Zaten sorun tam da burada. Siz çocuğunuza milli, manevi, dini değerlerinizi açıklamayacaksanız, inancınızı anlatmayacaksanız kim anlatıp, açıklayacak? Kaldı ki bu ülkede sadece sizin bakış ve inancınızda olan ailelerin çocukları yaşamıyor. Kimin neyi, nasıl kutladığına karışmaktan ziyade çocuğunuza neyi, neden kutlamadığınızı anlatmanız daha doğru olmaz mı? |
YTÜ'de Şeriatçı bir grup öğrenci yılbaşı ağacını önünde namaz kılarak protesto etti (5. sayfa)
-
-
MAGAZİN RÜZGARIyoutube#suudiarabistan , #yılbaşı , #shortsvideo , Suudi Arabistan Yeni Yıla Böyle Girdi Ayrıcalıklardan yararlanmak için bu kanala katılın: https://www.youtube.com/channel/UCPT49Ch7J50RCJBLYazoA5Q/join #saudiarabia , #newyear , #shorts ,https://www.youtube.com/shorts/XHbN7ebUUJc
-
Sen de cok iyi biliyorsun ki diger cocuklar ne yapmak istiyorsa onu yapmak istiyor senin cocugun da benim cocugum da.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Ben de bunu anlatmaya çalışıyorum.
Siz çocuğunuzun yapmasını istemediğiniz bir şeyi görmesini istemiyorsunuz, dolayısıyla ben açıklamakla uğraşacağıma kimse yapmasın diyorsunuz.
Bir başkası da sizin çocuğunuzun yaptığı bir şeyi kendi çocuğu görmesin isterse ne olacak? Sizce böyle bir dünya var mı?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lomax. -- 16 Aralık 2024; 12:0:50 > -
Dünyada hiç bir etkileşim olmuyor mu? Mesela sen diğer dinlerin ritüellerinden hiç mi almadın?
Başkasının külturüyle ilgili hoç mi alıntın yok?
Agaç lan ağaç.
Ağaç süsledin Noel kutladın sen, yani aslında olayı götürmek istedikleri nokta, dinden çıkacağın iması.
Oğlum kutlamadım lan! Hayır kutluyorsun kabul et?!?
Ya ne saçma ya. Dünyada farklı düşunen insanlar var ve insanlara saygı duyman gerekir.
Arabistan bile modernleşti yahu artık:)
Ben mesela fırsat olursa, avrupaya gidip christmas marketlerini dolaşacağım, güzel oluyor , seviyorum.
Demek seviyorsun ha Noel kutluyon heaaa, hani mantık bu.
Garip yeminle :)
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
baska bir dinin rituelini yerine getirdiktewn sonra Musluman kaldigini mi zannediyordun sen?
-
Isa Mesih’in ışığı, güneş gibi doğar. O ışık ki, günahkarları bağışlar, zayıfları güçlendirir, umutsuzlara umut olur. Her Noel'de bu ışık, insanlığa şunu hatırlatır
ISA MESIH en büyük kurtuluştur.
-
ISA, Islam dininde de peygamber kabul ediliyor mu? Sonuçta peygamber doğumu kutluyorsun. Bence dinden çıkartmaz..
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 16 Aralık 2024; 13:3:50 > -
aciklayamiyor kardes insanlar cocuklarina, sorun burada. Oyle bir konusuyorsunuz ki memlekette sanki herkes istedigi her seyi yapabiliyor bir tek biz bir Hristiyan bayraminin Hristiyan olmayan kisilerce sanki herkesin kutlamasi normal bir seymis gibi kutlanmamasini istiyoruz. Ya da saga sola mutlu yillar, hos geldin 2025 falan degil de mutlu noeller falan yazin cam agaclarinin noel babalarin oldugu yerlere. Benim tek derdim Muslumanlarin cocuklarinin Hristiyan ikonografisini yilbasiyla ozdeslestirmemesi. Yoksa kimseninin imanini kurtarmaya calismiyorum.
MEB hic degilse devlete bagli egitim kurumlarinda Hristiyan ikonografisini yasaklasa biraz duzelir durum. Hem laiklik yok muydu ne isi var devlet okulunda dini sembollerin?
-
Nerede noel baba? Cam agaci da yok?
-
Müslümanlıktan çıkıp çıkmaya sen mi karar veriyorsun ?
Dini bir ritüeli olarak kutladığını düşündüren ne ?
Konunun başından beri saçmalıyorsun.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi samuray_x -- 16 Aralık 2024; 13:14:39 >
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Abartı bir protesto, güzelce Islam'a uymadığı anlatılır. Başka birşeye gerek yok.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Dinin ritüeli olarak kutlanmıyor zaten, Noel ayın 25'inde kutlanır, yani öyle olsaydı, ayın 25'inde kutlanırdı. Eğlenceli diye Noel Baba'yı ve Çam Ağacını almışlar sadece ve yılbaşı kutluyorlar. Noel Kutlamasıyla alakası yok. Bu konuda sevdiğim bu kardeşime hak veremiyorum ne yazık ki..
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 16 Aralık 2024; 13:18:3 > -
Ya şimdi ayın 25'inde ISA'nın doğum gününü kutsalar, belki hak verirdim ama adamlar yılbaşı kutluyorlar noel baba olayını da, yabancı kültürden almışlar. Yani bu uzun yıllardır böyle. Yabancı kültürden alınan çok şey var. Bence dine bir aykırılık da teşkil etmiyor..
-
Su ilgili sahih hadisin Turkce cevirisi: “Kim bir kavme benzemeye çalışırsa, o da onlardandır.”
Su EN cevirisi ve kaynagi:
sunnah.comSunan Abi Dawud 4031 - Clothing (Kitab Al-Libas) - كتاب اللباس - Sunnah.com - Sayings and Teachings of Prophet Muhammad (صلى الله عليه و سلم)https://sunnah.com/abudawud:4031Dini bir rituel olarak kutlayanin Musluman olarak kalip kalmadigi konusunda tartisilabilecegini dusunmuyorum ben, yani sence de mantiksiz degil mi ozel olarak noel kutlayan kutlayan birinin Muslumanlik iddiasinda bulunmasi?
Ha kot pantolon giyince dinden cikmiyorsun, burada anlatilan o degil.
Dogrusunu Allah bilir.
Baska bir sorun var mi?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AREryilmaz -- 16 Aralık 2024; 14:2:18 > -
Dini bir ritüel olarak kutlasa, boynuna haç taksa bile karışamazsınız.
-
O zaman dini ogeler olmasin diyorum iste ben de icinde. Ya ben hayatimda bayram namazina giden laikci gormedim deli gibi noel baba ve agac susleme savunuyorlar kaldi ki kurban ve ramazan bayramlari geldikleri toplulugun kultur dunyasinda da olan, ailelerince de kutlanan seyler.
Ya mantiksiz bir sey mi soyluyorum? Sirf musluman zannedilmemek icin insanlarin bayramlarini spesifik olarak hangi kelimelerle kutladiklarina dikkat eden tipler bunlar (mubarek olsun vs kutlu olsun mevzuu, hicbir sekilde de kutlu olsun diyen musluman degildir gibi bir sey soylemiyorum mevzuu o degil), birileri olunce "isiklar icinde uyusun" diyorlar nur kelimesini Islam ile iliskilendirdikleri icin. Bu kadar kati sekuler olan bu insanlar mevzu Hristiyan ikonografisi yuceltmeye geldi mi hosgoru bombasina donusuyor. Islam'a ait ogelere karsi gosterdikleri katiligi Hristiyanliga ait ogelere karsi da gostermelerini ve tutarli olmalarini istiyorum ben. Yoksa yillardir soyledigim sey dogru ve bunlarin laikligi sadece Islam dusmanligindan mi ibaret?
Varsa bir ucuncu secenek soyle lutfen.
-
Karismiyoruz kardes zaten tartisiyoruz. Insanlarin ne giyip ne giyemeyeceklerine karisanlar bizler degiliz. Kimsenin evindeki veya kilisesindeki noel agacina da karismadik. Tartismak serbestti en son o da mi yasak yoksa?
Argumanim en basindan beri dini bir rituel oldugunu ikrar ederek kutlamalari gerektigi zaten.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AREryilmaz -- 16 Aralık 2024; 14:3:24 > -
Hocam şimdi Noel Baba olayında ben dini bir tema göremiyorum, yani Noel Baba dediğimiz şey eğlencelik bir şey, basitçe popüler kültür olayı. Hatta Hristiyan kültüründe bile o şekil. Zaten Hristiyan ülkelerde yaşayan Batılı insanların yüzde 70 gibi büyük oranı, biraz ülkeye göre de değişmekle birlikte, agnostik ya da ateisttir. Kalanları da light Hristiyan falandır. Oralarda ayın 25'inde Noel kutlayanlar bile eğlencelik kutluyor, yani maksat birbirlerine hediye vermek, aile etkinliğinde bulunmak falan filan.
Bu olay popüler kültür ile tüm dünyaya ihraç edilmiş durumda. O yüzden bizim Türklerin Noel Baba ve Çam Ağacı meselesinde, başka bir dine ya da kültüre özentilik göremiyorum. Üstelik Türkiye'de bazı Müslümanlar çam ağaçlarını yıkıyorlar ve sanki Kabe'deki putları yıkıyormuş gibi elde baltayla dolaşıyorlar.
Böyle masum bir şeye böyle tepki vermek elbette normal bir şey değil. Yani seni kastetmiyorum tabii, sen o tepkiyi veriyorsun demiyorum. Senin dikkat çektiğin nokta, karşı tarafta iki yüzlülük olarak gördüğün şey, yani popüler kültür ya da Hristiyan kökenli olup popüler kültüre geçmiş şeylerden rahatsız olmuyorlar ama Islami figürlerden rahatsız oluyorlar diyorsun. Ama Islamofobi de tam olarak böyle bir şey zaten. Islamofobide, ortak nokta, Müslüman olmamak, Müslüman şeyler ve Müslümanlardan hoşlanmamaktır zaten. Hristiyanlık, Islam olmadığı için fobik etki yaratmaz..
Ayrıca her çam ağacı dikenin ya da savunanın Islamofobik olduğunu düşünmek de yanlış olur adam belki de sadece elinde baltayla gezip çam ağacı putu yıkanlardan tetikleniyor da olabilir. Bu da çok normal bir şey. Çünkü kendileri çam ağacı dikmiyorlarsa, dikene karışmamaları gerekir.
Sen mesela demişsin, benim çocuğum da görüp özeniyor falan demişsin o konuda da haklısın ama bu çam ağacı etkinliğine tepki göstermeyi gerektirmez bence, basitçe biz kutlamıyoruz, dinimize ve kültürümüze uygun görmüyorum da diyebilirsin.. Haksız mıyım?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 16 Aralık 2024; 14:47:48 >
-
Noel ile yılbaşının ayrımını daha bilmeyen daha doğrusu inatla ikisininde dini bir ritüel olduğunu iddia eden birisi var. İkisininde kutlamalarını az çok gördüm, aralarında dağlar kadar fark var ama ikisi de dini ritüelmiş sözde. Şu ülkede bir türlü kelimelerin gerçek anlamları konuşulmuyor hep bizlerin onlara yüklediği sahte anlamlar üzerinden gidiyoruz. Takvimi icat eden en eski insan topluluklarından itibaren takvimin bitişi ve yılın başlaması güzellik, bolluk ve bereket için kutlanıyor. Dinsel bir sebepten ziyade insanların kendisinin zamanla oluşturduğu yapay bir şey. Dünya’nın bir ucundan tutunda öteki ucuna bir sürü millet veya farklı dinden gelen insanlar bunu kutluyor, dinsel bir sebep için mi kutluyoruz ? Sokaktaki iki alışveriş tane Noel baba gördün diye dini bir kutlama mı oluyor ? Kaldı ki kutlama kısmı yalnızca bir kesime ait değil, dışarı çıkıp biraz göz gezdirirseniz toplumun her kesiminden insanın çıkıp o gün gezdiğini, eğlendiğini, mutlu olduğunu görebilirsin. Bunu nasıl kutlayacağın veya kutladığın sana kalmış bir şey istiyorsan kutlama, istiyorsan dışarı çık eğlen. Fakat gidipte bir üniversitede birileri ağaç süslüyor diye saldırıya geçip şov yapma. Bu doğru bir şey değil.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi samuray_x -- 16 Aralık 2024; 15:10:15 >
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X