürün. Belirtilen gücü vermiyor olabilir mi acaba?

Ben de başta SSD bozuk olduğunu düşünüp iade etmiştim, farklı marka SSD aldım fakat sorun değişmedi.

Ramleri de yukarıda başka bir arkadaş dene dediği için birkaç gündür deniyorum tek tek kullandığımda sorun yaşamadım, hatta daha akıcı bile oynadım diyebilirim. Ramlerin ikisini de aynı slotta denemiştim. Şimdi diğer slottan şüphe ettim onu deneyeceğim.

Çok teşekkür ederim.

trendyol.com
    GAMEMAX Fc-9345g 650w 80 Plus 4x120mm Halo Rainbow Fanlı Gaming Oyuncu Bilgisayar Kasası Fiyatı, Yorumları - Trendyol
    https://www.trendyol.com/gamemax/fc-9345g-650w-80-plus-4x120mm-halo-rainbow-fanli-gaming-oyuncu-bilgisayar-kasasi-p-49337733?boutiqueId=61&merchantId=225728

• SkyTech74 kullanıcısına yanıt

Uzun zamandır bilgisayarlarla ilgilenmediğim için teknolojiye biraz cahil kalmışım. Bilgisayarcı arkadaşın yönlendirmesi ile hareket ettim o da biraz umursamadan ilk bulduğu ürünün linkini attı sanırım. Sonradan araştırıp donanımlar hakkında biraz daha bilgi sahibi oldum. Şuan PCI-E bağlantılı bir ürün aldım ama sanırım BT için yine USB bağlantısı kullanıyor. Ucuz bir ürün de değil 1500 TL civarında para verdim, bilseydim kesinlikle farkını öder dahili BT olan bir anakart alırdım. Hatta durumlar biraz düzelsin yeni bir anakart almayı düşünüyorum.

Genelde ekran olduğu gibi donuyor, "dırrrrr" gibi sabit bir ses kalıyor, bazen de ekran kararıp kalıyor. Mavi ekran çok çok nadir aldığımdan beri belki 1 belki 2 kere mavi ekran verdi. Bilgiler toplanıyor yeniden başlatılacak gibi bir uyarı verdi fakat onda da yüzdelik sayım yaparken ekran dondu kaldı reset atmak zorunda kaldım yine. Hata kodu olarak 'DRIVER OVERRAN STACK BUFFER' yazıyordu.

• YSFKLS kullanıcısına yanıt

Üstte ki yorumunuzu okudum. Ram'den kaynaklı olabilir gibi gözüküyor.

Tavsiyem varsa BIOS güncellemesi yapmanız ve Ram'i 3600mhz hızına çekiyorsanız çekmeyin stock hızda çalışsın. Bu yöntemi deneyin bir de hocam.

• Çok büyük ihtimalle ramden kaynaklanıyor sorununuz. Bios resetleyip deneyin
  • SkyTech74 kullanıcısına yanıt

BIOS güncellemelerini yapmıştım, şuan güncel. Ramler 3200mhz'de çalışıyor şuan. İşlemci 5600X, araştırdığıma göre işlemci max. 3200 mhz ram destekliyor. 3600 olarak çalıştığında daha fazla kitleniyordu.

• memtest yaptırmakta fayda var hocam. Internetten indirip ramleri bir kontrol edin.

• Konuya benzer durumu yaşıyorum.
    Kingston hyperx 3200 mhz 16x2 ramlerin(2020) yanına 3.4. ram aldım yine Kingston ama fury 3200 mhz 16x2, Hyperx aynı ram üretimi bitmiş.
    Ramleri otomatik xmp ile 3200 çekmiyordu manuel çektim ve sendeki hatayı görmeye başladım dıttttt diye mavi ekran takılı kalıyor. Anakart msi x570 a-pro bios vs herşey güncel.
    Sonra ram çipleri
    Eskiler Kingston
    Yenilerin biri Samsung diğeri micron çip çıktı
    Frekansı 2400 default hale getirince donma vs kalmadı. Tabi 3200 de çalışmaması can sıkıcı.
    Daha uğraşmaya vaktim olmadı çıkarıp çıkarıp hangisi hatalı testini yapamadım. Bi ara bakacağız artık.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gs_tutkunu -- 15 Temmuz 2023; 1:2:30 >

Şahsen PSU ya güvenmem değiştirirdim ama sorun ram gibi görünüyor sizde.

• son 3-4 ayda 10 tane kendime bir 15-20 tanede çevreme sistem topladım. hep ryzen 5 2600, 3600,5600 ve 5500 işlemcili sistemlerdi. hiçbir hata sorun yaşamadım. şuan masamda ryzen 5 5600 lü sistem var terminatör gibi. iğneyi kendinize çuvaldızı başkasına batırın. herkes herşey den anlamak zorunda değil ehil kişilerden yardım alın. birkaç bilmişte intel sistem tavsiye etmiş. kimse söylemez ben size söyleyeyim şuan intel sistemler de problem yumağı çünkü kullanıcıları kumandaya pil takamayacak halde olup sistem toplamaya kalkan kullanıcılar.

sorunlarınıza gelirsek. gidip sağlam bir sıfır modem alacaksınız bağlantı sorunlarınız giderilecek. bluetooth bağlantısı için yanlış yada eski sürücü kullanıyorsunuzdur konuyu araştırın. eğer kablosuz klavye ve mouse kullanıyorsanız bluetooth bu ürünlerle sorun yaşar ve yaşatır.

güç tüketim ayarını en yüksek performans seçmek sorunu çözebilir çünkü dengeli mod da pci-e bağlantısını kapatma yada düşük güç moduna alma durumu var ve bazı çipsetlerde saç baş yolduracak cinsten.

o powerla bu iş olmaz. benzerini hatta aynı markanın daha güçlüsünü kullandım sonunda çöpe attım.

ramleriniz gskill markasının ürettiği en sıkıntılı modelidir. piyasada üretim tarihi itibari ile iki revizyonu olur. eğer ram 2 yıldan eski ise size eski seri üretim denk gelmiştir. çaresi var ram voltajını xmp açık iken 1.380 v yapacaksınız. yeni üretimler ise ram voltajını artırmak işe yarayabilir yada ram değerlerini el ile girmek gerekebilir.

• anakart ayarlarını sıfırlayın öncelikle temiz başlayın, sonrasında bellek 3600e gelince zortluyor demişsiniz, isterseniz xmp açmayın öyle bakalım, bene sorun ramler değildir gibi geliyor ama olsun...

memtest86 falan söylendi zaten, bence klasik prime95 + furmark torture test yapıp sistemi yükte deneyin bi 10 20 saat ne kadar vaktiniz varsa... sıcaklıklara bakın 12v rail voltajı stabil mi ona bakın... belki de sıcaktan kapanıyordur, belki de psu yetmiyordur, belki vrmler çok ısınıyordur veya bellek vesaire bunlar hep ihtimaller, elemek için veri toplamanız lazım...

bağlantı konusundaki probleminizi görmezden geliyorum çünkü çözümün kablo çekmek olduğunu zaten biliyorsunuz... isterseniz 4x4 mimo 160mhz wifi 6e kart takın, wifi hala wifi'dır... eşşek yine eşşek yani, sabit bir kasa zaten arada da mesafe çok yoksa çekin kurtarın direkt hem wifi diğer cihazlar için boş kalır hem de pinginiz sabit olur

devam ediyorsa belki sleep stateları kapatmak iş yapabilir bir ara bugluydu amdde ama tam adını ve biosta varmı yokmu çok bilmiyorum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pcislocked -- 15 Temmuz 2023; 2:39:24 >

• Sky_Vision_V2 kullanıcısına yanıt
    Tamamen haklısınız, hazır sistem almadığım için pişman oldum. Ama beni bu konuda yanıltan bilişimci bir arkadaşın yönlendirmesiydi. Büyük bir bilişim firmasinda yüksek rütbede çalışıp ayda yüzlerce bilgisayara baktığını anlatıyordu. (bu kendi anlatması tabi sallıyor da olabilir diye düşünmeye başladım.) 1 buçuk ay kadar kasa kendisinde kaldı, çözemedim sorunun ne olduğunu dedi.

Bağlantı ile sıkıntım bluetooth ile sadece, onda da yılıp kabloya geçtim zaten. MS tepkisi hızı falan çok önemsemediğim için kablo kalabalığı olmasın diyordum, dediğim gibi ondan da vazgeçtim artık. Piyasa bu kadar yükselmemiş olsa muhtemelen anakart, ram, PSU değiştirir hiç uğraşmazdım.

Akşam pc başına geçince bakacağım dediklerinize, teşekkür ederim.
    Hiç uğraşma
    Kasa da elektrik kaçağı da olabilir
    Uzay montaj dene
  • run...rabbt kullanıcısına yanıt
    Uzay montaj dediğimiz nedir
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.